Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Akrimka dzięki za wizualizację :) zastanawiam się nad opcją 1 czyli ścianka z kamienia i drewniane schody tak jak na załączonej wyżej fotce. U mnie właśnie powstaje obudowa kominka, część domku już wygipsowana więc zaczyna się robić ładnie - lecz nie zmienia to faktu, że nadal dużo trzeba zrobić.

Ja też zerknęłam na to forum, jedna wielka porażka , jak można tak budować. Aż współczuje tym ludziom , pozostał im już tylko sąd, zresztą ja osobiście w "czymś takim " nie zamieszkała bym z obawy że któregoś dnia dom po prostu by się zawalił.

Pozdrawiam i życzę bardziej fachowych ekip [/i]

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Akrimka
Likwidując przejście uzyskaliśmy dodatkowe pomieszczenia (WC), a od bramy garażowej do drzwi wejściowych jest tylko mały kroczek :) a jednocześnie ograniczyliśmy dostęp "niepożądanym gościom" przez garaż do domku. Ma to swoje plusy i minusy.

I do pomieszczenia godspodarczego 12 i 13 też macie zamiar chodzić naokoło przez garaż?

A wogóle to wasz Lotek jakiś bardzo długi....:)

Pierwek jeżeli chodzi o wsunięcie kominka w ścianę (we wnękę w pomieszczeniu 11) nasz architekt powiedział, że się zmieści, tym bardziej, że na dzień dzisiejszy mamy wizję wkładu pionowego (węższy i wyższy).

zastanów się w takim razie czy nie przeznaczyć tego pomieszczenia za kominkiem na taką "kominkową kotłownię" - czyli ładowanie i czyszczenie wkładu od tyłu. składowanie niewielkiej ilości drewna które się dosuszy przed samym załadunkiem do wkładu... Ja bym sobie coś takiego zrobił gdybym wcześniej wpadł na ten pomysł.

Gość Akrimka

hejka

czopuch - Archicad najlepszy, są jeszcze ArCon, 3D studio, Pro100

a na te wizualizacje natknęliśmy się w necie przez przypadek i tak podpasowały do projektu Lotka

w Archicadzie dopiero się uczę:)\

Pierwek, ja właśnie też na to namawiam mojego małża, ale coś on nie chętny. też kominek wsuniemy w ścianę a drewno chyba będzie w salonie na ozdobnym wózeczku.

a są kominki ładowane od tyłu? właśnie zaczynam szukać kominka bo potrzebuję wymiar pod tą dziurę w ścianie na niego.

u nas Panowie murują kanał i będą dzisiaj zasypywać wewnątrz fundamentów

http://lh5.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/ScVWxkqJmnI/AAAAAAAAA9U/w4FQpY06dM4/s640/DSC03213.JPG

tak to wyglądało to w sobotę,

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/ScVXIb-Q9nI/AAAAAAAAA90/3oERekOlDYE/s640/DSC03217.JPG

w tym tygodniu zaczną pewnie już stawiać mury, ale nie weim czy nie musimy poczekać aż trochę teren podeschnie, bo jest problem z wjazdem cięższym sprzętem z pustakami.

Gość Akrimka
Akrimka pod wjazdem do garażu masz chyba fundament? bo na zdjęciu jakoś tak nie widać...

tak tak , jest tam fundament, tylko się im zasypał piaskiem na razie:)

oto dowód hehe :)

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/Sb7ZCystunI/AAAAAAAAA8k/elQOlF57buA/s640/Budowa%20%286%29.jpg

Gość Akrimka

Piotr

myślę o takim kominku:

http://allegro.pl/item578974658_producent_kominek_z_plaszczem_wodnym_piec_24kw.html

te 80cm można zwiększyć, bo te ścianki w garderobie to będą na końcu, a otwór w ścianie salonu to tak jak u Was na ok 90cm.

może macie już jakiś konkretny model kominka? możecie podpowiedzieć?

witaj kieniu_2006.

my ruszamy latem, będziemy też stawiać z porotherm-u, a zmiany w projekcie są bardzo podobne. taras bedziemy mieli po prawej stronie. a tak przy okazji to sporządzałeś moze jakąś umowę z budowlańcami, jesli tak to masz może wzór, albo doradzisz gdzie mozna taką znaleść. może ma ktoś z forumowiczów, będę wdzięczny.

Gość Akrimka

fajny fajny :)

podoba mi się że można przygotowywać potrawy z rusztu.

my bierzemy z firmy kratki.pl , tam tez można włożyć ruszt. Do ans przemawia cena i to że mamy możliwość zakupu z rabatem.

Pytanie do wszystkich: czy zastosowaliście może pompy ciepła, kolektory słoneczne? jesteście zadowoleni?

U nas wstępnie ustaliliśmy, że będą 4 kolektory na południowej połaci dachu, pompa ciepła, duży zbiornik, kominek z płaszczem. Wszystko działa zsynchronizowane i monitorowane również przez internet, np. w czasie urlopu.

Brat się zajmuje takimi systemami i nam to zorganizuje.