Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Akrimka

Witam

My pomału załatwiamy kredyt - bedzie chyba Nordea.

A jak juz kupimy to pochwalimy sie fotkami naszych ław i fundamentów.

Pytanko, czy izlowaliście fundamenty od środka dyperbitem?Czy tylko od zewnątrz, dysperbit + na to styropian i.. no włąsniśnie siatka + klej + folia kubełkowa?

Pozdrawiam i dziekuję JarzyQ za podesłanie kosztów budowy co pomogło zrobić kosztorys do banku.

Pozdrawiam

Marcin

kieniu_2006

"czy ma ktoś z kończących budowe kominek z płaszczem wodnym?? Cały czas się nad tym zastanawiamy, żeby kominek byl alternatywny źródłem ogrzewania."

Tak-ja użytkuję prawie od roku taki kominek i polecam! Mielismy w związku z nim sporą nadpłatę gazu!!! Jedyny mankament-trzeba kontrolować temperaturę!! Podobno nie można pozwolić by wzrosła do 80st. Co sie stanie gdy osiągnie taką temp. wole nie sprawdzać :D :D !!!! Ale mimo wszystko polecam!

Pozdrawiam Lotowiczów

Tak wiec jezeli chodzi o moj garaz to tylko go przedluzylem o 1,5m, ale nie poszerzalem, jedynie zrobilismy krotsze te scianki przy wjezdzie z obu stron. W lotku garaz oryginalnie jest juz szeroki. W piatek mieli juz skonczyc dachowke ale im zabraklo tej podstawowej :( macie jakies rozklady swoich poddaszy z wersji 4ro spadowego dachu?? (najlepiej ze scianka kolankowa podniesiona o dwa pustaki)

Gość Akrimka

ten program to Sweet Home 3D , darmowy z internetu

na Lotka jesteśmy skazani hehe, bo dziakę juz z fundamentami i projektem kupujemy. Musimy go zaadoptować do naszych potrzeb i planów.

Mój małż już się nie może doczekać jak kanał sobie zrobi w garażu i będzie tam grzebał w aucie a ja w ogrodzie:)

Zazdroszczę Wam, że już macie trochę zbudowane a inny już się biorą za wykańczanie.

Banki teraz wariują z wkładami własnymi, zmieniają warunki z tygodnia na tydzień. Czekamy na decyzje z dwóch banków.

Trzymajcie kciuki a niebawem my zasypiemy Was gradem zdjęć i pytań:)

Witam ja mam spiżarnię pod schodami właśnie , zrezygnowaliśmy z tej malutkiej garderoby na dole,a zrobimy większą na górze. U nas już domek wytynkowany, teraz jeszcze tylko ogrzewanie podłogowe, wylewki no i chyba koniec na ten rok. No chyba, że pogoda dopisze o będziemy działać dalej.

Są też straty dzisiaj koparka przerwała główny kabel elektryczny i trzeba będzie pokryć koszt naprawy :(

No ale jak patrze na mój domek to mi wszystko wynagradza . Pozdrawiam

Akrimka niezłe zmiany wprowadziliście w projekt. Całkiem inne wnętrze:)

zajaczka my co prawda budowę dopiero zaczniemy, teraz jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich pozwoleń (i co dziwne idzie wszystko błyskawicznie:))

Żonka cały czas się zastanawia co ze spiżarką i też planowała pod schodami. Napisz czy ona nie jest jakaś taka bardzo malutka, da się tam jakoś sensownie pułki zamontować?

Spiżarka nie jest oszałamiająco duża ale według mnie zmieści wszystkie niepotrzebne na co dzień w kuchni rzeczy. Nie wiem jakie schody będą u was , my trochę przerobiliśmy mamy dwubiegowe. Z przodu obok drzwi zrobiła się fajna wnęka na szafę a wejście do spiżarki jest z boku. Jej powierzchnia jest taka miejsce pod schodami i to co w projekcie stanowi pomieszczenie nr 11 czyli garderobę.Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowaniu a głównie w podejmowaniu decyzji dotyczących domku :)

Gość Akrimka
A nie zastanawialiscie sie nad wykorzystaniem ubikacji na te cele, przeciez lazienka i tak ma sedes, wiec bez bolu mozna tak zrobic. Pod schodami ja obnizylem podloge (2 stopnie w dol, a schody mam ze spocznikiem).

http://pwildowicz.w.interii.pl/piwniczka.jpg

Znaczy ze pod schodami masz spiżarke?

Ogladaliśmy poprzednie twoje fotki i zastanawialiśmy czy u ciebie nie ma czasem zejścia do piwnicy.

Co do ubikacji to my chcemy miec tam równiez prysznic zeby było niezależne dwa miejsca do kapania sie znim cokolwiek bedzie na górze jak wogule bedzie.

Akrimka, piwnicy u mnie nie ma, natomiast dzieki temu zabiegowi moge spokojnie poruszac sie pod spocznikiem schodow i nie uszkodzic glowy.

Gore zamierzam robic i nie zostawiac na potem choc srodkow na to malo, szkoda zachodu i nerwow zeby jeszcze raz przechodzic meke z murarzami i ludzmi od wykanczenia wnetrz.

Poniewaz robie i gore, wiec dwa niezalezne miejsca mam.

Pozdrawiam.