Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy !

Szczególnie miło witamy Michała i oczywiście mamy parę pytanek.

Michał-lote - gdzie się budujesz , jeśli można wiedzieć? Czy dokonywałeś jakiś zmian w pierwotnym projekcie ( chodzi nam przede wszystkim o umiejscowienie klatki schodowej )?. Z jakich materiałów masz zamiar budować? No i przede wszystkim - jak myślisz czy za 200 tys. można wybudować Lote tak by w nim zamieszkać ( wykończenie standardowe ).

Liczymy na wymianę uwag i spostrzeżeń . Pozdrawiamy!!!!!!!!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć. Buduje się 10 km od Częstochowy. O zmianach pisałem troszkę wcześniej. Klatka schodowa nam nie przeszkadza, zmiany dotyczyły komina w kotłowni (przesunięcie do garażu), okien w sypialniach (za blisko ścian zaprojektowane-wg. mnie) może jeszcze powiększe trochę kotłownie kosztem pralni i przesunę okno w salonie to po prawej.

To chyba tyle.

Jeśli chodzi o te 200 tys to też chciałbym się w nich zmieścić, ale boję się że nie da rady. Ja tak liczę że będzie potrzeba min. 250 tys. żeby jakoś zamieszkać. 100 tys. trzeba liczyć na stan surowy, a wiadomo że wykończenie jest dwa razy droższe. Na pewno będę chciał obniżać koszty materiałów i wykonania.

Jeśli chodzi o materiał to: - ściany- chyba ceramika poryzowana 30 cm i 12 styropian

- dach- dachówka cementowa- wg. obliczeń fachowców na naszym dachu będzie mała różnica cenowa między gontami bit. gdzie trzeba deskować cały dach, blachą gdzie będzie bardzo dużo odpadów a dachówką cement. A po za tym dachówka ma najdłuższą gwarancję.

Pozdrowionka i czekam na waszą opinię :wink:

No tak marzenia pozostaną chyba tylko marzeniami. Pozatym jeszcze nie zaczeliśmy budowy a cały czas kłopoty - a to pani architekt radośnie spóżnia się z wydaniem WZ , co z kolei powoduje opóźnienie w złożeniu podania o pozwolenie o budowę ( wiemy , że u nas na takowe oczekuje się około miesiąca ) , tym samym pewnie nie wyrobimy się z załatwieniem kredytu w promocji , która trwa do końca czerwca. A propo - co sądzicie o kredycie w BPH ( waluta franki szwajcarskie )?

Witam wszystkich LOTOWICZÓW.

Bardzo poważnie zastanawiam sie nad kupnem projektu LOTE.

:) :)

Bardzo mi sie podoba i jest funkcjonalnym domkiem.

I co ważne nie trzeba wielu przeróbek żeby sie podobał :lol:

Jestescie juz dużo dalej niż ja wiec jak pozwolicie to troszke pomęcze was pytankami :D

Takie własnie pierwsze mam do Tomeczka????

tez bede optował w lustrzanym odbiciu i bardzo bym chciał drewniany strop :-?

a wiem ze w projekcie jest gestożebrowy,

mozna podjąć decyzje z kierownikiem budowy??

czy musi byc zgoda archipelagu??

a jesli musi byc to ile taka zmiana kosztuje i czy robią problemy przy takiej zmianie??

Jesli to nie problem to prosze ,odpowiedz bo na tej zmianie mi zależy najbardziej.

reszt praktycznie jak WASZE.

Witam wszystkich LOTOWICZÓW.

Bardzo poważnie zastanawiam sie nad kupnem projektu LOTE.

:) :)

Bardzo mi sie podoba i jest funkcjonalnym domkiem.

I co ważne nie trzeba wielu przeróbek żeby sie podobał :lol:

Jestescie juz dużo dalej niż ja wiec jak pozwolicie to troszke pomęcze was pytankami :D

Takie własnie pierwsze mam do Tomeczka????

tez bede optował w lustrzanym odbiciu i bardzo bym chciał drewniany strop :-?

a wiem ze w projekcie jest gestożebrowy,

mozna podjąć decyzje z kierownikiem budowy??

czy musi byc zgoda archipelagu??

a jesli musi byc to ile taka zmiana kosztuje i czy robią problemy przy takiej zmianie??

Jesli to nie problem to prosze ,odpowiedz bo na tej zmianie mi zależy najbardziej.

reszt praktycznie jak WASZE.

Zmiana stropu nie wymaga zgody pracowni. Jestem już na etapie adaptacji projektu i temat stropu mam jż załatwiony. Jeśli mgę podpowiedzieć to nie szukaj więźby gotowej - cena jest kosmiczna - 34 000. Więźba wykonana na buowie to koszt około 16 000 (materiał + robocizna).

Dopuszczalne zmiany to między inymi:

- materiał na ściany

- otwory oienne

- rozmieszczenie ścian działowych

- zmiana nachylenia kąta dachu o 5 st.

Ja buduję się niedaleko Opola więc prawie po sąsiedzu - pozdrawiam

O widzisz

dzieki za podpowiedz

na pewno skorzystam.

Ja budowac bede w pyskowicach (miedzy strzelcami a gliwicami)

takze na prawde nie daleko.

sadze ze szybko nie rusze, ale mam zamiar w tym roku kupic projekt i wystapic o zgode na budowe.

Pierwszy projekt który wpadł mi w oko to ALA II z 2003r

ale ją wycofali!! potem KARMEN

ale uwazam ze LOTE jest najrozsadniejszym wyborem i patrzac na ich kosztorys nie droga-ale ii tak bez kredytu ani rusz.

A ty w tym roku ruszasz??

• 2 weeks później...

Szczęściarz

Piszesz " ekipa chce wejść za dwa tygodnie" - czyżbyś ty nie chciał :D :) :)

U nas bez zmian , ciągle oczekujemy na wydanie pozwolenia na budowę , potem wydanie " pozwolenia na kredyt " a potem to nas pewnie zima zastanie !!

Pozdrawiamy i życzymy , żeby ekipie robota paliła się w rękach.

Czesc WSZYSTKIM !!!

Mam do was pytanko:

mamy działke 25 / 40

wiekszosc znajomych a zwłaszcza mój przyszly kierownik budowy,

twierdzą ze rozległy dom(13x18) na tak małej działce to czysta głupota!!

Mówią ze powinienem raczej wziąć projekt domku mniejszego ale z zabudowanym poddaszem :-?

ALE MY CHCEMY LOTE!!

Czy to na prawde za mała działka?? :(

Jak myslicie??

Jarecki - nie martw się , zrób to co podpowiada ci serce , jeśli chcesz słuchaj rad ( szczególnie mądrych ) a na pocieszenie powiem Ci , że mamy dokładnie taką samą działkę ( 25 na 40 metrów ) i dodatkowo wjazd od południa - rodzina , fachowcy i znajomi odradzali , a myśmy się zaparli. Czy słusznie postąpiliśmy , czas pokaże , niestety nie wszystko da się cofnąć. Jedna rada , zawsze Lote można przesunąć na 3 metry od granicy jeśli zamiast okien w garażu zrobisz luksfery .

Tak więc mimo wszystko myślę , że w zależności od tego co jeszcze chcesz zmieścić na działce , to przy takim metrażu działki i taki domek jak Lote się zmieści.

Pozdrowienia i "dobrych " wyborów!!!

a my mamy 22 x 38 i się wcale nie martwimy, taka mała działka w zupełności wystarczy. po naniesieniu projektu wyszło że działka od strony tarau to 22 x 13 m jak dla nas to bardzo dużo i wystarczająco, po co całą sobotę kosić trawę skoro miejsca na leżaczki i tak wystarczy. Wjazd mamy od zachodu więc słońce na tarasie będzie tylko rano i to jest bardzo wielka zaleta po południu odpocząć w przyjemnym cieniu gdy w słońcu +40 st

Moim zdaniem wasze działki są stworozone dla LOTE !!!!!!!!!!!

Czesc

dziekuje wam za pomoc :wink:

tez jestem tego samego zdania!

razem z MOJĄ PANIĄ zdecydowalismy ze to na pewno bedzie LOTE!!!!!

cos koło sierpnia kupimy projekt(na razie krucho z kasą-prąd, woda i ogrodzenie działki).

Aha jeszcze jedna prosba-wodociągi kazały mi wykopac studnie na przyłacze wody a energetyka pyta z której strony działki umiescic skrzynke :cry: :

mozecie mi pomóc w tej kwestii?? :oops:

w którym miejscu jest wejscie wody do budynku a w którym miejscu prądu?????

Bo jak kaze zrobic z lewej prad a z prawej wode- a w budynku bedzie na odwrót to w efekcie podłączania mediów do domu te dwie linie NAGLE MI SIE SKRZYŻUJĄ!!!! :o :o :o

jesli mozecie mi podpowiedziec to bede bardzo wdzieczny :D

POZDROWIONKA dla WSZYSTKICH

• 2 weeks później...

Witamy,

Wlasnie z zona odebralismy projekt ktory zostal wybrany po wielomiesiecznej analizie roznych koncepcji :) Projekt Lote jest dla nas idealnym rozwiazaniem i poza drobnymi zmianami nie wymaga zadnych przerobek.

Mamy dzialke o szerokosci 21,5 m z wiazdem od strony polnocnej. Kupilismy projekt w odbiciu lustrzanym. Zmiany jakie na pierszy rzut oka chcemy wprowadzic:

- zniama polozenia okien w sypialniach po prawej stronie projektu,

- przesuniecie okna po lewej stronie w kuchni - blizej naroznika

- wstawienie dodatkowego okna pomiedzy oknem w salonie a oknem w kuchni (chcemy jadalnie usytuowac poza kuchnia)

- w miejscu ubikacji dla gosci umiescimy saune z wejsciem z lazienki,

- prysznic z lazienki przesuwamy do pralni, a w lazience zostawiamy tylko duza wanne z hydromasazem.

Zastanawiamy sie jeszce tylko nad funkcja kuchni - czy otwarta czy zamknieta, czy wyspa... itp, jeszce nie wiemy gdzie umiesc okna polaciowe na poddaszu. Jezeli chodzi o garaz to ze wzgledu na brak mozlwosci zagospodarowania poddasza w garazu zastanawiamy sie czy nie zostawic pustej przestrzeni az do kalenicy w celu ewentualnego umiejscownienia w tej przestrzeni hakow na np: rowery, deski windsurfingowej itp...

Zastanawiamy sie ciagle nad technologia scian. Przeszlismy przez modulowe sciany keramzytowe - ale firma ktora nam wycaniala jakos nie bardzo chce sie z nami kontktowac wiec odpuscilismy, teraz jestesmy prawie przekonani do technologii ktora zaproponowali architekcji czyli Ytong...

Zapraszamy do wymiany pogladow na temat projektu i realizacji

pozdrawiamy

Monika i Marcin

Witam!

Niestety, wybór raczej nie najlepszy. Jedyne co mi się podoba to garaż na 2 samochody. Dach kopertowy sprawia, że na poddaszu prawie nie ma miejsca dla dorosłych ludzi do chodzenia, chyba na kolanach. Połączenie dachu garażu z dachem domu też będzie sprawiało problemy zimą, trzeba będzie po większych opadach zimą ściągać śnieg z kosza, w innym przypadku dojdzie do zawilgocenia poddasza.

Szkoda wydanych pieniędzy, radzę odesłać projekt, jeśli jeszcze można, a osobiście polecam SP2005, no i bez urazy, takie mam zdanie o tym projekcie, a jak wiadomo gusta są różne.

Pozdrawiam serdecznie :lol:

http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php

Dzis bylismy w firmie ktora bedzie sie zajmowala prawdopodobnie adaptacja. Mieli nastepujace uwagi: za krotki garaz - to prawda bedziemy go przedluzac o metr; okna zly uklad; brak wentyalcji w lazience (faktycznie jej nie ma), oraz komin troszke powinien wystawac wiecej pozyzej kalenicy.

Bedziemy sie budowac pod Toruniem. Co do materialu to sie jeszce zastanawiamy i mamy pelna swiadomosc tego iz trzeba miec dobra ekipe. Rozwazamy jeszce technologie Silki z welna mineralna. W tym rozwiazaniu sciany beda troszke wezsze - przez to wieksza powierzchnia.

Zastanawiam sie jeszcze nad garazem- czy warto w garazu robic strop podwieszany. Mysle ze z tego zrezygnujemy pozostawiajac tylko jetki ktore beda pomocne przy podwieszaniu roznych sprzetow sportowych.

Jaka technologia bydujecie ?

pozdrawiamy

Monika i Marcin

Gratuluję wyboru. Jedna uwaga co do ytonga - do tego materiału trzeba naprawdę bardzo dobrą ekipę. Proponowane przez was zmiany są prawie takie same jak wszystkich kupujących ten projekt, projektant trochę mało myślał nad rozmieszczeniem okien. Gdzie będziecie się budować?

Witam!

Niestety, wybór raczej nie najlepszy. Jedyne co mi się podoba to garaż na 2 samochody. Dach kopertowy sprawia, że na poddaszu prawie nie ma miejsca dla dorosłych ludzi do chodzenia, chyba na kolanach. Połączenie dachu garażu z dachem domu też będzie sprawiało problemy zimą, trzeba będzie po większych opadach zimą ściągać śnieg z kosza, w innym przypadku dojdzie do zawilgocenia poddasza.

Szkoda wydanych pieniędzy, radzę odesłać projekt, jeśli jeszcze można, a osobiście polecam SP2005, no i bez urazy, takie mam zdanie o tym projekcie, a jak wiadomo gusta są różne.

Pozdrawiam serdecznie :lol:

http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php

Z ciekawości przeglądnąłem twoje posty i odnoszę wrażenie że masz jakiś interes w promowaniu swojego projektu. Jak dla mnie dach dwuspadowy sprawia że dom wygląda jak stodoła, a twój gust jest chyba jakimś wyjątkiem bo nikt go nie podziela. Bez urazy takie są moje odczucia.