zajaczka 09.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam . W czasie kopania koparka przerwała dreny, mam pytanie czy ktoś z Was miał taką sytuację , jeśli tak to proszę o pomoc, co robić , sąsiedzi już narzekają, że będzie woda stała na ich działkach (na razie stoi tylko w moim wykopie). Poradzono mi, że aby po wylaniu fundamentów połączyć dreny opaską wzdłuż domu. Ja osobiście się na tym nie znam ale uważam że jakoś trzeba to "naprawić" Może coś poradzicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 10.04.2008 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 u nas lawy sa poszerzone, budujemy z porothermu.Zajaczku koparka u nas wyrzadzila niesamowite szkody, przerwala miedzy innymi kabel telefoniczny napowietrzny i ludziom odciela telefon, zglaszalismy od razu i przyjechali naprawic. PS ktos pytal o izalocje fundamentow, z tego co sie zorientowalam do dzisiaj nalozyli: folie zbrojona na spod, dysperbit, styropian 10cm twardy, jakas mase kauczowa, siatke, i folie kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina78 10.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam Lotowiczów. SzipBudowniczy, dzięki za info o izolacji fundamentów, my chyba będziemy musieli zastosować dodatkowe uszczelniacze. Zajaczka- jeśli chodzi o zerwane dreny to naprawa polega na wykonaniu opaski drenażowej poza obrysem budynku, z zachowaniem spadów, i to wystarczy. A woda będzie tylko tam, gdzie drenaż został przerwany.Pozdrawiam i nie martw się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 10.04.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki, ja osobiście się nie martwię ale ludzie są różni robią od razu aferę. Jutro problem będzie załatwiony , rury już zamówione. Szybka naprawa i lecimy dalej jak na razie pogoda jest extra przynajmniej u mnie (i mam nadzieje , że taka się utrzyma). Zastanawiam się nad zwiększeniem okna w łazience bo te w projekcie jest takie malutkie (my rezygnujemy z pralni , połowę przeznaczamy na łazienkę - taka wnęka na kabinę prysznicową , a reszta zwiększy pomieszczenie gospodarcze). Pozdrawiam Wszystkich Budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.04.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 W czasie kopania koparka przerwała dreny, mam pytanie czy ktoś z Was miał taką sytuację , jeśli tak to proszę o pomoc, co robić , sąsiedzi już narzekają, że będzie woda stała na ich działkach (na razie stoi tylko w moim wykopie). Poradzono mi, że aby po wylaniu fundamentów połączyć dreny opaską wzdłuż domu. Ja osobiście się na tym nie znam ale uważam że jakoś trzeba to "naprawić" Może coś poradzicie. Pozdrawiam u mnie coś takiego wystąpiło. kierbud kazał to połączyć rurą wokół domu (są takie karbowane jakby drenarskie ale bez dziurek) z tym że trzeba przypilnować żeby był jakiś spadek - jeżeli te dreny są czynne to zrób coś z nimi bo inaczej może się zdarzyć że zrobisz sobie bagno ze swojej działki mój majster proponował żeby zrobić to pod domem w linii prostej... mniej roboty i mniej rury ja to zrobiłem jeszcze inaczej gdyś przy kopaniu trafiłem w rogu budynku na kolejny dren więc zrobiłem tam trójnik i wpiąłem ten przerwany co był zasilający (przynajmniej tak mi się zdawało) - nie jestem pewien na 100% że to dobrze ale na pewno nie możesz tego po prostu zasypać i zapomnieć co do ław to nie miałem poszerzanych (buduję z PTH24) ale to zależy też od warunków gruntowych w jakich będzie stawiany dom BTW Ytong 36 wbrew pozorom wcale nie jest taki lekki - nie chce mi się szukać ile waży jeden bloczek ale można się zdziwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 11.04.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 u mnie budowa przyspieszyla- dzisiaj jest zasypywanie fundamentow i elektryka w glebie, jutro poziomy sanitarne, w poniedzialek chudziak i w nastepnym tygodniu ruszaja sciany wlasciwe. Chudziak wcale nie jest taki duzo tanszy od b20 chyba, ze to w 3city takie ceny dobijajace.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 11.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Dzien dobry, SzipBudowniczy - mam nadzieje, ze podzielisz sie informacja ile piachu musialas wsypac. No i jezeli to nie tajemnieca, a jestem wlasnie przed rozmowa z hydraulikiem, ile beda kosztowac te poziomy? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 11.04.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 poziomy 1200 PLN, piach bede wiedziala dzis lub jutro jak skoncza z obliczen wynika jakas koszmarna suma ton - sklaniam sie ku pierwkowej realistycznej i sprawdzonej wersji 500 ton- glebokie i duze te fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 11.04.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 U mnie też będą robić nowy drenaż wokół domu, wiem że nie można tego zostawić bo będzie bagno, już dzisiaj położyli jakieś rury a reszta jak skończą fundament. Ale niestety nie obyło sie bez tłumaczenia ktoś życzliwy doniósł do urzędu i mieliśmy kontrole z ochrony środowiska, na szczęście po rozmowie skończyło się na tym, że mamy zrobić zdjęcia jak już naprawimy te dreny i zanieść je do urzędu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.04.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 poziomy 1200 PLN, piach bede wiedziala dzis lub jutro jak skoncza z obliczen wynika jakas koszmarna suma ton - sklaniam sie ku pierwkowej realistycznej i sprawdzonej wersji 500 ton- glebokie i duze te fundamenty obsypuj ściany fundamentowe z obu stron jednocześnie bo inaczej przy ubijaniu piachu skoczkiem wewnątrz domu, mogą się wyboczyć (czyli zepsuć)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej.ka 12.04.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam,mam 2 pytania do budujących Lote II: - kto z was wykonał/wykona okładzinę ściany szczytowej z desek ? Takie wykończenie jest w projekcie. chodzi mi głównie o materiał jaki nadaje się na takie wykończenie.- w jaki sposób planujecie wykonanie podbitki? czy prostopadle do ścian, czy wg krokwi? wydaje mi się trudne wykonanie w pierwszym wariancie, z uwagi na wystajace poza ścianę szczytową krokwie od strony tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 13.04.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 no i zaczelo sie !! wczoraj geodeta wytyczyl budyneczek i pierwszy wpis w dzienniku juz jest !! teraz tylko pogoda i zaczynamy kopac !! pozdrawiam wszystkich lotnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.04.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 kto z was wykonał/wykona okładzinę ściany szczytowej z desek ? Takie wykończenie jest w projekcie. chodzi mi głównie o materiał jaki nadaje się na takie wykończenie. - w jaki sposób planujecie wykonanie podbitki? czy prostopadle do ścian, czy wg krokwi? wydaje mi się trudne wykonanie w pierwszym wariancie, z uwagi na wystajace poza ścianę szczytową krokwie od strony tarasu. mi bardzo podoba się takie drewniane wykończenie ale żeby było ładnie dłużej niż 2 lata trzeba się postarać - drewno powinno być modrzewiowe co do podbitki to sposobów jest wiele... mi osobiście najbardziej podobają się dachy w których nie ma podbitki a jest nadbitka i strugane krokwie... niestety sam będę miał podbitkę ale nie wiem jeszcze jaką - raczej taką równoległą do krokwi (taką pod skosem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 14.04.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 wszystko sie poprzesuwalo...wymiana gruntu dzis bedzie dopiero skonczona, i chyba wejdzie wiecej piasku niz u pierwka strasznie sie przy tej wymianie brudzi ulica- wywrotki wywlekaja piasek i sprzatanie nasze nie ma konca, jak sobie z tym radziliscie? tez z szuflami i miotlami szorowaliscie asfalt? w srode wtedy wejdzie chudziak - 17m Jarzyku, trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 14.04.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Szanowni budowniczy! Bardzo prosimy oświećcie nas!! Czy wszyscy musimy wymieniać grunt?? Nie wystarczy wybrać tylko humus np 30 cm i w to wsypać piasek. Czy trzeba glębiej? Od czego to zależy? Przerażają nas te ilości piachu , o których piszecie. Bardzo prosimy o informacje. A tak swoją drogą to Wam zazdrościmy, że już zaczęliście. My czekamy na drogę do naszej działeczki. Gmina obiecała, że do końca tego tygodnia będzie. Wtedy może zaczniemy grodzić. Potem garaż itd. Pozwolenie może "już" w czerwcu Wszystkim budowniczym życzymy pomyślnych wiatrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 14.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 glamosik, zajrzyj do projektu, fundament jest bodajze na 1,70m w projekcie oryginalnym, plus naokolo bialy piasek musi byc po zewnetrznej stronie scian. Wszystko zalezy od rodzaju gruntu, trzeba wybrac cala czarna organiczna ziemie, u mnie to akurat bylo gleboko jakies 1,55m. Kwota wyszla zawrotna, piasku weszlo 32 wywrotki kazda po 10 m3 piasku przykladowe zdjecie z wykopu: widac gdzie zaczyna sie bialy piasek a gdzie jest czarna ziemia organiczna, ktorej trzeba sie spod lotki pozbyc: http://www.szipszop.pl/urlop/czarnaziemia1.jpg http://www.szipszop.pl/urlop/czarnaziemia2.jpg a po wymianie gruntu wyglada to tak: http://www.szipszop.pl/urlop/wymiana.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Czy wszyscy musimy wymieniać grunt?? Nie wystarczy wybrać tylko humus np 30 cm i w to wsypać piasek. Czy trzeba glębiej? Od czego to zależy? u mnie było 40-50cm czarnej ziemi organicznej. + lekka nierówność terenu + wyniesienie lotki do poziomu drogi (droga byłą wyżej ponad 0,5m )... wyszło że ściana fundamentowa od ławy ma 1,25m - i to trzeba było zasypać piachem... + obsypanie budynku dookoła - tu można było walnąć czarną ziemię ale poszedł piach. http://79.188.255.66/lote2/prawie_trawnik.jpg tu teren wczesniej był płaski a teraz już wyprofilowałem i posiałem trawkę coby nie tonąć w błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 14.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 no to jutro wchodzi spychara i sciaga humusik mam nadzieje ze bedzie taka pogoda jak dzisiaj to pojdzie gladko bo jeszcze mala kaluza jest kolo dzialki...ile placiliscie za sciaganie humusu?? ja place 800zł za cala robote...nie wiem czy to duzo czy malo...potem jeszcze sporo tlucznia zeby utwardzic podjazd do dzalki bo nic tam nie podjedzie jak popada... droga owieczko ile Wam zajelo czasu dojscie do tego momentu budowy liczas od pierwszego dnia budowy?? bedziemy chyba jakos w podobnym czasie robic podobne rzeczy wiec mam nadzieje ze bedziemy sie wymieniac na bierzaco doswiadczeniami i informacjami...a dzisiaj zaplcilem za materialy juz podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.04.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ile placiliscie za sciaganie humusu?? 03/2007 - 100zł/h a trwało to 5godzin fadromą - lepiej byłoby robić koparką a fadromą odwozić urobek - fadroma mocno sponiewierała dno wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 15.04.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ile placiliscie za sciaganie humusu? Za caly wykop 880 zl. Czas 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts