Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po przeprowadzkowo-świąteczno-noworocznej przerwie witam Wszystkich Lotowiczów. Od 11 grudnia mieszkam już w swoim nowym domku.

W Nowym Roku życzę Wam żeby plany zamieniały sie w budowę a budowy stawały się domami.

A to mój Lote by night (zamiast kartki świątecznej).

http://images42.fotosik.pl/47/6af7c8c873fd5976m.jpg' alt='6af7c8c873fd5976m.jpg'>

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuje za rady. Bylem w domu i pomierzylem. iJoana miala racje, miejsca nie za duzo. Zastanawiam sie nad zlikwidowaniem 1 okna w kuchni i przejscia z kuchni do salonu po prawej stronie. Kuchnia bedzie ustawniejsza, a i salon na tym moze zyskac co do ustawnosci. Hmmm... Co tu robic, co tu robic... O przymocowaniu jakich rzeczy do zewnetrznej skorupy budynku nalezy pamietac przed polozeniem ocieplenia (uchwyt pod antene satelitarna...)?

http://pwildowicz.w.interii.pl/scianka.gif

Gość Akrimka

Witam

Zapisaliśmy soebie na komputerze wszytkie zdjęcia domków lote jakie tylko sa w sieci - całkiem ich sporo.

Mam kilka pytań:

1. Tak sobie por raz kolejny przegladam te zdjęcia waszych lotków i sie zastanawiam czy ktoś z was pokrywajac dach dachówka zrobił obicie wiatrówki bez dachówek szczytowych o tak:

http://www.bmwauto.pl/dachy/bez_szczytowek.jpg

Bo mi sie to podoba, jest elegancko, całe drewno przykryte nie trzeba impregnować za często i jest napewno sporo tańszym rozwiązaniem.

2. Jaka jest rożnica w kalkulacji blachodachówka a dachówka, znalazałem dachówki cementowe Brass już od 22.5 m2, z tego co wiem to balchodachówki chodza tak od 18zł/m2.

3. Czy robiliście pełne deskowanie i papowanie czy tylko folia membramowa?

4. Co do instalacji elektycznej, robił ktoś sam? jaki sposób łączenia przewodów wybieraliście? Jaka metaoda kładzenia instalacji na porotermie najlepsza?

POzdrawiam

Marcin

Bo mi sie to podoba, jest elegancko, całe drewno przykryte nie trzeba impregnować za często i jest napewno sporo tańszym rozwiązaniem.

de gustibus.... coś tam coś tam - ciężko polemizować

2. Jaka jest rożnica w kalkulacji blachodachówka a dachówka, znalazałem dachówki cementowe Brass już od 22.5 m2, z tego co wiem to balchodachówki chodza tak od 18zł/m2.

dach 300m2 to różnica w cenie (przy takiej kalkulacji) to 1350zł czyli tyle co nic - naprawdę różnice są większe bo zaczną się jak się policzy gąsiory i dachówki szczytowe. No ale na blasze będzie trochę odpadów (w lote 1 sporo) - czyli płaci się za złom do wywalenia. No i blacha za 18zł nie wytrzyma połowy tego co dachówka cementowa.

3. Czy robiliście pełne deskowanie i papowanie czy tylko folia membramowa?

IMHO lepsze pełne deskowanie i papa ale mam membranę bo taniej

4. Co do instalacji elektycznej, robił ktoś sam? jaki sposób łączenia przewodów wybieraliście? Jaka metaoda kładzenia instalacji na porotermie najlepsza?

mocowałem miejscami do ściany na kołki (łatwo się kładzie) w większości kułem bruzdy - ale wydaje mi się, że to bez sensu było - bardzo dużo roboty - z tym że bałem się że ktoś mi się włamie i mi pozrywa instalacje (ukradnie kable) dlatego kułem i gipsowałem - teraz myślę, że szkoda było tego wysiłku - choć jak się natnie PTH bruzdownicą albo fleksem to kucie idzie dość prosto.

łączenie, bez puszek przy suficie, od gniazdka do gniazdka (od włącznika do włącznika) - idzie trochę więcej kabla ale tak jest IMHO fajniej i lepiej