czarna_aga 27.09.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 jak widać na fotkach - podbitki na razie niestety brak. tak na wyrost spytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.09.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Podbitkę tak jak większość będę robił sam (tzn z moim ojcem). Zastanawiam się nad jakimiś systemowym rozwiązaniem typu Gramat ale muszę to pooglądać na żywo na ile to jest podobne do drewna... Nie chciałbym wchodzić w drewno żeby uniknąć późniejszej konserwacji ale zdecyduje wygląd i cena. Jeżeli podbitka z pcv będzie brzydka i droga to zastosuje drewno. Uprzedzając pytanie - tynku strukturalnego nie kładłem własnoręcznie - sam robiłem tylko ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.10.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Mam pytanie, Ile m2 wełny potrzeba na ocieplenie poddasza w Lote II..? A u nas powstała wiata na drewno i inne szpargały przyklejona do garazu. Jak na pierwszy całkowicie samodzielny dach wyszła mi całkiem nieżle. Oczywiście podczas prac ciesielskich podobnie jak Pierwek korzystałem z pomocy mojego niezawodnego taty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiwiola 05.10.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Wiatm Marcin, U nas idą wyceny ekip i szukanie cen poszczególnychmateriałów przed startem.Decyduję się chyba na Edera 24-25+15 styropian.Jedna z ekip namawia mnie na ytonga,ale chybaodpuszczę.Kuszą też tanim pustakiem ceramicznym UNIPOR,ale boję się jego jakości.O Ederze słyszałem pozytywne opinie.Dostałem informację iż w jednowarstwówce nad którą się zastanawiałemprzy złym położeniu czasami pojawia się po roku lub dłużej schemat ułożeniałączeń bloczków na ścianach wewnętrznych i zewnetrznych - trochę mnie toprzeraziło.Jak widzę większość Lotków jednak ma ścianę dwuwarstwową24 lub 25 + 12 lub 15.Widzę,że u Ciebie prace idą przed zimą do przodu.Jak znajdziesz czas wrzuć zdjęcie z tą wiatą.Czy ulokowałeś ją na całej elewacji bocznej garażublisko do samych drzwi kotłowni ???Co do m2 wełny myślę,że naprawdę mi dużo szczerze podpowiadający pomocniczo kolega Pierwek możesię wypowie i Ci pomoże dając jak zawsze konkrety -ja jeszcze niestety sam tego nie przerabiałem. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 06.10.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witajcie budowniczowie.Jak miło popatrzeć jak wiele ładnych domków rośnie. Akrimka gratulacje, ślicznie wygląda Wasz Lotek.Nasz Lotek też cieszy nasze oczy. My mieszkamy już prawie rok. Jest nas czworo. Uważamy, że domek jest przestronny i funkcjonalny. Nie zrobiliśmy duzo zmian.Do zrobienia została nam podbitka, płytki i sufit w garażu. Garaż chyba zostaje na zimę bo do tej pory pracowalismy na zewnątrz. Ale jest juz coraz ładniej.Powodzenia budującym, trafnych wyborów, cierpliwości i dobrych cen.Glamosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.10.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 WitajcieDawno tutaj nie zaglądałem. Okazuje się, że i na mnie przyszedł czas. Mam prośbę czy jesteście w stanie powiedzieć mi ile narożników mieliście wytyczone a najlepije fotka by się przydała. Pozdrawiam acha [email protected] to mój adres mailowy. Z góry dziękuje. Zastanawia mnie jedno z tą więźbą dlaczego po 3-4 latach nagle ktoś zauważył ten bląd z wytrzymałością dachu? Powiedzcie proszę Ci którzy wybudowali czy faktycznie jest aż tak źle, ugina się dach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.10.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Ilość wełny dość łatwo policzyć samemu... w zależności ile połaci chcemy ocieplić - niektórzy np nie ocieplają połaci znajdującej się nad sufitem poddasza - tylko dobrze ocieplają sufit poddasza. Po prostu mierzymy wzdłuż krokwi odległość od podłogi do końca ocieplenia (ja ocieplałem całą połać aż do kalenicy) i mnożymy przez odległość między ścianami szczytowymi. Trzeba pamiętać że ociepla się dwoma warstwami. Przy tej grubości krokwi jakie są w projekcie dałem jedną warstwę wełny 180mm między krokwie a na krokwie poszła warstwa 50mm. Lepiej jakby druga warstwa była jednak grubsza - 80-100mm. + oczywiście ocieplenie nad sufitem poddasza. Ja kupiłem 2 pełne palety wełny 180mm. na palecie są bodajże 24 rolki czyli 137m2 - wygląda na to że kupiłem 274m2 Isover Unimata 180. Ociepliłem tym całą połać (w tym połać nad garażem) + trochę weszło nad sufit poddasza. Wełnę na drugą warstwę dokupowałem sukcesywnie i ile tego poszło nie pamiętam. Co do jakości wełny nie wypowiadam się bo nie mam porównania z innymi firmami. Widziałem tylko że są wełny cieplejsze - zresztą sam Isower robi też supermatę która jest chyba cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.10.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 strasznie temat spadł... wklejam obiecane fotki kuchni. Są to zdjęcia z salonu. Jak widać zrezygnowałem z drzwi i zrobiłem małą ladę która ma za zadanie odgrodzić salon od nieuchronnego bałaganu w okolicy zlewu i kuchenki.http://79.188.255.66/lote2/kuchnia/1.jpghttp://79.188.255.66/lote2/kuchnia/2.jpghttp://79.188.255.66/lote2/kuchnia/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 28.10.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Czy istnieje możliwość obejrzenia Waszego domu? W razie czego podaję swój adres mailowy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 29.10.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 pierwek Bardzo ładna kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.10.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Co do oglądania... z zewnątrz nie ma problemu. Ale moja żona czuje się dość nieswojo jak nieznajomi mieliby chodzić po domu. Poza tym dopóki się nie mieszka jest to dość obojętne - natomiast ponieważ już mieszkamy jakiś czas raczej nie wchodzi to w rachubę. Mam nadzieję, że to rozumiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 29.10.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Czy istnieje możliwość obejrzenia Waszego domu? W razie czego podaję swój adres mailowy: [email protected] Witam. Zapytanie do Czarownika 192. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiwiola 30.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam Pierwek pozdrawiam,kuchnia spoko - ten zegar fajny dodatkowy dekorator. Ja w końcu zakończyłem "walkę - zmian" z architektem i obecnie czekam na pozowolenie,jestem na etapie wycen robocizny i materiałów na dolnymśląsku.Niestety z fundamentemprzed zimą muszę się pożegnać. Obecnie po wstępnych wycenach fundament,mury,strop,szczyty,kominy,konstrukcja + dachdeskowany z papą,podbitka i dachówka wychodzi sumując w zależności od ekipy 60- 65tyś- wydaje mi się to dosć dużo ?Myślę ze do 50tyś. byłoby się dobrze zamknąc w tym etapie.Czy ktoś podpowie ile mniej więcej robocizna dla Lotka II kosztowała przy budowie po 2009r. Mam dodatkowe 3 pytania:1)czy słup w kotłowni jest koniecznym czy można go na etapie budowy wyeliminować 2)czy ktoś coś słyszał na temat producenta i kominków ładowanych od tyłu - przeprojektowałemusytuowanie kominka wykorzystując garderobę jako pomieszczenie do magazynowaniaczęści drewna itp.,jednocześnie chciałbym,aby w garderobie odbywało się ładowanie kominka 3)Czy ktoś pokrywał dach Lotka II KARPIÓWKĄ ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownik192 31.10.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 pewnie ze jest mozliwosc wyslalem kontakt na meila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.11.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam Mam dodatkowe 3 pytania: 1)czy słup w kotłowni jest koniecznym czy można go na etapie budowy wyeliminować Można wyeliminować, trzeba przewidzieć strop do końca tzn az do garażu nad całą kotłownią. U mnie nie ma słupa i całe szczęście bo właśnie w tym miejscu koło komina stoi piec, w kąciku z wyjściem spalin do góry. . Musze powiedzieć ze ocieplony domek styro 15cm jest ok, palimy tylko popołudniami, drewnem odpadowym tzn głownie sa to palety i mamy cały czas około 21-22st C. A góra tzn poddasze ciągle czeka na ocieplenie, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurki 24.11.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 masz domek po otynkowaniu http://img88.imageshack.us/img88/7849/pa177342.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 02.12.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam. Fajnie wygląda Twój dom otynkowany, pomalowany, no i w słońcu Jurki. Udało mi się prawie położyć dachówkę przed śniegami. Postanowiłem zamienić słupy od daszku nad wejściem na miecze. Jak się Wam podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 03.12.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ładne domki, miło popatrzec. Ja zdązyłem przed zimą parapety zewnętrzne z klinkieru położyć, a wcześniej zrobione zostało ogrodzenie z frontu oraz brama wjazdowa suwana "tymi ręcami robiona". Z pomocą taty zrobiłem małym kosztem ogrodzenie z frontu co nie było w planie na ten rok. Zdjecia wkrótce, teraz skoro zima to można sie zajac środkiem. CZekam na kratki do kominka i będę go wykańczał, choć cały czas palimy w nim drewnem i dogrzewany żeby nie zuzywać tyle eko-groszku. mamy cieło, bo ze względu na małą dzidzie ponieżej 20st nie schodzi, a dzień 21-22.5.. Pozdrawiam i trzymajcie sie ciepło Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t1581 08.12.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Witam.Mam zamiar również wybudować dom wg projektu LOTE II. Jestem na etapie zbierania dokumentacji do pozwolenia na budowę.Chciałbym dowiedzieć sie czy pokoje są ustawne. Wg projektu mają 323cm szerokości? Ja planuje wyrównać ścianę ze ścianą garażu powiększając o ok 90 cm pokoje, łazienke. Poddasze będzie nie będzie użytkowane więc chciałbym żeby "wystarczyło" miejsca na dole. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaŁukasz 13.12.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Jesteśmy baaaardzo zadowoleni,że istnieje takie forum .Mamy nadzieję,że będziemy mogli liczyć na pomoc i wszelkie porady z Waszej strony.My dopiero dostaliśmy pozwolenie.Jesteśmy na etapie wyszukiwania najkorzystniejszych ofert na pustaka ceramicznego.A start z budową planujemy na marzec/kwiecień 2011:rolleyes: Długa droga przed nami,ale mamy nadzieję że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts