Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pierwek,

Z tej firmy co Ty masz podoba mi sie ten:

http://www.hef.com.pl/cms.php?img=446

NIe zajmował by dużo miejsca w kotłowni, a i dostęp do drzwiczek dobry.

CZytałem twoje posty i pisałeś ze zjamuje u ciebie około 70cm, wiec jak na tak małą kotłownie jak u mnie to przyzwoicie. Dobrze wiedziec ze 20KW jest wystarczające, bo sie wahałem pomiędzy 20 a 24kW.

Marcin a czy orientowałeś się w cenie bo też zaczynamy szukać pieca i tak do 20kW to max

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwek,

Z tej firmy co Ty masz podoba mi sie ten:

http://www.hef.com.pl/cms.php?img=446

NIe zajmował by dużo miejsca w kotłowni, a i dostęp do drzwiczek dobry.

CZytałem twoje posty i pisałeś ze zjamuje u ciebie około 70cm, wiec jak na tak małą kotłownie jak u mnie to przyzwoicie. Dobrze wiedziec ze 20KW jest wystarczające, bo sie wahałem pomiędzy 20 a 24kW.

Nie grzeję jeszcze całości (poddasze wykańczam i tam grzeją tylko 2 grzejniki) ale mam wrażenie że wystarczyłby kocioł 15kW.

Obecnie chodzi non stop podłogówka (na parterze jest wszędzie oprócz 3 pokoii tej części pod schodami i garażu), W pokojach mam grzejniki które włączają się może ze 2-3 x na dobę po 1 godzinie... Na parterze mam obecnie około22 stopni (w salonie jest 23 bo tam sporo podłogówki) (nie obniżam temperatury na noc). Ściany ociepliłem 15cm styropianu, na poddaszu mam 18+5cm wełny (ale na połaci zachodniej nie mam jeszcze tej warstwy 5cm i trochę tam wieje).

Wydaje mi się, że kocioł 15kW by mi wystarczył tym bardziej że będę robił kominek więc w siarczyste mrozy dogrzałbym dom kominkiem. 20kW to raczej max. Dałbym raczej 15-18kW. ja też chciałem kupić kocioł 25kW ale mnie na szczęście sprzedawca/instalator przekonał że będzie za mocny. Co prawda mówił że 20kW też będzie za mocny ale niestety mu nie uwierzyłem.

Gość Akrimka

Pierwek,

Ja mam identycznie rozwiązane ogrzewanie, podłogówka + 3 grzejniki na dole. Kotłownia ma być na wymienniku płytowym.

PIsałeś gdzieś ze masz zrobione rurki do solarów, też myśle o tym przyszłościowo. Którędy je puściłeś z dachu? Ja mam plan ze schowka na górze koło komina z kominka na dół i w suficie podwieszanym,korytarzem i małym wc do kotłowni albo II opcja poddaszem w warstwie wełny na ocieplenie dachu pod kartongipsem.

żeby być ścisłym mam jeszcze drabinkę: w łazience i pralni oraz niewielki grzejnik w salonie (żeby w razie potrzeby szybko salon nagrzać). Rurki od solarów idą od połaci z tarasem pod podłoga poddasza, schodzą po ścianie (w oryginalnej kotłowni przy kominie) i przechodzą do kotłowni pod posadzką w pralni omijając komin. Rurki sa aktualnie wyprowadzone na poddaszu tylko z podłogi i zakończone nagwintowanymi nyplami. Nie jestem pewien czy tak jest dobrze ale tak kazałem zrobić żeby nie było konieczności lutować w tym miejscu. Poza tym solary będę zakładał raczej dla dobrego samopoczucia jak będę miał kasę na zmarnowanie bo przy ekogroszku to się kompletnie nie kalkuluje.

też mam wymiennik płytowy. teraz dołożyłbym do tego jeszcze pogodówkę ze sterowaniem kaloryferami na zaworze trójdrożnym z siłownikiem oraz podobne sterowanie dla podłogówki. No ale firma krzyknęła mi za taką przeróbkę 2k pln + vat więc jak na razie spasowałem. :)

Gość Akrimka

No, jak tam mieszkańcy Lotków??? Zima was nie przepędziła??

U nas nieocieplone to zimni jak nie wiem, przepalam w kominku i utrzymuje około 3st C,

NIe wyobrażam sobie mieszkac w niocieplonym domku.

Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych świat bo nie wiem czy do wigilii będę miał czas usiąść przy komputerze.

Nasz Lotek cieplutki, bo ocieplony od zewnątrz (15 cm), strop 20, podłoga 12. więc nie narzekam. Kominek z płaszczem wodnym grzeje cały domek i wodę. Jak do tej pory i jak na takie mrozy (-22 st. C z soboty na niedzielę)) jest ciepło. Tylko drobiazg - zamarzła nam woda w garażu i w cały domu nie było wody. Ale rozgrzaliśmy rury i w ciągu 15 min. woda już płynęła. Potem było owijanie rur i przyłączy wełną min. i nastepnej nocy było już OK.

Pozdrawiamy cieplutko wszystkich budujących, życzymy Wesołych Świąt i szczęśliwego i sprawnego budowania w następnym roku. Oby następne Święta już na swoim.

Glamosie

• 2 weeks później...

Witam. Pragnę przyłączyć się do Lote-Maniaków i pożyczyć już wybudowanym, budującym oraz planującym budowę wszystkiego naj... na Nowy Rok. Ja również zdecydowałem się na budowę domu Lote w. I w odbiciu lustrzanym. Obecnie załatwiam biurokrację i na wiosnę planuję rozpoczęcie budowy. Myślę, że będę mógł czerpać wiedzę i doświadczenie od Państwa na tym forum oraz pozostawiam kontakt mailowy do siebie: [email protected]. Chętnie zobaczę zdjęcia z Państwa budów oraz usłyszę rady i porady.

Ps. Pragnę podziękować Pani Marzenie i Piotrowi z Zielonej Góry, którzy zaprosili mnie do obejrzenia swojej budowy. Jestem pod wrażeniem ich pomysłów i rozwiązań. Pracuję na terenie województw Zachodniopomorskiego, Lubuskiego, Wielkopolski i jeżeli ktoś inny chciałby podzielić się również swoim doświadczeniem i pochwalić domem, budową na różnych etapach to chętnie podjadę na oględziny.

Pozdrawiam.

Piotrek

Witamy nowego Lotowicza.

Życzymy sprawnego przejścia przez biurokrację i rozpoczęcia przygody jaką jest budowanie swojego domu.

A mieszkanie w nim..... My jesteśmy jak do tej pory bardzo zadowoleni. I musimy przyznać, że porównując inne projekty(np naszych znajomych, którzy szukali czegoś podobnego do Lote), ten Lotek naprawdę jest wygodny i w sam raz.

Pozdrawiamy

Panie Piotrze, nam również było bardzo miło gościć Pana w naszych skromnych "jeszcze" progach ;) Zapraszamy ponownie do zaglądania podczas kolejnych etapów. I oczywiście życzymy powodzenia w jakże emocjonującej przygodzie życia, jaką jest budowanie własnego domku :p

Pozdrawiamy

Marzena i Piotr

Od marca zamierzam ruszyć z budową lotka. Pewnie jak każdy początkujący mam wiele wątpliwości czy wszystkie rozwiązania są dobre czy może jednak trzeba coś zmienić. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby była możliwość zobaczenia domku na żywo. Buduję w okolicy Lubska woj. Lubuskie. Z góry dziękuję. :)

Witamy serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Od niedawna śłedzimy ten wątek na forum z jednego prostego powodu: podoba nam się "lotek" :)

Dziś poczyniliśmy pierwsze kroki na drodze do realizacji naszego marzenia, czyli własnego i sympatycznego domku. Tzn. zakupiona została działeczka i zamówiony projekt.

Zdecydowaliśmy się na Lote w. II w odbiciu lustrzanym. Mamy sporo przemyśleń odnośnie dostosowania projektu do naszej wizji wymarzonych czterech kątów, ale jeszcze więcej wątpliwości i znaków zapytania.

Sporo już się dzięki forum dowiedzieliśmy, mamy nadzieję dowiedzieć się jeszcze więcej. Z czasem z pewnością i my zaczniemy dzielić się swoimi doświadczeniami. Na razie jednak przed nami konieczność adaptacji projektu.

Chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" realizowane - bądź zrealizowane lotki (zarówno I jak i II - przecież prawie się nie różnią ;) ). Nasza lokalizacja to Kwidzyn (woj. pomorskie). Jeżeli ktoś chciałby się swoim lotkiem - z przyjemnością go (Was) odwidzimy :)

Pozdrawiamy

Asia & Cuba ;)

Gość Akrimka

Jak byście chcieli się wybrać w okolice Tczewa, to zapraszamy , wprawdzie teraz drogę mamy zasypaną śniegiem i trudno tam zajechać, ale jak się pogoda poprawi, to śmiało możecie podjechać. Wcześniej napiszcie na Priva, to się jakoś umówimy.

Pozdrawiamy

Mirka i Marcin

odebrałem dzisiaj świadectwo energetyczne dla swojego Lotka2.

EP=112.4 kWh/(m2*rok) - wymagany 132,3 kWh/(m2*rok) czyli się mieści w normie

EK (czyli to co tygrysy lubią najbardziej) = 72,8 kWh/(m2*rok)

aha: ogrzewam ekogroszkiem wentylacja grawitacyjna - chyba wyszło nieźle o ile świadectwo przygotowane zostało rzetelnie...

kolejny papierek do kolekcji... :)