Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Akrimka, tak pokoje na poddaszu są 2 i jest jeszcze łazienka, zrobię fotki przedpokoju to wrzucę bo z tym było trochę zabawy (żeby w miejscu drzwi była odpowiednia wysokość), a pod schodami bedzie schowek, pewnie spiżarnia której w projekcie brak, a napewno bedzię potrzebna;) pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Akrimka
Archipelag poprawił już tego babola w projekcie z przesunięciem o pół metra fundamentu pod słupy na ganku?

Tego nie wiem bo ja wylałem większe stopy pod słupki i jak zalałem schody to słupki wwierciłem w płytę schodów która podparta jest fundamencikiem.

Kto robił tyki cem-wapiene i może sie pochwalić ile poszło cementu, wapna piachu?

Co stosowaliście na warstwę wykańczającą jakiś specjalny gotowy tynk?

Czy piasek 0-2mm bedzie ok?

Pozdrowienia

U nas cem-wapienne wyszło super.

Z tego co mówil fachowiec co robił to najwazniejsze jest wapno, specjalne lasowane. W Częstochowie na przykład jest tylko 1 miejsce gdzie takie mają, a ogólnie punktów z wapnem jest na pweno z 50.

U mnie wyszło 490 m2 (ściany i sufity) i poszło:

wapna: 2,3 t.

piasku: 2,8 t.

cementu: 1,9 t.

Gość Akrimka

no właśnie mi też się wydało za mało, to raptem pól małej wywrotki.

a Tobie ile poszło materiału na tynkowanie - Pierwek?

u Nas dzisiaj zakończono instalację elektryczną.

Pracowali w sumie 7 dni - wzięli 2400zł - w cenie: 135 punktów+ podejścia pod alarm, domofon, sieć komputerową, TV, zamykanie bramy wjazdowej itp. :) na razie to nawet nie mamy ogrodzenia hehe..

w przyszłym tygodniu zaczynamy instalację wod-kan i grzewczą

Pozdrowienia i wytrwałości sobie i współbudującym :)

Gość Akrimka

Małe Rudy - ciężko tak wyodrębnić kwotę tylko za wieńce, bo zalewa się je razem ze stropem, ( chyba , że na ścianie kolankowej)

my płaciliśmy za strop, schody i wieńce - 8 tyś

ściany szczytowe poddasza i działowe - 6 tyś

Ooooo!!!

Małe Rudy miło Was widzieć na forum. Czyli już zaczęliście budowę Waszego Lotka. Życzymy powodzenia i sprawnego przejścia tej drogi przez mekę.....

U nas schną posadzki. Lotek z posadzkami i tynkami, parapetami i grzejnikami wygląda na gotowego do zamieszkania ale ..... jeszcze trochę. Może na początku października.

Pozdrawiamy Was i wszystkich pracowitych Lotkowców.

Witam Mam pytanie :)

Z czego budujecie swoje Lotki ? Przymierzam się do budowy, ale nie mam bladego pojęcia z czego budować ? Jedni mówią suporex , inni, że to niezdrowy materiał co o tym sądzicie ?

Ponadto co sądzicie o następującej sprawie : chcemy Lotkę z dachem dwuspadowym(obniżenie kosztów) , ale nie planujemy poddasza użytkowego. Myślimy o zmniejszeniu nachylenia połaci dachu na 20-25 stopni, czy to ma sens ? Wybaczcie za pytanie, może ktoś uzna mnie za ignorantkę, ale czy "obniżenie dachu" powoduje zmniejszenie jego powierzchni ?

Pozdrawiam

witam,

Pierwek, Akrmika

małe wyjasnienie do tynków: przy piasku rzeczywiście popełniłem czeski błąd, powinno być 28 t (a nie 2,8 t.), ale pozostałe ilosci sie zgadzaja, a wiec;

- cement poszła 1 paleta, a więc 56 worków x 25 kg + dokupiłem pozniej 20, co daje łacznie 1,9 t,

- wapno tez ok po sprawdzeniu , przyjechała taka "mała" wywotka na której było 2,3 t.

Mała ilosć bierze sie pewnie stad, ze budynek jest z Ytonga, a wiec posżło mniej na wyrównanie ścian, u góry miałem tynkowane tylko sciany szczytowe, na dole jest duzo zmnian, genralnie duzo mniej scianek działowych.

Lacznie jak pisałem ściany + tynki wyszło tylko 490 m2

Gość Akrimka

Cisa,

Trzymamy kciuki, czekamy na zdjęcia ze środka..:)

My w tym tygodniu mielismy też ruch na budowie. Wujek robił wodę i kanalizację - pon-czw, a od wtorku zaczęliśmy tynkowanie do dziś do 14:00. Na budowie byłem ja, ojciec i znajomy tynkarz. W miedzyczasie jeździłem po materiały na wode dla wujka , pomagałem zgrzewać rurki, zacierałem schnące ściany, Pobudka o 5.00 i tak do 21.00.

Efekt to woda i kanaliza na gotowo, zamontowane 2 skrzynki i rodzielacze do podłogówki i centralnego. Z tynków machneliśmy pokoje na dole, salon, kuchnie, jest suft w łązience i kawałek korytarza. Resztę zakamarków będę sam robił..:). Później rozprowadzenie alupexa do grzejników i przygotówka do wylewek na dole.

Dla tych co przed elektryką

May zrobione ponad 130 punktów, poszło 450m 2.5mm, oraz ponad 300m 1.5mm, 100m 4x1.5mm, kawałek 5x2.5mm do kuchenki, oraz połozyłem kabel do dwóch gniazd siłowych - kotłownia i garaż. Zakupiono i zrobiono kabel do podłączenia napędu bramy - która kiedyś bedzie ale kabelek już zakopany:)

SKrzynka elktryczna na 36pól, zostało 4 wolne. Mamy zrobiony też alarm, oraz w kazdym pokoju siec do neta i TV.

Pozdrawiam budujących..:)

za 26 dni przeprowadzka , wczoraj dostaliśmy pozwolenie na wodę ( na 3 miesiące narazie) to jakiś koszmar z tymi wodociągami ale myslę że będzie ok . Juz nie mogę sie doczekać ale nie ukrywam że troche jestem przerażona wizją mieszkania .Ogród niezagospodarowany więc otoczenie nie jest za ciekawe , no ale cóż trzeba sie pomęczyć do wiosny