Akrimka 16.12.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Magda&Łukasz - Witajcie i powodzenia! to trudna droga, ale potem wielka satysfakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaŁukasz 17.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Dziś przywieźli drut na zbrojenie fundamentów.Zestresowałam się jak przyszło do płacenia...kilka drucików i 1700zł?! Za co?! A gdzie reszta wydatków?!?? Mamy ofertę na pustaka z Jopka,chyba się zdecydujemy:wiggle: i znów ponad 13tys. Ja chyba wyłysieję I na tym pustaku chyba zakończymy inwestycje związane z budową na ten rok.Pozdrawiamy wszystkich i życzymy Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.12.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Co do pustaków z Jopka... Obejrzyj je sobie dokładnie bo z tego co słyszałem to dość krótkie przez co średnio nadają się do narożników. No chyba żeby na narożniki zakupić jakieś dłuższe (ze 2 palety). Poza tym średnia jakość - co do wymiarów. Tak mówił mój majster który stawiał dom z PTH Jopka. Ale to było 5 lat temu więc może się poprawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaŁukasz 18.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Nie ukrywamy,że na tego Jopka decydujemy się tylko i wyłącznie ze względów ekonomicznych...mamy bardzo małe zasoby materialne (niestety).Miejmy nadzieję,że aż tak tragicznie nie będzie.W przyszłym tygodniu ruszamy na poszukiwania oferty na strop z terivy.W zasadzie taniej (o wiele) byłoby położyć strop drewniany,ale nie wiadomo co nas w życiu czeka.Być może potrzeba będzie zaadaptować poddasze?!?! W przypadku gdy różnica będzie kolosalna zrobimy drewniany.Choć wolałabym terivę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki1719500668 10.01.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam wszystkich Mam takie pytanie??Czy mozna sprzedac projekt Lote I lustrzane odbicie??Czy trzeba jakas zgode z archipelagu?Orjętuje sie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 12.01.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Czy mógłby ktoś podzielić się wiedzą na temat ilości metrów wewnętrznych tynków cementowo wapiennych w Lote w.I ? Z góry dzięki. A co myślicie o zrobieniu ścian tynkiem cementowo wapiennym, a sufitów tynkiem gipsowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownik192 14.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 unas wyszlo okolo 500m/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna_aga 14.01.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Hej Witam Lotkowców po długiej nieobecności. U nas chwilowy przestój na budowy, aczkolwiek przymierzamy się do zamawiania okien. Jutro też spotkanie z elektrykiem na budowie i omówienie instalacji elektrycznej. Próbuje jakoś zaplanować swój budżet, ale nie wiem jakiego rzędu wydatki mogą mnie spotkać w poszczególnych etapach. Czy mogę prosić o jakieś podpowiedzi wszystkich, którzy już jesteście po ? Chodzi mi o szcunkowe wartości bym wiedziała jakiego rzędu kwota wchodzi w rachubę - instalacja elektryczna - tynki - instalacja c.o - piec gazowy + kominek z PW + podłogówka - instalacja wod-kan - posadzki - ocieplenie - podbitka Będę wdzięczna za takie informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna_aga 20.01.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jaka cisza wśród Lotkowców Hop hop, jest tam kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaŁukasz 20.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nareszcie przywieźli nam pierwszy transport cegły.Kiedy następny?! Nie wiadomo....zależy od pogody. Mamy kilka pytań: -Czy ktoś ma drewniany strop?? Jeśli tak to jak się sprawdza u tych którzy już mieszkają??? I jaki jest jego koszt (chociaż w przybliżeniu)-Co z daszkiem nad wejściem??!! Czy to prawda,że jest za wysoko i gdy pada deszcz to i tak zacina na drzwi???Z góry dziękujemy z informacje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 20.01.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 W sezonie zimowym pewnie nie dzieje się za wiele na naszych budowach. Ja zamówiłem okna z Krakowa z Oknoplastu model Platinium Evolution2, ale przyjadą dopiero w marcu. Szkoda, że tak późno. Dopiero po zamontowaniu okien, drzwi oraz bramy wchodzi elektryk i zaraz tynkarze, instalatorzy do C.O., wod - kan i posadzkarze. Chciałbym w tym roku zamieszkać u siebie i życzę tego innym inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna_aga 21.01.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 My krok do przodu tzn. podpisałam umowę na montaż okien i bramy garażowej. Wybrałam okna 5 komorowe z Aluplastu profil Ideal 4000 round line z roletami zewnętrznymi oraz bramą garażową z napędem. Kolor zewnętrzny mahoń, wewnętrzny biały. Brama garażowa Wiśniowski kolor mahoń wymiar szer.5000 x 2250 Wycena przy 14 oknach, w tym moje ukochane przesuwne tarasowe to za wszystko łącznie wyszło 19500,00Myślę,ze to dobra cena. Czas oczekiwania na realizację to 3-4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek1104 23.01.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam wszystkich lotkowiczow od paru ladnych miesiecy sledzimy forum i chcemy z budowa ryszyc juz w kwietniu. Na tym etapie zalatwiamy ostatnie pozwolenia i niestety mamy duzy problem. Nikt jeszcze na forum nie poruszyl tematu zadaszenia tarasu!!!! a zeby bylo to mozliwe sa dwie mozliwosci albo podniesc scianki kolankowe o dwa pustaki i wieniec co automatycznie zasloni wieksza czesc tarasu( wieksze koszty ogrzewania) lub zalamac dach nad tarasem na wysokosci murlaty i osiagnac ten sam efekt. (istnieje jednak ryzyko ze dach w tym miejscu bedzie przemakal.) Na koniec dodam ze dzisiaj murarze wycenili projetkt na 28 000 zl bez scianek dzialowych. Z góry dziękujemy z informacje!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 24.01.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Bartek, Przejrzyj posty do tyłu, jest tam lote I z przedłuzonym dachem nad cały taras. Tak zostały tam podniesione scianki kolankowe, ale czy to tak wpłynie na ogrzewanie, ? napewno wpłynie na wielkośc pomieszczen na poddaszu. odebrałem dzisiaj świadectwo energetyczne dla swojego Lotka2. EP=112.4 kWh/(m2*rok) - wymagany 132,3 kWh/(m2*rok) czyli się mieści w normie EK (czyli to co tygrysy lubią najbardziej) = 72,8 kWh/(m2*rok) aha: ogrzewam ekogroszkiem wentylacja grawitacyjna - chyba wyszło nieźle o ile świadectwo przygotowane zostało rzetelnie... kolejny papierek do kolekcji... Ja własnie dostałem Swiadectwo Charakterystyki Eanergetycznej, dla mojego Lote II, zudowany podobnie jak Pierwka, Porotherm25cm+15styro, ogrzewanie Ekogroszek iwyszło: EP= 125,4 kW/h(m2 /rok) - wymagany 130.8 kW/h(m2 /rok). A EK jest mniejsze ze wzgledu na solary,i wynosi Ek= 113,2 kW/h(m2 /rok). Zrobione podpobno rzetelnie..). Nawiększe straty mam przez podłoge w której mam tylko 10cm styro. Zastanawiam sie skad taka różnica w EK... hmm Pozdrawiam Marcin Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwek 25.01.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam wszystkich lotowiczów zdecydowaliśmy się z żoną na zakup projektu lote I ale wprowadziłem w wnętrzu parę zmian(na razie tylko w programie do projektowania). Chciałbym poznać opinie forumowiczów którzy wprowadzali zmiany w projekcie co sądzą o moim pomyśle o na wnętrze lote I. Ps. Dodaję zdjęcia mojego projektu mam nadzieję, że się uda ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarna_aga 28.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 unas wyszlo okolo 500m/2 Witam czy ta ilość metrów to parter + poddasze czy sam parter W tym są też sufity czy masz kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 06.02.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam czy ta ilość metrów to parter + poddasze czy sam parter W tym są też sufity czy masz kg ? Cześć. Ostatnio na budowie gościłem tykarza, który wyliczał mi metry kwadratowe do tynkowania. Buduję Lote w. I, gdzie przedłużyłem garaż o 1m i policzył mi ściany ok. 420 m2 oraz sufity 127 m2. Policzył mi otwory okienne jako ściany, obróbka, etc, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANA Lubuskie 12.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jaka cisza wśród Lotkowców Hop hop, jest tam kto ? Witam miłośników LOTE:yes: Ja akurat nie wybrałam projektu LOTE, tylko JANA Ale nie ukrywam, że przy wyborze dla siebie projektu, projekt LOTE też brałam pod uwagę. Zresztą LOTE jest bardzo podobny do JANA. Prawda? Jest jednak dużo większy, no ma garaż podwójny. Układ pomieszczeń wewnątrz jest niemal identyczny. Stąd moje pytanie? Czy daleko od Zielonej Góry budujecie swój domek? Nie ukrywam, że z przyjemnością obejrzałabym go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANA Lubuskie 12.02.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Cześć. Ostatnio na budowie gościłem tykarza, który wyliczał mi metry kwadratowe do tynkowania. Buduję Lote w. I, gdzie przedłużyłem garaż o 1m i policzył mi ściany ok. 420 m2 oraz sufity 127 m2. Policzył mi otwory okienne jako ściany, obróbka, etc, etc. Witam Z tym liczeniem otworów okiennych jako ściany, tynkarze idą na "łatwiznę", bo nie chce im się mierzyć dokładnie otworów okiennych i drzwiowych i odejmować A różnica jest bardzo duża. Warto pokusić się i samemu zmierzyć sobie metraż. Zobaczysz, jak się zdziwisz. A obróbka? Co masz na myśli z tą obróbką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 13.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam Z tym liczeniem otworów okiennych jako ściany, tynkarze idą na "łatwiznę", bo nie chce im się mierzyć dokładnie otworów okiennych i drzwiowych i odejmować A różnica jest bardzo duża. Warto pokusić się i samemu zmierzyć sobie metraż. Zobaczysz, jak się zdziwisz. A obróbka? Co masz na myśli z tą obróbką? Witam...nie zajmuje się akurat tynkowaniem ale wykańczaniem wnętrz ale ustosunkuje się do tego co powyżej bo często to jest podnoszone na forach...zazwyczaj liczy się cały metraż z otworami okiennymi i drzwiowymi bo zabiera dużo czasu bądź zabezpieczenie tych otworów bądź ustawienia narożników itp...wiec dlatego tak to się wylicza...zresztą jeśli klient sobie życzy policzenie za same metry bez tych otworów to zawsze może we własnym zakresie pozabezpieczać bądź ustawić naroża...pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts