Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robie schody betonowe. Gdyby mialy stanowic one element dekoracyjny to zdecydowanie robilbym drewniane. Wygrala strona praktyczna czyli wykonawcza (skoro mam to w cenie robocizny). W lote jest typowa klatka schodowa, wiec moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby robic drewnianych. Dodatkowo powstaje niewielkie pomieszczenie. No i na koniec, schody przeprojektowalem zeby wyszly ze spocznikiem. Pozdrawiam

ja mam teraz w domu schody drewniane i widze same minusy, juz chce jak najszybciej sie ich pozbyc.

W lotce obok schodow po lewej stronie masz miejsce na szafe, a z tylu na garderobe wiec schody drewniane azurowe odpadaja.

Mozna zawsze potem beton oblozyc drewnem jesli ktos lubi. Koszt podejrzewam jest zblizony (schody wylewane sa i szalowane i zbrojone razem ze stropem), tylko, ze schodow betonowych mozesz korzystac juz na etapie budowy, murarze, dekarze, ciesle, potem ludzie od wykonczeniowki oraz ty mozecie biegac po schodach betonowych do gory a nie wspinac sie po drabinie.

Schody drewniane sa ostatnim elementem ktory wstawiasz jak mebel bo inaczej strasznie zniszcza sie podczas prac wykonczeniowych.

Schody azurowe drewniane - ja mam teraz taki problem ze kurz strasznie leci tymi dziurami miedzy szczeblami na dol i codziennie trzeba myc pod schodami i same schody, schody to chyba najbardziej zakurzone miejsce w domu. Przy betonowych masz wybor dowolny obróbki: drewno, kafle, wykladzina, marmur, panele, cokolwiek tylko chcesz, a drewniane to drewniane na zawsze.

Drewno szybko sie niszczy, moje schody po 8 latach uzytkowania nadaja sie do zeszlifowania i nalozenia ponownie lakieru. Tylko w lotce takie drewniane ażurowe chyba nie maja sensu bo sa widoczne tylko w holu, obudowane ze wszystkich stron. Ale wszystko zalezy od tego co kto lubi, co mu odpowiada, ile ma pieniedzy :)

pierwek pamietasz o moich fotkach? 8)

o odkurzaczach centralnych niestety nic nie wiem...teraz na budowie cisza, dekarze przyjechali cos mierzyc, czekam na powrot murarzy- nie lubie przestojow. Na weekend planujemy kontynuacje kladzenia siatki ogrodzeniowej- dlugo nam to idzie we dwojke ale jakos idzie :) Strop podlewam codziennie bo slonce dopisuje

a co u was?

czy decydujecie sie na odkurzacz centralny?

właśnie sam układam rury i gniazdka do odkurzacza - na razie część pionową instalacji bo zaraz będzie tynkowanie pokoi i zostanie to zakryte.

Zaplanowałem sobie 2 gniazdka na dole, 2 na górze (inaczej nie udało mi się żeby potem rura sięgnęła do różnych pokoi) oraz szufelkę w wiatrołapie.

Sam odkurzacz będzie w garażu. Co do porad jest tego trochę w necie i tu na forum.

tak na szybko możesz sobie zerknąć np tu http://www.beam.pl/index.php?art_id=9

zaleca sie używać specjalnych rur (a nie kanalizacyjnych) bo podobno nie elektryzują się i kurz w nich się nie osadza... nie wiem czy to prawda

ale same rury i gniazdka nie są drogie - szufelka trochę kosztuje no i oczywiście sam odkurzacz...

jak na razie zaopatruje się w Elmixie z ul.Karmelkowej - nie wiem czy mają dobre ceny ale jak na razie kupowałem same rurki i kształtki - są nawet na stronie autoryzowanych dystrybutorów Beama

http://www.beam.pl/index.php?id=4&woj=doln#tab

No właśnie byłam wczoraj na Karmelkowej i wycenili mi całą instalacje na 1300zł z robocizną ,materiałem i dojazdem w tym 2 pkt ssące na dole, 1 na górze, 1 garaż i szufelka w kuchni. 5 pkt ssących.

Pierwek jak uważasz dużo krzyczą??? Je Ciebie wynosi instalacja???

Odkurzacz mi powiedział,że będzie to kwota ok. 2500zł. z zainstalowaniem w cenie no i z całym oprzyżądowaniem.

Niestety nie dysponujemy' rodzinnymi magikami', co by sie za instalacje chcieli zabrać , ale facet powiedział, że instalacja jest gratis-to możliwe???

A co do szufelki, dlaczego ją montujesz w wiatrołapie??? Na mój gust to ona bardziej chyba w kuchni sie przyda....

nie liczę dokładnie wszystkich kosztów bo bym chyba zwariował więc nie mam porównania.

wydaję mi się, że wydałem do tej pory około 300zł (ale nie kupowałem gniazdek i szufelki) -

Na razie montuje te ramki pod gniazdka. Będę musiał dokupić trochę rur i jeszcze parę kształtek

szufelka kosztuje 180zł, zwykłe gniazdko około 50zł kształtki są po ca 3zł te ramki pod gniazdka są za ca 10zł

wydaje się że te 1300zł to na materiały trochę za dużo więc ta robocizna gratis to chyba pic - ale może się mylę

co do szufelki...

uważam że więcej brudu będzie w wiatrołapie niż w kuchni - w kuchni możesz mieć okruchy z pieczywa ale ile tego będzie? Na początku też zastanawiałem się nad szufelką w kuchni i koło kominka (brud z wnoszonego drewna) ale odpuściłem

2 kolejne szufelki + większy odkurzacz + więcej rury to koszt około 1000zł (dziękuję...postoję) i tak cena 3000zł za odkurzacz w domu jest dość wysoka...

co do gniazda w garażu... tego nie przewidywałem ale w sumie to jest niegłupie ... orientujesz się czy jest to gniazdo normalnie montowane w ścianie (tak jak inne)? czy może jakieś gniazdko na samym odkurzaczu ?

zastanawiam się ciągle gdzie dać tą szufelkę w wiatrołapie. Po prawej stronie (gdzie by mi najbardziej pasowało) będzie szafa z przesuwanymi drzwiami (więc tu odpada no chyba że byłaby część szafy bez takich drzwi) a w tej wnęce po lewej stronie obawiam się że jest to zbyt blisko ciągu komunikacyjnego i tam szufelka może przeszkadzać...

co do odkurzacza... jeżeli miły Pan podał Ci cenę 2500zł (za Beama) to jest to chyba model który obsługuje do 5gniazd i 25m obliczeniowych najdłużej nitki

niestety nie pamiętam typu

wydaje mi się że może być za słaby i ja będę chyba celował w ten kolejny model czyli do 8gniazd i do 45m cena ca 2900zł

u mnie nijak nie chce wyjść 25m obliczeniowych (kolanko na trasie liczy się jako 2m lub nawet 3m) z tym że ja będę miał odkurzacz w garażu - może u Ciebie zaprojektowali odkurzacz gdzieś bliżej albo gniazdka jakoś rozsądniej niż zrobiłem to ja... :roll:

Pan mi zrobił taką rozpiskę:

I etap-wykonanie sztywnej instalacji murowej-250zl. za pkt (materiał plus robocizna) jest 5 punktów ssących plus ewent. dojazd ok 1zl za km. czyli 40 zł= 1300 zł

II etap-uzbrojenie w gniazdka= zakup jednostki centralnej(gniazdka od 25-60zł. przyjmijmy gniazdko za 50zł razy 4 sztuki =200zł+ szyfelka 180zł. +odkurzacz z zestawem- 2500-2600zł bez kosztów dodatkowych).

Jeśli chodzi o garaż to fajna sprawa bo sobie autko sprzątasz, nie dokupujesz do tego zwykłego odkurzacza, a gdzie zainstaluje to nie wiem.

A jeśli chodzi o szufelke w kuchni to pzynajmniej jak dla mnie napewno zda ezamin w kuchni-mieszkam u teściów i moja teściowa statystycznie co 3 godziny zamiata kuchnie, ale w tej kuchni posiłkuja sie trzy rodziny(trzeba na to wziąśc poprawke) ale ja mam dwóch facetów mały i duży i robią spustoszenie na maxa, więc u mnie szufelka w kuchni napewno.

A i napewno zasięg musi być na taras, a taras mam jednak więcej powiększony.