Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Glamosie - zmiany wyrysowal nasz zaprzyjazniony "przyszly" architekt , kosztowaly mase nieprzespanych nocy , wiele nerwów , placz i zgrzytanie zebow oraz kilka promili. A i tak taraz dokonalibysmy kilku poprawek. Tak takie zmiany , których dokonalismy wymagaja adaptacji projektu.

Co do przeprowadzki to juz pisalam na forum , stan jaki osiagnelismy ( typowa wydmuszka ) nie pozwala na jakiekolwiek uzytkowanie budynku - no chyba , ze ekstremalnym hardcorowcom. My do takich nie nalezymy i dlatego jeszcze poczekamy , mysle , ze okolo roku.

Pozdrawiamy reszte Lotowiczów

P.S Popros o zdjecia Anete17 ona tez ma ciekawe rozwiazania

ANETKO 17 - zyczymy wytrwalosci w wykanczaniu i przeprowadzce.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteśmy pełni podziwu dla Was, że już się wprowadzacie do swojego Lotka. Śledząc forum widać że udało się Wam doprowadzić Lotka do stanu zamieszkalności w ciągu jednego roku. Jak to się robi???? Nam też się marzy taki wyczyn. Chcielibyśmy zacząć wiosną tzn. koniec marca a może nawet początek i wprowadzić się może już na Gwiazdkę. Ale przy obecnych trudnościach z fachowcami.....i cenami....

Aga i Remik piszą, że macie ciekawe rozwiązania i zmiany. Wdzięczni byśmy byli za wskazówki, rady (wybraliśmy tego samego Lotka).

Od której strony świata macie salon? Jak wygląda doświetlenie ??

Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt wszystkim forumowiczom - abyśmy jak najszybciej i najsprawniej wybudowali nasze Lotki i znaleźli w nich wygodę, satysfakcję i poczucie bezpieczeństa.....

WITAM Glamosie!

No tak.......udało się wybudować dom w ciągu roku - nie jest on do końca wykończony ale da rade w nim zamieszkać :lol: Reszta robót będzie już na miejscu-mieszkając (Nie wspomnę o tym co jest w okół domu :o ) A wyczyn udał sie tylko dlatego ze miesliśmy termin wyprowadzki do końca roku (z mieszkania) - wiec sami rozumiecie - bat nad głową :wink:

Wszelkiego rodzaju zmiany, zdjątka mogę przesłac ale może po nowym roku bo teraz jesteśmy na etapie pakowania, przeprowadzki-więc sami rozumiecie-czas nagli! A TERAZ POZDRAWIAM ŻYCZĄC WSZYSTKIM WYTRWAŁOŚCI I WESOŁYCH ŚWIAT!!!!

Witamy wszystkich w drugim dniu Świąt.

Życzymy Wam zdrowia, spokoju i wytrwałości w realizacji planów :)

Ostatnio dawno tu nie zaglądaliśmy gdyż pochłaniała nas budowa.

Udało nam sie zakończyć pewien założony plan ( zamknięcie domu i garażu , no zabrakło jeszcze około 120 dachówek :) do całkowitego zamkniecia ).

Teraz chwila oddechu i ruszamy dalej.

A tak wygląda nasz Lotek na chwilę obecną :)

Pozdrawiamy wszystkich lotowiczów.

http://img172.imageshack.us/img172/9877/img4413gg6.th.jpghttp://img172.imageshack.us/img172/2192/img4414xm0.th.jpghttp://img258.imageshack.us/img258/5273/img4409ef2.th.jpghttp://img172.imageshack.us/img172/7948/img4416be4.th.jpg

http://img172.imageshack.us/img172/1274/img4420rz9.th.jpghttp://img168.imageshack.us/img168/8333/img4421mh6.th.jpghttp://img168.imageshack.us/img168/9501/img4422cu5.th.jpg

Kasiam!

Serdecznie gratuluję zaawansowania Lotka. Widok jest piękny, my też byśmy chcieli mieć taki stan budowy. Ale i tak już się posunęliśmy z zaawansowaniem naszych poczynań bo....... Gwiazdor przyniósł mi w prezencie pod choinkę ... :o projekt Lotka !!! Hurrrrraaaaaa. :D :D

Mój mąż zrobił mi taką niespodzinkę!!! Niczego nie podejrzewałam, choć o tym marzyłam.... A na dodatek od córek dostaliśmy pod choinkę śliczniutką, naszą tablicę informacyjną na budowę. Więc jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami projektu i (tak myślę) pełnoprawnymi użytkownikami tego forum. .......Bo my Lotowicze to jedna rodzina .....

:p :p :p

Całe święta studiowaliśmy projekt i pytanie zasadnicze z czego budować ściany???

Drodzy Lotowicze podzielcie się swoimi uwagami i doświadczeniami, proszę ..

I jeszcze jedno ważne pytanie do Lotowiczów: podzielcie się informacjami ile zapłaciliście za robociznę stanu surowego? Chcielibyśmy mieć orientację przed rozmowami z majstrami.

Pozdrawiamy Asia i Darek

Aneta17

Życzymy sprawnej, szybkiej i prawie bezbolesnej przeprowadzki.

Jak już się urządzicie i będziecie mieli chwilkę czasu będziemy wdzięczni za wszelki rady, wskazówki, przede wszystkim za rzuty zmian, zdjęcia.

Jeżeli możecie to prosimy na adres: [email protected]

Od której strony (Pn, Płd..) macie salon, jak z doświetleniem???? Czy zostawiliście mniejsze okno salonu w tym miejscu jak w projekcie??

Pozdrawiamy serdecznie

Asia i Darek

WITAM WSZYSTKICH! Jestem tu tylko na chwilkę bo właśnie przenosimy cały nasz dobytek do Lotka :wink:

Glamosie - mamy salon od str południowo-zachodniej a jak z doświetleniem to dopiero zobaczymy w okresie wiosnno-letnim :lol:

W tej chwili padamy z nóg!! Więcej napiszę oczywiście jak już sie sprowadzimy docelowo!!!

POZDRAWIAM-do następnego........!!!!!

Pierwek porównuje zdjęcia Twojego poddasza i moje poddasze, jakoś tak troszkę nisko u mnie wyszło. Nie podniósł Ci cieśla troszkę jętek do góry? U mnie chciał podnieść o 15 cm, ale zapomniał i zrobił tak jak w projekcie. Teraz źle nie jest, ale muszę dać cieniutką wylewkę i zrobić jak najwyżej sufit.

pozdrawiam

podniósł i na poddaszu i nad garażem - o ile to nawet nie wiem - jak cieśla robił więźbę byłem na urlopie i tylko telefonicznie się z nim kontaktowałem. Powiedział że podniesie tyle żeby wyszła normalna wysokość pokoju (na poddaszu) - jak chcesz to zmierzę ile teraz jest ale dla Ciebie jest już po ptakach...

Witam wszystkich budujących dom wg projektu Lote I - odbicie lustrzane.

Jestem zainteresowany budową tego domu. Interesują mnie jednak koszty budowy. Czy ktoś posiada kosztorys tego domu? A jeśli nie, to czy ma ktoś zestawienie materiałów potrzebnych do postawienia Lote?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc dla Remik i Aga oraz aneta17.

Pozdrawiam :D

Melduje iz wniosek o pozwolenie na budowe zlozony zostal w grudniu, do odbioru ma byc w styczniu, taaadam!

Sladami pionierra pierwka wydluzylismy garaz o 2m.

Teraz zacznie sie szukanie ekip i projektowanie przyłączy. Czekam az urząd zwroci mi kopie projektu, zebym miala z czym po ekipach budowlanych jezdzic i zeby mieli podstawe do wyceny.

Czy ktoś posiada kosztorys tego domu? A jeśli nie, to czy ma ktoś zestawienie materiałów potrzebnych do postawienia Lote?

kosztorys Ci niewiele da gdyż ceny się zmieniają. Z grubsza obliczą Ci w składzie budowlanym czego ile potrzebujesz na podstawie projektu. i będzie to lepsze wyliczenie niż ten nibykosztorys "szczegółowy" który możesz kupić sobie razem z projektem za pińćset zł.

mnie SSZ kosztował ca 200k pln w tym schody i tarasy lane + ścianki działowe ale lote2

Owieczko,

Cieszymy się razem z Tobą bo śledząc forum widać, że jak na razie Twoja droga do Lotka to droga przez mękę a dokładniej przez błędy urzędników. Mam nadzieję, że teraz pójdzie już łatwiej i sprawniej . Tego Tobie i innym Lotowiczom życzymy.

Kasiam,

dziękujemy za wiadomość. Odpowiedż poszła na priv.

My czekamy na wydanie warunków zabudowy........ a potem na pozwolenie

U mnie teraz pozwolenie na budowie jest na etapie postepowania administracyjnego- mam 7 dni wraz z wydzialem skarbu na zgloszenie auto-sprzeciwu :lol: po tym czasie pozwolenie trafia do kierownictwa do podpisu a potem w moje spragnione tegoż lapki, po 15 stycznia mam dzwonic :)

dzis spotykam sie z pierwsza ekipa :)

wczoraj bylam w pobliskach skladach budowlanych- zaczyna sie bum- zaczyna brakowac gazeobetonu, ytonga 36 nie ma.

w nastepnej kolejnosci szukam kierownika budowy a potem szybciorem kredyt

aneta17

Jakie wrażenia z mieszkania już w swoim Lotku? Też bym tak chciała!!!

Wrócę do sprawy doświetlenia salonu. Czy zachowaliście okno ( to mniejsze) w salonie na boczenej dłuższej ścianie tak jak to jest w projekcie? Teraz jest tak szaro i ponuro i teraz najbardziej brakuje światła bo latem to wręcz od południa lepiej się zasłaniać. Jest daszek nad tarasem i dużym oknem, który ogranicza światło. Na ile ??? Mam wielki dylemat, bo chciałabym to okno przesunąć pod kuchnię i boję się, że kącik przy oknie tarasowym może być ciemny szczególnie zimą i jesienią Proszę napisz jak to wygląda u Was. Może pomoże to rozwiać moje wątpliwości.

A może jakieś zdjęcia, rysunki w ramach wzajemnej edukacji, oczywiście jak znajdzeisz trochę czasu między gipsem, farbą, wiertarką, karniszem itp - wszyscy będą wdzięczni.

Pozdrawiamy