Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Akrimka

Wtam

CO u was?

My jak zamknęliśmy schody i garaz to odczuwamy poprawe klimatu, jak się napali w kominku to w końcu ciepło nie ucieka na górę..:)

Poza tym popołudniami ciemno ale w środeczku trzeba pomalutku dłubać..:)

Jutro wolna sobota, tzn mamy wesele w Bydgoszczy, wiec budowanie wstrzymane.

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam my w prawdzie jeszcze nie mieszkamy chociaż domek w środku całkowicie wykończony (brakuje nam tylko ocieplenia, elewacji , ogrodzenia) no i mebli niestety, ale palimy w kominku i również wielka sterta drzewa szybko się pomniejsza. Nie chcemy odpalać jeszcze pieca dlatego palimy kominkiem. A co do wnętrza to uważam, że jest dużo miejsca szczególnie na górze, pokój naszej córki jest olbrzymi :)

My planujemy przeprowadzkę w marcu :) Pozdrawiam

witam,

Pierwek, Akrmika

małe wyjasnienie do tynków: przy piasku rzeczywiście popełniłem czeski błąd, powinno być 28 t (a nie 2,8 t.), ale pozostałe ilosci sie zgadzaja, a wiec;

- cement poszła 1 paleta, a więc 56 worków x 25 kg + dokupiłem pozniej 20, co daje łacznie 1,9 t,

- wapno tez ok po sprawdzeniu , przyjechała taka "mała" wywotka na której było 2,3 t.

Mała ilosć bierze sie pewnie stad, ze budynek jest z Ytonga, a wiec posżło mniej na wyrównanie ścian, u góry miałem tynkowane tylko sciany szczytowe, na dole jest duzo zmnian, genralnie duzo mniej scianek działowych.

Lacznie jak pisałem ściany + tynki wyszło tylko 490 m2

piasku < 30 t

cement 2,3 t

wapna < 1 t

760 m2

wapna zamówiłem 1,5t (0,5t mam w garażu) :-?

sami kupowaliście materiały, czy pośredniczyli "fachowcy"?

Witam

Zdecydowałam się na projekt Lote II z dachem dwuspadowym, ale zastanawiam się cały czas nad przeróbkami w projekcie...Myślę o przeniesieniu kominka na ściankę działową między salonem a kuchnią, czy ktoś z was wybrał takie rozwiązanie? Prosiłabym również o przesłanie wstępnych kosztów budowy z podziałem na materiał i robociznę. Czy wielkość kotłowni w projekcie wystarczy na zainstalowanie pieca maiłowo-węglowego? Czy moglibyście również przesłać mi zdjęcia z urządzonego salonu i kuchni? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź, szczegóły proszę przesyłać na maila: [email protected]

Pozdrawiam[/url]

co do przenosin kominka - to tylko kwestia komina - trzeba go postawić w innym miejscu. Ta kotłownia w projekcie jest na kocioł gazowy i nic innego tak nie wejdzie jak chcesz normalną kotłownię to wydłuż sobie np garaż albo zrezygnuj z pralni (polecam jednak wariant 1). Co do kosztów, to na SSZ potrzebujesz około 200k pln (w tym 50k pln robocizna, 10k brama + drzwi wejsciowe, ca 20-25k okna). Wykończeniówka to już zależy od tego co sobie wymyślisz.

no ja proponuje na ssz zostawic 300k...jak cos zostanie (w co watpie) to bedzie mila niespodzianka..ja takiej niespodzianki nie mialem przez cala budowe :) do wszystkich zalozonych kosztow przeliczanych po 3 razy trzeba i tak dodac 20-30% :) taka jest budowa :) ale potem jak juz siadzeisz przy kominku w swojej chatce --> bezcenne :)

Ogród- mieliśmy na myśli chociaż ziemię i zrobienie trawników, Rośliny będą kupowane sukcesywnie. Oczywiście wszystko zrobimy sami - to już nasz drugi ogród.

A jeżeli chodzi o resztę to wszystko zależy od materiałów jakie zastosujesz i kosztów robocizny. 8)

Ogrodzenie kute (klasyczne, bez wielkich ceregieli ale dobrej jakości), siłowniki mamy wycenione - robi nam firma szwagra więc mamy duży rabat :lol: Część prac będziemy robili sami, podbitkę, część kostki Polbruk, więc oszczędzimy na robociźnie. Myślimy, że mamy szansę się zmieścić w budżecie.

Pozdrawiamy

Gość Akrimka

A ja tak myśle ze nie do kazdego domku pasuje kute ogrodzenie.... bo np poza miastem to nie bardzo tak na wsi..:) A kute do miasta.,. jak najbardziej, no chyba ze na pokaz ze mnie stać.

Popieram wkład własny w robociznę.. można zaoszczędzić baaardzo dużo. My sami będziemy robić ogrodzenie, taras, ogród, zresztą całą wykończeniówkę. Będziemy na bieżąco wklejać efekty naszej pracy. Efekt myślę będzie nie gorszy niż by miała to robić jakaś firma.

Pozdrawiam

Marcin

Gość Akrimka

A wczoraj mieliśmy włamanie. Złodzieje weszli przez okienko garażowe, które zostawiliśmy uchylone, bo się wietrzyło. i .. straciliśmy młoto-wirtarkę, pilarkę, odkurzacz, czajnik elektryczny. Okno lekko uszkodzone i mały bałagan pod oknem.

Policja zrobiła notatkę .. ubezpieczenie nie pokrywa strat na skutek kradzieży.

Ogólnie widać, że amatorzy, nie wyczyścili całej budowy, bo część sprzętów zostało w kotłowni , chyba nie zauważyli. Wzięli tez stary plecak, wiertła.

Szkoda ze brakło kasy, żeby założyć alarm i rolety antywłamaniowe, bo już instalacje mamy pociągniętą. Ale to będzie następna rzecz jaką zrobimy, jak wpłynie kasa za mieszkanie.

Inna sprawa, że nasz dom stoi na dość pustym terenie, ciemno i pusto, raj dla złodziei. Zresztą osiedle nazywają Złodziejowem.

A to wszystko na moje 30-ste urodziny.. super prezent :(

Pozdrówki. Mirka

Wszystkiego naj naj Mirka :) Zapomniałam w tym roku przypomniałam sobie wczoraj ale że chora jestem to nawet kompa nie miałam siły włączyć :(

Przykro mi z tym włamaniem :(

My też się o to ciągle boimy. mamy rolety ale czy to coś da jak będą chcieli się włamać to i tak to zrobią.

Ty jesteś jeszcze czasem na skypie to byśmy sobie kiedyś pogadały. A wogóle jak będziesz w rejonach rodzinnych to byś mnie odwiedziła.

Pozdrowionka dla Marcina i Konrada

Ewelina

Gość Akrimka

Pierwek,

Z tej firmy co Ty masz podoba mi sie ten:

http://www.hef.com.pl/cms.php?img=446

NIe zajmował by dużo miejsca w kotłowni, a i dostęp do drzwiczek dobry.

CZytałem twoje posty i pisałeś ze zjamuje u ciebie około 70cm, wiec jak na tak małą kotłownie jak u mnie to przyzwoicie. Dobrze wiedziec ze 20KW jest wystarczające, bo sie wahałem pomiędzy 20 a 24kW.