Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich. czy ktoś z was zamiast zaprawy cementowej używał kleju do łączenia pustaka ceramicznego i jak to sie ma do trwałości. podobno używa się kleju do pustaka szlifowanego, a jeśli będzie nie szlifowany?... to co...

pozdrawiam

nasz tynk zewnetrzny to z firmy Kreistel silikatowy kolor 27045 baranek 1,5. obramowki okien beda ciemniejsze o dwa tony czyli kolor 27037, kolor naszych okien to TEAK, jest faktycznie ciemniejszy od zlotego debu, ale rolety i brama garazowa jest w kolorze zloty dab i powiem szczerze ze fajnie to do siebie pasuje..parapety mamy chyba z granitu w kolorze star galaxy, wewnetrzne mamy drewniane ale jeszcze nie zamontowane wiec nie wiem jak tam z uzytkowaniem..pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dzien dobry,

taras przygotowany pod plytki, a zrobiony tak:

Pierwsza warstwa mocno spadkowa spadkowa (ok 2,5%), zagruntowana dysperbitem i obrobka blacharska (pod nia paski papy).

Papa wierzchniego krycia przyklejona lepikiem na goraco.

Na to warstwa betonu o spadku ok 1%.

Na to ma isc folia w plynie plus przy scianach odpowiedznie tasmy zabezpieczajace.

Pytanie, czy ktos z Was kleil plytki bezposrednio do takiej folii w plynie?

Dziekuje za pomoc.

Gość Akrimka

Nie kleiłem osobiście, ale widziałem to na balkonie u kolegi,

Myslę ze klej elastyczny do płytek spokojnie złąpie, wkońcu po to to jest. A wiadomo ze na zewnątrz trzeba dać klej elastyczny typu Atlas PLus.

Ja nie zdażyłem w sobote zalać tarasu, zamiast papy pod wylewkę daję czarną folię jako izolacja od ziemi. Na wierzch pojdzie folia w płynie i płyki.

Jutro wchodzą w koncu cieśle i zaczynaja konstrukcję.

POzdrawiam

Marcin

widzę czopuch że podwyższyłeś komin w kotłowni (i obróciłeś). Ja zrobiłem taki jak w projekcie i muszę powiedzieć że jest trochę za niski....

Mam kocioł na ekogroszek i niestety smrodek z komina ściele mi się przed domem. Być może mam lepszy węch bo inni tego nie wyczuwają albo ja po prostu rozpoznaje ten zapach... Wydaje mi się, że gdyby komin był wyższy nie byłoby tego efektu. nie jest to jakiś problem ale propozycja dla tych co dopiero budują Lote2 żeby zastanowili się nad podwyższeniem tego komina.

Napiszcie ile kosztowały was instalacje wewnętrzne - elektryczna, wodna, CO, a jeżeli to tajemnica to może chociaż ile punktów wam wyliczyli ?

Jeżeli ktoś jest na etapie murowania i tnie wszelkie koszty - typowe drzwi zewnętrzne są dla otworu 100 cm, za 110 cm jest niestety dopłata

Rzeczywiscie podwyzszylem i obrocilem, nie bylem zdecydowany jaka bede mial kotlownie.

A mam i do Was pytanie. Ocieplam teraz "kieszenie". Klade styropian 15+10 cm. Co dac na wierzch. Zrobic wylewke, polozyc plyte osb - troche szkoda mi pieniedzy. Sa to miejsca badz co badz nieuzytkowe. Jak to zrobiliscie, poradzcie?

Gość Akrimka

Jakie puszki instalacyjne kupowaliście, tzn chodzi mi o firme i cene. Nie chcialbym przrpłacić za głebkokie, a wiem ze marka to nie ma za bardzo znaczenia. I tak idzie zatnkowane w scianie.

U nas robi sie więźba, pod koniec tygodnia kończą ściany i kominy.

Oto kilka fotek z przebiegu prac:

http://lh4.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SlPD5NKsjDI/AAAAAAAACNg/ekJG0r0-yJY/s512/wi%C4%99%C5%BAba%20%2819%29.JPG

http://lh4.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SlPD2F1co0I/AAAAAAAACNc/ULxz-GtDIf8/s512/wi%C4%99%C5%BAba%20%2818%29.JPG

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SlPDzm0NtnI/AAAAAAAACNY/f3f4HpTjhUs/s512/wi%C4%99%C5%BAba%20%2817%29.JPG

http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SlPDtAEyb5I/AAAAAAAACNM/fAc7TEaPOyk/s512/wi%C4%99%C5%BAba%20%2810%29.JPG