Atam 01.10.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam "dojrzałem" do problemu schodów. Początkowo chciałem schody murowane, ale teraz przy robieniu fundamentów murarz twierdzi, że będzie mu ciężko się wyrobić, chce dawać wzmocnienia, przesuwać ścianki, robić schody ze spocznikiem. Jak zrobiliście u siebie schody, a może lepiej robić schody drewniane jak w projekcie?Podoba mi się rozwiązanie Remika i Agi, pytanie czy przesuwaliście ścianki, czy dawaliście jakieś wzmonienia? pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 01.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 W przypadku pozostawienia komina w tym samym miejscu co w projekcie rzeczywiscie wneka na klatke schodowa jest na tyle niewielka ze w gre wchodza tylko schody drewniane i to dosc strome, poza tym od "tylu" ograniczona ona jest waska scianka dzialowa mogaca nie dawac odpowiedniego podparcia dla schodow betonowych. My rozwiazalismy to w ten sposob, ze zrezygnowalismy z projektowanego schowka i przenieslismy komin w inne miejsce,a w miejscu scianki dzialowej pomiedzy schowkiem i pokojem zrobilismy sciane nosna; tym sposobem powstala przestrzen ograniczona scianami nosnymi i nie bylo problemu z oparciem dla schodow-jednozabiegowych i betonowych.Ponadto pod schodami znalazlo sie miejsce na niewielki schowek/pomieszczenie gospodarcze. Ale ten problem rozwiazywalismy juz na etapie adaptacji projektu.PozdroRemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.10.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam i podepnę się do wątku...Zacząłem w kwietniu 2007 za 3 tyg mają mi zamontować okna...budowę zaplanowałem na 2 lata i na razie idzie zgodnie z planem - a plan był taki żeby zamknąć przed zimą. O ile zima nie przyjdzie już w pażdzierniku powinno się udać... oto zdjęcie od strony wejścia do lote IIhttp://79.188.255.66/lote2/wejscie.jpg widok od strony tarasu a oto lane schody wg oryginalnego projektu (daje tylko linki żeby nie obciążać tu strony - kto będzie chciał to sobie kliknie) schody1 schody2 jak widać ścianka z tyłu nie jest potrzebna do podpierania schodów - trzeba to tylko odpowiednio zazbroić - ja to lałem razem ze stropem (beton B20)na tym zdjęciu jeszcze nie ma ścianki za schodami i z boku - to jest tak jak było po rozszalowaniu widać okno w pokoju za schodami ponieważ za schodami zrobiliśmy garderobę z wejściem od strony pokoju a nie z korytarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 03.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Kierownik budowy uważa, żeby robić zgodnie z projektem schody drewniane, chociaż po zdjęciach Pierwka zastanawiam się czy nie namawiać murarza na zabiegowe (on chce zrobić ze spocznikiem). pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 04.10.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Pierwek może jeszcze link do zdjęcia z widokiem ściany od strony pokojów i łazienki? I pytanie czy przesuwałeś okna? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.10.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 mam ale kiepskie bo chyba pod słońce. cyknę jakieś w sobotę i wkleje linka okien nie przesuwałem chociaż średnio podoba mi się to bez węgarka. Okno w łazience będę powiększał ale dopiero teraz (mam zapas nadproża) bo zrobione jest tak jak w projekcie i straszne okienko strzelnicze wyszło... jak Cię interesuje to mogę poszukać fotki zazbrojenia tych schodów. Może mój ojceiec cyknął bo ja niestety nie mam z tego etapu fotek - mam jak zaczynali robić konstrukcję drewnianą i jak już zalali ... garaż jest wydłużony o 2 m i w tej części (na końcu garażu) jest wydzielona kotłowania na piec na ekogroszek pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 05.10.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dzięki Pierwek Pytam ponieważ zdecydowałem się na przesunięcie okien, a mój "fachura" zwrócił mi uwagę, że okna są symetryczne względem okien na poddaszu. I ciekawi mnie teraz czy ten brak symetrii szpeci w jakiś sposób budynek? Schodami oczywiście wciąż jestem zainteresowany, ponieważ o ile pogoda pozwoli to niedługo znów przyleci B-20 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.10.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 tu masz tył domku Tył u mnie z oknami fachowcy strzelili babola bo dom w projekcie ma ścianę o gr 36cm a ja bydowałem z ceramiki poryzowanej 24cm okna mierzyli od rogu po zewnętrznej i przesuneło im sie o 12cm . Zwykle wczesniej ich sprawdzalem ale widzialem ze wszystko robią dobrze to okien juz nie sprawdzilem... wyszło im to prawie od razu przy ściankach dzialowych jak im scianka miedzy lazienką a pokojem weszła w światło okna... na szczęście scianki dzialowe robili razem ze scianami zewnętrznymi więc przy następnych oknach już dobrze mierzyli... ponieważ akurat walneli sie w oknach od północy i z tyłu domu i nadproża były już wmurowane odpuściłem im rozbieranie. Kazałem im tylko przesunąć okno w dalszym pokoju tak żeby były właśnie symatryczne wzgl góry. Z tego wszystkiego mam okna z tyłu domu w pokojach o 12cm węższe. Ale okna są symetryczne. niestety nie mam fotki dokładnie na wprost więc nie widać że rzeczywiście są. http://www.eminet.com.pl/lote2/tyl5.jpg tu masz linka do fotek z robienia schodów - niestety tylko tyle mam i nie widać tu wszystkiego: schody zbrojenie robili z preta fi8 (albo fi10 ale raczej fi8 ) bo latwiej sie zgina. podkuli sciane miedzy schodami i salonem (widać to na fotce http://www.eminet.com.pl/lote2/schody/2.jpg) tak ze troche te schody tam sie opierają- potem beton się tam wlał[/url] generalnie mieli z tym trochezabawy ale sami mi zaproponowali że zrobią lane a nie chceili za to extra kasy to oczywiście się zgodziłem. miałem cyknąć dzisiaj zdjęcie jak schody teraz wyglądają po obmurowaniu ściankami ale zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 07.10.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Dziękuje Pierwek za zdjęcia, bardzo fajny domek Ci wyszedł. Mam jeszcze jedno pytanko (dziś) , nie podnosiłeś ścianki kolankowej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Generalnie jestem przeciwnikiem podnoszeni ścianek kolankowych. Chyba że projektant od razu tak zaplanował i dom trzyma właściwe proporcje.Dlatego wogóle nie zastanawiałem się czy podnosić ściankę . Było oczywiste że nie. Niestety przy podnoszeniu ścianki kolankowej dom zwykle traci na urodzie (patrząc z zewnątrz). Wokół mojego domu jest kilka takich domów z podniesioną ścianką a jeden niestety wygląda (moim zdaniem) wręcz dramatycznie. Zysk to oczywiście większa powierzchnia użytkowa i to minimalnym kosztem ale to już trzeba dobrze projekt wybrać żeby w domu było odpowiednia ilość miejsca bez takich zmian. chętnie zobaczyłbym fotki lote2 z podniesioną ścianką kolankową żeby porównać je z naszym domkiem. Być może jeden pustak (ścianki kol.) nie zrobiłby wielkiej różnicy w wyglądzie ale czy to dałoby dużo więcej miejsca na poddaszu? Żeby był jakiś widoczny efekt trzebaby dać pewnie ze 2 lub nawet 3 a to by bardzo odbiło się na wyglądzie. Być może moja niechęć do podnoszenia ścianki wynika z tego że zaplanowałem sobie dom blisko ogrodu. Tzn dom ma sie wtapiać w ogród. Z tarasu na trawnik w ogrodzie będzie 1 stopień(najchętniej nie dawałbym go wcale ale nie chcę przy jakimś większym deszczu mieć jeziora w salonie). Dom miał być przysadzisty. Nawet zastanawiałem sie przez jakis czas nad parterówką ale zajęłaby mi za dużo działki. Lote2 jest oczywiście wysoka ale wydaje mi się że przez to że dom jest na rzucie prawie kwadratu (nie patrząc na garaż) jest zgrabna i właśnie przysadzista... Z żoną szukaliśmy projektu (już po zakupie działki) ponad pół roku. Przewaliliśmy mnóstwo katalogów - obejrzeliśmy parę domków w realu. Szukaliśmy domku który miałby wysunięty garaż z przodu (działka ma 50mx31m). Trafiliśmy na Lote i od razu nam się spodobał. Tylko to małe poddasze. Od razu zastanawialiśmy się nad dachem dwuspadowum jeszcze nie wiedząc że jest wersja Lote2. Tak że praktycznie po tak długim szukaniu i eliminacji wielu innych projektów już prawie nic nie chceliśmy w projekcie "poprawiać". Ze względu na konieczność ogrzewania piecem na ekogroszek dorobiliśmy kotłownię wydłużając garaż. Reszta to kosmetyka. Patrząc dach od strony tarasu jest trochę biednie bo jest to duża połać i nie ma na czym oka zawisić oprócz komina. Myślę że 2 lub 3 kolektory dodałyby dachowi uroku. Chodzi mi o to: Widok od strony tarasu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mci-loteII 10.10.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam:) widze, ze coraz wiecej osob wybeuira lote, i dobrze;0 U mnie za jakis tydzein powinien juz byc dach. Pozdr;) http://img172.imageshack.us/img172/3681/dom005hz5.th.jpg http://img74.imageshack.us/img74/1623/dom003cv0.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 10.10.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 chętnie zobaczyłbym fotki lote2 z podniesioną ścianką kolankową żeby porównać je z naszym domkiem. Być może jeden pustak (ścianki kol.) nie zrobiłby wielkiej różnicy w wyglądzie ale czy to dałoby dużo więcej miejsca na poddaszu? Żeby był jakiś widoczny efekt trzebaby dać pewnie ze 2 lub nawet 3 a to by bardzo odbiło się na wyglądzie. Ja wciąż się zastanawiam czy nie podwyższyć o jeden pustak, myślę, że domek przez to nie straciłby na uroku, a wygodniej byłoby na poddaszu (jestem wysoki). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 14.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Cieśla jak zobaczył rzut więźby stwierdził, że projektant dał bardzo grube krokwie. Podobne zdanie usłyszałem w tartakach, że takich krokwi jeszcze nie robili pod dachówkę . Mam pytanko "odchudzaliście" więźbę, można dorzucić ze 3 cieńsze krokwie ? Generalnie uważałem, że na dachu nie będę oszczędzał, ma być dachówka cementowa, obawiam się obciążeń w zimie. Jeszcze kominy - robiliście systemowe, czy też może ktoś robił murowane? Murarz chce kominy murować, dałbym rurę systemową, ocieplił i obmurował, ale kominy troszkę w ściany by weszły. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 ja jak liczyłem to oszczędność wątpliwa a kominy murowane są dużo większe.popatrz sobie jaki komin musiałby być przy garażu gdzie jest 5 kanałów wentylacyjnych - ułóż sobie cegły - komin wejdzie w jakąś krokiew z tego co pamiętam. A krokwie chyba są dlatego takie grube bo nie ma płatwi pośrednich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati141 21.10.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witamy Wszystkich Posiadaczy Lote bardzo serdecznie. Jesteśmy posiadaczami Lote odbicie lustrzane. Jak do tej pory mamy zrobioną "zerówkę". Mamy nadzieję ruszyć z całością dopiero na przyszła wiosnę. Na dzień dzisiej szy wiemy, ze przesuniemy okna w pokoikach, tak aby można było zamocować karnisze. Likwidujemy też okno balkonowe w pokoju i okno w kuchni. W salonie natomiast zamierzamy przesunąć okna na środke ściay (dwa obok siebie). Jak na razie to tyle. Acha i podnosimy budynek o dwie wysokości Porotherm'u.Pozdrawiam,Patrycja i Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 24.10.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Mam kolejne pytanie, ile betonu zamawialiście na strop? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 26.10.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Pytanie już nieaktualne, poszło mi 22 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.11.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 wstawili mi okienka przedwczoraj http://www.eminet.com.pl/lote2/okna/ te na górze po namowach rodziny aby zwiększyć funkcjonalność pomieszczeń zmniejszyliśmy do wysokości 113cm (podmurowane od stropu 4 pustaki) będzie można postawić przy oknie biurko lub łóżko... Mi się te duże okna z projektu podobały i teraz powoli sie oswajam z tymi malutkimi... okno w pralni i łazience zostało powiększone w łazience poszerzone o 24 cm i wysokość zwiększona również o 24cm w pralni wysokość analogiczna ale niestety dało się poszerzyć tylko o 12cm gdyż nadproża już więcej nie było... widać to na fotkach. Okno tarasowe też zmienione - podzielone niesymetrycznie pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.ka 13.11.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Witam szanownych budujących.Nasz Lote II rośnie niczym ozimina. Jutro chłopaki zaczynają układać strop. Całe szczęście, że nasz region leży w łagodnej strefie klimatycznej i zima zagląda do nas późno i na krótko. Nie widziałem na forum innych budujących w zach-pom., tylko Walimar był, ale wymiękł w obliczu bezwzględnej biurokracji. Może jednak ktoś jeszcze buduje Lote w rejonie Szczecina. Chętnie z żoną zobaczylibyśmy jak innym idzie.Z chęcią też skorzystamy z doświadczeń innych. Np. w temacie podwyższenia poddasza o jeden rządek pustaków. Na zdjęciach w tym wątku widziałem, że tak zrobili chyba Remik i Aga. Jeśli możecie napiszcie czy mieliście z tym jakieś problemy i jakie rozwiazanie zastosowaliście. Pierwek, zdjęcia Twojego domu utwierdzają mnie w przekonniu, że wybraliśmy z żona świetny projekt. Bardzo ładnie się prezentuje. My też będziemy mieć wersję II. Czekamy aż i u nas pojawi się dach. A ten będzie nietypowy - bo zielony (żonka sobie zażyczyła). Jak poćwiczę to może uda mi się jakieś zjęcia wkleić.Pozdrawiam Maciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.ka 14.11.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 ściany wyrosły w pięknym słońcu:http://images32.fotosik.pl/44/d87a0d631451a483m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts