Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko pogratulować Zajączka. Mi się marzy w przyszłym roku zamieszkać i wstawić choinkę na Boże Narodzenie już u siebie. Obecnie stawiamy ściany. Pozdrawiam.

Zapodaj jakieś nowe zdjęcie i ewentualne spostrzeżenia.

Odwdzięczę się np. podaniem cen na wybrane materiały by Cię nie zdzierali.

Witam Szanownych Lotkowiczów :)

Razem z Mężem niedługo zaczniemy budowę lotka II wersja lustrzana :)

Cenne wskazówki z forum mam nadzieję, że pomogą nam w budowie .

nasze zmiany to :

- przedłużenie garażu 90 cm (standard chyba :)

- przedłużenie salonu kosztem tarasu (taras poza obrysem domu :)

- chcemy "wsadzić" kominek z płaszczem na płasko kosztem garderoby ale chyba się nie zmieści :((

- schody murowane ze spocznikiem - i właśnie przez nie kominek się nie zmieści :/

- większe okna w łazience i pralni

- normalne okna na poddaszu zamiast tych pseudo-balkonowych :}

- drzwi balkonowe takie normalne :)

- otwarta kuchnia - może jakaś mała ścianka z akwarium

i pewnie jeszcze będzie parę zmian jak nas "natchnie" :)

apel do wszystkich budujących : pisać, pisać i jeszcze raz pisać :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich sympatyków projektu Lote.

Chcemy rozpocząć budowe domu Lote II w odbiciu lustrzanym jeszcze w tym roku.

Fajnie,że istnieje obszerne forum dotyczące budowy tego projektu.

Jesteśmy na etapie finalizowania adaptacji i pojawił się u nas problem przy więźbie dachowej

Konstruktor stwierdził po przeanalizowaniu iz należałoby koniecznie dodatkowo podeprzeć dach

proponując dodatkowe słupy na poddaszu. Oczywiście wiąże się to z przeprojektowanie więźby

dachowej i całego stropu.Rozmawiałem z cieślą czy jest to konieczne w tym projekcie.Stwierdził

iż nie ma takiej potrzeby ponieważ pomiędzy jętki a krokwie wprowadzi płacie pośrednie ,które

dodatkowo mają stanowić zakleszczenie tych elementów i jednoczaśnie wzmocnienie.

Prawdopodobnie po całej długości od ścinki kolankowej idą co jakiś czas też wzmacniające

trzpienie żelbetowe,a sam projekt ma też dość solidne krokwie bo 8/22.

Niechciałbym wchodzić w dodatkowe niepotrzebne ewentualne koszta,niewspominając już

o wydłużeniu adaptacji w czasie.Mam dylemat czy kierować się informacją konstruktora

czy cieśli ? Jest to dach więc niechciałbym po realizacji przykrych niespodzianek,którym

mógłbym obecnie zapobiec.Prosze o pomoc i informację jak wyglądał ten temat u tych

którzy już mają ten etap za sobą.

Pozdrawiam wszystkich tych którzy są już wybudowani,tych co budują lub zamierzają

Matiwiola

Ja mam dodatkową płatew ze słupkami, nie ryzykowałem i posuchałem projektanta, dodatkowo pod słupkami jest wzmnocienie na stropie.

A tak wogule chciałem sie pochwalić ze urodziła sie nam w piatek córeczka, Lilianna ma 4.5kg i 61cm. Dziś już zawita do nowego domku.

Pozdrawiam

Marcin

Dziękujemy za zwrotną odpowiedź ,duże GRATULACJE dla Was.Wszystkiego dobrego dla Maluszka - nie małego

i napewno dzielnej Mamy !!!

Niech rośnie zdrowo i dobrze się Wam chowa.Tutaj służymy my pomocą i doradztwem,bo nasz maluszek również

dziewczynka skończyła tydzień temu roczek - chyba,że to już Wasza kolejna pociecha,a chyba tak jest bo na wcześniejszych

Waszych zdjęciach było widać małego "Boba Budowniczego".Mamy nadzieję,że za 2-3 lata nasza córeczka będzię miała

również własny mini plac zabaw przy swoim domku.

Mamy prośbę nie otwiera się nam Wasz link ( w jakikolwiek sposób próbując).Czy możnaby coś z tym zrobić.

Chcielibyśmy zobaczyć jak to wygląda,chyba że jest to zrobione tak jak w albumie skan projektu poddasza

z zaznaczonymi 4 - ma słupami ?

Mamy otrzymać propozycję podprcia dachu jedną płacią wzdłuż wieńca i słupami schowanymi w ścianie od

naszej Pani Architekt po przeliczeniu przez Konstruktora jeśli będzie to możliwe - zobaczymy.

A wogóle to Super,że pojawił się Wasz album za ten krok wielu powinno się dorzucić do Waszej skarbonki.

Dużo na zdjęciach widać ciekawych spraw.My identycznie zaplanowaliśmy spiżarkę,a był z nią problem

- zabudowa Wasza extra - ciekawe rozwiązanie.A co to za piec i jaki jest jego producent. - nie macie z nim problemów ?

Wasza kotłownia również wygląda na bardzo OK,a ja jestem na etapie zbierania ofert do dalszej analizy rodzinnej.

Mój mąż zadecydował,aby komin przenieś do garażu na scinkę działową i drugą połać dachu garażu od bocznej elewacji.

Dzięki temu uzyskaliśmy więcej miejsca w kotłowni - nie podoba nam się ten słup w niej,ale Pani architek stwierdziła

iz nie ma szans,aby go zlikwidować ??? Wiąze się to z dość dużą ingerencją projektową.

Prosząc o Wasze podpowiedzi pozdrawiam serdecznie Wiola

matiwiola

Dzieki za życzenia, Mama i mała czują sie dobrze. Wszytko jest w porządeczku.

Dzięki również za miłe slowa jeśli chodzi o budowe.

A o budowie tak na szybko, odpowiem ze my mamy obnizony garaz o 2 bloczki w dół i podniesioną sciankę kolankową nad garazem więc otrzymalismy tam spory pokój,

Strop nad kotłowią został zalany całkowicie i jest wtedy przejście nad garaz. Słup w kotłowni został zlikwidowany, nie pełni on żadnej roli bo więźba dachowa nie opiera sie na stropie w tym miejscu. Nawet belka która tam jest w projekcie jest niepotrzebna.

Co do reszty to postaram sie poprawić link do albumu zeby można zobaczyć szczegóły.

Piec w kotłowni to Tilgner EKR-25KW, działa na wymienniku ciepła. Jestem super zadowolony, od 23 lutego działa bez zarzutu. MA wbudowny ruszt wodny, świetna sprwa bo można palić efektywnie na ruszcie bez wygaszania palnika. MOżna spalić dowolną ilość drewna, papieru, kartonów i wszytkiego co sie nadaje do palenia. DO tego jest pompa od podłogówki i osobno pompka na grzejniki. Kolejna pompka jest na zasobink ciepłej wody, kolejna na podmieszanie ciepłej wody - w sumie 5 szt..:).

Ostatnio do kotłowni zawitał 300litrowy zasobnik ciepłej wody WATT, oraz pompa solarna (6 ta sztuka). Dach wzbogacił sie o 3szt kolektorów płaskich. Powiem tak od 4tyg zapomniałem co to znaczy palnie w piecu i pilnowanie ciepłej wody (nie mam gazu wiec grzałem kotłem). Wody jest cała masa.

Jeśli coś jeszcze trzeba to napisze.

Pozdrawiam

Marcin

PS. Link w podpisie działa więc można zobaczyć naszą całą kolekcję zdjęć z budowy, krok po kroczku

Edytowane przez Akrimka

jeszcze raz ogromne podziękowania dla "jurki" :) za pokazanie swojego lotka !

wizyta w domu , takim jaki chcę zbudować utwierdziła mnie, w trafności wyboru :)

hmm mogę się nawet przyznać do tego , że dobrze zrobiłam słuchając Męża (na szczęście On forum nie czyta hi hi :) i będziemy budować lote II :)

chodzi oczywiście o dwuspadowy dach :)

pozdrawiam

Witam

Marcin dzięki za dodatkowe informacje album oczywiście działa extra i jest naprawdę dobrą dodatkową

pomocą dla laików.

Mam nadzieję,że projektowanie niebawem sie u nas zakończy i będziemy mogli ruszyć również z budową.

Chciałbym jeśli pogoda na to pozwoli zamknąć fundament w tym roku październik / listopad.

Dzięki za info o piecu - chodzą o nich same pozytywy i prawdopodobnie patrząc na działanie,jakość

i cenę będzie to najkorzystniejszy i dla nas wybór.Pytanie czy 25kw czy 20kw - będę myślał tu jeszcze i

prosił o doradztwo.Chociaż mocniejszy bedzie zawsze lepszą alternatywą chyba ? Marcin ,a te pompy i pompki

to też m.in. pompa ciepła o co tutaj chodzi - bo nie jestem za bardzo w temacie ? Widzę że masz tego trochę 5sztuk !

Jest to pewnie skomplikowany temat,który cięzko bedzie wytłumaczyć 2 zdaniami na forum.Na solary oczywiście

też się zdecydowaliśmy.Widzę że masz 3 ekrany - i jest to chyba w tym domu zupełnie dla 4-5osób wystarczające.

Napisz proszę jak możesz z czego budowałeś (czy porothermu=jaki + styropian=jaki i co dałeś na dach - ceramika ?

Ja myślę o temacie ściany jednowarstwowej od 44 do 48 + 2/2 tynk zewnętrzny i wewnetrzny ? Mam w rodzinie

człowieka od audytów energetycznych ma mi to poprzeliczać.Myślę o takim temacie jak cegła EDER - słyszałeś

coś o tym ?

Pozdrawiam i również gratuluję maluszka

Marcin

Witam

Dzięki wszystkim za życzenia.

Co do kotłowni to nie mam pompy ciepła. Pompki obiegowe sa tak naprawdę 4szt . Ponieważ piec jest w swoim obiegu tylko do wymiennika ciepła płytowego, to tam jest jedna pompka. Uniknąłem w ten sposób naczynia wzbiorczego na poddaszu czy strychu. Moje naczynie wisi w kotłowni nad piecem i jest automatycznie w razie potrzeby uzupełniane. Za wymiennikiem mam dwa obiegi, jeden na grzejniki - 2 pompka, i jeden na podłogówkę 3 pompka oraz zawór na pod-mieszanie. Dodatkowo z przed wymiennika czyli prosto z pieca jest jeszcze 4ta pompka i obieg do grzania ciepłej wody CWU.

Oczywiście ponieważ mam przewidzianą 3 łazienkę u góry więc mam zrobione pod-mieszanie ciepłej wody- 5 ta pompka ale taka inna. No i ostania to jest pompka w zestawie do solarów która tłoczy glikol. Zbiornik na CWU ma dwie wężownice, górna na piec, dolna na solary.

Całość ogrzewania jest dodatkowo na rozdzielaczach - 7 obwodów podłogówki oraz 6 grzejników na dole. Kolejny rozdzielacz u góry na 7 obwodów grzejnikowych u góry + podłogówka w łazience.

Co do mocy pieca, sam nie wiem czy nie za dużo. Pierwek ma 20kW i starcza. Ja zobaczę po zimie. Zresztą jest odwieczna dyskusja czy piec przewymiarować czy nie, ile spala taki etc.

Domek jest z Polothermu 25cm, + 15cm styropianu, tynki cementowo wapienne. Plan na teraz to wrzucic 15cm wełny w krokwie i 10cm w stelaż. Jestem własnie na etapie szukania dobrej wełny w dobrej cenie.

Dachówka Roben Monza Plus ceramiczna.

Pozdrawiam

Marcin

• 2 weeks później...

witam

Z góry dziękuję Marcinowi ( Akrimka ) za przekazanie wcześniej wielu ciekawych informacji.

Czarownik 192 ja jeszcze nie jestem na tym etapie,myślę jednak że może pomoże Ci ktoś kto już ma to za sobą

forum trochę wygasło,ale może ktoś Ci się wypowie,bo ja spotykam się z dość dużą życzliwością i pomocą ludzi,

którzy maja realizacje już za sobą.

Ja chciałbym rozpocząć (start listopad 2010 lub marzec 2011r.) zależnie od zamknięcia tematu pozwolenia.

Wsztrzymał mnie trochę architekt z adaptacją góry.Został po przeliczeniu więźby przez konstruktora

wyłapany błąd - efekt ZBYT SŁABA w stosunku do wielkości dachu.Trzeba wzmocnić podpierając

jętki słupami lub płatwiami itp.

Prawdopodobnie nie ma dostępnego w Polsce drewna konstrukcyjnego klasy K27 co uwzględnił

archipelag w projekcie LOTE.Max dostępności jakie podaje mój architekt to K 22.Po przeliczeniu pojawia

się ryzyko załamania ,pęknięcia itp.Architek poinformował mnie iż właśnie boryka się obecnie z takim

problemem u swojego klienta po realizacji dachu.Również jest to dom i temat z archipelagu.

Prawdopodobnie takie tematy są częstymi przy projektach typowych i wiele osób boryka się z tymi

problemami dopiero jak cieśla czy budowlaniec da informację w trakcie realizacji czym dana budowa

lub konstrukcja jest w rzeczywistości odchodząc od projektu.

Ja kontaktowałem się z archipelagiem i poinformowano mnie iż podpisują się pod projektem dając gwarancję

za swojego konstruktora przy Lote.Dodano jednak iż bardzo ważnym jest,aby użyć drewna K27.

Może się mylę nie sprawdzałem i może jest ono gdzieś do ściągnięcia w tej klasie.

Jeśli jest tak rzeczywiście jak stwierdził mój architek to jest to komplentny nieoprofesjonalizm tak dużego biura,

które idzie na ilość omijając jakość wpuszczając ludzi w kanał.Kilku budujących wyłapało np. temat braku fundamentu

pod słupem ganku,jednak po alarmach w archipelagu temat prawdopodobnie został poprawiony.

Widzę,że budujesz z EDERA można wiedzieć z jakiego ???,bo ja też przymierzam się do 44 IZO nie chcę docieplać

chyba że okaże się że będzie zimno to wtedy dodam 5-10 styropianu.Eder ponoć jest obecnie bardzo dobrym cenowo

i jakościowo materiałem.Znajomi mają ścianę 46 bez dociepleń i jest OK.

A i jeśli nie jest to tajemnicą to chciałbym podpytać w jakim regionie powstaje Twój Lotek.

Jeśli chcesz mogę Ci podać namiary na tanie okna i dobrą firmę z dolnegoślaska.

Robiłem z nimi 3 tematy oknna do mieszkań i domu znajomych było zawsze OK

tzn.dobra cena,jakość i realizacja (dotrzymany termin,solidny czysty montaż itp.).

Pozdrawiam

witam. my budujemy dom w Gorzowie Wielkopolskim. budujemy z cegły eder 25, ocieple styropianem 15cm i bedzie ok. a ty chcesz z 44?? nie za grube beda sciany?? do takiej sciany trzeba wylac szersza ławe.i automatycznie placisza za wszystko razy 2.ława, bloczki.sciany. itd.pozdrawiam

Zastanawiam się nad podobnym rozwiązanie 25+15 jak u Ciebie czy większości

- napewno cegła natomiast jaka czy eder 44 izo - jest duży i szybko sie buduje,

mało idzie zaprawy,dobra technologia z dokładnymi piórami i wpustem,równość

cegieł.Niechciałbym potem wogóle docieplać tylko dać 2/2 zewnetrznego

i wenwętrznego tynku.Mają tak znajomi i jest OK.Zobaczymy jeszcze co

wybierzemy.Jestem w trakcie ofert i kalkulacji - zobaczę jakie będa różnice

dodając szersze ławy itp..Styropian lub wełna - dodatkow praca i czas,koszta

też jak i niekonieczne,ale ewentualne niebezpieczeństwo późniejszych problemów

jakościowych przy podejściu wilgoci,nieprzewidzianych uderzeniach itp.

Zobaczę jak to wyjdzie kosztowo.

CZAROWNIK 192 mam prośbę czy mógbyś podzielić się informacja po ile

i jak dużo metrów lub sztuk na LOTE II zakupiłeś tego Edera 25.

Pozdrawiam

matiwiola do kalkulacji przyda Ci się link który obliczy współczynnik przy ścianie dwuwarstwowej:

http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html

Jestem sprzedawcą materiałów budowlanych i 99% moich klientów wybiera ściany dwuwarstwowe lub trzywarstwowe. Ja osobiście na lotka zakupiłem ytong 36,5 ale powodem tego zakupu nie dokońca była grubość ściany. W tym kalkulatorze zaznacz pustak z ceramiki poryzowanej 25 cm i styropian standard fasada za który na moim terenie (Tarnów) zapłacisz 119 zł za m3 + kleje np Caparol jakieś 8 zł za 1m2 + dobra siatka 2,50 zł za 1 m2.

Oczywiście ceny podaje do kalkulacji, to nie jakaś propozycja.