Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy!

Potrzebujemy porady:

1. jaką grubość styropianu dajecie przy robieniu elewacji?

2. czy ktoś mógłby nam pokazać rozwiązanie klatki schodowej w lote 1 bo pomysl na schody jaki ielismy byl dosc drogi, może ktoś ma jakieś rozwiązanie w rozsądnej cenie :-)

pozdrawiamy

[email protected]

Gość Akrimka
Witamy!

Potrzebujemy porady:

1. jaką grubość styropianu dajecie przy robieniu elewacji?

Grubosc styropianu zalezy od materiału jakiego uzyjecie do budowy scian. JAk budijesz z porothermu 40cm to wcale nie trzeba, tak samo Ytong'u sie nie dociepla jak jest odpowiednio gruba sciana.

U mnie mam być porotherm 25cm + 15cm styropianu. Koszt samego styropianu w ocieplaniu jest niewielki do ceny kleju+siatka+tynk+robocizna

a c do więźby to my zapłaciliśmy 17 tys. ale dlatego, że zrezygnowaliśmy z tych metalowych elementów , które są w projekcie i wszystkie wzmocnienia mamy z drewna. Pozdrawiam

teraz mnie zaniepokoiłaś... nie rezygnowałem, świadomie, z żadnych elementów metalowych więźby a na pewno ich nie mam... czyżby cieśle coś sami zadecydowali? :roll: ...............ja mam lote2 - mnie drewno na więźbę kosztowało około 14-15k pln - zostało mi parę słupów :-?

Gość Akrimka

Pierwek,

Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?

Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew. Podobne rozwiązanie ma chyba Czopuch, ale u niego dach jest podnoszony i bydynek chyba tez powiekszony.

Cóz... wydaje mi sie ze musze sie wybrac do kogoś i zoabaczyć jak to na zywo w Lote II wyglada.

POzdrawiam

Mialy byc i slupki i platew zmieniona ze stalowej na drewniana. A wyszlo tak jak na zdjeciu. Krokwie 20x8 zakotwione w 2 miejscach. Zamiast slupkow i platwi powstala scianka z bk 24 ocieplona 15 cm styropiany, na to wieniec, a na to platew przerobiona na murlate. Za sciana powstala kieszen (skos) i trzeba tam ocieplic podloge-strop, mam zamiar polozyc z 20 cm styropianu i zrobic wylewke. Teraz zaluje, ze nie podnioslem dachu przynajmniej o 30 cm, zdecydowanie latwiej i lepiej byloby robic wtedy ocieplenie.

http://pwildowicz.w.interii.pl/pz1.png

Pierwek ja mam Lote I i w tym projekcie na pewno były jakieś blaszane wzmocnienia w projekcie. Mój wykonawca dachu jak zobaczył projekt powiedział, że nie będzie robił tych "blaszanych wzmocnień" a za zgodą kierbuda zastąpiliśmy je drewnem. A co do cen to mieszkamy w różnych miejscach więc wszystko możliwe nawet takie różnice. U mnie wszystko co przyjechało zostało wykorzystane za wyjątkiem desek które zostały do podbitki (chodzi mi o stelaż podbitki czy coś takiego - dokładnie się nie znam na tym).

Pozdrawiam

Witamy wszystkich lotowiczów. Dołączyliśmy właśnie do waszego grona :) . Czy moglibyście się podzielić jakimiś pomysłami, uwagami na wprowadzone przez was zmiany w projekcie. Budowę planujemy rozpocząć latem. Miło by nam było gdybyście się podzielili swoimi fotkami z poszczególnych etapów budowy :) . Jesteśmy z lubuskiego i może ktoś mieszka w naszym rejonie, chętnie byśmy chcieli oglądnąć taki domek gotowy, bądź w budowie. Nasz mail [email protected]

Pozdrawiamy

Gość Akrimka

A ja mam fotki waszych budów i widziałem Lote II bez podpor.

Pytanko moge je wrzucić ja cos typu fotosik wszytkie w jedno miejsce?

CZopuch muslałem o twoim rozwiązaniu, jest ok. Architekt mówi ze słupki mozna poprzestawiac, sprawe moze my doagadać na etapie realizacji. Zastanawiam sie jak to przeszkadza w ustawienu pokoi na górze.

Z archipelagu dostałem rys wiezby i jest krokiew 22x8, on mi zmienił na 20x10, jak dla mnie i tak gruba, choć dobrze bo łatwo ocieplic.

Pozdrawiam

Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew.

Mój kierbud podobno konsultował projekt więźby z jakimś konstruktorem i stwierdził że może być na samych jętkach. Ale mój cieśla powiedział że lepiej oprzeć jętki na 2 płatwiach i podeprzeć to 4ma słupami.

W rezultacie mam te 2 płatwie które oparte są na ścianach klatki schodowej i 1 słupie oraz na zewnętrznych ścianach oczywiście.

Krokwie mam 21cm na 8 chyba.

Gość Akrimka
Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew.

Mój kierbud podobno konsultował projekt więźby z jakimś konstruktorem i stwierdził że może być na samych jętkach. Ale mój cieśla powiedział że lepiej oprzeć jętki na 2 płatwiach i podeprzeć to 4ma słupami.

W rezultacie mam te 2 płatwie które oparte są na ścianach klatki schodowej i 1 słupie oraz na zewnętrznych ścianach oczywiście.

Krokwie mam 21cm na 8 chyba.

I to jest bardzo dobre i rozsadne wyjscie z całej sytuacji. Rozumiem za jetki służa jako mocowanie stalazu dla sufitów podwieszanych na górze.

Pozdrawiam

A ja zmienię temat z więźby na wkład kominkowy. Pomóżcie nie wiem jaki wkład wybrać ? czy starczy 14 kw czy nie, Zupełnie się na tym nie znam, wiem tylko że kupujemy wkład bez płaszcza bo kominek u nas będzie raczej ozdobą ale nie znaczy to też że ma to być byle co. Dlatego proszę o pomoc lub radę w tym temacie. Pozdrawiam