mci-loteII 13.08.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam wszystkich Lotowiczów;) Jestem posiadaczem projektu Lote II, aktualnie powstają ściany. Zmiany których dokonałem to przesunięcie komina do garażu, i powiększenie przestrzeni na schody. Pozdr. Dodaję również zdjęcie jeszcze z przed wakacji:http://img46.imageshack.us/img46/9108/dom054dp7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 24.08.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 sprawdz sobie gdzie masz w projekcie stopy pod słupy w ganku w moim (i zapewne w Twoim też) projekcie jest błąd i fundamenty pod słupy są przesunięte o okolo 80cm do domu tak że potem nie ma o co oprzeć słupów przy więźbie daszku ganku niestety dopiero teraz u mnie to wyszło - widać to na poszczególnych rysunkach projektu - błąd jest w fundamencie Ciekawe czy nie możnaby dochodzić odszkodowania od pracowni Archipelag za takiego BUBLA. Mam pytanie do starszych lottowiczów, czy może jeszcze jakieś błędy zostały przez was ujawnione. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 26.08.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam Lotowiczów po raz ostatni Przepraszam za dłuuuuuuuuuugą nieobecność. Niestety stan zdrowia i nie tylko przyczynił się do tego. Po prawie 2 miesięcznej walce do decyzję o warunki zabudowy, niestety poległem. Zarząd Dróg Powiatowych niestety nie zezwolił na wyjazd z działki bezpośrednio na drogę publiczną, motywując to bezpieczeństwem w ruchu drogowym, chociaż ze 30 domków na tej ulicy ma taki wyjazd na tę drogę. Odwołania niestety psu na budę. Decyzja ostateczna - "wyjazd z nieruchomości poprzez drogę prywatną wewnętrzną". Wstępne rozmowy z Urzędem Miasta - "nie będzie z wyjazdem najmniejszego problemu, wszyscy w koło mają to i pan go będzie miał". Wniosek - nie wolno wierzyć urzędnikom. Ponieważ wymiary, ukształtowanie i położenie działki nie pozwalają na obrócenie budynku o 90 stopni, muszę z przykrością zrezygnować z tego projektu. (i tyle starań na nic) Na koniec zamieszczam jeszcze obiecaną moją wizję (już nieaktualną) zagospodarowania poddasze. Ściany poddasza w odróżnieniu od parteru zaznaczyłem na czerwono. I jeszcze jedno: zrezygnowałem z kominka, kominów w salonie i kuchni z uwagi na montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła + GWC. http://www.stargard.mm.pl/~walimar/Poddasze-rzut.wmf http://www.stargard.mm.pl/~walimar/Poddasze.jpg Do zobaczenia pewnie w innym temacie tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieko 27.08.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam wszystkich budujących Lote !!!!!! Zaczynam w czwartek. Buduję w Inowrocławiu. Może znajdą się budujący w pobliżu (woj. kujawsko-pomorskie). Będę się starał pisać na bieżąco o postępach. Będę wdzięczny za zdjęcia Lote gotowych lub w budowie oraz wszelkich uwag i doświadczeń dot. budowania, szczególnie początków.Mam nadzieję, że pogoda dopisze i uda się postawić stan surowy przed pierwszym śniegiem. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcerkask 28.08.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam wszystkich lotowiczów, My już postawiliśmy mamy dach przykryty co prawda papą ale się już nie leje. Mam problem z jedną sprawą. W projekcie, rynny ganka po lewej stronie od wejścia w lustrzanym odbiciu są na w najniższym poziomie w stosunku do pozostałych rynien domu. Jak w takim przypadku odprowadzić w sposób elegancki wodę z tej części dachu. W projekcie niestety nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Usytuowanie rynny na samym wejściu tuż obok okna nie wydaje mi się rozsądnym rozwiązaniem więc pewnie zdecyduje się na powieszenie w wypuście rynny łańcucha po którym będzie spływała woda tuż przed schodami wejściowymi. Jak Państwo rozwiązaliście ten problem u siebie na budowie ? pozdrawiamy Monika i Marcin [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mci-loteII 09.09.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam. Ja mam takie pytanko mianowicie do czeglo sluzy pomieszczenie obok schodów i pod garderobą (nie posaiada numerka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 09.09.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 To jest najzwyklejszy schowek pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 10.09.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Cześć Remik i Aga! Jak się miewa Wasza budowa-a może to już nie nazywa sie budowa tylko DOM w którym zamieszkujecie??! U nas to chyba idzie jak krew z nosa-kryjemy dach dachówką ale ta pogoda....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 10.09.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Czuję się wywołana do odpowiedzi ...Jak to jest z naszą budową - czy to już domek - raczej nie - nie mieszkamy i raczej szybko nie zamieszkamy ( planujemy się wprowadzić maj/czerwiec przyszłego roku ) , czy jeszcze budowa - no cóż chyba jednak już nie budowa, choć do wymurowania pozostały ścianki działowe poddasza i taras. Ale wiecie jak teraz najchętniej nazywamy nasze "coś" ( pisałam to już komuś ) - dla nas najodpowiedniejszą nazwą jest teraz - WYDMUSZKA. Z zewnątrz budynek wygląda tak jakby był już gotowy do zamieszkania , przyszli sąsiedzi mówią , że brakuje tylko firanek w oknach i już można się przeprowadzać. A w środku puściutko - ani jednej rurki czy kabelka nie mówiąc o tynkach itp. Zdjęć aktualnych też jeszcze nie ma , choć obiecuję , że jak tylko będzie sprzyjająca aura to postaram się nieco uaktualnić wizerunek wydmuszki.Pozdrawaiamy Was serdecznie i czekamy na Wasze zdjęciaRemik i Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekW 18.09.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam Podobnie jak większość forumowiczów w tym wątku, jesteśmy zainteresowani projektem Lote. Przed podjęciem ostatecznej decyzji, szukamy wszelkich infomacji na temat tego projektu (wady, co warto zmienić, zresztą sami Państwo wiecie o co chodzi, bo zapewne sami też szukaliście takich informacji). Sporo już wyczytałem w tym wątku, ale byłbym wdzięczny za zdjęcia z realizacji na maila (mam nadzieję, że nie sprawi to większego kłopotu A jeżeli chciałby się ktoś podzielić kosztorysem (lub wydatkami jakie poniósł) to byłoby cudownie Czytałem też o jakiś wadach już w samym projekcie - chętnie poznałbym szczegóły. Pierwsze podstawowe pytanie, to czy ktoś z budujących Lote, ma wjazd od południa - interesuje mnie jak wygląda doświetlenie pomieszczeń, głównie salonu (przy założeniu projektu w lustrzanym odbiciu) który będzie miał okna na zachód i wyjście na północ. Mam nadzieję, że sąsiedni budynek nie przysłoni mi całego "słońca" bo w sumie odległość pomiedzy budynkami będzie wynosiła minimum 9-10 metrów. A co do samego projektu, to chciałbym poznać Wasze opinie w temacie: - stropu; zastanawiałem się, czy robić strop betonowy, czy drewniany. Na obecnym etapie mojej wiedzy nie wiem jaka różnica w cenie (czy wogóle warto kombinowac w tę stronę); wiem tylko, że poddasze będzie raczej wykorzystywane jako strych/ dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. - Kolejna rzecz, to na zdjęciach widziałem dwie bramy garażowe zamiast jednej; jak to wygląda od stony praktycznej/kosztowej - Zastanawiamy się nad schodami chowanymi w suficie. I mam pytanie, jak blisko ściany mozna je umieścić, żeby skosy na poddaszu nie przeszkadzały w swobodnym wchodzeniu na górę. - Podoba mi się rozwiązanie z daszkiem nad wejściem To tyle pytań na chwilę obecną i tak juz trochę przynudziłem Pozdrawiam Wiesiek ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 18.09.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Cześć WiesiekW! Pare info poszło na podanego maila! A swoją drogą - gdzie powstanie nowy Lotek??! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 18.09.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Obecny wyglad Lotkahttp://images25.fotosik.pl/83/1b1ec87ac130610dmed.jpgTo nasza wizja Lotka - i jak sie Wam podoba , czekamy na komentarze!I jeszcze widok od frontuhttp://images28.fotosik.pl/83/4278463f823d83ecmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 18.09.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Wiesiek W - odnosnie Twoich pytan o umieszczenie budynku wzgledem stron swiata - u nas wlasnie dokladnie tak jest. Mamy Lote I w wersji lustrzanej , wjazd od poludnia , w salonie powiekszylismy okna ( rowniez troche je przesunelismy wzgledem projektu ) wlasnie po to by doswietlic dodatkowo salon. W lecie jest tak , ze wpada dosc duzo swiatla slonecznego , natomiast teraz blizej jesieni tego swiatelka jest rzeczywiscie troche mniej. My juz sie do tego przyzwyczalilismy , chociaz zalezy co kto lubi.My mamy mieszkalne poddasze ( tzn. bedzie takie w dalekiej przyszlosci ) i z tego wzgledu strop jest taki jak w projekcie ( teriva nova ). Klatka schodowa to slaby punkt tego projektu , równiez ja troche przerobilismy. Bramy garazowe sa 2 z uwagi na wygode przy parkowaniu pojazdów. Cenowo chyba wychodzi podobnie ( w naszym wypadku oferty róznily sie miedzy soba o niecale 400zl ).Koszt budowy stanu surowego zamknietego wyniosl nas cos okolo 220 tys.To tak w skrócie nasze spostrzezenia.Micki - dawaj te zdjecia , nie odzywasz sie w ogóle - a my tu usychamy z niecierpliwosci. PozdrawiamyRemik i Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 19.09.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Cześć Remik i Aga!! Sorki że nie odzywam się ale czas nas nagli z wyprowadzką więc brak czasu na pisanie i zgrywanie zdjęć z aparatu. Prześle Wam na priva nasze zdjątka - ale to nie są ostatnie tylko robione jakieś 2 tyg temu. A jak u Was wykańczanie środka Lotka??! Kiedy się wprowadzacie? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 19.09.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 ACHA! Remik i Aga - DOMEK CUDNY! Ja też tak chcę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 19.09.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Micki - tak jak pisalam wczesniej o przeprowadzce jeszcze nie myslimy , srodek tez spokojnie czeka na swoja kolej - najpierw elektryka i inne instalacje. Dzieki za zdjecia waszego lotka , rzeczywiscie troche zmian w stosunku do naszej wersji , ciekawa jestem srodka ! Pozdrawiamy i zyczymy wytrwalosci w pracy na budowie - a moze juz nie budowie?A propos sliczne okna!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 20.09.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Hej hej Remik i Aga! Mam nadzieję że wymienimy się w przyszłości wizualizacjami naszych domków! My musimy mieć już "gotowca" w grudniu - zobaczymy jak nam to wyjdzie - tak więc sprężamy się jak możemy. POZDRAWIMA!! I "DO USŁYSZENIA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troszek 25.09.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam wszystkich sympatyków projektu Lote. Jestem zdecydowany na ten projekt - w odbiciu lustrzanym. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkiego rodzaju informacje od budujących ten dom, a szczególnie od Remika i Agi o sposobie wykonania daszka nad wejściem do budynku.Z góry dziękuję! Mój adres mailowy: [email protected] Pozdrawiam, troszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 26.09.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Troszek - odpowiedz poszla na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troszek 27.09.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Remik i Aga - wdzięczności wielkie za zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts