Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to gratulacje Cisa !!! my juz zaraz miesięcznice bedziemy mieli, i na poczatku tez bez gazu (kapanie u rodziców:) ale teraz juz normalnie uzywamy kotla zeby te sciany zimne juz przyzwyczajać do ogrzewania. dodatkowo grzejemy sobie kominkiem bo mamy z DGP. Nie wiem jk u Was ale my mielismy sporo "ciekawych" przygód jak np jakies 10 żabek w domu i 3 myszy :) teraz to juz sie smieje ale alo ciekawa sprawa :) bardzo jestem ciekawy jaki bedzie pierwszy rachuneczek za gaz :D pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia bo mieszkaniu w LOTKU to czysta przyjemnosc !!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dawno nie wpisywałem nic... ale składam najszczersze gratulacje dla Cisy i Jarzyq-a z okazji zamieszkania w tak wspaniałym domu :D . Zaczynałem gdzieś tak w podobnym momencie i wasze posty nastroiły mnie refleksyjnie ale i pozytywnie. Obecnie będę robił wylewki a jestem po tynkowaniu. Ze szczerą nadzieją że za rok o tej porze też mi się uda zamieszkać GRATULACJE dla mieszkających.

Gość Akrimka
Marcin tylko pozazdrościć :)

A dziękuję...

Teraz musze skonczyć tynki, obrobićdzwi wejsciowe i do kotłowni, pozniej biore się za płytki w kotłowni oraz sufit podwieszany w kotytarzu. Starczy tego na cały pażdziernik i trochę listopada..:)

Pozdrawiam

DZIĘKI DZIĘKI MIESZKA SIE SUPER , JAK SIE OBROBIĘ (ZNAJDE KABEL OD APARATU) TO WRZUCĘ ZDJĘCIA ,MIESZKA SIE SUPER DUŻA PRZESTRZEŃ NASZA TRÓJKA SZUKA SIĘ PO CAŁYM DOMU .dÓŁ JEST NASZ A GÓRA SYNA .PODDASZE WYSZŁO SUPER SUPER TO NAJŁADNIEJSZA CZĘŚĆ NASZEGO LOTKA.POZDAWIAM I ŻYCZE BUDUJĄCYM SZYBKIEGO ZAMIESZKANIA .u NAS CAŁA BUDOWA TRWAŁA 14 MIESIĘCY .

Akrimka, masz może te zdjęcie tego kominka w ścianie w garderobie? też nam się chyba tak podoba, ale chcielibyśmy to zobaczyć. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązaliście połączenie kuchni i salonu? nio i jak co zrobiliście z tą ścianą nośną w środku domu! bo ją bym chciała ją trochę skrócić, ale nawet nie wiem czy tak można, Pozdrawiamy!!

Gość Akrimka

kkiikkoo - to zdjęcie otworu na kominek:

http://lh6.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SqQKO8qmD4I/AAAAAAAACiM/6faIFG__Q-w/s640/DSC04586.JPG

a to połączenie salonu z kuchnią:

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SqQKNDGKZqI/AAAAAAAACiI/QGYPInhNIiI/s640/DSC04585.JPG

po lewej wymurowaliśmy wnękę na lodówkę, ale wystającą poza ścianę z wejściem do spiżarki o głębokość szafek wiszących, bo chodzi mi o zlicowanie szafek z lodówką i ukrycie drzwi do spiżarki.

w ten sposób:

http://lh3.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SuMWF-hsYiI/AAAAAAAACqE/9zHdXO0mytE/s640/kuchnia%20Lote-wi%C4%85z%20amerykanski.jpg

przejrzyj wątek, tam są zdjęcia z odsłoniętą klatką schodową innego forumowicza, ale trzeba było zrobić belkę podtrzymującą strop.

witam wszystkich ,

przeczytałem Wasze wypowiedzi o lotku i i jestem coraz bliższy decyzji o zakupie tego projektu. Chciałbym jednak przed zakupem zobaczyć live budowanego/wybudowanego lotka. Czy ktoś z Was buduje/wybudował Lotka w okolicach Wawy i mógłby mi go pokazać oraz wymienić się doświadczeniami. Zdjęcia również mile widziane. Mój mail: [email protected]

pozdrawiam, piotrek

My już od środy mieszkamy w naszym LOTKU , jest super tylko zimno bo jak nam mówią w gazowni GAZ IDZIE i będzie za miesiąc

skoro wtedy było zimno to teraz chyba macie masakrę - ja czekam na drzwi wejściowe które są od zachodu a wiatr właśnie wieje włąsnie stamtąd - grzeje kotłem na ekogroszek na prawie na full (podłogówka 24h/dobę grzejniki okolo 12h/dobe) i temp ledwo 19stopni - głównie przez te tymczasowe drzwi...

Gość Akrimka
Akrimka, a słuchaj gdzie zrobiliście tę spiżarkę?

spiżarka jest między wiatrołapem a kuchnią, a drzwi do spiżarki widać na zdjęciu powyżej( na zdjęciu tynków)

u nas kotłownię kafelkujemy, chyba nie obejdzie się bez jakiegoś piecyka tymczasowego, bo jest ok 9 stopni. a ten wiatr brr.. dobrze że dachówki nie latają, bo sąsiadowi kilkanaście poleciało.

Drzwi wejściowe już zamontowane i progi uszczelnione, to dużo dało, ale jeszcze na poddaszu wiatr hula i klatka schodowa jest na razie zamknięta styropianami od góry.

U nas też nie za ciepło. Mieszkamy od dwóch dni. Piec gazowy jeszcze nie działa a kominek rozpalamy po przyjściu z pracy. Do wieczora jest przyjemnie ale nad ranem robi się zimno bo też jeszcze nasz Lotek nie jest wykończony. Nie mamy ocieplonego strychu, brakuje drzwi do kotłowni. W garażu hula wiatr, brakuje podbitki a podłogówka nie zdąży się dobrze nagrzać a już w kominku gaśnie. Na pewno będzie lepiej po osadzeniu drzwi i jak się nauczymy palić kominkiem....

Po drugie takie wiatry nie zdarzają się codziennie.

Pozdrawiamy Wszystkich budujących i mieszkających

Gość Akrimka

Glamosie,

Gratulacje!!!

Ja jutro wstawiam jakąś koze bo tylko 7stC w śrdoku. Zanim kotłownia ruszy to jeszcze trochę. Zastanawiam sie zeby wczesniej kominek zamontować i moglbym w nim już palić i ogrzewać na dole. NAjgorzej to ze nie mozemy sie zdecydować jak to ma być, wiemy ze płaski, ma nie wystawać ze sciany i tak z 14-16KW. Pozniej bym do niego DGP zrobił. JAkie marki polecacie?

POzdrawiam

Witam Was.

Akrimka a ile ma ta spiżarnia metrów. Przesuwaliście drzwi wejściowe? Patrze na projekt i kurcze za bardzo nie widzę tam miejsca bez przesuwania drzwi. Można zobaczyć jakiś rzut z góry?:).

Pomysł fajny zwłaszcza jak jakiś gość przyjdzie i będzie szukał np. cukru a tu masz niespodzianka:D:D. Przejście podziemne na strych:P.

Pozdrawiam

Gość Akrimka

http://lh4.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/Stt2C8AxhiI/AAAAAAAACpo/_UT1pt_0lqU/rzut%20lote%20kuchnia.JPG

nie mam dokładnych wymiarów, bo pamiętam, że w ostatniej chwili zdecydowałam się na szafę w wiatrołapie. Wiem, że spiżarka ma głębokość 69cm to w zasadzie taka szafa.

Drzwi wejściowe są rzeczywiście przesunięte w prawo, przez to drzwi do kotłowni otwierają się do wewnątrz. Drzwi wejściowe nie są symetrycznie między słupkami podtrzymującymi daszek wejściowy, ale załatwię to w ten sposób, że wyłożę obszar wokół drzwi kamieniem, tak żeby był symetrycznie między słupkami i po jednej stronie drzwi będzie więcej kamienia i tam zawiśnie numer domu i kinkiet. :D

Ale kiedy to będzie ... :roll:

Tak mi ostatnio przyszło do głowy... nie uważacie że LOTE2 jest trochę za duży ? :roll:

tak patrzę i zaczęło mi się zdawać że poddasza mogłoby wcale nie być :o

No i wydaje mi się że dobrze byłoby mieć jakieś drzwi na schody żeby całe ciepło nie uciekało do góry. Założyłem teraz prowizoryczną zasłonkę ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę...

Hej miłośnicy lotek :D! Właśnie od zeszłego tygodnia jesteśmy właścicielami projektu i zamierzamy wystartować ok. marca. Jesteśmy bardzo zainteresowani zobaczeniem lotka na żywo żeby móc to sobie wyobrazić i może conieco zmienić w projekcie. Mieszkamy w okolicach Zielonej Góry. Z góry dziękuję!

Gość Akrimka
Tak mi ostatnio przyszło do głowy... nie uważacie że LOTE2 jest trochę za duży ? :roll:

tak patrzę i zaczęło mi się zdawać że poddasza mogłoby wcale nie być :o

No i wydaje mi się że dobrze byłoby mieć jakieś drzwi na schody żeby całe ciepło nie uciekało do góry. Założyłem teraz prowizoryczną zasłonkę ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę...

JA jeszcze nie mieszkam, ale znoajomi co byli u nas po wylewkach... to mowią.. prawie jak w domu już macie. Też tak sie zastanawałem ze w sumie "AZ" 3 pokje sa na dole, salon i kuchnia. W sumie góra jest na wyrost, a ja jeszcze mam pokój nad garażem..:)

Co do zamknięcia to sie zastanawiam zeby wstawić tam dzwi na schodach na góre, Na poczatku mam zamiar wykonczyć górę, Moi rodzice tak mają, drzwi z takim oknem na stałe u góry, miało być to wszytko zdejmowane na lato ale nie jest. Pomysł nie jest zły, tylko jak sprytnie zrobić ościeznice zeby nie było jej za bardzo widać i zeby nie szpeciła. U rodziców są wszedzie deski sosnowe take około 13cm szerokie na scianach, i miedzy nimi jest wstawiona ościeznica z sosny co się nie rzuca w oczy.