Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kosztorysy są raczej zaniżane, wiadomo projekt bardziej atrakcyjny. Niektórzy doliczają ok.15% i podobno się w tym mieszczą.

Wybieraj projekt do działki, a nie odwrotnie, bo teren może znacznie podrożyć koszty budowy.

Myślę, że "teraz" 200tyś jest aktualne na SSZ Lote II, ale niestety z tego co mi wiadomo znów drożeją materiały, pomijając coraz "ciekawsze" ceny robocizny :evil: . Nie bez znaczenia będzie z jakich materiałów będziesz stawiać oraz jakim systemem. Strop w Lote podnosi koszty, jak dla mnie lekko licząc ponad 30tyś. (materiały na strop, robocizna, trzeba robić schody).

Analizowałem Grację przed zakupem Lote, bo kumpel wyszukał ten projekt. Pomijająć inne ważna dla nas była kuchnia od strony drogi. My szukaliśmy projektu ponad rok (najbardziej podobała nam się Kornelia) i stwierdziliśmy, że Lote jest dla nas , a teraz widok domu mnie w tym utwierdza. Zastanawiałem się tylko, że można było zrobić schody tak jak boguslawskia.

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź!

jak na mój laicki sposób rozumowania działkę mam raczej typową, 2000 m, prostokąt ale niespecjalnie wydłużony, wstępne warunki omawiam z osobą, która je wystawia, więc przejdzie raczej wszystko.chyba,że masz na myśli coś o czm ja nie mam pojęcia...

My "grację" odrzucamy ze względu na koszt budowy i powierzchnię do ogrzania. Chyba zdecydujemy się na lote II,bez wykańczania góry.wydwało mi się że schody w projekcie mają konstrukcję drewnianą, a tu widzę że większość robi wylewane...

jak kupimy lote i okaże się,że wykonawca wylicza za wysoki kosztorys, najwyżej sprzedamy projekt lub "wyrzucimy" i kupimy coś mniejszego. Problem w tym,że musimy mieć wszystkie pokoje na dole.Góra może zostać na dalszą przyszłość, gdyby okazało się, że będzie więcej dzieci:)

Jaką technologię zastosować, by było tanio i jednocześnie dobrze jakościowo? My myślimy o bloczkach betonu typu Ytong,ale np. polskiej firmy H+H, jednowarstwowo.Dach może być z blachodachówki; nie mam też wielkich wymagań typu klinkiery itp.

pozdrawiam serdecznie!!!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam- nowa kompleksowa wycena dla lotki 2 z materialami i robocizna, stan surowy otwarty z dachem ceramika pokrytym, wykopem wszelkim, stropem terriva- 260 000 PLN

PS niech mi ktos wytlumaczy jak offcy: jesli chce spis rzeczy potrzebnych do wykonania stanu surowego otwartego bez dachu tak zebym sobie liste wydrukowala i poszla do skladu budowlanego i powiedziala potrzebuje stali tyle, strop taki i siaki, chce to wszystko kupic u was ile to kosztuje to skad mam taki spis rzeczy wziac?

Iti miałem na myśli raczej ukształtowanie terenu i warunki gruntowe. Ja mam duży spadek na działce, a uparłem się na rozłożysty parterowy domek. Znajomi podczas kopania fundamentów trafili wodę. Wszystko jest jednak do zrobienia, ale może podnieść koszty budowy. Co do schodów ja zrezygnowałem z robienia ich z betonu, jak widziałem jaki dobry w wyliczeniach jest murarz. Odradzał mi betonowe również kierownik budowy, inni budowlańcy, z którymi rozmawiałem też byli tego zdania. Ściany mam z betonu komórkowego-belit Lubartów, myślałem o Ytongu, ale do tego trzeba mieć dobrą ekipę, a ja mam ... no cóż murarzy z "tradycjami". :-?

pozdrawiam

mam- nowa kompleksowa wycena dla lotki 2 z materialami i robocizna, stan surowy otwarty z dachem ceramika pokrytym, wykopem wszelkim, stropem terriva- 260 000 PLN

PS niech mi ktos wytlumaczy jak offcy: jesli chce spis rzeczy potrzebnych do wykonania stanu surowego otwartego bez dachu tak zebym sobie liste wydrukowala i poszla do skladu budowlanego i powiedziala potrzebuje stali tyle, strop taki i siaki, chce to wszystko kupic u was ile to kosztuje to skad mam taki spis rzeczy wziac?

Najlepiej żeby wyliczył wykonawca, od niego zależy ile pójdzie materiału. Możesz też pojeździć po składach z projektem, w przybliżeniu też powinni wyliczyć. Są składy budowlane, które zabierają nadwyższki swojego materiału, niestety to te droższe składy.

sklady budowlane nie licza- jezdzilam po tych duzych i tych mniejszych. Wykonawca policzy owszem ale po podpisaniu z nim umowy, ja potrzebuje to wiedziec przed podpisaniem umowy, zeby wiedziec czy podpisac umowe z tym ktory tylko proponuje robocizne czy z tym ktory robi kompleksowo...

No,to jest właśnie problem-najpierw trzeba kupić projekt, a nawet-jak piszesz-podpisać umowę, żeby się dowiedzieć, czy stać Cię na dom:)tak jest w moim przypadku.I powiem szczerze, te 260000 za surowy otwarty bardzo mnie martwi...chyba muszę obniżyć loty i...może kupić projekt kurnika?;)

Zastanawiam się, czy te koszty da się jakoś obniżyć, np. czy drewniany strop byłby dużą oszczędnością, tak jak robi -jeśli się nie mylę-Tomeczek.

wrodzony optymizm (może naiwność?:) każe mi myśleć, że uda się taniej:)

sklady budowlane nie licza- jezdzilam po tych duzych i tych mniejszych. Wykonawca policzy owszem ale po podpisaniu z nim umowy, ja potrzebuje to wiedziec przed podpisaniem umowy, zeby wiedziec czy podpisac umowe z tym ktory tylko proponuje robocizne czy z tym ktory robi kompleksowo...

Samemu też można policzyć :wink: , Napisz jakie materiały Cię interesują, większość z nas pewnie napisze ile potrzebował. "Orientacyjnie" będziesz wiedzieć. Tak jak napisałem wcześniej dużo zależy od wykonawcy.

Kompleksowo... tak powinno się budować. Raczej taniej będzie tylko robocizna, ale komfort psychiczny nieporównywalny :lol:

Iti bardzo dużo można zaoszczędzić na materiałach (np. dach ceramika swoje robi). Koszty robocizny są inne w różnych częściach Polski. Ja miałem dogadane 16 tyś z murarzami (jeszcze nie skończyli), 15 tyś z dekarzami, ale ekipy szukałem 60 km od Lublina.

Zastanów się z tym stropem, będzie oszczędność, ale czy warto. My też nie chcieliśmy wykańczać poddasza, żonka teraz chce zacząć od niego. Ja za materiał na strop płaciłem ok.11 tyś, znajomy za podobny powierzchniowo u producenta zapłacił ok. 6 tyś.

Nas też ta cena 260tyś. przeraziła.

Czy komuś udało się zrobić to taniej a jeżeli tak , to proszę napiszcie w jaki sposób.

My też myśleliśmy o stropie drewnianym. Ale po wizycie u jednego z projektantów zostalismy zbici z tropu. Powiedział nam, że to są nie duże oszczędności po podwyżkach cen drewna. A sam projekt stropu drewnianego obliczył nam na 3000 zł. Więc droższe już drewno + robocizna + przeprojektowanie stropu 3000 zł = może strop teriva???? Może jednak nie warto zmieniać stropu???

Może Tomeczek by się podzielił z nami swoimi doświadczeniami. Ale go ostatnio nie widać na forum.

dziwne - zaniosłem do składu projekt i zrobili mi rozpiskę z cenami i proponowanymi ilościami - nadmiar można byłoby oddać.... ale ja i tak wybrałem inny skład

samemu można wszystko wyliczyć... zrobisz to pewnie lepiej niż jakieś gość ze składu któremu nie bardzo się chce

co do ilości na lotka2 potrzeba 30 palet porothermu 24 (72szt w palecie) i 11 palet PTH11,5 (100szt w palecie)

stal na ławy dość łatwo policzyć po długości 4 pręty fi 12 przy długości ław 70m masz 70x4=280m + naddatki na zakłady

zresztą wszystkie materialy mają podane ile ich wchodzi na m2

np ilość bloczków B-6 zależy od tego jak wysoka będzie ściana fundamentowa

ja np miałem 125cm - ale to zależy od warunków gruntowych...

stal którą kupiłem to:

walcówka fi 6 240kg

pr zebr fi 12 712kg

fi 14 563kg

fi 20 (18 nie było) 180kg - tu łatwo policzyć potrzebne metry z projektu potrzebne były chyba 6szt - 12 m prętów

sprawdziłem faktury i o ile jakiejs nie zgubiłem tyle stali zużyłem

pustak na strop teriva 619szt 216 deklowanych ale murarze sami cos tam dorabiali deklowanych -

co do dachu skład musi ci policzyć ile dachówki wejdzie - zresztą to naprawdę nie jest trudne... trzeba uwzględnić ile będziesz miał okien dachowych tyle mniej dachówki wejdzie - u mnie pomylili się o okolo 100szt :o

proszę pamietac ze ja mam garaz o 2m dłuższy niż w oryginalnym projekcie

wlaśnie bede siadał do papierkologii do US więc jak cościekawego znajde to wprowadzę poprawki do tego posta...

pozdrawiam

I Co do schodów ja zrezygnowałem z robienia ich z betonu, jak widziałem jaki dobry w wyliczeniach jest murarz. Odradzał mi betonowe również kierownik budowy, inni budowlańcy, z którymi rozmawiałem też byli tego zdania.

jakie mieli argumenty przeciw? Myślę że budowlańcom nie chce się robić schodów bo dużo z tym roboty. Z tego co pamiętam to 2 osoby 2 dni rozmierzały i robiły szalunek i zbrojenie moich schodów. Poza tym trzeba już wiedzieć ile będzie ocieplenia i wylewki na dole i górze żeby zrobić pierwszy schodek wyższy a ostatni niższy. Jak się robi schody drewniane po wylewkach to można to dokładnie wymierzyć a na etapie stropu to jednak nieraz nie do końca wiadomo co będzie na podłodze (kafle, panele czy może deski na legarach) i wtedy zrobienie betonowych schodów dobrze jest w zasadzie niemożliwe...

Czy komuś udało się zrobić to taniej a jeżeli tak , to proszę napiszcie w jaki sposób.

wydaje mi się. że ciężko będzie taniej z kilku powodów

robocizna zdrożała...(ludzi do pracy mało) materiały w lecie też będą droższe a nie da się wszystkiego kupić na zapas - no może firmy mogą jakoś zagwarantować ceny ale inwestor indywidualny to raczej nie... no chyba że zapłaci za cały towar z góry :o

ja rok temu liczyłem że 260 k pln starczy na lote2 wraz z instalacjami tynkami, kafelkami itp ... i bedzie trzeba tyko jakieś krany poprzykręcac :roll:

niestety bardzo się pomyliłem - nie ma w tym wiele mojej winy - jak teraz przeglądam faktury co po ile kupowałem to włos mi się jeży na głowie i żal d*pę ściska...

cement kupowałem po 8zł worek w marcu a już w czerwcu po 14zł/worek (i to było tanio), bloczki B6 jeszcze w styczniu były po 3,20/szt , kupowałem po 3,40 w marcu, 3,60 w kwietniu, a dobierałem kilkaset szt po 4,60 :evil:

porotherm 11,5 kupowałem po 8zł/szt - sprawdzcie sobie po ile jest teraz :x

w taki oto sposób straciłem na podwyżkach materiałów okolo 50-60kpln :cry:

na jednej fakturze cementu widzę jak przepłaciłem 700zł, gdzie faktura jest na 1600 a np na ścianach działowych 4k pln a faktura jest na 8kpln - to daje pewien obraz tego szaleństwa...

oczywiście szukałem gdzie by tu kupić najtaniej i nie brałem po każdej cenie.

Jak kupowałem cement po 560zł/t to cieszyłem się jak głupi że nie kupuje po 720zł/t (a takie ceny były we Wrocławiu)

i w ten oto sposób mam SSZ za okolo 200k pln - może z 10-20k więcej wydałem. Robocizna dachu to 15k pln a sama murarka 35k pln (w tym schody betonowe, tarasy) - kanalize i izolację pionową fundamentu robiłem sam przez co zaoszczędziełem okolo 2kpln - śmiechu warte przy kwotach jakie straciłem na materiale

no mówię Wam jak patrzyłem wczoraj na faktury to myślałem że szlag mnie trafi na miejscu ale chociaż wiem, że starałem się szukać najniższych cen... marna to pociecha ale zawsze coś... :-?

dowiedz się ile będzie kosztowała sama robocizna i spróbuj szukać korzystniejszych cen, to jedyna droga aby obniżyć koszt domu... ale czy to sie uda? przy dzisiejszych cenach wydaje mi się, że koszt budowy powinien zamknąć się w kwocie 200k pln ale co będzie za 5 mcy?

ja np nie przewidziałem że wydam ponad 8k pln na piach do zasypania fundamentów - miałem 40cm czarnej ziemi + trochę wyniesiony fundament do góry - dało to 20 samochodów 25t każdy piachu :o fajnie nie?

ciekawe czy firmy które robią kompleksowe wyliczenia całości biorą taki rzeczy pod uwagę?

jakie mieli argumenty przeciw? Myślę że budowlańcom nie chce się robić schodów bo dużo z tym roboty. Z tego co pamiętam to 2 osoby 2 dni rozmierzały i robiły szalunek i zbrojenie moich schodów. Poza tym trzeba już wiedzieć ile będzie ocieplenia i wylewki na dole i górze żeby zrobić pierwszy schodek wyższy a ostatni niższy. Jak się robi schody drewniane po wylewkach to można to dokładnie wymierzyć a na etapie stropu to jednak nieraz nie do końca wiadomo co będzie na podłodze (kafle, panele czy może deski na legarach) i wtedy zrobienie betonowych schodów dobrze jest w zasadzie niemożliwe...

Murarz faktycznie modził, żeby inne schody robić, chciał ze spocznikiem, a mi się jego "kombinowanie" wyjątkowo nie podobało. A co do argumentów budowlańców:

1. Odchodzi się teraz od pchania betonu do wnętrza domu.

2. Schody betonowe po obiciu też mogą skrzypieć, wszystko zależy od wykonania (Kierbud nawet zapraszał mnie do siebie, żeby sprawdzić, nie musiał mam znajomych którzy mają tak nieumiejętnie zrobione schody).

3. Schody drewniane, jeżeli są dobrze zrobione nie będą skrzypieć.

4. Łatwiej wykonać później schody drewniane, tak jak napisałeś (nie każdy murarz musi być dobry z matmy - niestety)

5. Koszt schodów drewnianych nie musi być wyższy od wykończonych schodów betonowych (podobno niektórzy stolarze więcej liczą za obicie schodka niż za jego wykonanie).

2. Schody betonowe po obiciu też mogą skrzypieć, wszystko zależy od wykonania 3. Schody drewniane, jeżeli są dobrze zrobione nie będą skrzypieć.

:D - widać że nie mieli ochoty na robienie schodów, dziwi mnie tylko opinia kierbuda - może miał zaprojektować te schody i nie umiał?

a co jeśli schody drewniane będą źle zrobione? Kierbud coś mówił o takim przypadku? ;)

nie bardzo wiem co ma skrzypieć przy schodach betonowych z drewnianymi stopnicami... już prędzej przy całych drewnianych. Obecnie mam schody drewniane i nic nie skrzypi ale w nowym domu będą schody betonowe ze stopniami drewnianymi.

Myślę że przy poprawnym wykonaniu jedne i drugie będą ok...

argument nr 1 też mi się podoba :) - mam nadzieję, że nie dałeś się przekonać na drewniany strop? ;)

:D - widać że nie mieli ochoty na robienie schodów, dziwi mnie tylko opinia kierbuda - może miał zaprojektować te schody i nie umiał?

no nie mieli, a napewno nie takie jak ja chciałem, do projektowania nikt się nie rwał, sam sobie też wolałem nie projektować :wink:

a co jeśli schody drewniane będą źle zrobione? Kierbud coś mówił o takim przypadku? ;)

zawsze można spalić, to już ja mówię :evil:

nie bardzo wiem co ma skrzypieć przy schodach betonowych z drewnianymi stopnicami... już prędzej przy całych drewnianych.

jakby to powiedzieć, drobne różnice w wymiarach... :wink:

Myślę że przy poprawnym wykonaniu jedne i drugie będą ok...

też tak myślę, ale jakby murarz u Ciebie pierwszy schodek proponował kosztem przedpokoju, spocznik w okolicy komina, bo się nie wyrobi, widziałybyś więcej plusów "dodatnich" schodów drewnianych :-?

argument nr 1 też mi się podoba :) - mam nadzieję, że nie dałeś się przekonać na drewniany strop? ;)

nawet nie próbowali :D

A tak serio to chcę, żeby schody zrobił jeden wykonawca, bez żadnego zganiania na poprzedników, wtedy płacę i wymagam.

pozdrawiam

wydaje mi się. że ciężko będzie taniej z kilku powodów

robocizna zdrożała...(ludzi do pracy mało) materiały w lecie też będą droższe a nie da się wszystkiego kupić na zapas - no może firmy mogą jakoś zagwarantować ceny ale inwestor indywidualny to raczej nie... no chyba że zapłaci za cały towar z góry :o

ja rok temu liczyłem że 260 k pln starczy na lote2 wraz z instalacjami tynkami, kafelkami itp ... i bedzie trzeba tyko jakieś krany poprzykręcac :roll:

niestety bardzo się pomyliłem - nie ma w tym wiele mojej winy - jak teraz przeglądam faktury co po ile kupowałem to włos mi się jeży na głowie i żal d*pę ściska...

cement kupowałem po 8zł worek w marcu a już w czerwcu po 14zł/worek (i to było tanio), bloczki B6 jeszcze w styczniu były po 3,20/szt , kupowałem po 3,40 w marcu, 3,60 w kwietniu, a dobierałem kilkaset szt po 4,60 :evil:

porotherm 11,5 kupowałem po 8zł/szt - sprawdzcie sobie po ile jest teraz :x

w taki oto sposób straciłem na podwyżkach materiałów okolo 50-60kpln :cry:

na jednej fakturze cementu widzę jak przepłaciłem 700zł, gdzie faktura jest na 1600 a np na ścianach działowych 4k pln a faktura jest na 8kpln - to daje pewien obraz tego szaleństwa...

oczywiście szukałem gdzie by tu kupić najtaniej i nie brałem po każdej cenie.

Jak kupowałem cement po 560zł/t to cieszyłem się jak głupi że nie kupuje po 720zł/t (a takie ceny były we Wrocławiu)

i w ten oto sposób mam SSZ za okolo 200k pln - może z 10-20k więcej wydałem. Robocizna dachu to 15k pln a sama murarka 35k pln (w tym schody betonowe, tarasy) - kanalize i izolację pionową fundamentu robiłem sam przez co zaoszczędziełem okolo 2kpln - śmiechu warte przy kwotach jakie straciłem na materiale

no mówię Wam jak patrzyłem wczoraj na faktury to myślałem że szlag mnie trafi na miejscu ale chociaż wiem, że starałem się szukać najniższych cen... marna to pociecha ale zawsze coś... :-?

dowiedz się ile będzie kosztowała sama robocizna i spróbuj szukać korzystniejszych cen, to jedyna droga aby obniżyć koszt domu... ale czy to sie uda? przy dzisiejszych cenach wydaje mi się, że koszt budowy powinien zamknąć się w kwocie 200k pln ale co będzie za 5 mcy?

ja np nie przewidziałem że wydam ponad 8k pln na piach do zasypania fundamentów - miałem 40cm czarnej ziemi + trochę wyniesiony fundament do góry - dało to 20 samochodów 25t każdy piachu :o fajnie nie?

ciekawe czy firmy które robią kompleksowe wyliczenia całości biorą taki rzeczy pod uwagę?

tak,tak...tylko zauważ, ze to 260000 to było powiedziane za SS otwarty!!! a gdzie instalacje, podłogi, tynki...tragedia.Ja liczę, że bedziemy mieć 200000 na SSZ.ale jak się przeliczę, nie wiem co zrobimy. na razie kupujemy projekt, wtedy wykonawca zrobi dokładne obliczenia i się zdecydujemy-szukać dalej czy budujemy.

pozdrawiam wszystkich optymistycznych budowaniczych:)

No,to mnie pociesza:)trzymam się SSZ za 200.000 bo właśnie zamówiłam projekt:)lote II.ostatecznie można oddać lub wymienić na inny, gdybym się przeliczyła. postaram się poszukać oszczędności w materiałach (ale bez przesady).

pozdrawiam!i życzę obniżek cen materiałów i robocizny :lol:

iti, przyszlam cie pocieszyc...znalazlam ekipe koncowa za 35 tysiecy, material kupuje teraz, gazobetonu juz nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie iw jakiej cenie :roll: czyli reasumujac, kupuje materialy teraz, zaczynam w marcu, da sie! malzonka wysylam na egzamin dla elektrykow, sam instalacje zrobi,

hehe,no dzięki!dziś koło 13 dzwoniłam zamówić, koło 15 już pani dzwoniła, że wysłała:)wzięłam też ten podstawowy kosztorys,może zbędnie, ale przynajmniej będę wiedziała co i jak.po prostu będę sobie odfajkowywać, co udało się zrobić taniej i za każdą taką fajkę pójdę na piwo;)

ja też chciałabym zacząć w marcu,jeśli uda się załatwić papiery, więc będziemy się wspierać.Ja buduję koło Lublina, a Ty?