Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to teraz pojechałeś.... :) ale w sumie też się pod tym podpisuję

Na pewno warto pooglądać zdjęcia i spróbować ukryć jakoś tą ściankę kolankową - można próbować przedłużyć trochę połać dachową (ale zrobi się wtedy szerszy okap...) Myślę jednak że warto spróbować żeby nie zrobić Lotka grzyba...

mam więcej zdjęć tego lotka co jest wyżej - wystawię wkrótce do nich linka...

pierwek ja ciagle kobieta jestem :wink:

mysle, ze ten lotek 1 pierwkowo wstawiany nie bedzie wygladal tak zle z elewacją, teraz mocno dzieli bryle pasek stropu, widac sciane kolankowa, ale moze potem nie bedzie tak zle. Po pewnym czasie nawet jak cos nam zgrzyta w wygladzie podniesionej lotki i tak chyba przestaniemy to zauwazac, przywykniemy, bo wazniejszy bedzie 1 czy 2 funkcjonalne pokoje na poddaszu, wygodniejsza lazienka etc. To mowie ja, ktora to lotka na dzien dzisiejszy nie podnosi :wink: ale ja buduje lotka 2

PS na pierwkowych fotkach widac tez jak kazdy szamocze sie z daszkiem nad drzwiami wejściowymi, kazdy cos tam zmienia, cos w tym miejscu po prostu nie pasuje, tez mam wizje zmiany ale bardzo odlegla od oryginalu i chyba musze zapytac kierbuda czy tak mozna

Bardzo dziękuję za pomoc jeśli chodzi o poddasze, chyba się zdecydujemy na podniesienie tego poziomu, zwłaszcza że widzę że dużo osób tak zrobiło. Jednak podniesienie ścianki zmienia trochę wygląd Lote. Czy ma ktoś może zdjęcia osoby stojącej na poddaszu w niezmienionej Lotce? Proszę o przesłanie [email protected]ękuję

uważam, że jeśli podnosić lotka to powinno sie też proporcionalnie podnieść dach(my tego nie zrobiliśmy). Czy w praktyce da się to zrobić nie wiem, nie jestem fachowcem, ale napewno efekt w naszym Lotku byłby lepszy co widać po tej stronie gdzie jest taras, wystarczyło podnieść do góry troszke, troszke wydłużyć i gra.

Witam,

jesteśmy na koncowym etapie poszukiwania projektu i Lote II jak narazie najlepiej spelnia wszystkie nasze założenia.

Mam prośbę do budujących tą wersję o info(rzut) jak rozwiązali układ poddasza, nam potrzebne są na górze 3 pokoje plus łazienka.

ciężko będzie bez podnoszenia ścianki kolankowej (a ja akurat jestem przeciwnikiem psucia bryły domu czymś takim)

przy standardowym układzie schodów wychodząc ze schodów po prawej można zrobić łazienkę (nad łazienką na parterze) i jeden pokój (dość duży),

skręcając w lewo mamy dużo miejsca ale problemem może być zmieszczenie 2 drzwi do 2 pokojów

np coś takiego:

http://79.188.255.66/murator/propozycja.jpg

skala może jest nie teges ale powinno wyjść

ściana łazienki musi być blisko okna bo inaczej łazienka będzie za mała - ale tak powinno być ok patrząc jak to sobie ułożyłem u siebie na poddaszu powinna sie tam zmieścić umywalka kibelek i kabina prysznicowa

ja to sobie tak ułożyłem, sypialnia jest co prawda mocno kiszkowata(3,5x5,5) i nie potrafię jej sobie wyobrazić z meblami, choc metrażowo jest ok.

http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/mnop1254347618d.JPG

patrze i zastanawiam sie czy jednak nie warto byloby podniesc sciany o jakies 30 cm ...

jak sobie ustawiłem na podłodze poddasza bloczki, które miały udawać ścianki to nie wyglądało to źle ale sprawdzę jeszcze raz

z tym, że tak jak napisałem w tej łazience na górze ma być tylko kabina prysznicowa, umywalka i sedes.

zastanawiam się jeszcze nad zrzutnią brudnych ubrań bezpośrednio do pralni...

Witam Lotowiczów! Jednak zdecydowaliśmy się z mężem że nie będziemy podnosić ścianki kolankowej na poddaszu, bo to by zbyt zmieniło bryłę budynku. Mam pytanie dotyczące daszku nad wejściem - jak rozwiązaliście problem zalegających tam liści bądz śniegu?

na liście nie ma sposobu - tzn trzeba wybierać ręcznie... (akurat u mnie nie będzie raczej tego problemu)

co do śniegu... teoretycznie to się sam powinien topić tylko dekarz musi zostawić po prostu dużą przestrzeń między ciętymi dachówkami w koszu (powyżej 10cm) a jak mieszkasz w rejonie gdzie rzeczywiście może być z tym problem to zafunduj sobie kabel grzejny w rynnach i tym koszu.

Jak się śniegu nazbiera to sobie go włączysz i śnieg się stopi. Tylko koszt takiego kabla jest niemiły - około 40zł/m (o ile dobrze pamiętam)

co do łazienki na poddaszu... jestem prawie codziennie na budowie ale nie miałem jakoś czasu aby sprawdzić co i jak - jak to zrobię to napiszę