czopuch 26.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Akrimka: moge liczyc na twoje ustalenia co do pompy? Mam kilka wycen ogrzewania "konwencjonalnego", niestety gazownia odmowila przylacza wiec zostaje piec na wszystko. Dziekiuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 26.03.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Spoko, jak już będę miała opis całego systemu to Wam napiszę. jak ktoś mieszka w wielkopolsce to podaję namiary na mojego brata firmę: http://www.zumi.pl/1398909,Novator_Serwis,Lubon,firma.html brat poleca taki zestaw( cytuję maila od niego) trochę przeredagowałam "zwykły kocioł wszystkopalny taki za 2200 zł. Bo w kominku tylko popalisz drewnem i brykietem. – NIE WOLNO WĘGLEM ! A w piecu wszystkim węglem, dechami, drewnem, odpadami co masz pod ręką. Zawsze nagrzejesz chate i CWU. Wystarczy że przepalisz w piecu i nagrzejesz 600 litrowy bufor do np. 85 stopni. To masz na dłuższy czas spokój. A urządzenia odbioru na podmieszaniach wylotowo na 45 stopni i woda na 55 stopni. Lepszy jest mocny prosty kocioł w kotłowni i nie bawisz się jak przy kominku. I jest taniej niż kominek zrobić instalację, znacznie taniej. Kupę drewna trzeba do palenia w 24 kW kominku. Lepiej dać tani kocioł wszystkopalny i pompę ciepła. Kominek sobie zawsze można dorobić bez płaszcza taki tylko dla efektu. Kocioł Żywiec 24 kW w zabudowie etażowej (obudowa ładna) to koszt raptem 2200 zł + wymiennik jakieś 400, a z kominkiem to więcej zabawy i dwa razy taki koszt. Z punktu widzenia ekonomii ogrzewania lepiej jest pompa+solary+bufor+kocioł kominek lepiej kupić zwykły 12 kW bez płaszcza lub biokominek jak się chce mieć efekt iskierek i ognia w salonie. I można zrobić to kiedy chcesz niezależnie od instalacji. Albo wcale." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Marzena 26.03.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 O ktoś idzie na bogato !! Nas na pompe ciepła nie stać a solary są nie opłacalne dla nas. Solary dobre są przy dużej rodzine albo przy basenie. My montujemy piec Vaillanta kondensat i kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 26.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 my nie z tych za bogatych, rodzina zrobi nam po kosztach. i w ramach takich tam rozliczeń basen... hmm to jest dobry pomysł jeden juz mamy na wjeździe na działkę, tylko woda brudna i zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Marzena 26.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 My mamy taki podmokły teen, że zastanawiamy sie, czy nie prościej i taniej byłoby postawic dom na balach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 26.03.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Czy ktoś z okolic Wrocławia moze polecic jakas firme od schodów drewnianych badz jakiegos stolarza?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 27.03.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 JarzyQ - niestety z okolic Wrocławia ( z Lubina) już się wyprowadziłam kilka lat temu i nie mogę pomóc.wklej jakieś fotki , dawno nie pisałeś Piotrze i Marzenko - u nas glina piaszczysta i woda stoi , potem będziemy musieli zrobić odwodnienie działki, żeby woda spływała do odbiornika. nie wiem kiedy będzie tam zrobiona droga. Zastanawiam się nad płytami drogowymi używanymi. bo jak popada to jest problem z dowozem materiałów itp. ehhh przydało by się słońce i trochę tam podsuszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 27.03.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U nas ocieplamy wlasnie z zewnatrz, schną wylewki, w maju ostro ruszamy ze srodkiem..a jak narazie z ciekawszych rzeczy ostatnio zalalismy nasz taras...http://img9.imageshack.us/my.php?image=p1010683r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 27.03.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 no to jeszcze raz tym razem ze zdjeciem http://img9.imageshack.us/img9/7672/p1010683r.jpg[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 27.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 JarzyQ, Fajnie taras wygląda. Mam pytanie techniczne, jak zamierzasz odprowadzić wodę z rynien, bo widzę że spady są w środku tarasu? Czy nie lepiej było je dać na boki? , zresztą już są jak są Pozdrawiam Mąż Akrimki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 27.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 rura do ktorej bedzie leciec woda z rynien idzie pod tarasem (wystaje taka pomaranczowa na srodku zdjecia) tak wiec mam rozne mozliwosci: albo pociagnac od tarasu do rowu ktory jest na koncu dzialki, albo rozprowadzic jakos po dzialce...jeszcze nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 27.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 aha i moj nick to jArzyq :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 29.03.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Sorki JarzyQ, już poprawione Pozdrówki[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AriAn 30.03.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 JarzyQMozna wiedzieć ile betonu poszło Ci na taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 30.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 jakos chyba 8 kubikow, ale to razem z gankiem przed wejsciem do domu, halo wroclawianie nie macie jakiegos stolarza od schodow godnego polecenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mci-loteII 30.03.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 JarzyQ, nam schody beda jakos na dniach montowac, jak bedzie godny polecania to podam namiary;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 02.04.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Drodzy Budowniczy Lote Robimy właśnie więźbę. Powstał problem słupów drewnianych podpierających daszki na ganku i tarasie. W projekcie słupy są , nie wiem, oparte, otoczone, ??? cegłą. taką podmurówką z cegieł. Czy ktoś z Was robił te słupy tak jak w projekcie?? Nie wiemy jak się do tego zabrać. Możecie poradzić jak to zrobić. Słupy w projekcie są takiej długości, że nie mogą leżeć na poziomie "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 02.04.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Pamiętajcie ze jak będziecie ocieplać domek to żeby słup odstawić odpowiednio od ściany. W zasadzie ten przy ścianie na tarasie jest zbędny. CO do podmurówki to trzeba wylać stopę i zależy co chcecie dać, beton i obłożyć płytkami lub wymurowac z cegły. A są podmurowane żeby zabezpieczyć je od wody na tarasie. A u nas robota idzie pełna para.. http://lh5.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUTEByLjjI/AAAAAAAABJU/1IMJLjQtX3Q/s640/DSC03310.JPG http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUTOsFiH8I/AAAAAAAABJs/FMCQ3apNV4U/s640/DSC03313.JPG http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SdUSkApk4tI/AAAAAAAABIk/j94QIcLUjXc/s640/DSC03303.JPG Pracują wszyscy, duzi i mali.. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX8400 06.04.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam, jestem nowy na forum. Jestem w trakcie stawiania ścianek w środku i nie mam pojęcia co zrobić pomiędzy kuchnią i salonem czy postawić ściankę czy może zostawić kuchnię otwartą na salon. Czy mógłby mi ktoś pomuc wstawiając zrobione w swoim lotku zdjęcie ze ścianką pomiędzy tymi dwoma pomieszczeniami? pozdrawiam wzystkich lotowiczów MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 06.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam ja pomiędzy kuchnią a salonem postawiłam ściankę ale nie do samego sufitu , nad tą ścianką mam taką "bryłę" z regipsu na której będą dwa rządki halogenów jeden od strony salonu a drugi od strony kuchni. Ścianka jest nie do samego sufitu bo w mojej kuchni nie będzie szafek wiszących, zawsze jest to jakieś oddzielenie od salonu goście nie muszą widzieć jak gotuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts