Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

glamosie, pralnia to jest najzimniejsze pomieszczenie w domu po garazu. Ogrzewanie jest- grzejnik ale teraz juz ogrzewania nie wlaczamy. To pomieszczenie ma male okno i podejrzewam to okno o wyziebianie pomieszczenia, sciana miedzy garazem a pralnia jest bardzo dobrze ocieplona grubym styropianem. Przez pralnie ochladza sie lazienka z nia polaczona. Zewnetrzny styropian to 14cm.

Lazienka jest naprawde spora, zyskalismy na funkcjonalnosci usuwajac okno. Zmiescila sie duza zabudowa szafkowa na wszelka chemie, wszelkie reczniki, wszelkie posciele, wszelkie pizamy. Odciazylo to garderobe z tych rzeczy. Zmiescila sie kabina pologragla 90, sedes, duza zabudowa pod umywalke z szufladami glebokimi na sprzet elektr. typu suszarka, prostownica, golarka, etc. Polki, lustro i jeszcze zostalo duzo wolnego miejsca. W pralni zmiescila sie pralka, zabudowa blatowa nad pralka wlasnie i suszarka na ubrania (taki pojemnik duzy jak pralka na rzeczy czyste czekajace do prasowania), deska do prasowania i cale stanowisko do wygodnego prasowania. Beda dowieszane jeszcze polki. Zmiescily sie wszelkie wiadra mopowe i mopy, oraz szmaty takie do sprzatania- ja mam tego duzo bo jak sie okazuje w domu sprzata sie ze 4 razy czesciej 8)

Bledem tez w naszym przypadku jest zdecydowanie sie na ogrzewanie w lazience - na taki duzy grzejnik rurkowy- gdy jeszcze wlaczalismy ogrzewanie to nie dogrzewal wystarczajaco szybko i dobrze. Wole rozwiazanie, ktore mialam w mieszkaniu, czyli grzejnik nawiewowy na prad, wlaczany na czas kąpieli- uczucie ciepla o niebo lepsze, szybsze, i celowe- wlaczane kiedy potrzeba. To na pewno bedziemy przerabiac.

Rachunki za gaz sa o niebo gorsze niz w przypadku ogrzewania na prad z bloku, ale i powierzchnia inna jest przeciez.

Bardzo przyzwyczailam sie do wszystkiego na prad- wody i ogrzewania. W lazience wrocimy na pewno do ogrzewania nawiewowego na prad.

Bardzo fajnie wyszedl tez wiatrolap- przewinely sie przez dom tabuny gosci- w wiatrolapie miescilo sie duzo osob bez efektu sledzi w puszce :wink: plus w powstalej wnece zrobilismy zabudowana szafe na obuwie oraz wiszace ubrania typu kurtki. Jedno przeslo tej szafy jest lustrem i optycznie powieksza pomieszczenie, plus wychodzac mozna sie przejrzec czy np. nie ma sie pancernika na glowie (tak tak, jest bardzo duzo pancernikow i pajaczkow w domu :wink: )

Chwale tez sobie sypialnie, swietna przestrzen, bardzo ja polubilam, pojemna.

Pokoje na dole naprawde wystarczajace, no oprocz salonu- tu jak pisalam mam duze zastrzezenia.

No i kuchnia lotkowa- bajka!

Male wc tez wystarczajace w zupelnosci choc ja tam tylko sprzatam :wink: jakos nie korzystam, zmiescil sie sedes, umywalka z szafka i jest duzo miejsca jeszcze. Brakowalo mi spizarki ale kuchnia jest tak duza, ze niektore z glebokich szuflad bez problemu posluzyly za pzrechowalnie sloikow, mąki, ryzow etc. Rzeczy typu mleko, butelkowane picie fajnie przechowuja sie w chlodniejszej kotlowni czy w garazu. Jest na to miejsce.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Owieczko gratuluję przeprowadzki , super .Dawno sie nie odzywałam u nas budowie idzie robota pełna parą , kończą tynki na poddaszu , na kt,órym jest tylko 1 pokój super duzy dla naszego syna , piękna łazienka ponad 18 metrów oraz hol , góra wyszłą superowo-jestem zadowolano i to bardzo .Chętnie zobacze zdjęcia gotowego LOTKA więc dla przypomnienia [email protected]

Gość Akrimka

Akrimka, ależ u Was jest pięknie, jakie cudne widoki. Będzie się Lotek prezentował w takim otoczeniu.

U nas dach skończony, daszek na razie nie cieknie. Czekamy na okna, mają być montowane w przyszły poniedziałek - tydzień spóźnienia. Potem wchodzi elektryk a my ciągle nie możemy się zdecydować jakie tynki??? Gipsowe czy cementowo--wapienne????// :-? :cry: :-? :(

Gość Akrimka

mi majster powiedział, że to sobie hydraulik wykuje :/ w Terivie to o tyle prostsze, że prze pustaka nie jest tak ciężko.

a nasz Kierbud wparował na budowę jak miał być zalewany strop; wstrzymał zalewanie, kazał dozbroić belki w stropie pod słupami więźby ( bo je dołożył).

Cały zapas stali jaki mieliśmy na budowie kazał dorzucić: majster cytował " co Pan się przejmuje to nie Pan płaci za materialy" wkurza nas taka postaw, ale może to jego jedyny argument, żeby wykonawca zrobił jak on chce.

cieśla więźbę przeanalizował i w pon. możemy zamawiać :)

Teraz Małż zakopuje 80 mb kabla i montuje podlicznik żebyśmy prąd od sąsiada mieli u siebie w garażu a nie ciągle te przedłużacze.

Bez działki - razem z opłatami wstępnymi (pozwolenie, woda, garaż nowy, prąd, skrzynka, projekt, adaptacja itp) stan surowy zamknięty (strop teriva, dachówka ceramiczna, rynny Marley, nadproża Jurand. okna PCV dwukolorowe, rolety elektryczne, brama pojedyncza - materiały + robocizna = 195.000 zł

U nas także wyszło znacznie znacznie więcej , faktem jest że zleciliśmy budowę domu firmie razem z materiałami - koszt 230tys.stan surowy otwarty -bez bramy okien itp.

U nas poddasze będzie uzytkowe z jednym wielkim pokojem dla syna (podzielonym na część robocza i sypialnię -wyszło super) . Kończą tynki , hydraulike , dzisiaj montuja odkurzacz centralny , więc jeszcze wylewki podłogi i mozna wybierać materiały wykończeniowe . I dopiero teraz zacznie sie wydawanie pieniędzy hehe . Pozdrawiam i zycze wytrwałości budującym a mieszkającym -super miezkania . Aneta

Może dacie kilka zdjęć żeby oko pocieszyć ?