Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tommasti

Bardzo dziękuję za zdjęcia. Ciekawe rozwiązanie- salon rzeczywiście wygląda na przestronniejszy. Pomysłowość forumowiczów nie zna granic!

A tak w ogóle to wcześniej użytkowinicy zamieszczali swoje zdjęcia na forum, były dostępne dla każdego. Fajnie się czytało forum.....

Chwalcie się swoimi osiągnięciami.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za miłe słowo :-)

do zaczynajączych budować:

w naszym przypadku nie wprowadzaliśmy wiele zmian, ale już widzę co mogliśmy jeszcze zrobić. np.: dobry pomysł to wydłużenie (w głąb) garażu o jeden rozstaw krokwi czyli jakieś 90 cm. jak ktoś mieszka poza miastem i myśli o większym samochodzie (van) to 5,5 m projektowego garażu jest na styk i ciężko się przecisnąc pomiędzy ścianą a zaparkowanym w garażu samochodem. i nas zestaw rodzinny jest taki, że dwoje dzieci "wyrzuciliśmy" do góry , a sami zajęliśmy dół. w pokoju 9 jest sypialnia, a w 10 gaderoba. dobym pomysłem są drzwi pomiędzy tymi pomieszczeniami. drzwi z 10 na taraz zamurowaliśmy.w 8 można wtedy zrobić nawet łazienkę, a 6 i 7 połączyć w jeden pokój - gabinet. tyl;ko okno trzeba zmienic. ze zmianą położenia okien ostrożnie - pamiętajcie ze z zewnątrz są one symetrycznie rozmieszczone na bocznych elewacjach i szkoda to burzyć, a zmiany ciężko zgrać tak by zachować dobrze ujęte w projekcie proporcje. kilka osób na piętrze ( w lote II ) zamiast okien balkonowych robiło zwykłe okna. wg mnie balkonowe wyglądają ładniej. Za nieudaną przeróbkę uwżam pociągnięcie wyżej ściany frontowej garażu tak by dobudować ścianę szczytową. front garażu wtedy przytłacza całą bryłę budynku. drzwi balkonowe w salonie (parter) zrobiliśmy przesuwane i dzielone na dwie tylko części. duze powierzchnie okna z łądnym widokiem to jeden plus. drugi pojawił się gdy wyszło przy laniu posadzki że poziom nie jest idealny i drzwi byłyby za nisko osadzone względem posadzki. dzięki systemowi przesuwnemu mogliśmy zrobić małozauważalny uskok w samej wnęce okiennej i problem prawie zniknął. takz euwazam że wykusz nie pasuje do tego projektu i nie wiele się na nim s\zyska. lepiej pomyśleć o lekkim przesunieciu ścianku działowej między jadalnią i salonem. my ją ustawiliśmy na 5 m od ściany frontowej kuchni. salon nic nie raci bo jest i tak spory. przestrzegam wszystkich "blokowców" przed manią powiększania przestrzeni. salon w tym projekcie jest całkiem spory, o ile ma w nim być tylko jakiś tzw. wypoczynek i kominek. u nas telewizornia będzie na piętrze, stad w salonie nie bedzie duzo mebli.

to na razie tyle...

potemmoże wrzucę zdjęcia. są już kolory w pokojach :- ))

tyl;ko okno trzeba zmienic. ze zmianą położenia okien ostrożnie - pamiętajcie ze z zewnątrz są one symetrycznie rozmieszczone na bocznych elewacjach i szkoda to burzyć, a zmiany ciężko zgrać tak by zachować dobrze ujęte w projekcie proporcje.

właśnie dlatego ciekawi mnie wygląd lotka z jednym oknem od strony salonu 8)

tyle było przed chwilą postów o zdjęciach ale żeby wkleić ze 2 na forum to już nie łaska niestety - a 1 zdjęcie da lepszy obraz zmian niż 10 postów tłumaczących jak to wygląda...

Pierwek ma rację, to trzeba pokazać.

np. ile jest miejsca na poddaszu w Lote II:

http://images32.fotosik.pl/346/5aae1bac941891d0m.jpg

i drugi pokój :

http://images36.fotosik.pl/1/48436511f155bc82m.jpg

a po przeciwnej stronie domu:

http://images36.fotosik.pl/1/7df07b708715e366m.jpg

to telewizornia, nie szkodzi więc że trochę ciemno. ne dawaliśmy okien połaciowych w tej części domu

Śliczne te Wasze początki i pięknie już widać ... Gratulacje

My mamy nadzieję, że już we wrześniu i u nas też będzie coś widać a może w październiku będzemy już chodzić po pokoikach.

Wlasnie przezylem najwiekszy jak do tej pory zawod na budowie (niestety wynikjacy z mojej niewiedzy) i prosze Was o rade. Chodzi o okna a konkretnie o rolety: okazuje sie ze budowalncy nie zostawili miejsca na rolety, tak wiec mam chyba tylko 2 mozliwosci zmniejszenie oknao 20cm na puszke lub montaz puszki zewn, ale to bardzo ale bardzi mi sie nie podoba gdy widac wystajce puszki roletowe :(( czy ktos ma pomysl co zrobic?? jak u Was z oknami?? czy ktos moze w te oryg 150cm otwory wsadzal jeszcze rolety??

http://images41.fotosik.pl/3/e7933e41e4cf9dedm.jpg

http://images38.fotosik.pl/3/3f0dfa72e116ac81m.jpg

u nas była ta sama sytuacja, skrzynka z roletą jest na zewnątrz-byłam przerażona ale daliśmy styropian 12 i prwawie zakrył (zrównał się) z puszka.

Nie mam zdięcia jak to wygląda ale jak chcesz to jak bede na budowie to zrobie i wkleje.

Będzie taka opaska wokół okna, może w innym kolorze niż elewacja i chyba bdzie ok. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, :lol:

ok jak będe może jutro to zrobie i nie martw sie, ja byłam taka wściekła, że.... ale mi przeszło, nie wiem jak sie wkleja linki ale wejdź na elewacje i tam są zdięcia domów z takimi opaskami wkoło okna i niektórzy je robią ,mając puszkę w oknie.

http://forum.muratordom.pl/elewacje-zdjecia,t63326-1860.htm?highlight=dom&sid=185d33f8a27656fd51cf900a3d25ac29

Zastanawiam czemu wszyscy upieraja sie na rolety , czy ie lepiej wstawić w okna szyby P2 lub p4 ? Wtedy roletki sa zbędne . Nie widziałam jeszcze gotowego Lotka z roletami więc nie wiem czy będzie dobrze wyglądał , a szyby zabezpieczą tak samo jak roletki ( moje zdanie jest takie)