Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj PaWoS. Bloczki jak najbardziej betonowe, trochę wyższe jak standardowe 12 cm, moje mają wysokość 14 cm. Produkują takie i inne w Węgorzynie i jak mi wiadomo najlepsze jakościowo w obrębie wielu kilometrów. Wszystkie składy budowlane i hurtownie oferują bloczki z Węgorzyna. Czyli coś w tym musi być pozytywnego. Gratuluję takiej samej opcji budowy Lotka, czyli wersja I w odbiciu lustrzanym. Na środę zamówiłem już kilka łódek z piachem do zasypania, na czwartek beton na posadzki. Po niedzieli startuję ze ścianami. Niech się mury pną do góry. W jakiej firmie pracujesz? W razie pytań, etc. podaję adress mailowy: [email protected] Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie moglem ich poznać bo kazdy region ma swoich lokalnych producentów.

W moich okolicach królują lane fundamenty i ewentualnie z pustaków zalewowych Tarnów, małopolska.

Mnie mój majster wysmiał że nie będzie dźwigał i będę "szolował"

Na razie mogę zaprezentować działke na której stanie dom;

http://img63.imageshack.us/img63/9224/dziakasmall.jpg

Uploaded with ImageShack.us

odnośnie schodów:

montemax

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/fpJTyAPEdxZVBA3nwNcXUr_sPF9AGmssS5oKjRfVNZg?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/mL-dRAu3wCl6eKboamMWOr_sPF9AGmssS5oKjRfVNZg?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/daYC22GSnxolf8E4dcqvx7_sPF9AGmssS5oKjRfVNZg?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/daYC22GSnxolf8E4dcqvx7_sPF9AGmssS5oKjRfVNZg?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/7n8hLlHOCPyILKPijpFITb_sPF9AGmssS5oKjRfVNZg?feat=directlink

a tu link do całego albumu jak komuś się chcę obejrzeć:

http://picasaweb.google.pl/Marcino1976/NaszaBudowa?authkey=Gv1sRgCOnGt6X49pv1rwE#

dołożyliśmy jeden schodek na dole w korytarzu,

w sumie jest 17 schodów wysokich na ok. ( w praktyce) 17,5cm, pierwszy wiadomo był wyższy o warstwy wlewki, izolacji i podłogówki, a ostatni odpowiednio nizszy o styropian i wylewkę.

wysokość pomieszczeń jak w projekcie. wymiary klatki schodowej: szer 1,8m x dł. 2,2m

po tynkowaniu klatka się troszkę zmniejszyła i mogła by być szersza.

Pozdrawiam kolejnych Lotowiczów:)

my mieszkamy już 3 miesiace.

tydzień temu ocieplilismy dom.

Styropianem 15cm U=0,040, fazowany, producent : firma Arbet z Koszalina. udało sie kupić przez hurtownię budowlaną za cenę 109zł/m3 po małym upuście.

Zamówiłam na 250m2 i zostało dosłownie 4 paczki. zaznaczam, ze mamy nad garażem pokój i tam jest wyżej w stosunku do projektu. tzn, doszła ścianan kolankowa do ocieplania.

zamówiłąm po palecie kleju do styropianu i tu brakło kilku worków, a z palety kleju do siatki zostało kilka worków,

ale mamy jeszcze do przyklejenia opaski wokół okien.

w przyszłym tygodniu mają być montowane kolektory słoneczne.. wreszcie nie trzeba będzie przepalać na ciepłą wodę. Chociaż nie jest to zbyt uciążliwe, ale my jesteśmy zapominalscy i czasami pozostaje chłodny prysznic :) co w takich upałach nie przeszkadza.;)

Edytowane przez Akrimka

do akrimka

płytki w łazience to organza opoczna??

ja jestem na etapie szukania płytek do łazienki

na pas roboczy półściankę między salonem a kuchnia i na kominek wybrałam atina na podłogę woodentic

do duże łazienki pójdzie arkesia paradyża

a do małej właśnie jeszcze nie wiem :)

za dwa - trzy miesiące będziemy się wprowadzać

tak to organza :) juz w łazience małej jest gotowe, zostało wkleić lustro ale jakoś nam to umyka. tyle jeszcze do zrobienia.

dużą łazienkę na dole mamy surową i tam na razie jest pralnia. najpierw trzeba porobić co się da w innych pomieszczeniach bo niedługo pojawi nam się drugie dziecko:) i potem ile się da na zewnątrz oraz ocieplenie poddasza przed zimą.

na kominek szukam szary kamień, tam dojdą jeszcze tapety, w kuchni nad blatem roboczym + szyba a w korytarzu będzie tapeta przemysłowa malowana farbą lateksową.

wnętrza to wiadomo każdy wg własnego gustu. ja lubię szarości.

Witam. Właśnie kończę stan "zero" i tak patrzę wirtualnie na piach pomiędzy bloczkami i wydaje mi się, że pomieszczenia nie będą zbyt duże. Podpowiedźcie, a najlepiej podeślijcie zdjęcia pokoi z różnych etapów budowy [email protected]. Po niedzieli ruszam ze ścianami i mam teraz trochę wątpliwości, czy wprowadzić jakieś małe zmiany. Z góry dzięki za fotki.

Witamy nowych użytkowników.

My mieszkamy od października. Odnośnie zmian - warto by było powiększyć lewy pokoik (ten przy łazience) kosztem dużej sypialni. Pokoik jest malutki choć przytulny ale sypialnia jest na tyle duża, że te40 cm aż tak jej nie zmniejszy al malutki zyska. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z wielkości - dom jest rozsądnej wielkości

Pozdrawiamy i życzymy pomyślnych wiatrów....

Zajączka wyślij proszę zdjęcia kostki, podjazdu, podmurówki, itp mój mail:

[email protected]

albo wklej na forum to wszysc będa mogi podziwiać.

współczuję pakowania a potem rozpakowania :) u mnie do tej pory są jakieś zimowe nieodpakwoane rzeczy. cierpliwie czekam jak będzie czas na szafy i garderoby.

Dziękuję :) druga ma być córeczka i upały mnie wykańczają.

Edytowane przez Akrimka

Witam. Na dzisiaj planowałem wylać posadzkę, ale niestety jestem kilka dni w plecy. Dzisiaj zasypaliśmy fundamenty do końca piachem. Ławy fundamentowe były kopane na szerokość 60 cm i weszło 23 m3 betonu. Wysokość fundamentów to wysokość 6 bloczków 14 cm i do ich zasypania poszło ponad 300 ton piachu. Mam nadzieję, że po niedzieli ruszymy z murami. Pozdrawiam.

Lote I na dzień 16.07.2010.JPG

to ja Zajączka tez gratuluję i uważaj na siebie, nie szarp się z workami i kartonami.

no mamy trochę daleko jednak do siebie hehe. poczekam cierpliwe na zdjęcia.

PiotrLenin no widzisz tyle roboty znika pod piachem, robisz od razu jakies odwodnienie wokół fundamentów? u nas też weszła jakaś masakryczna ilość piachu.

kibicujemy dalej

Witam wszystkich budujących i zamieszkujących Lote !!!

Mam pytanie, czy ktoś poszerzał garaż lub chociaż orientował się w tym temacie?

Jaka jest wasza opinia co do szerokości garażu podczas użytkowania?

Jestem na etapie adaptacji i obawiam się, że będzie za wąsko dla dwóch samochodów... Kwestia długości jest dla mnie oczywista - trzeba wydłużyć!

Pozdrawiam. Piotr

Witam wszystkich sympatyków projektu Lote.

Z mężem rozpoczęliśmy budowe domu Lote w.II lustro. Bardzo sie cieszę że istnieje tak obszerne forum dot. tego projektu.

Wprowadziliśmy oczywiście kilka zmian, głównie okna... wydje mi się że okna są delikatnie za wysokie, otwory zmieniłam na 180x120 (90) zamiast 150x150 (80) oczywiście cenne mi będą Wasze opinie, bo dopiero raczkujemy w kwestii budowy Lotka.

Jeszcze jedną zmianę wprowadziliśmy, zrównaliśmy ścianę domu ze ścianą garażu (większe pokoje i łazienka ale właśnie wyszedł problem ze stropem)

oraz wysunęliśmy ścianę salonu i wyrównaliśmy z pokojami nr 10 i 9, zyskując ok 1.4 m salonu.

Budujemy na suwalszczyźnie, czy ktoś buduje lotka w regionie północno-wschodnim i chciałby pokazać swoje dokonania? Jak wiecie bezcenne jest zobaczenie lotka w realu na początku budowy.

Mój adres: [email protected] jeśli znajdziecie czas to proszę o fotki. :)

Jak podniesiemy mury wkleję fotki ( jeszcze nie wiem jak o się robi - ale się nauczę) jak wyglądaję te zlicowane ściany.

Pozdrowionka

Witam. Renata777 Weź pod uwagę to, że bedziecie mieli droższy strop jeżeli robicie terive . Bez przedłużania mam belki stropowe 7.20 m powyżej tej wielkosci daje się podwójne gary. Co do okien to wysokość 150 jest ok natomiast 150/180 by najfajniej wyglądało. Pozdrawiam.