jJOANA 20.02.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Mój kominek ma 12kW i uważam że to mało. Miał być tylko do ozdoby i żeby było miło ale przy ostatnich mrozach byłoby milej gdyby dawał więcej ciepła. Palimy głównie brykietem ładując dużo a temperatura w salonie podnosi się ok 1 C /godz. Mało Prawda? Mam rozprowadzenie do małej sypialni i na górę ale teraz kratka na górze jest zamknięta. Zastanawiam się czy cały układ zrobiony jest OK. Co może być tego przyczyną??????? Znajomi mają dom podobnej wielkości i kominek 14kW mają jako jedyne ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 21.02.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dzięki Joanna każda rada i pomoc sie przyda a zwłaszcza od tych którzy już używają danej rzeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 22.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WItamJoanna, co do kominka to rozumiem ze masz bez płaszcza wodnego, moze znajomi maja z płąszczem wtedy wydaje mi sie ze łatwiej rozprowadzić ciepło. Napisz wiecej szczegółow nt twpjego kominka, moze być na PW, ja bede teraz konsultował i projektował ogrzewanie wiec moge sie zapytać jak to dokałdnie z tym jest. Wczoraj robiłem "casting" na ekipe. Jestem po wstepnych rozmowach z 4 ekipami.Mam do was pytanie, mamy już findamenty. Czy cena 30 tys za: zasypanie, zagęsczenie, chudziak, postawienie parteru, kominów jakie tylko chce, strop, i pietro i działówki w LOte II to dobra cena?Ekipa ma własna bude, sprzęt, samochody, po konsultacji ze mna i dogadaniu sie w hurtowni beda brać ze swoja zniżka materiały na moje konto na rachunki. DO tego jak chce dostane rachunek. Czy to rozsadne? Dodatkowo chca około 35zł za wieżbe z deskowaniem, sami nie kryja dachów ale powiedzieli ze 70-75zł z kryciem powieniniem sie zamknać w robiociżnie za dach, z tego co sie orientuje to tez w miare dobra cena. Dajcie znać kto ile płacił ekipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jJOANA 23.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Kominek mam bez płaszcza. Kratki rozprowadzenia w sypialni i na górze z żaluzjami. Tego pokoju i poddasza nie używam więc żaluzje są zamknięte. I teoretycznie całe ciepło kominka powinno iść na salon.No i pewnie idzie ale jest go coś mało. Boli mnie to że kominek o mocy 12kW nie jest w stanie ogrzać 40metrowego pomieszczenia. Coś jest "nie halo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 24.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Mialem taka cene w zeszlym roku razem z deskowaniem i papowaniem (dogadywane na jesien w 2007). U ciebie koszt wiezby z deskowaniem (a co z papa) to ok. 10000 zl i do tego dolicz jeszcze pokrycie np. brassem to jakies 30.000 zl - robocizna (ok.12.000)+material) Co do zasypywania, to jezeli koparka i piach w tej cenie to ok. Jezeli to twoj koszt, a ziemi masz malo z wykopow, to bedzie to spory dodatkowy wydatek. Dla swietego spokoju odwiedz jeszcze 2 jakies hurtownie i potarguj sie z nimi, zobacz jakie ceny uzyskasz zanim bedziesz bral z tej ich hurtowni. Po co samochody, kiedy hurtownie same dowioza. Uwaznie przeliczaj i analizuj kazda fakture.Nie zapomnij o ociepleniu fundamentow, niech to zrobia w cenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 02.03.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam:) mam wycenę od innego budowlańca, też ma swoją budę i stemple. wylanie chudego betonu 4 tyśIzolacja i docieplenie fundamentów 4 tyśMury parteru 8 tyśStrop nad parterem i schody 8 tyśMury poddasza, kominy na surowo 6 tyś 30tyśnie obniżył ceny, ale powiedział, że w tej cenie jeszcze kominy na gotowo klinkierem zrobią. dodam, że podnieśliśmy dach nad garażem i tam też będzie strop gęstożebrowy. Facet przejrzał projekt i powiedział, że to duży dom :\ byliśmy też w innej hurtowni, nam też dadzą spore upusty( od ręki liczył -25% od ceny katalogowej np na nadproża) , materiały dowożą i część materiałów bez faktury. można brac na krechę i raz w tygodniu płacić. do tego dojdzie robocizna za więżbę i krycie ok 20 tyś . czyli SSO ( bez fundamentów) robocizna ok 50tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 02.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Nie wiem jak u Was ale u mnie robota idzie pełną parą. Dzisiaj odpaliliśmy piec i już ogrzewamy nasz domek.Co do cen za robotę to my tez płaciliśmy 30 tys . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 03.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ale Wam zazdroszczę tym , którzy już są bardziej zaawansowani w budowie. U nas w poniedziałek wchodzi ekipa Macie jakiś formularz umowy o roboty budowlane? poprosze na maila; [email protected] na co szczególnie zwrócić uwagę w umowie, żeby potem nie było za późno. Patrząc na to ile wy płaciliście, to z robocizną nie zjechali w dół za bardzo, przynajmniej Ci którzy są polecani. mieliśmy ofertę już za 37tyś z więźbą, ale nic o tej firmie nie wiedzieliśmy , taka z ogłoszenia w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 03.03.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja Cie pociesze ze za stan surowy zaplacilem za robocizne prawie 80k ale to wroclaw...no i przed kryzysem jeszcze bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtop 04.03.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 dla zainteresowanych, podajcie e-malie to wysle fotki. Najwazniejsze zmiany u nas w porównaniu z oryginałem to: - likwidacja ścianki działowej /konstrukcyjnej/ miedzy salonem a klatka schodowa- zamiast niej jest belka wzmacniajaca na suficie.Daje to efekt bardziej przestronnego salonu, - schody lane zamiast drewnianych, - poszerzerznie wiatrolapu kosztem małego Wc 1/5, - zamiast 2 okien 02 w salonie o wymiarach 150/150 wstawlismy 1 okno o wymiarach 180/150, co zwiekszy ustawnosc salonu, - kotłownia (bedzie piec gazowy) jako jedno pomieszczenie z pralnia w miejsce pomieszczeń 1/6 i 1/7 oraz 1/12 - lazienka przeniesiona do pokoju 1/8 no i oczywiście zmiana daszku nad wejsciem wg projektu Agi i Remika, Aga i Tomek Bylbym bardzo wdzieczny za pare fotek waszego Lotka. Za pare dni planuje kupic ten projekt no i chcialbym wprowadzic tam tez pewne zmiany i mysle ze bylibyscie bardzo pomocni gdybym otrzymal te zdjecia. Z gory dziekuje Maciek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 04.03.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Oto robocza wersja parteru i zmian jakie dokonalismyhttp://images48.fotosik.pl/75/83c45f4f1687e79em.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtop 04.03.2009 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzieki! Lotek niby inny a jednak caly czas ten sam bardzo ciekawe zmiany w projekcie Zastanawiam sie czy jest ktos wlascicielem Lotka w okolicach Poznania? jeszcze raz dziekuje Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Akrimka dostęp do kotła planujesz tylko po wejściu do kotłowni z zewnątrz? Jaki będzie kocioł? jak kocioł będzie stał tam gdzie jest narysowany to chyba nie da się obok niego przejść. Kusiło mnie żeby przenieść łazienkę tak jak Ty. Ale teraz w sumie jestem zadowolony że tego nie zrobiłem bo mam kocił na ekogroszek a jego trochę słychać jak pracuje podajnik. Poza tym byłoby dalej od pionu wentylacyjnego i kotłowni Planujesz wentylację mechaniczną? bo nie masz pionu wentylacyjnego w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 04.03.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pierwek - piec jest wrysowany w złym miejscu, będzie z prawej strony komina, bedzie to piec ogólnego spalania. zastanawialiśmy się nad rekuperatorem, ale chyba nic z tego. Wentylacja z przeniesionej łazienki będzie szła rurą spiro od stropu w górę i w kratce będzie wentylator. ewentualnie pociągniemy kanał wentylacyjny pod sufitem podwieszanym ( bo i tak będzie w korytarzu ) do pionu wentylacyjnego przy kominku , a co do kanalizacji to u nas i tak ciągniemy ją od strony sypialni, wywiewkę trzeba będzie pociągnąć w górę, ale schowamy w ściance działowej. Pozdrawiam, męża, który wkleił rzut piszemy na jednym Niku on z delegacji a ja z domu hehe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paryska 04.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 i ja proszę o fotki, będe wdzięczna [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.03.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pierwek - piec jest wrysowany w złym miejscu, będzie z prawej strony komina, bedzie to piec ogólnego spalania. Duża kotłownia Wam wyszła tylko trochę nieustawna. Kociołek będzie miał gdzie stać ale ciąg komunikacyjny zabiera miejsce na składowanie opału. No chyba że planujecie zastawiać drzwi wyjściowe z kotłowni na dwór opałem. Byłoby to całkiem fajne rozwiązanie - uzupełnianie zapasu opału z zewnątrz (blokująca co prawda dostęp) a dostęp do kotła i normalna obsługa z wewnątrz. Co do wentylacji... ja zrezygnowałem z komina wentylacyjnego w kuchni (dałem dwa kominki na dachu) ale ciągnięcie do nich rurek jest teraz upierdliwe. Dzisiaj wycinałem otwory w ścianie kuchni do okapu i wentylacji... Ale jak ja schowam te rury spiro na poddaszu to nie wiem. rurki planuje dać 120mm (100mm to trochę mało) - nie chcę chować ich w warstwie ocieplenia bo to chyba je zepsuje w tym miejscu... w normalnej ściance działowej GK się toto nie zmieści (2x120mm) nie mam dobrego pomysła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 04.03.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 no właśnie każda zmiania ciągnie za sobą kolejne. niby fajnie mieć przejście z dworu do kotłowni, ale drzwi właśnie zabierają miejsce. w kotłowni będziemy musieli to jakoś rozwiązać, ja myślę że część drewna będziemy trzymali na zewnątrz wzdłuż ściany garażu. http://www.euro-matex.pl/pl/Oferta/Budowle-ogrodowe/Stojak-na-opal.html Okap jest tam spory i nawet ładnie to wygląda. Węgla raczej luzem tam trzymać nie będziemy, może groszek w workach, brykiet drzewny.. Najlepiej damy tam takie drzwi jak w stajniach dla koni hihi:) do połowy otwierane i będzie jak ładować opał górą co do wentylacji to ja chce już na etapie murowania porobić przejścia rur przez ściany w jakiś tulejach, żeby potem się nie męczyć. u nas komin wentylacyjny w kuchni zostaje, dokładamy jeden, bo będzie nad kuchnia łazienka, pion kanalizacyjny też z kuchni wykorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.03.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ja mam zrobiony przepust przez strop ale pisałem o dokładnym podejściu pod okap - na etapie murowania nie bardzo wiedziałem gdzie będzie wisiał - teraz już po zamówieniu mebli do kuchni wiem gdzie będzie co do 1cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 06.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dzien dobry, napiszcie mi prosze gdzie macie umiejscowiona rozdzielnie elektryczna.Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 06.03.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja mam na ścianie pomiędzy wiatrołapem a pomieszczeniem gospodarczym (skrzynka jest od strony pom. gospodarczego) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts