Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Lotkowiczów . Dawno nas tu nie było chociaż musze przyznać że forum było przez nas śledzone i czytane z zazdrością , która wynikała z Waszych postępów w pracach budowlanych . Dzisiaj 13-go w piątek otrzymaliśmy w końcu zgodę z urzędu miejskiego na wycinkę brzózek które niestety stały na terenie budowy .We wtorek mamy obiecaną wycinkę brzózek i mam wielką nadzieję że ruszymy z budową .Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i życzymy wytrwałości . Aneta i Andrzej

Co do tematu "odkurzacz centralny":

właśnie mi montowali rozprowadzenie rurek. Policzyli po 240 zł za punkt. Na dole mam jeden punkt (w ścianie pomiędzy schodami, a korytarzem ) oraz dwie szufelki automatyczne ( w wiatrołapie i w kuchni) na górze jeden punkt. W garażu będzie dodatkowy punkt w jednostce centralnej (znaczy w samym odkurzaczu). Do takiego rozkładu punktów przewidziano wąż ssący długości 10 m. Powinien wystarczyć. Mają jescze węże długości 12 m , ale takich nie polecają . Pewnie to kwestia doboru jednostki centralnej. Firma jest szczecińsko - nowo-sądecka.

• 2 weeks później...

swego czasu pytałem , czy ktoś wykonał/planuje elewację obłożoną drewnem. chociaż nikt się nie ujawnił, zdecydowałem się na taką. oto efekt... jestem zadowolony , może ktoś się przekona też do takiej. elewacja ścian parteru nie będzie biała, raczej (jak to mówi żona) ekri, biała byłaby za zimna.

http://images34.fotosik.pl/301/8e98fd0e4a6348a0m.jpg

http://images30.fotosik.pl/238/721dd12119c174e5m.jpg

http://images26.fotosik.pl/238/e70f407c6e8b4e4am.jpg

drewno świerkowe, deski szerokości 20 cm, łączone na wpust-pióro.

co do impregnatu to wiem tylko że tikkurila, o szczegóły musze spytać chłopaków na budowie. kolor dobierałem tak by pasował do koloru okien , które są w ciemnym orzechu. wyszło idealnie. spory problemmiałem jak puścić podbitkę - czy według krokwi czy prostopadle do ściany. obawiałem się że wyjdą duze skrzynki z brzegach dachu. ale wyszło ok, skrzynki nie są duze i wg mnie ładnie wygląda takapodbitka. teraz wstawie w nią jeszcze oświetlenie.

Ciso serdecznie gratuluje początku :D

u mnie zastoj....elektryka ciagnie sie i ciagnie....z potrzeby postępu zajelam sie ogrodkiem 8) tynki wchodza pod koniec miesiaca...hydraulik niby \wraca w tym tygodniu by dokonczyc prace.....musze sie tez zajac przylaczami, projekty uzgadnialy sie w uzredach pol roku, a teraz mi mowia, ze znowu musze z tymi papierami wrocic do urzedu, zgloszenie zamkniecia pasa ruchu, musza riozstawic znaki drogowe etc, ta papierologia i urzedy mnie przerastaja nieco....

Budujemy (wielkie słowo prawda?) w Szczecinie w sobotę dziura została wykopana i czekamy na postępy prac od poniedziałku ..

Dzięki za gratulacje rozpoczęcia budowy , mam nadzieje że będziemy pisać o samych przyjemnych sprawach . Poszukuję wybudowanego Lotka I w okolicach Szczecina , Gorzowa albo gdzieś blisko nas bo nie ukrywam że chciałabym zobaczyć Lotka I za żywca .

Aneta i Andrzej