Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę , że Lote rosną jak grzyby po deszczu :) U mnie dzisiaj nareszcie wylali posadzki, teraz tylko odczekać parę dni i zaczynamy gipsowanie a w kwietniu kaflowanie.

No i nareszcie jakaś miła wiadomość gmina zrobi nam drogę w tym roku i w końcu będzie można dotrzeć do domu nie grzęznąc w błocie ":)

Pozdrawiam

Lukzaw, piękny ten Wasz Lotek. Taki już prawie gotowy. A jaka to dachówka? Ile płacisz za ocieplenie i tynkowanie?

My zaczynamy robić dach, w poniedziałek zamawiamy więźbę, dostaniemy od dwóch wykonawców oferty cenowe na wykonanie więźby i pokrycia- ciekawe ile zaśpiewają? No i stajemy przed problemem jaką wybrać dachówkę? Cementową czy ceramiczną. Jakie są Wasze wybory?

Pozdrawiamy Glamosie

Gość Akrimka

Witam

Jak u was wygladała sprawa pionów kanalizy, czy ktoś am schemat z lote II.

Ja mam adaptację lote I na LoteII czyli na dwuspadówke, do tego zmieniłem połozenie łazienki.

Czy każdy pion musi iść w górę i mieć odpowietrzenie ponad dach?

Na zdjęciach nie widac specjalnie ze macie. Czy można to podpiac po wentylację w kominach?

Pozdrawiam

Czy każdy pion musi iść w górę i mieć odpowietrzenie ponad dach? Czy można to podpiac po wentylację w kominach?

piony można spiąć gdzieś u góry i wyciągnąć jednym kominkiem ponad dach. Jak podepniesz to do pionu wentylacyjnego (który jest w użyciu) to będzie Ci śmierdzieć w domu. Nieraz jak kominek kanalizacyjny jest zbyt blisko wentylacyjnego potrafi śmierdzieć...

Gość Akrimka

Pierwek,

Dzięki za rady, tak chyba zrobię,

Druga sprawa pisałes kiedyś o wysokosci garazu w innym temacie.

CO ty na to ze ja chce obnizyć wysokosc garazu na 2.40 wystarczy czy moze być np 2.30m?, jaki macie u siebie?

Planuje do tego zrobić garaż jeszcze jeden schodek niżej, na garazu robie scianke kolankowa i podnosze daszek az do zrównania sie okapów w całym domku. UZyskam tam dodatkowy pokój. Scianki kolnkowe w całym domu nie beda podnoszone zostaje ori z Lote II.

No i jest cos co rozwaliło moje samopoczucie.. "Zdziercy"!!!! bo trak ich nazwe, za podłączenie 66mb wody rurą 50mm i 40mb kanalizacji fi160mm zaządali około 12tyś zł z materiałem. Chyba ich pogięło, moj majster z ekipy mówi ze jak bedzie można a chyba tak to sami zrobimy, tzn koparka odkopie, połozy sie rurę, niech odbiora.... i bedzie zrobione. SZukam innych do wyceny, ale podobno sa tu podzielone rejony i kazdy robi u siebie.. co to ma być skoro i tak po odebraniu siec ze studzienkami przechodzi na własnośc gminy.. wrrrr tez tak mieliście?

POzdrawiam

dowiedz się ile potrzeba miejsca na otwieranie bramy segmentowej (chyba że planujesz jakąś inną). Ja obecnie mam garaż o wysokości około 1,9m ale wrota są otwierane na boki.

co do wody i kanalizy... ja robiłem kanalizację rok temu z rur 200mm o koło 40m z jedną studzienką fi 450mm i kosztowało to 6500zł. Woda pewnie jest trochę tańsza.

Generalnie jeżeli ciągniesz to w drodze gminnej jest to sieć i możesz później zażądać zwrotu kosztów od gminy. Ale sprawa najprawdopodobniej i tak trafi wtedy do sądu.

Wójt obiecał mi że jak zrobię kalizację na swój koszt to gmina utwardzi mi potem drogę.... po zrobieniu kanalizacji powiedział, że on nic nie obiecywał. Na pisma albo nie odpowiada albo kpi w żywe oczy... No ale jak już będę miał wszystko skończone (odbiór) to napsuje mu wtedy trochę krwi tak jak on robi to teraz.

Gość Akrimka

Z tą gminą to całkiem dobry pomysł... u mnie idzie moja działka, pozniej wchodzi na gminną działke i tam jest przyłącze. Panowi z Firmy byli bardzo zdziwieni ze wiem ze to gminne, wiec coś w tym musi być co piszesz.

Narazie czekam jak sie uprawomocni i zobaczymy gdzie sie uda zejśc z kosztami.

Co do garazu, sprawdze segmentowa i tak zrobie zeby pasowało. Z tego co wiem to wysokosc duzych terenówek czyli Landrowera np to coś koło 2m..:)

witam wszystkich. razem z żoną mamy zamiar rozpocząć budowe lote latem. chcieliśmy was prosić o zdjęcia waszych domków (w czasie budowy i jak stoi w całej okazałości) bylibyśmy bardzo wdzięczni. być może coś zmienimy w swojej koncepcji :) [email protected]. do zobaczenia na budowie.

Drodzy Lotowicze

Wybieramy dachówkę....

Jakie dachówki wybraliście: ceramiczne czy cementowe??

Usłyszeliśmy opinię od cieśli-dekarza, że dachówka cementowa jest nieszczelna i w czasie dużych wiatrów, zadymek pod dachówkę wiatr wwiewa deszcz, śnieg. Potem ten śnieg zalega na folii i topi się zaciekając po więźbie do środka domu.

Czy to jest możliwe :o ???

Poradźcie co robić??

Gość Akrimka

Glamosie,

Tez stoję przed wyborem. Ostanio rozmawiałem z jedynm ciesla, mowił ze ceramika lepsza ze wzgledu na powierzchnie, niemniej jednak cenetowe tez sa ok. JAk bym miał dawać centowa to albo Brass np Celtycka albo Euronit.

Znalazałem Brasa w cenie 22.5 m2. W tej samej hurtowni Ceramika Robena zaczyna sie od 27.5 m2. Przy dachu na lotku około 300m2 daje to jedynie 1.500zł różnicy, a cena całego pokrycia jest 10x wieksza.

Sama dachówka to połowa kosztów. Ja mam już 3 wyceny materiału czekam na kolejne. Okna robią cene trzeba liczyć około 1000zł/szt z okuciami.

Ostani ciesla dekarz z którym rozmawiałem mowił mi ze on nie potrzebuje zadnych wiatrownic, okuć b;aszanych, zadnych obróbek, bedzie to robił sam z prostego arkusza blachy na wymiar, wszttko to w cenie pokrycia. Jest to fakkt który przemawia za tym zeby wziać takiego dekarza bo można sporo zaoszcędzić na materiałach. Powiedział tez do mnie ze jezeli chce bez skarajnej dachówki on mi to zrobi. Tak samo jak deskowanie, bedzie od razu podbitka - strugane deski i pomalowane , tak samo krokwie beda strugane a konce rzeżbione dekoracyjnie, wszytko w cenie dachu. To pozwala pozniej zaoszcędzić sporo roboty i kosztów, a w tych całych koszach podbitki to tylko szkodniki moga sioedziec - osy, myszy itp, a dodatkowo duzo drewna na zwnątrz trzeba niestety co jakiś czas konserwowac, nowe wyglada łądnie a po czasie.. hmmm zobaczcie sami na okoliczne dachy.

Co do estetyki, to napewno Euronit ma wiecej takich bajeranckich dodatków jak koguciki, zdobione zaślepk do gąsiorówi, co mi sie osobiście nie podoba.

Jak bede wiedział wiecej to dam znać.