Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jJOANNA mam pytanie. Jaki kolor masz na elewacji, właśnie o takim kolorze myślałam ale jak dokładnie sie nazywa?????????

Odcieni żółtego jest wiele ale mi chodzi o kremo zółty i nie wiem jak on wygląda na żywo tym bardziej na lotku? Była bym wdzięczna gdybyś zdradziła dokładną nazwe.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tynk akrylowy Ceresit california1 albo Florida1. Muszę sprawdzić który z nich w końcu wybrałam bo pomiędzy tymi wahałam się. W każdy razie szukając w kolorniku to NIE ten pierwszy z lewej.

W kolorniku wydaje się bardziej blady ale na dużej powierzchni ma bardziej zdecydowany kolor.

Witajcie ponownie Szanowni Budowniczy Lote.

Jakiś czas nas nie było na forum bo czekaliśmy na papiery ale z zainteresowaniem i tęsknotą śledziliśmy forum i Wasze postępy. Osiągnięcia są imponujące. Miło patrzeć jak mury się pną do góry, rosną dachy... Może i na nas przyjdzie czas.

Odebraliśmy w końcu nasze upragnione pozwolenie na budowę. Wreszcie możemy zacząć. Jesteśmy po wstępnej rozmowie z murarzem.

Jego oferta 24 tys za stan surowy otwarty, ze ściankami działowymi, stropem, bez posadzki, tylko chudziak, kominy, tarasy. Co sądzicie o tej cenie?? A ile Wam wyszedł materaił na ten etap??

Bardzo prosimy o opinie.

Pozdrawiamy wytrwałych, odważnych tzn tych którzy budują swojego Lotka.

nie wiem jak w Twojej okolicy - bo ceny zależą mocno od regionu kraju ale jak na warunki Wrocławskie cena bardzo dobra - tylko dokładnie ustal co w tej cenie będzie - najlepiej w punktach

czy kanaliza pod chudziakiem? izolacja pionowa ściany fundamentowej i ocieplenie jej styropianem? schodki przed gankiem ? ściany szczytowe (w lote2)

kto załatwia skoczka do ubijania piachu i wibrator do betonu? (polecam choć sam nie miałem i widzę przykre efekty tego a koszt najmu wibratora groszowy )

co do materiału się nie wypowiem bo to bez sensu. SSO budowałem w tamtym roku i ceny za materiał były wyższe

Witam my murarzowi za robotę zapłaciliśmy 30 tys. o materiałach już nie wspomnę, ale przynajmniej jest wszystko tak jak chcemy. Dzisiaj kupiliśmy bramę garażową , we wtorek zaczynamy dach, okna już też wybrane. ścianki działowe już są więc nawet fajnie to już wygląda . Pozdrawiamy wszystkich Lotowiczów :)

Witam!

Właśnie po prawie roku szukanie odpowiedniego projektu zdecydowaliśmy że budujemy Lote w.I. W poniedziałek jesteśmy już umuwieni z architektem na rozmowę w sprawie wprowadzenia zmian i wstępnego kosztorysu. Dokładnie przeczytaliśmy całe forum ( a jest co czytać !!) Bardzo nam to pomogło i przekonało nas na 100% do Lote. A oto nasze propozycje zmian:

- w pokojach 8 i 9 przesuwamy okna w stronę środka o około 0,5m. W pokoju 9 likwidujemy wnękę przez co zwiększymy pokój nr 8

- likwidujemy ściankę działową między pralnią a kotłownią - zastanawimy się również czy podobnie jak michał-lote nie przesunąć komina do garażu. Zanim jednak o tym zdecydujemy chętnie obejrzylibyśmy zdjęcia z takim rozwiązaniem

- ściankę działową między salonem a kuchnią przesuwamy o około 70cm w stronę kuchni

- rezygnujemy z drzwi do kuchni i z kuchni do salonu

- rezygnujemy z bocznych okien w salonie i kuchni

- w salonie robimy wykusz (moje marzenie ) na małą jadalnię

- pomieszczenie 11 przeznaczamy na garderobę - wejśćie z pokoju nr 10, to będzie nasza sypilania

- bardzo spodobał się nam daszek Agi i Remika. Jeśli nie sprawi to problemu to prosimy o przesłanie na maila jakiś dotakowych informacji które pomogły by w rozmowie z architektem. Ta sama prośba dotyczy planu zagospodarownia poddasza - kompletnie nie wiemy jak to rozwiązać. Napewno chcemy tam urządzic pokoik dla gości, małą łazienkę i saunę. Ile okien powinno znajdować się aby dobrze oświetlić taką powierzchnię? I czy warto podnosić ścianę kolonkową? My palnujemy podniesienie o jeden pustak.

- wyjście z tarsu marzy na się od razu na ogród bez żadnych schodków

- okna na tras zmniejszymy do dwóch skrzydeł 1 m - to rozwiązanie anete17 bardzo nam się spodobało.

To chyba wszystkie większe zmiany. Więcęj napiszemy po rozmowie z architektem.

Ach jeszcze małe pytanie do zajaczka - czy jet możliwość obejrzenia budowy. Mieszkamy w Poznaniu ale chętnie przejedziemy się do Kluczborka tym bardziej że niedaleko mamy rodzinę?

Pozdrawiamy

Tamara i Darek

Witam!

Zajaczku , bardzo dziękuję za zaproszenie. To prawda do Kluczborka jest daleko z Poznania ale moje rodzinne strony to Kępno a z stamtą to bliziutko.

Podaję jeszcze mojego prywatnego maila bo chyba zapomiałam o nim wcześniej : [email protected]

Pozdrawiam

Tamara