Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Powiedzcie mi czym się różni projekt Lote II od Klementynki (tez Archipelag).

Czy diabeł tkwi gdzies w szczegółach, czy są to prawie identyczne projekty?

Klementynke ludzie przerabiają na rózne sposoby i często po przeróbkach powstaje Lote.

A są to takie zmiany:

- zwężenie Klementynki

- poszerzenie garażu

- przesunięcie kominka na ścianę ze schodami

- zastąpienie dwóch drzwi tarasowych w salonie jednymi - szerszymi

Jedynym akcentem właściwym tylko dla Lote II jest ten nieszczęsny daszek nad wejściem.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u nas nie zaobserwowalismy niczego takiego , jak "poziomy kosz". Fakt , daszek mamy zmieniony a nasz Mistrzunio profilowal kosz ze trzy dni , wylewajac przy tym hektolitry wody ( coby sprawdzic spadek i przeplyw wody). Dach mamy od maja ub. roku , przeszedl juz pare ulew ( tych wiekszych i mniejszych ) , opadów i zalegania sniegu z wiadomych powodów nie zaobserwowalismy - wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Zreszta jak pisze pierwek - dazsek nad wejsciem nadaje domkowi specyficzny charrrrakter!

Moja ostateczna decyzja to zmiana projektu. Okazuje się, że to nie nasza liga. Obniżamy loty o jakieś 50 metrów i garaż-dobuduje się z czasem. Kredyt by nas zabił w obecnej naszej kondycji finansowej...chociaż domek jest cacy.Życzę wszystkim udanej budowy i szczęścia w nowym domku!!!

Aneta17

Serdeczne dzięki za zdjęcia. Oh, jak byśmy chcieli mieć już naszego Lotka a tu początku nie widać a co dopiero końca.

Ładna kuchnia!!!!!

Czy podnosiliście Lotka na wysokość???? Robi wrażenie wyższego.

Drodzy forumowicze, mam pytanie odnośnie dachu. Wczoraj mieliśmy okazję rozmawiać z wykonawcą na temat dachu (Lote I). Jego oferta to 23000 tyś za robociznę: więźba, folia, dachówka, blacharka. Jak uważacie czy to jest dobra cena??? Proszę o radę.

Ile Was kosztował materiał na dach?

iIi,

przykro nam, że musisz zrezygnować z Lotka ale na pewno znajdzesz coś odpowiedniego dla siebie, życzymy powodzenia, szybkiej i szczęśliwej realizacji.

po co "poprawiać" coś co było dobrze zaprojektowane?

W zimie słońce jest niżej i okap nie stoi na przeszkodzie promieniom słonecznym a w lecie (gdy słońce operuje z wysoka) jest miły cień od okapu który osłaniałby trochę pomieszczenia...

pomijam to że w dachu czterospadowym jest mało miejsca na poddaszu. Dlatego należy wybrać Lote2 a nie 1 :wink:

po co "poprawiać" coś co było dobrze zaprojektowane?

W zimie słońce jest niżej i okap nie stoi na przeszkodzie promieniom słonecznym a w lecie (gdy słońce operuje z wysoka) jest miły cień od okapu który osłaniałby trochę pomieszczenia...

pomijam to że w dachu czterospadowym jest mało miejsca na poddaszu. Dlatego należy wybrać Lote2 a nie 1 :wink:

A ja właśnie też myślę o podniesieniu Lotka wersja I :) I myślę , że to nie jest wcale głupi pomysł

O ile zwiększa się wtedy metraż na poddaszu ? , proszę o odpowiedż Lotowiczów którzy podnieśli ściankę , bo normalnie jest tam ok 25 m

Lote I podoba mi się z zewnątrz właśnie ze względu na wielospadowy dach i pomimo tego , że w LOTE II jest więcej miejsca na poddaszu , wcale mnie to nie przekonuje żeby zmienić mojego Lotka na wersje II , bo ta wersja mi się poprostu nie podoba

A z drugiej strony nie potrzebuję aż 60 metrów na poddaszu :)

Dlatego myślę , że każdy powinien podchodzić do tego tematu indywidualnie , a ile ludzi tyle gustów i opinii

Moje zdanie jest takie , no ale może się mylę :wink:

Aga i Remi

Co porabiacie? Czy zimujecie i czekacie do wiosny, czy jednak toczą się prace w Waszym Lotku? Kiedy będziemy mogli zazdrościć Wam przeprowadzki do Lotka??

My marzymy o pozwoleniu na budowę, a potem chyba nie zdajemy sobie sprawy co nas czeka.....

Drodzy Lotowicze w poprzednim poście pytałam o ceny wykonania dachu na Lote I: czy cena: ciśla + dekarz 23.000 zł jest ceną do przyjęcia czy przesadzoną.

Proszę, niech ktoś podpowie ile płacił u siebie?? Nie wiemy czy szukać dalej??

Miłych ostatków