Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam pytanie do wszystkich budowniczych Lote v.1 - budujemy koło Lublina. Jesteśmy na etapie stan zero. Oststaniio mieliśmy okazję odwiedzić budowę Atama (pozdrawiam, dziękuję i pozdrawiam raz jeszcze :) no i nie ma to jak zobaczyć dom swój przyszły w wersji przyszłej :D Atam stawia jednak v.2 więc wszystko co powyżej stropu to już inna bajka. A że poddasze w Lote 1 to wyzwanie to pewnie już każdy wie. Czy ktoś z was w promieniu 300 km od Lublina posiadający Lotka v1 przykrytego dachem byłby tak miły i zechciał zaprezentować swoje poddasze już wybudowane? Prosiłbym o wiadomość na priva lub tu na forum a chętnie pokonalibyśmy żoną taką trasę aby zając te 30 minut. My chcemy na górze zmieścić 2 pokoje + mała łazienka i taka wizyta mogłaby być bardzo pomocna przy planowaniu. A apropos zmian: tego jeszcze tu nie widziałem a my zrównaliśmy zewnętrzną ścianę domu ze ścianą garażu (nie ma tego "załamania" za garażem) i mamy mieć większe pokoje oraz łazienkę w ten sposób. Ale że na fundamentach to jeszcze niewiele widać to może pochwalę się zdjęciami jak staną mury. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Lotowiczów

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Sevson my budujemy Lote I .Podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak , na górze mamy 3 całkiem spore pomieszczenia. Chcemy tam zrobić pokoik dzienny dla naszego dziecka, sypialnię no i w przyszłości łazienkę. Budujemy w Kluczborku woj. opolskie niestety nie wiem ile jest km od nas do Świdnika ale zapraszam jak macie ochotę.Pozdrawiam

pierwek to zawsze szczery :wink: ale co racja to racja.....poddasze w lotce 2 przynosi dodatkową przestrzen.

szczery aż do bólu... 8) ale szczerze też przyznaję że trochę szkoda miejsca pod skosami w lote 2 (nie podnosiłem ściany kolankowej)

być może teraz zrobiłbym ścianę kolankową na 1 pustak - z tym że taka przeróbka byłaby bardzo kosztowna bo trzebaby zrobić naokoło wieniec a normalnie jest razem ze stropem. - wygląd lotka raczej by nie ucierpiał - pytanie ile dałoby to miejsca w środku?

poza tym w lote2 nawet bez podnoszenia ścianki jest naprawdę sporo miejsca na górze

Witamy. Po miesiącach poszukiwań zdecydowaliśmy się na projekt Lote II (miała byc Proxima z domus-a, ale planowaliśmy tak wiele zmian,że juz nie było sensu się w to pakować) więc mamy pytanka:

czy ktos buduje ten dom w okolicach Rzeszowa?

i czy można sie wprosić na krótką wizytę?

chcielibysmy obejrzec gotowy domek.

czy może nam któś przesłać fotki z wnętrz?

nasz mail: [email protected]

zastanawiamy się nad przeniesieniem kominka na ścianę między kuchnią a salonem, chcemy mieć ładny widok na kominek z pokoju. czy ktoś juz się w to bawił i czy wiecie może, czy to wogóle mozliwe?

dziękujemy za wszelką pomoc :)

Drodzy Lotowicze

Murarz nam doradza aby zrównać fundament garażu z fundamentem mieszkania. Zlikwiduje to stopień w garażu między pom. gospodarczym. Czy ktoś z Was tak zrobił? Jakie potem są zmiany i czy niesie to za sobą duże komplikacje np z dachem?

Po mojemu, to z dachem będzie problem tylko jeśli będziecie chcieli zachować wysokość garażu zgodną z projektem. Wtedy wszystko pójdzie w górę. Co do samego pomyśłu, to doradzałbym byście wzięli pod uwagę, że do garażu trzeba wjechać samochodem. Jeśli jego poziom ( rozumiem że też posadzki w garażu) podniesiecie , ro podjazd zrobi się wyższy, czyli na zewnątrz domu będzie bardziej stromy. Chyba, żeby tego właśnie uniknąć, poziom garażu został przez autora projektu obniżony. Sam dom może być wyżej bo do niego wchodzi się po schodkach ganku.

zastanawiamy się nad przeniesieniem kominka na ścianę między kuchnią a salonem, chcemy mieć ładny widok na kominek z pokoju. czy ktoś juz się w to bawił i czy wiecie może, czy to wogóle mozliwe?

Przeniesienie kominka to oczywiście także przeniesienie całego komina. Nie bardzo wiem jak w tej sposób uzyskacie ładny widok na kominek z pokoju. trzeba by wtedy meble (kanapę/wypoczynek) poustawiać w dziwny sposób , tzn. w miejscu aktualnego komika. I chyba to trochę gorsze rozwiązanie jeśli chodzi o komunikację z holu do drzwi tarasowych.

Poza tym szkoda drzwi przesuwanych z kuchni do salonu. Ja tę ściankę z drzwiami suwanymi przesunąłem jeszcze dalej o metr, kosztem salonu, tak by powstała większa kuchnio-jadalnia. drzwi suwane (dwa skrzydła po 70 cm) pozwolą w razie potrzeby otworzyć tą przestrzeń i ją powiększyć o przestrzeń salonu. By uniknąć powstania korytarza z holu do salony ścianke w częsci puściłem skosem .

Przed postawieniem tej ścianki tak to wyglądało (ścianka teraz stoi wg dylatacji międzu kaflami a panelami):

http://images23.fotosik.pl/276/3841e1f5b14e758am.jpg

do KasiaSzymek,

W pierwszej wersji adaptacji Lotka II mialem wlasnie taki pomysl. Wycofalem sie jednak z niego z dwoch powodow:

1. Komin w tym miejscu to zgodnie ze sztuka budowlana powinien sporo wystawac ponad dach (1A. dostosowalem komin w kotlowni do kotla na paliwo stale, wiec jest on automatycznie wyzszy niz w pierwotnym projekcie (ok. 1,7m od kalenicy garazu), a wiec mialbym dwa potezne kominy) .

2. W starym miejscu, rozprowadzenie cieplego powietrza do pomieszczen na gorze wydaje sie prostym zabiegiem.

Zostawilem jednak miedzy salonem a kuchnia sciane.

http://pwildowicz.w.interii.pl/scianka.gif

do Glamosie,

ja zostawilem te roznice poziomow glownie dlatego zeby spaliny, ktore w duzych ilosciach moglyby sie wydobywac z mego starego auta, nie mialy szans dostac sie do innych pomieszczen.

do maciej.ka

jesli chodzi o kominek to mamy pewną wizję salonu i kominek pasowałoby przenieść, ale przy równoczesnym oddzieleniu kuchni od jadalni, przez co powiekszylibysmy salon, poza tym wejście z przedpokoju do salonu w takim stanie jaki jest na projekcie wydaje sie mi (K.) nieco wąskie (to tylko moje subiektywne wrazenie) i dlatego tez bardzo zalezy nam na obejrzeniu domu w zaawansowanym stadium budowy, żeby potem nie żałować rezygnacji z Proximy (tu część dzienna jest idealna, ale garaż w bryle domu i dach dość spory..)

ps. czy salon nie jest wąski? ile tam jest m szerokości?

do czopuch

nie zamierzamy póki co wykańczać poddasza, nawiewy owszem, łatwiej byłoby w takim układzie, ale (j/w) mamy pewną wizję, a kominek będzie spełniał tez funkcję grzewczą i w tym miejscu (pomiędzy kuchnią a jadalnią w salonie - po zmianach) chyba lepiej rozprowadzi się ciepło na pozostałą część domu. czy mamy rację?

Witam jako nowy na forum!

Spodobał mi sie projekt Lote w.I i mam zamiar go wybudować, ale do pełni szczęścia abym podjął właściwą decyzje chciałbym ten domek zobaczyć u kogoś na żywo. Prośba jest taka czy jest osoba która buduje ten domek w okolicach Wrocławia (do 150km) i oczywiście czy jest mozliwość zobaczenia.

Jeśli tak to prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam

witam ! proszę podajcie mi jakie zrobiliście wymiary okienne chodzi mi oto żeby póżniej okna miały 150/150 a rolety całkowicie chowały się i nie było widać puszki od rolet wiecie o co chodzi ?bo w projekcie okna mają 150/150 ale żeby było wszystko super pochowane to chyba trzeba podać inny wymiar i właśnie nie wiem jaki pomóżcie