Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

matiwiola.................. ja buduje lote1 eder 25 poszlo mi okolo 160m/2 (5zl sztuka) jakies 2.5t cementu, plastyfikator zamiast wapna tego tez poszlo jakies 100 sztuk(woreczek kosztowal okolo 50groszy)2 wywrotki piasku jakies 40 ton. ale sporo zostalo.koszt 400zl wywrorka.scianki dzialowe 115m/2 roben 11.5cm- 3.40zl sztuka.

czarownik 192

my mamy okna fimy Maszrol z Siwiałki pod Starogardem Gdańskim

wyceny były różne, bo dla okien białych 7 tyś, dla jednostronnie w kolorze - 10 tyś .

my mamy okna dwustronnie w kolorze orzecha, i dodatkowo za dopłatą 1500zł ( na całości) trzy-szybowe. w sumie z montażem zapłaciliśmy ok 13 tyś.

matiwiola

my też z tą więźbą mieliśmy problem. nasz architekt też ją przeliczył i dołozył płotwy i 4 słupy z mieczami na poddaszu. Właśnie z tym drewnem to niewiadomo czasami na co sie trafi, nasze się strasznie rozeschło i popękało.

Pod słupki od daszku nad wejściem też zrobiliśmy fundamenty, i zamierzamy dołozyć małe miecze, ale to raczej dla efektu fizualnego.

natomiast daliśmy porządne miecze przy słupach na tarasie, bo nam sie lekko ugiął ten daszek i w rynnie stała woda..

aaa i odradzam rynny FALMINGO !! mają beznadziejne łączniki praktycznie z każdego cieknie, nasz dekarz to się strasznie wkurzał i dwonilosmy nawet do producenta, to dosłali nam uszczelniacz dekarski.. Dekarz nam powiedział jak go po roku spotkaliśmy , że lepiej do nich stosować łączniki od Plannji.

No a u nas dalej kapie.. ale n arazie sa inne rzeczy do zrobienia.

w tej chwili kończymy murek i słupki ogordzeniowe.

Powodzenia dla budujących!!

Na wysokie wody gruntowe jest chyba tylko jeden sposób. My również mamy z tym problem. Wykopaliśmy fundamenty 15 lipca i trafiliśmy idealnie bo kilka dni później, aż do tego czasu nie było by mozliwości. Wykop głębszy niz 70 cm jest niemożliwy. Kopanie ręczne - oczywiście. Jak ktoś głębiej wykopał to trzeba szybko zasypać bo zalewała woda z siłą rzeczki:) Fundamenty mamy 70 cm (w dół) i 60 cm (podniesione w górę). Jeszcze trzeba całą działkę podnieść - czeka nas przywóz kilkadziesiąt samochodów ziemi:) Cała deszczówka z osiedla zbiera się na naszej działce. Ale w październiku będzie już dach.....

Witam,

czarownik 192 - dzięki za materiałowe cenowe i ilościowe podpowiedzi rozumiem że u Was ruszy niebawem dach

Akrimka - Marcin również dzięki za wszystkie podpowiedzi i informacje

Problem dachu u nas został już również w projekcie wyeliminowany po długosci kalenicy pójdzie belka drewniana

podpierająca jętki.Będzie ona podparta dodatkowo 4 słupami drewnianymi schowanymi w ścianach.Będę chciał

rozmawiać z archipelagiem na ten temat.Jest to nieprofezjonalizm i dodatkowe kłopoty podczas adaptacji dla inwestorów.

Renomowane biuro powinno pomimo swojej mocy też za coś odpowiadać.Przeciez ktoś bieże odpowiedzialność za to

i jest tam pieczęć konstruktora,który winien zdawać sobie sprawę iż K27 jest niedostępne w Polsce,a nie liczyć na to że

może temat przejdzie.

Moja działka już cała uzbrojona,dokumenty o pozwolenie na dniach będą składane - może uda się zrealizować fundament jeszcze

w tym roku.

Czy ktoś posiada PRZYDOMOWĄ OCZYSZCZALNIĘ i może coś podpowiedzieć w tym temacie ???

Wszycy mówią,żeby się nie decydować na "plastikowy zbiornik" bo moze wypchać tylko najlepszy betonowy ???

Ja zdecydowałem się na oczyszczalnię,ponieważ moje okolice nie mają kanalizy,a nie chcę szamba.

Pozdrowienia dla wszystkich

Dawno nie pisałem ale pochwalę się troszkę... mój Lotek dostał w tym tygodniu nową skórkę...

http://79.188.255.66/lote2/elewacja/przod_s.jpg

http://79.188.255.66/lote2/elewacja/taras_s.jpg

http://79.188.255.66/lote2/elewacja/tyl_s.jpg

Pytał ktoś w kwietniu ile m2 jest elewacji - no to u mnie było 218m2 (odjęte wszystkie otwory i doliczone szpalety) ale przypomnę że u mnie garaż jest wydłużony o 2m

a o co chodzi z tą konstrukcją dachu? U mnie co prawda cieśle dodali płatwie pośrednie ale w kalenicy nie kojarzę żadnej belki...

edit: doczytałem wyżej ... no masakra z tym Archipelagiem. Ja zaufałem swoim cieślom i mam dołożone 2 płatwie pośrednie co widać na fotkach. Miały być wewnątrz 4 słupy ale podparłem to na 1 słupie a 3 pozostałe punkty podparcia to ściany wewnątrz. Jak na razie nei ma problemów. Nie zauważyłem problemów z daszkiem nad tarasem a jest zrobiony wg projektu. Co klasy drewna to nie mam pojęcia jakie jest u mnie. Z tego co pamiętam to świerk.

Edytowane przez pierwek

Jest to dachówka cementowa Nelskamp kolor chyba nazywał się po prostu wiśnia. wzór bodajże S-ka. tu masz zdjęcie z bliska i jeszcze jedno

Bardzo ładna ta dachóweczka :) U mnie na budowie już przywieziona Euronit Ciemna czerwień, jestem ciekawa jak się będzie prezentowała już na dachu :)

A może pokusiłbys się o parę fotek wnętrz :) Bom ciekawa jak to wygląda jak już są meble itp itd, ja póki co mam wrażenie, że jakoś małe to wnętrze, być może to tylko takie wrażenie. A czy teraz patrząc wstecz zmieniłbyś coś w swoim domku ?

Ps. Gdzie zamawiałeś swoją bramę garażową ?

Edytowane przez czarna_aga

Witam,

"Pierwek" chcę jeszcze raz pogratulować domu - po dodaniu skóry SUPER się prezentuje.

Miałem możliwosć widzieć surowy ( niebo a ziemia ).Powoli już możesz mysleć chyba o większym odpoczynku,

bo dużo już masz zrobione.A ten pas na dole to malowany czy są to te drobne kamyczki

mieszane i kładzione jak tynk ??? A wogóle to jeszcze raz dzięki za konkretne porady i podpowiedzi.

U siebie dość dużo pozmieniałem - projekt cały czerwony - myślę że budowlancy sobie poradzą i nie wyjdzie

pół / na pół.Jak sfinalizuje papiery i jak dam radę to startuję pażdziernik / listopad 10,a w najczarniejszym scenariuszu

marzec 11.

Pozdrawiam

Marcin

Co do cokołu... jest to tynk mozaikowy (właśnie te kamyczki posklejane żywicą). Brama jest z Hormann'a złoty dąb, ocieplana. Zamawiałem ją w Budusie we Wrocławiu. Co do wnętrz... nie ma się za bardzo czym chwalić ponieważ sporo jeszcze do zrobienia (w tym np prawie wszystkie drzwi) a tym bardziej nie było kasy na nowe meble... jedynie kuchnia była cała nowa... poszukam jakiś fotek. Moim zdaniem miejsca jest dużo. Co prawda w salonie nie mam jeszcze obudowanego kominka ale raczej będzie dobrze. Obecnie mieszkamy na parterze Lotka we czwórkę i jakoś nie odczuwam braku góry, która mnie wykańcza w wolnych chwilach. ;) Jak na razie doszedłem do wniosku że dom jest za duży. Ale wybierając projekt planowaliśmy jeszcze, że będzie z nami mieszkała babcia. Życie jak to życie, potoczyło się jednak inaczej.

Pozdrawiam Marcin... mam nadzieję, że jak już przebrnęliście przez adaptację to teraz pójdzie "z kopyta".

Edytowane przez pierwek