Gość Akrimka 13.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Wtam CO u was? My jak zamknęliśmy schody i garaz to odczuwamy poprawe klimatu, jak się napali w kominku to w końcu ciepło nie ucieka na górę.. Poza tym popołudniami ciemno ale w środeczku trzeba pomalutku dłubać.. Jutro wolna sobota, tzn mamy wesele w Bydgoszczy, wiec budowanie wstrzymane. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 16.11.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Drodzy forumowiczeMieszkamy, grzejemy i jesteśmy przerażeni ilością drewna, którą spalamy w kominku. Jest cieplutko ale drewno idzie jak woda. Trzeba dokładać co godzinę, dwie. Czy macie jakieś spostrzezenia, rady, jak to wygląda u Was??PozdrawiamyGlamosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajaczka 16.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam my w prawdzie jeszcze nie mieszkamy chociaż domek w środku całkowicie wykończony (brakuje nam tylko ocieplenia, elewacji , ogrodzenia) no i mebli niestety, ale palimy w kominku i również wielka sterta drzewa szybko się pomniejsza. Nie chcemy odpalać jeszcze pieca dlatego palimy kominkiem. A co do wnętrza to uważam, że jest dużo miejsca szczególnie na górze, pokój naszej córki jest olbrzymi My planujemy przeprowadzkę w marcu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 18.11.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 witam, Pierwek, Akrmika małe wyjasnienie do tynków: przy piasku rzeczywiście popełniłem czeski błąd, powinno być 28 t (a nie 2,8 t.), ale pozostałe ilosci sie zgadzaja, a wiec; - cement poszła 1 paleta, a więc 56 worków x 25 kg + dokupiłem pozniej 20, co daje łacznie 1,9 t, - wapno tez ok po sprawdzeniu , przyjechała taka "mała" wywotka na której było 2,3 t. Mała ilosć bierze sie pewnie stad, ze budynek jest z Ytonga, a wiec posżło mniej na wyrównanie ścian, u góry miałem tynkowane tylko sciany szczytowe, na dole jest duzo zmnian, genralnie duzo mniej scianek działowych. Lacznie jak pisałem ściany + tynki wyszło tylko 490 m2 piasku < 30 t cement 2,3 t wapna < 1 t 760 m2 wapna zamówiłem 1,5t (0,5t mam w garażu) sami kupowaliście materiały, czy pośredniczyli "fachowcy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevson 18.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 to i ja ze swoich notatek sprzed 2 miesięcy zużycie materiału na tynki: piach: prawie 30 t, cement: 2,1 t, wapno: 1,3 t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalwinaJ 21.11.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 WitamZdecydowałam się na projekt Lote II z dachem dwuspadowym, ale zastanawiam się cały czas nad przeróbkami w projekcie...Myślę o przeniesieniu kominka na ściankę działową między salonem a kuchnią, czy ktoś z was wybrał takie rozwiązanie? Prosiłabym również o przesłanie wstępnych kosztów budowy z podziałem na materiał i robociznę. Czy wielkość kotłowni w projekcie wystarczy na zainstalowanie pieca maiłowo-węglowego? Czy moglibyście również przesłać mi zdjęcia z urządzonego salonu i kuchni? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź, szczegóły proszę przesyłać na maila: [email protected]Pozdrawiam[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.11.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 co do przenosin kominka - to tylko kwestia komina - trzeba go postawić w innym miejscu. Ta kotłownia w projekcie jest na kocioł gazowy i nic innego tak nie wejdzie jak chcesz normalną kotłownię to wydłuż sobie np garaż albo zrezygnuj z pralni (polecam jednak wariant 1). Co do kosztów, to na SSZ potrzebujesz około 200k pln (w tym 50k pln robocizna, 10k brama + drzwi wejsciowe, ca 20-25k okna). Wykończeniówka to już zależy od tego co sobie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 23.11.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 no ja proponuje na ssz zostawic 300k...jak cos zostanie (w co watpie) to bedzie mila niespodzianka..ja takiej niespodzianki nie mialem przez cala budowe do wszystkich zalozonych kosztow przeliczanych po 3 razy trzeba i tak dodac 20-30% taka jest budowa ale potem jak juz siadzeisz przy kominku w swojej chatce --> bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_aziol 24.11.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 na ssz wydałem około 330 k. Wszystko zależy jak budujesz tzn firma czy własne ręce, na ile trzymasz się projektu i zaproponowanych w nim materiałów, etc. Znajomy ssz wybudował za 150 k ale ja nie chciałbym mieć tak wykonanego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 25.11.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nasz SSZ to ok. 200 tyś. Reszta następne 200 tyś. Już mieszkamy. Środek prawie wykończony, zostały drobiazgi. Z poważniejszych wydatków jeszcze mamy do zrobienia ogrodzenie frontowe, siłowniki do bram, podjazd, chodniki, podbitka, ogród. Skromnie liczę ok 30.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 25.11.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 "Z poważniejszych wydatków jeszcze mamy do zrobienia ogrodzenie frontowe, siłowniki do bram, podjazd, chodniki, podbitka, ogród. Skromnie liczę ok 30.000." no ja za sama kostke zaplacilem 31k ale powodzenia...ogrodzenie z przodu to ok 12k ogrod to nawet nie chce myslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 26.11.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ogród- mieliśmy na myśli chociaż ziemię i zrobienie trawników, Rośliny będą kupowane sukcesywnie. Oczywiście wszystko zrobimy sami - to już nasz drugi ogród. A jeżeli chodzi o resztę to wszystko zależy od materiałów jakie zastosujesz i kosztów robocizny. Ogrodzenie kute (klasyczne, bez wielkich ceregieli ale dobrej jakości), siłowniki mamy wycenione - robi nam firma szwagra więc mamy duży rabat Część prac będziemy robili sami, podbitkę, część kostki Polbruk, więc oszczędzimy na robociźnie. Myślimy, że mamy szansę się zmieścić w budżecie. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 26.11.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A ja tak myśle ze nie do kazdego domku pasuje kute ogrodzenie.... bo np poza miastem to nie bardzo tak na wsi.. A kute do miasta.,. jak najbardziej, no chyba ze na pokaz ze mnie stać. Popieram wkład własny w robociznę.. można zaoszczędzić baaardzo dużo. My sami będziemy robić ogrodzenie, taras, ogród, zresztą całą wykończeniówkę. Będziemy na bieżąco wklejać efekty naszej pracy. Efekt myślę będzie nie gorszy niż by miała to robić jakaś firma. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 28.11.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 A wczoraj mieliśmy włamanie. Złodzieje weszli przez okienko garażowe, które zostawiliśmy uchylone, bo się wietrzyło. i .. straciliśmy młoto-wirtarkę, pilarkę, odkurzacz, czajnik elektryczny. Okno lekko uszkodzone i mały bałagan pod oknem. Policja zrobiła notatkę .. ubezpieczenie nie pokrywa strat na skutek kradzieży. Ogólnie widać, że amatorzy, nie wyczyścili całej budowy, bo część sprzętów zostało w kotłowni , chyba nie zauważyli. Wzięli tez stary plecak, wiertła. Szkoda ze brakło kasy, żeby założyć alarm i rolety antywłamaniowe, bo już instalacje mamy pociągniętą. Ale to będzie następna rzecz jaką zrobimy, jak wpłynie kasa za mieszkanie. Inna sprawa, że nasz dom stoi na dość pustym terenie, ciemno i pusto, raj dla złodziei. Zresztą osiedle nazywają Złodziejowem. A to wszystko na moje 30-ste urodziny.. super prezent Pozdrówki. Mirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piksel 30.11.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Wszystkiego naj naj Mirka Zapomniałam w tym roku przypomniałam sobie wczoraj ale że chora jestem to nawet kompa nie miałam siły włączyć Przykro mi z tym włamaniem My też się o to ciągle boimy. mamy rolety ale czy to coś da jak będą chcieli się włamać to i tak to zrobią. Ty jesteś jeszcze czasem na skypie to byśmy sobie kiedyś pogadały. A wogóle jak będziesz w rejonach rodzinnych to byś mnie odwiedziła. Pozdrowionka dla Marcina i Konrada Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 03.12.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Dzięki Ewelinko:) Pozdrowi4enia, będziemy w kontakcie. a u Nas na budowie kafelki w kotłowni na wykończeniu, poza tym wczoraj włamali się też sąsiadowi obok.. plaga jakaś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 06.12.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 cześć jakie macie piece w kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 07.12.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 U nas jest gazowy Viesmann a w salonie druga kotłownia w postaci kominka z płaszczem wodnym. Nawet się sprawdza. Kocioł gazowy włączamy bardzo rzadko, bo zima łagodna. Szkoda tylko, że tak się kurzy ale zawsze jest coś za coś.........Pozdrawiamy budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.12.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ja mam ekogroszkowca Hef 20kW. Na dzień dzisiejszy wydaje mi sie trochę za mocny ale ogrzewam na razie tylko parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 08.12.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Pierwek, Z tej firmy co Ty masz podoba mi sie ten: http://www.hef.com.pl/cms.php?img=446 NIe zajmował by dużo miejsca w kotłowni, a i dostęp do drzwiczek dobry. CZytałem twoje posty i pisałeś ze zjamuje u ciebie około 70cm, wiec jak na tak małą kotłownie jak u mnie to przyzwoicie. Dobrze wiedziec ze 20KW jest wystarczające, bo sie wahałem pomiędzy 20 a 24kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts