iti 09.01.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czy ktoś posiada kosztorys tego domu? A jeśli nie, to czy ma ktoś zestawienie materiałów potrzebnych do postawienia Lote? kosztorys Ci niewiele da gdyż ceny się zmieniają. Z grubsza obliczą Ci w składzie budowlanym czego ile potrzebujesz na podstawie projektu. i będzie to lepsze wyliczenie niż ten nibykosztorys "szczegółowy" który możesz kupić sobie razem z projektem za pińćset zł. mnie SSZ kosztował ca 200k pln w tym schody i tarasy lane + ścianki działowe ale lote2 Hmm, no właśnie z tymi kosztorysami. Chciałabym wiedzieć przed zakupem projektu,czy stać mnie na realizację (niestety koszt budowy gra rolę kluczową).Bardzo podoba mi się LOTE II, a jeszcze bardziej taki domeK: http://pprojekt.pl/projekt28-gracja,opis.html Obawiam się,że na ten drugi -"gracja" nie będzie nas stać. Tak mi się wydaje, ale wykonawcy przed obejrzeniem projektu nie chcą dokładnie wycenić. A jak mają obejrzeć zanim go kupię?nie bardzo wierzę w kosztorysy firm, a te 200.000 za Lote II brzmi pocieszająco-tyle możemy właśnie przeznaczyć na stan zamknięty, no może troszkę więcej. Jestem laikiem-czy ktoś z Forumowiczów mógłby podpowiedzieć mi,czy różnica w cenach tych domów będzie porażająca i jak bardzo? (Gracja np. ma strop drewniany, w ogóle bez poddasza; a znowu w Lote II na razie poddasza bym nie wykańczała). I czy teraz 200.000 na surowy zamknięty Lote wciąż jest aktualne? serdecznie pozdrawiam, życzę udanej budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 10.01.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kosztorysy są raczej zaniżane, wiadomo projekt bardziej atrakcyjny. Niektórzy doliczają ok.15% i podobno się w tym mieszczą. Wybieraj projekt do działki, a nie odwrotnie, bo teren może znacznie podrożyć koszty budowy. Myślę, że "teraz" 200tyś jest aktualne na SSZ Lote II, ale niestety z tego co mi wiadomo znów drożeją materiały, pomijając coraz "ciekawsze" ceny robocizny . Nie bez znaczenia będzie z jakich materiałów będziesz stawiać oraz jakim systemem. Strop w Lote podnosi koszty, jak dla mnie lekko licząc ponad 30tyś. (materiały na strop, robocizna, trzeba robić schody). Analizowałem Grację przed zakupem Lote, bo kumpel wyszukał ten projekt. Pomijająć inne ważna dla nas była kuchnia od strony drogi. My szukaliśmy projektu ponad rok (najbardziej podobała nam się Kornelia) i stwierdziliśmy, że Lote jest dla nas , a teraz widok domu mnie w tym utwierdza. Zastanawiałem się tylko, że można było zrobić schody tak jak boguslawskia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gri 11.01.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Ja też zamierzam się budować i na razie najbardziej pasuje mi Lotte II. Czy komuś kto się już wybudował (a wielu to tu takich chyba nie ma) lub buduje podać takie zestawienie zmian jakich dokonał w projekcie. Jestem na etapie patrzenia na rzuty i kombinowania.Myślę np po poszerzeniu domu w części salonowo-kuchennej tak by wygospodarować spiżarnię - czy obecny salon nie jest trochę mały jak sie wstawi wypoczynek ławę kominek tV stół i krzesła?Poddasze planuję zostawić jedną dużą przestrzenią dla zabawy dla dzieci oraz biurko z kompem.Śledząc wątek (ze dwa tygodnie temu cały przeczytałem) zauważyłem że sporo danych i uwag poszło bezpośrednio na e-konta - może wrzucić to na forum tak by wszyscy (a jest ich coraz więcej) mieli dostęp i nie męczyli oddzielnie. W szczególności jakby ktoś miał plany z podanymi wymiarami to bym prosił na priv jako że potrzebne są do planowania.Niewygodne wydaje mi się też ustawienie okien w salonie powodujące małą ustawność tego pokoju, ciekaw jestem jak sobie z tym inni radzą lub planują radzić.Na razie tyle, ale na pewno będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta17 11.01.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 aneta17 Jakie wrażenia z mieszkania już w swoim Lotku? Też bym tak chciała!!! Wrócę do sprawy doświetlenia salonu. Czy zachowaliście okno ( to mniejsze) w salonie na boczenej dłuższej ścianie tak jak to jest w projekcie? Teraz jest tak szaro i ponuro i teraz najbardziej brakuje światła bo latem to wręcz od południa lepiej się zasłaniać. Jest daszek nad tarasem i dużym oknem, który ogranicza światło. Na ile ??? Mam wielki dylemat, bo chciałabym to okno przesunąć pod kuchnię i boję się, że kącik przy oknie tarasowym może być ciemny szczególnie zimą i jesienią Proszę napisz jak to wygląda u Was. Może pomoże to rozwiać moje wątpliwości. A może jakieś zdjęcia, rysunki w ramach wzajemnej edukacji, oczywiście jak znajdzeisz trochę czasu między gipsem, farbą, wiertarką, karniszem itp - wszyscy będą wdzięczni. Pozdrawiamy WITAM! Mieszka się fajowo! Szkoda ze domek nie jest "dopięty na ostatni guzik" i nadal musimy go wykańczac-mieszkając! Ale jest spoko! Oby do wiosny! Okno w salonie jest rozmieszczone symetrycznie-trochę inaczej niz w projekcie-do okna kuchennego. Wg mnie nie jest w salonie ciemno - nawet teraz w okresie zimowym! Tym bardziej że mamy nawet pomniejszoną szerokość okna tarasowego (ma w tej chwili 2m szer. - dwoje drzwi) Mogę przesłać zdjątka na maila pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 11.01.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 W projekcie Lote II okna tarasowe na poddaszu są symetrycznie względem okien na dole. Jeżeli ktoś przekombinuje na dole z oknami może nieciekawie wyglądać z zewnątrz, ale wygoda najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 11.01.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 W Lote II to ważne aby zachować odpowiednie odległości i proporcje między dołem i górą. W przypadku Lote I to nie ma takiego znaczenia bo na poddaszu są tylko okna dachowe (jeżeli ktoś wykorzystuje poddasze na cele mieszkalne). U nas będzie tylko dół,a góra to tylko ewentualny składzik. Schodów nie planujemy tylko właz w suficie np. w garderobie. W sumie to wstępnie planujemy zostawić po jednym oknie na środku ścian bocznych. Rozpatrujemy różne możliwości. Jeszcze mamy troszkę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 11.01.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 po pierwszych spotkaniachz ekipami swteirdzam, ze nie jest tak zle- sa terminy na wiosne usmiech zejdzie mi z twarzy gdy w nastepnym tygodniu otrzymam wyceny zapewne z czego budujecie swoje lotki? ytong jak w projekcie oryginalnym czy porotherm? czy moze gazobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 11.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Gri prosil o wstawieniu rzutów. Oto bardzo niestety nieczytelny skan rzutu. Wiekszosc prawdopodobnie juz go zna ale zadalam sobie nieco trudu aby upowszechnic go innym forumowiczom. Moze bedzie pomocny w podejmowaniu decyzji. Oto nasza wersja parteru po przeróbkach: http://images23.fotosik.pl/138/337908978f7e7990med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 12.01.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Aneta17 Chętnie zobaczylibyśmy parę zdjęć z Waszego królestwa. Będziemy bardzo wdzięczni za przesłanie. Na pewno mogłyby nam pomóc.Życzymy miłego wykańczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jJOANA 12.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Remik i Aga, Czy Wasz architekt robiąc przeróbki przerysował cały projekt? Mój specjalnie nie wysilił sie bo wprowadził swoje zmiany na czerwono. Pokreślił poprostu projekt orginalny tak że nawet wykonawca pomylił się i zrobił drzwi nie w tym miejscu co chciałam. Teraz jest już wszystko poprawione ale gdybym chciała podzielić się nim z Forumowiczami przekleli byście mnie. Na użytek projektowania wnętrz przerysowałam sobie cały rzut sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 12.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Dokladnie tak , robil caly projekt od poczatku w zwiazku ze zmianami , które wprowadzilismy ( przesuwanie scian , okien, przeprojektowanie klatki schodowej i umiejscowienia komina , tudziez kilka innych o których juz nie pamietam ). Tak to bywa - kiedy wybierajac projekt mysli sie sercem a nie rozumem.A ponadto pan architekt jest przyjacielem domu a szlify w zawodzie dopiero zdobywa i bylo to dla niego duze wyzwanie. Wedlug nas podolal wyzwaniu , czego nie mozemy powiedziec o wykonawcach , którzy nawet tak czytelnego rzutu nie potrafili dobrze odczytac i robili okna tam gdzie chcieli lub im sie przypomnialo , a nie tam gdzie powinny byc.PozdrowionkaAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 13.01.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 u mnie tez architekt wszystko pokreslil dlugopisem i ciezko sie polapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiam 13.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Aga i Remik,świetny pomysl z przesunieciem komina i pomniejszeniem klatki schodowej ! Mysmy niestety na to nie wpadli..i mamy wyczystke od kominka w garderobie..oraz wielka klatke schodowa w ktora trzeba wpasowac schody drewniane .Jakie macie pomysly na schody w Lote?? pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik i Aga 13.01.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dla tych , którzy zamierzaja podobnie jak my przeprojektowac klatke schodowa i przesunac komin do salonu jedna rada. Wezcie pod uwage , iz po przesunieciu komina i wstawieniu wkladu kominkowego bedzie on znacznie wystawal na salon , zmniejszajac tym samym powierzchnie uzytkowa ( w naszym wypadku wystawal na salon na 27 cm plus okolo 50 cm wkladu ). My poradzilismy sobie w sposób nastepujacy. Wyburzylismy komin na odcinku od podlogi do stropu , wzmocnilismy go na stropie belka zelbetowa. Tak wiec teraz wklad wystaje na 46 cm. Naszym pomyslem dla chcacych miec zmieniona klatke i kominek jest budowa komina od stropu w góre , sprawdzilismy ten sposób i wszystko jest zgodne ze sztuka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jJOANA 13.01.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Taki nawet mocno wystający kominek może być atutem wnętrza. Ja planowałam wkład z szybą z dwóch stron. Miałam wizję całości ale..... pożałowałam miejsca i będę miała kominekcałkowicie wpuszczony w ścianę, płaski jak plazma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 13.01.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 u mnie komin odpadl w ogole, zrezygnowalam z kominka - swiadomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 13.01.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Remik i Agaczyli mozna wybudowac komin do kominka tylko tak jakby na drugim pietrze a na parterze wystarczy podlaczyc rure z kominka?Pytam bo sama mam dylemat z wystajacym kominkiem-chcialabym go jak najbardziej "spłaszczyc" jJOANA czy moglabym prosic o jakies wizualizacje Twojego kominka?Skoro bedzie jak "plazma" to rozumiem ze masz zamiar go jakos zabudowac sciana z regipsow?Chyba ze bedziesz w scianie robic jakas wneke? Mam bardzo duzy problem z kominkiem bo bedzie na tej samej scianie co tv i chcialabym zeby obie te rzeczy ze soba jakos wspolgraly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gri 14.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Remik i AGA dzięki za rzut, o coś takiego chodziło. Czy mógłbym prosić o taki sam w trochę większej rozdzielczości bo rozmiarów nie można przeczytać. Coby rozmiarem plik forum nie zapchał to może bezpośrednio na [email protected] A może jakieś małe podsumowanie na temat zmian i pomysłów plus wniosków na obecnym etapie i obecnym doświadczeniu co byście jeszcze zmienili lub nie zmienili gdyby było można. Jak wielkość salonu, czy jest zadowalająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jJOANA 14.01.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Mój kominek nie istnieje jeszcze fizycznie więc nie mogę go pokazać. Pan wziął wymiary i będzie montował go marzec/kwiecień. Póki co mam dziurę w ścianie(wnętrzności będą całkowicie w garderobie).Szyba wkładu będzie równo ze scianą w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 14.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 jJOANAdzieki za info bede w takim razie niecierpliwie czekac do marca/kwietnia Ja sobie to wyobrazalam ze z pustakow po prostu wymuruje jakas wneke.Ty piszesz o dziurze czyli mam rozumiec ze po prostu nie murowalas czesci sciany?czy wiedziala wczesniej jaki bedzie wklad i taki otowr zostawialas czy to tak na oko mozna zostawic a pozniej ewentualnie domurowac? Jezcze mialam wlasnie pomysl obudowac sciane na calej dlugosci plytami gipsowymi tak aby zlicowac kominek ale wtedy salon sie zwezy o ta glebokosc wiec Twoj pomysl jes duzo lepszy.A komin jest schowany caly w pomieszczeniu za salonem? Sorki za moze glupie pytania ale slabo z moja wyobraznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts