Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Akrimka

Spoko, jak już będę miała opis całego systemu to Wam napiszę.

jak ktoś mieszka w wielkopolsce to podaję namiary na mojego brata firmę:

http://www.zumi.pl/1398909,Novator_Serwis,Lubon,firma.html

brat poleca taki zestaw( cytuję maila od niego) trochę przeredagowałam :)

"zwykły kocioł wszystkopalny taki za 2200 zł.

Bo w kominku tylko popalisz drewnem i brykietem. – NIE WOLNO WĘGLEM !

A w piecu wszystkim węglem, dechami, drewnem, odpadami co masz pod ręką. Zawsze nagrzejesz chate i CWU.

Wystarczy że przepalisz w piecu i nagrzejesz 600 litrowy bufor do np. 85 stopni. To masz na dłuższy czas spokój.

A urządzenia odbioru na podmieszaniach wylotowo na 45 stopni i woda na 55 stopni.

Lepszy jest mocny prosty kocioł w kotłowni i nie bawisz się jak przy kominku.

I jest taniej niż kominek zrobić instalację, znacznie taniej.

Kupę drewna trzeba do palenia w 24 kW kominku.

Lepiej dać tani kocioł wszystkopalny i pompę ciepła. Kominek sobie zawsze można dorobić bez płaszcza taki tylko dla efektu.

Kocioł Żywiec 24 kW w zabudowie etażowej (obudowa ładna) to koszt raptem 2200 zł + wymiennik jakieś 400, a z kominkiem to więcej zabawy i dwa razy taki koszt.

Z punktu widzenia ekonomii ogrzewania lepiej jest pompa+solary+bufor+kocioł

kominek lepiej kupić zwykły 12 kW bez płaszcza lub biokominek jak się chce mieć efekt iskierek i ognia w salonie.

I można zrobić to kiedy chcesz niezależnie od instalacji. Albo wcale."

Gość Akrimka

my nie z tych za bogatych, rodzina zrobi nam po kosztach. i w ramach takich tam rozliczeń

basen... hmm :) to jest dobry pomysł :D

jeden juz mamy na wjeździe na działkę, tylko woda brudna i zimna ;)

Gość Akrimka

JarzyQ - niestety z okolic Wrocławia ( z Lubina) już się wyprowadziłam kilka lat temu i nie mogę pomóc.

wklej jakieś fotki , dawno nie pisałeś

Piotrze i Marzenko - u nas glina piaszczysta i woda stoi , potem będziemy musieli zrobić odwodnienie działki, żeby woda spływała do odbiornika. nie wiem kiedy będzie tam zrobiona droga.

Zastanawiam się nad płytami drogowymi używanymi. bo jak popada to jest problem z dowozem materiałów itp.

ehhh przydało by się słońce i trochę tam podsuszyło.

Gość Akrimka

JarzyQ,

Fajnie taras wygląda.

Mam pytanie techniczne, jak zamierzasz odprowadzić wodę z rynien, bo widzę że spady są w środku tarasu?

Czy nie lepiej było je dać na boki? , zresztą już są jak są

Pozdrawiam

Mąż Akrimki..:)

Drodzy Budowniczy Lote

Robimy właśnie więźbę. Powstał problem słupów drewnianych podpierających daszki na ganku i tarasie. W projekcie słupy są , nie wiem, oparte, otoczone, ??? cegłą. taką podmurówką z cegieł. Czy ktoś z Was robił te słupy tak jak w projekcie?? Nie wiemy jak się do tego zabrać.

Możecie poradzić jak to zrobić. Słupy w projekcie są takiej długości, że nie mogą leżeć na poziomie "0".

:roll: :roll:

Gość Akrimka

Pamiętajcie ze jak będziecie ocieplać domek to żeby słup odstawić odpowiednio od ściany. W zasadzie ten przy ścianie na tarasie jest zbędny.

CO do podmurówki to trzeba wylać stopę i zależy co chcecie dać, beton i obłożyć płytkami lub wymurowac z cegły. A są podmurowane żeby zabezpieczyć je od wody na tarasie.

A u nas robota idzie pełna para..:)

http://lh5.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUTEByLjjI/AAAAAAAABJU/1IMJLjQtX3Q/s640/DSC03310.JPG

http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUTOsFiH8I/AAAAAAAABJs/FMCQ3apNV4U/s640/DSC03313.JPG

http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUSkApk4tI/AAAAAAAABIk/j94QIcLUjXc/s640/DSC03303.JPG

Pracują wszyscy, duzi i mali..:)

Pozdrawiamy

Witam,

jestem nowy na forum. Jestem w trakcie stawiania ścianek w środku i nie mam pojęcia co zrobić pomiędzy kuchnią i salonem czy postawić ściankę czy może zostawić kuchnię otwartą na salon.

Czy mógłby mi ktoś pomuc wstawiając zrobione w swoim lotku zdjęcie ze ścianką pomiędzy tymi dwoma pomieszczeniami?

pozdrawiam wzystkich lotowiczów :D

MAX

Witam ja pomiędzy kuchnią a salonem postawiłam ściankę ale nie do samego sufitu , nad tą ścianką mam taką "bryłę" z regipsu na której będą dwa rządki halogenów jeden od strony salonu a drugi od strony kuchni. Ścianka jest nie do samego sufitu bo w mojej kuchni nie będzie szafek wiszących, zawsze jest to jakieś oddzielenie od salonu goście nie muszą widzieć jak gotuje :)