Glamosie 15.02.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A gdzie budujesz? Bo u nas w Bydgoszczy ogólnie ceny np na robociznę umiarkowane w porównaniu do Trójmiasta . Ale nie wiem jak się mają ceny na naszą więźbę. W przyszłym tygodniu będziemy mieli dwie wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaLukasz 15.02.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witamy! Potrzebujemy porady: 1. jaką grubość styropianu dajecie przy robieniu elewacji? 2. czy ktoś mógłby nam pokazać rozwiązanie klatki schodowej w lote 1 bo pomysl na schody jaki ielismy byl dosc drogi, może ktoś ma jakieś rozwiązanie w rozsądnej cenie pozdrawiamy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubalania 15.02.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 witamy jesteśmy nowymi lotowiczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubalania 15.02.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Startujemy na wiosne czy mozemy prosic o zdjecia w wewnatrz domu na sdres [email protected] szczególnie interesuje nas kotłownia i kuchniaz dóry dziekujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 15.02.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 no ja buduje pod wroclawiem wiec ceny raczej wyzsze niz nizsze jezeli chodzi o ocieplenie to nie pomoge bo my dajemy welnę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 15.02.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witamy! Potrzebujemy porady: 1. jaką grubość styropianu dajecie przy robieniu elewacji? Grubosc styropianu zalezy od materiału jakiego uzyjecie do budowy scian. JAk budijesz z porothermu 40cm to wcale nie trzeba, tak samo Ytong'u sie nie dociepla jak jest odpowiednio gruba sciana. U mnie mam być porotherm 25cm + 15cm styropianu. Koszt samego styropianu w ocieplaniu jest niewielki do ceny kleju+siatka+tynk+robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 16.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam u nas jeśli chodzi o ocieplenie to dajemy styropian 12, a c do więźby to my zapłaciliśmy 17 tys. ale dlatego, że zrezygnowaliśmy z tych metalowych elementów , które są w projekcie i wszystkie wzmocnienia mamy z drewna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 17.02.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Daje 15 cm styropianu, milo byc 12, ceny teraz takie ze szkoda nie kupic grubszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małe Rudy 17.02.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących dom - Lote I.Mamy w planie wystartować na wiosnę. Proszę wszystkich, którzy są w posiadaniu zdjęć o foto z różnych etapów budowy. Proszę o kontakt na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 a c do więźby to my zapłaciliśmy 17 tys. ale dlatego, że zrezygnowaliśmy z tych metalowych elementów , które są w projekcie i wszystkie wzmocnienia mamy z drewna. Pozdrawiam teraz mnie zaniepokoiłaś... nie rezygnowałem, świadomie, z żadnych elementów metalowych więźby a na pewno ich nie mam... czyżby cieśle coś sami zadecydowali? ...............ja mam lote2 - mnie drewno na więźbę kosztowało około 14-15k pln - zostało mi parę słupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 17.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Pierwek, Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew. Podobne rozwiązanie ma chyba Czopuch, ale u niego dach jest podnoszony i bydynek chyba tez powiekszony. Cóz... wydaje mi sie ze musze sie wybrac do kogoś i zoabaczyć jak to na zywo w Lote II wyglada.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 17.02.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Mialy byc i slupki i platew zmieniona ze stalowej na drewniana. A wyszlo tak jak na zdjeciu. Krokwie 20x8 zakotwione w 2 miejscach. Zamiast slupkow i platwi powstala scianka z bk 24 ocieplona 15 cm styropiany, na to wieniec, a na to platew przerobiona na murlate. Za sciana powstala kieszen (skos) i trzeba tam ocieplic podloge-strop, mam zamiar polozyc z 20 cm styropianu i zrobic wylewke. Teraz zaluje, ze nie podnioslem dachu przynajmniej o 30 cm, zdecydowanie latwiej i lepiej byloby robic wtedy ocieplenie.http://pwildowicz.w.interii.pl/pz1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 17.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Pierwek ja mam Lote I i w tym projekcie na pewno były jakieś blaszane wzmocnienia w projekcie. Mój wykonawca dachu jak zobaczył projekt powiedział, że nie będzie robił tych "blaszanych wzmocnień" a za zgodą kierbuda zastąpiliśmy je drewnem. A co do cen to mieszkamy w różnych miejscach więc wszystko możliwe nawet takie różnice. U mnie wszystko co przyjechało zostało wykorzystane za wyjątkiem desek które zostały do podbitki (chodzi mi o stelaż podbitki czy coś takiego - dokładnie się nie znam na tym). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafi i Ewa 17.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witamy wszystkich lotowiczów. Dołączyliśmy właśnie do waszego grona . Czy moglibyście się podzielić jakimiś pomysłami, uwagami na wprowadzone przez was zmiany w projekcie. Budowę planujemy rozpocząć latem. Miło by nam było gdybyście się podzielili swoimi fotkami z poszczególnych etapów budowy . Jesteśmy z lubuskiego i może ktoś mieszka w naszym rejonie, chętnie byśmy chcieli oglądnąć taki domek gotowy, bądź w budowie. Nasz mail [email protected] Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 18.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 A ja mam fotki waszych budów i widziałem Lote II bez podpor.Pytanko moge je wrzucić ja cos typu fotosik wszytkie w jedno miejsce? CZopuch muslałem o twoim rozwiązaniu, jest ok. Architekt mówi ze słupki mozna poprzestawiac, sprawe moze my doagadać na etapie realizacji. Zastanawiam sie jak to przeszkadza w ustawienu pokoi na górze. Z archipelagu dostałem rys wiezby i jest krokiew 22x8, on mi zmienił na 20x10, jak dla mnie i tak gruba, choć dobrze bo łatwo ocieplic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 19.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja z gorki jestem b. zadowolony (sa 2 pokoje+lazienka) robiac jak ja, nie zapomnij dolozyc zbrojenia w miejscu gdzie ma stanac sciana. Sciany na gorze, przynajmniej u mnie nie pokrywaja sie z nosnymi na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew. Mój kierbud podobno konsultował projekt więźby z jakimś konstruktorem i stwierdził że może być na samych jętkach. Ale mój cieśla powiedział że lepiej oprzeć jętki na 2 płatwiach i podeprzeć to 4ma słupami. W rezultacie mam te 2 płatwie które oparte są na ścianach klatki schodowej i 1 słupie oraz na zewnętrznych ścianach oczywiście. Krokwie mam 21cm na 8 chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 19.02.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Masz Lote II, czy więźba została standardowa, tzn krokwie 22cmx8cm chyba?Moj architekt powiedział ze taki dach z taką rozpietością nie może być na jętkach i zastosował mi dosatkowe słupki i płatew. Mój kierbud podobno konsultował projekt więźby z jakimś konstruktorem i stwierdził że może być na samych jętkach. Ale mój cieśla powiedział że lepiej oprzeć jętki na 2 płatwiach i podeprzeć to 4ma słupami. W rezultacie mam te 2 płatwie które oparte są na ścianach klatki schodowej i 1 słupie oraz na zewnętrznych ścianach oczywiście. Krokwie mam 21cm na 8 chyba. I to jest bardzo dobre i rozsadne wyjscie z całej sytuacji. Rozumiem za jetki służa jako mocowanie stalazu dla sufitów podwieszanych na górze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 to raczej jest ich uboczny efekt - jętki spinają krokwie żeby się więźba trzymała kupy a nie złożyła jak domek z kart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 20.02.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A ja zmienię temat z więźby na wkład kominkowy. Pomóżcie nie wiem jaki wkład wybrać ? czy starczy 14 kw czy nie, Zupełnie się na tym nie znam, wiem tylko że kupujemy wkład bez płaszcza bo kominek u nas będzie raczej ozdobą ale nie znaczy to też że ma to być byle co. Dlatego proszę o pomoc lub radę w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts