Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje zajaczka i szipbudowniczy. Powiekszylem troche lotka na etapie adaptacji ok. 1 m garaz i 1 m bryla domu. Porownalem rozmiary fundamentow przed adaptacja i po. No coz, jakby to ujac, sa hmm... moje sa troche wieksze od waszych. A strop robie lany i takie tez beda schody (ze spocznikiem). W zwiazku z tym dodane zostaly sciany nosne. I to powod wiekszej ilosci betonu na lawy. Pozdrawiam

PS. Czy ktos robil kanal w garazu (jakie sa jego wymiary)?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czopuch mój LOTE też ma przedłużony garaż o 1,5metra więc fundament też trochę większy niż w projekcie.

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy dachów w swoich domkach (może głupie ale proszę o odpowiedz ) czy ktoś dysponuje dokładną ilością dachówki (chodzi mi o ilość w metrach - 300 m starczy i przede wszystkim o ilość gąsiorów? Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam :)

jarzyku u nas pogoda sie poprawila, swieci slonce a chlopaki biegna do przodu jak moga, w nastepnym tygodniu planuja zalanie stropu schodow i nadproza garazowego oraz nad drzwiami wejsciowymi, te sciany to juz cos, fajnie tak sie patrzy na rosnacy dom. Naokolo natomiast bagno i nierownosci.....jarzyku ciagle masz szanse na dogonienie bo nie wiem jak bank sobie poradzi z transzami

U mnie dopiero wczoraj zalali ławy , mogę zrobić zdjęcia ale będę potrzebowała pomocy w ich wklejeniu. Garaż rzeczywiście wydaje się duży nasz będzie miał 43 m, ale przy braku piwnic trzeba mieć duży garaż. Jeszcze raz proszę o podanie liczby gąsiorów i udzielenie odpowiedzi czy 300 m dachówki starczy.

z tego co liczyli w hurtowni to 300m dachu powinno starczyc spokojnie...ale czas pokaze.. a zajaczka nie musisz wklejac bo ja tz nie bardzo wiem jak, ale gdyby Ci sie chcialo na maila wyslac [email protected] to bylbym wdzieczny i pozdrawiam

Ship ja ide jutro pytac o kredyt bo mysle ze na dach moze juz lekko kasy braknac :)

Jerzy Q zdjątka postaram się przesłać na meila jutro. Jeżeli chodzi o bank to polecam GE Money Bank ja załatwiłam kredyt bardzo szybko (to znaczy nie ja tylko Expander dwa dni od podpisania umowy miałam pierwszą transze na koncie). Czy w twojej hurtowni policzyli ci gąsiory - ile ich wyszło?

Jutro już będą bloczki a pojutrze będą zasypywać , żeby tylko pogoda była

Pozdrawiam

Sprawdziłem na fakturze (po korekcie) dachówkę:

dachówka podstawowa - 2860 szt.

gąsior podstawowy - 86 szt.

dachówka boczna lewa - 50 sz.

dachówka boczna prawa - 52 szt.

jeżeli wam się podoba struktonit (koszt był 1300,- PLN):

płytka struktonik lewa 406 szt.

płytka struktonit prawa 366 sz.

pozdrawiam

Witam wszystkich lotowiczów.

Przyznam szczezre, że miałem dość swojej budowy, ale ostatnio idzie jak burza. Cieszę się i tą radością postanowiłem podzielić się z Wami.

Dzisiaj skończyli mi więźbę na moim Lote I i oczywiście pozwoliłem sobie odgapić daszek nad wejściem od Remka i Agnieszki. Czy kontrolujecie swój budżet? Na dzień dzisiejszy myślę, dom z dachem, ale bez okien, drzwi, i bramy garażowej szacuje na 180 tyś. Ile innym udało się wydać do tego stanu. Liczymy wszystko uczciwie, nawet Heńka, który kosił trawę na działce lub pomagał przy rozładunku.

stanalem przed sporym dylematem...mianowicie: pierwszy moj plan to bylo wybudowanie stanu surowego otwartego i zostawienie do przyszlego roku wczesnej wiosny (wtedy kredyt itd); teraz sytuacja sie troszke zmienila bo na bank zabraknie mi kasy na dach wiec juz musze sie za kredytem rozgladac...jak juz wezme kredyt to moze jednak budowac ciagiem?? albo moze tylko zamknac na zime stan surowy i poczekac?? jak Wy robicie?? budujecie ciagiem czy etapami?? piszcie drodzy lotowicze :)

jarzyku, ja buduje ciagiem, i mam widoki na szybkie zakonczenie budowy. W srode mam zalanie stropu. Cala reszte tez juz mam zgrana. No oprocz nieszczesnego kredytu

mam do oddania bloczki fundamentowe i duzo porothermu zostalo, niedlugo zabierze transport z dzialki zrobi sie luzniej- cos zle mi w hurtowni policzyli.

Dach, okna, drzwi, brama wchodza w maju wszystko.

Mam nadzieję JerzyQ , że zdjęcia doszły wysyłałam je 3 razy. My do zimy chcemy wstawić okna ,bramę garażową , drzwi a przez zimę powoli robić w środku rury i kable (chyba że mój mąż zmieni zdanie i wymyśli coś innego) coś na pewno będziemy robić szkoda,żeby mury tak stały. :)

U mnie robota trochę stanęła nie dowieźli reszty bloczków a poza tym wszystko co przyjeżdża zakopuje się w ziemi.