Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widać,że martwy sezon w budownictwie nikt nic nie pisze :(

My z mężem właśnie przechodzimy katusze! Mamy ofertę na wywiązkę 14tys netto w tym są belki stropowe, ale być może uda się coś zbić z ceny (mąż pracuje w tej firmie mają i tartak i produkują meble)

Najwięcej nerwów "kosztuje" nas wybór dachówki.Prosimy o Waszą opinię na temat dachówki Nelskamp Nibra brąz szlachetny kol.150 wycenę mamy na 20500zł oraz Tandach holenderka brąz angobowana 16.500zł Co sądzicie o Tondachu?? Czy ktoś ją ma?? Jak wygląda na dachu (mile widziane zdjęcia) W sumie zastanawialiśmy się nad Robenem Monza plus kolor Kasztan, ale w hurtowniach ją odradzają.Mówią,że Roben bardzo się "popsuł" jeśli chodzi o jakość,że dużo reklamacji itd. Nie wiemy co o tym wszystkim sądzić???? Prosimy o pomoc!!!

Edytowane przez Magda&Łukasz

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widać,że martwy sezon w budownictwie nikt nic nie pisze :(

My z mężem właśnie przechodzimy katusze! Mamy ofertę na wywiązkę 14tys netto w tym są belki stropowe, ale być może uda się coś zbić z ceny (mąż pracuje w tej firmie mają i tartak i produkują meble)

Najwięcej nerwów "kosztuje" nas wybór dachówki.Prosimy o Waszą opinię na temat dachówki Nelskamp Nibra brąz szlachetny kol.150 wycenę mamy na 20500zł oraz Tandach holenderka brąz angobowana 16.500zł Co sądzicie o Tondachu?? Czy ktoś ją ma?? Jak wygląda na dachu (mile widziane zdjęcia) W sumie zastanawialiśmy się nad Robenem Monza plus kolor Kasztan, ale w hurtowniach ją odradzają.Mówią,że Roben bardzo się "popsuł" jeśli chodzi o jakość,że dużo reklamacji itd. Nie wiemy co o tym wszystkim sądzić???? Prosimy o pomoc!!!

Cześć i czołem. Ja zdecydowałem się na dachówkę ceramiczną firmy Creaton Premion w kolorze czarnym glazurowanym Finesse ( http://www.creaton.de/pl/produkty/dachowki/typu-holenderka-plaska/premion-119-sztm2/ ). Ale to już kwestia gustu no i niestety pojemności portfela. Ach ta kasa. Może przy podjęciu decyzji przy wyborze dachówki przyda się link ( http://www.dachowki-ceramiczne.pl/ ). Jeśli ktoś myśli o dachówce cementowej i nie tylko to warto pomyśleć o Atlas Silstopie, preparacie zmniejszającym nasiąkliwość ( http://www.atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/impregnaty-i-rodki-czystoci/impregnaty.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=67&product_id=1944 ). Znajomy miał problem z piachem, brudem, etc. na dachówce cementowej. Wyczyścił dach karcherem i zabezpieczył tym Silstopem. Rewelacja! Prawie jak nanotechnologia. Po tym zabiegu dach i dachówka zaczęła w końcu wyglądać ładnie i czysto.

A jednak padło na Nelskampa ;) Nibra f12 Brąz szlachetny.Za radą dekarza zrezygnowaliśmy z dachówki krawędziowej i wentylacyjnej, co dało ok 3000zł oszczędności.Opierzenie będzie z blachy a wykończenie z płytki struktonitowej (chyba tak to się nazywa;)) Poza tym jutro przyjeżdża ostatni transport pustaka.Ach ta zima, tak długo trzyma i końca nie widać a chciałoby się już zacząć budowę na dobre :p

Piszcie co u Was, a może nic się nie dzieje???

• 3 weeks później...

Hej

Z tego co wiem to chudziak zgodnie z projektem jest niżej od ostatniego bloczka. Ale generalnei wszystko zależy od ciebie jeśli będziesz chciał dać np. 30 cm styro. więc będziesz musiał iść w dół a nie w góre bo poziom zero to zero. Tak ja to rozumiem. Musisz mniejwiecej policzyć ile ci do "0"-ra bedzie brakowało po wylaniu chudziaka tak żeby wrzucić tam wylewke, terakote etc.

pozdr.

• 2 weeks później...

Witam

Szukam kogoś, kto wybudował LOTĘ w woj. łódzkim. Przed podjęciem decyzji o zakupie projektu bardzo chciałbym obejrzeć dom "na żywo", gdyż z doświadczenia wiem, że papier nie oddaje wszystkiego. Bardzo proszę o kontakt osoby, któe chciałyby się podzielić swoimi wrażeniami z budowy a jednocześnie gdzie mógłbym obejrzec dom. Mój kontakt to 606249910 lub mail: [email protected]

Pozdrawiam

Witam na wiosne

Coś temat ucichł, starzy budowniczy mieszkają, nowi zmagaja sie z małymi kłopotami jak to na poczatku.

A my bierzemy sie za łązienkę na dole, no i jest plan zasiac trawanik na działce za domem. Pózniej bedziemy kłąść tynk na styro, no i ocieplanie strychu w końcu i wykańczanie poddasza..:)

Witam wszystkich. Myślę Akrimka, że masz rację. Wszyscy gdzieś gonimy, staramy się nadrobić prace przy budowach domów po zimie i mrozach. Dwa tygodnie temu zamontowali mi okna, drzwi i bramę garażową. Na dzień dzisiejszy mam już w domu położoną instalację elektryczną, podciągniętą wodę. Po niedzieli wchodzą tynkarze. Podpowiedzcie mi proszę jakiego środka, impregnatu można użyć aby zaimpregnować krokwie od grzyba? Więźba przyjechała jesienią prosto z tartaku na dach i nie zdążyła wyschnąć. Nie ma go za wiele ale na kilku krokwiach pojawił się mały biały meszek. Z góry dzięki za poradę. I jeśli mogę coś doradzić budującym to kupcie suchą więźbę lub na tyle wcześnie przed jej położeniem aby zdążyła przeschnąć.

lote.jpg

Witaj

Piotrze Leninie widze ze masz juz nagorsza robote za soba! My jestesmy w fazie fundamentow i nie do konca wiemy jaki material na sciany uzyc?

Polecono nam Porotherm kladziony na zaprawe ale nie podobaja mi sie te mostki termicze ktore powstana. Myslimy o silce,solbecie albo ytongu ale opinii ktory lepszy jest tyle ze nie wieadomo co wybrac.

A czego ty uzywales i czy mogl bys nam podac przyblizony koszt scian??

Witaj

Piotrze Leninie widze ze masz juz nagorsza robote za soba! My jestesmy w fazie fundamentow i nie do konca wiemy jaki material na sciany uzyc?

Polecono nam Porotherm kladziony na zaprawe ale nie podobaja mi sie te mostki termicze ktore powstana. Myslimy o silce,solbecie albo ytongu ale opinii ktory lepszy jest tyle ze nie wieadomo co wybrac.

A czego ty uzywales i czy mogl bys nam podac przyblizony koszt scian??

Cześć Bartku1104. Ja wybudowałem z Silki 24 i na docinki brałem Ytonga 24. Pustaki kleiłem na klej Atlas Silmur Biały. Na całą budowę ścian poszło mi około 1 tony kleju do silikatów. Silka składa się z wapna, piasku i wody. SILKA nadaje się do murowania ścian konstrukcyjnych, wznoszenia ścianek działowych, a także ścian fundamentowych i piwnicznych. Dlaczego Silka? Ponieważ dom z Silki jest jak termos, latem chłodno, zimą trzyma ciepło. Silka jest materiałem, który trzeba docieplić. Ma bardzo wysoką wytrztmałość, akumuluje ciepło i izolacyjność akustyczną. Ale to już kwestia Waszego wyboru. Życzę powodzonka Wam i wszystkim planującym, budującym jak i tym już mieszkającym. Więcej mogę podpowiedzieć, podzielić się moimi spostrzeżeniami piszcie na maila [email protected]. Pozdrawiam. Piotrek

mieszkamy w Lotku już 3 miesiące i muszę przyznać że sprawdza się :)

przesyłam fotkę naszej kuchni

http://img203.imageshack.us/img203/6243/p2257933.jpg

na razie zostało nam do zrobienia góra (jest otynkowana ale nie zamieszkała) schody na górę ogród i płytki na wejście i taras z tyłu

super że udało nam się położyć kostkę bo nie tonęliśmy w błocie wiosną :)

Piękna kuchnia, szczególnie mebelki a ten sufit pięęęęękny!!! Fajnie,że dodajecie zdjęcia z wnętrza domku;) Mamy taki mały problem, zastanawiamy się czy wygospodarować trochę miejsca z kuchni i zrobić skrytkę/schowek.Ja uważam,że kuchnia jest za mała na to aby ją jeszcze pomniejszać; natomiast mój małżonek twierdzi że jest na tyle duża,że spokojnie można "odciąć" ok 1m.Dodam jeszcze,że kuchnię mamy zaprojektowaną tak jak w projekcie czyli oddzieloną od salonu przesuwnymi drzwiami.Bardzo proszę o podpowiedź szczególnie tych którzy już mieszkają.

Jeśli chodzi o nasze postępy to tydzień temu w sobotę zalewaliśmy fundamenty, (kopane ręcznie:)) wyszło 25 m3 betonu ale w sumie mogło być mniej o co najmniej 1m3.W czwartek przywożą dachówkę i jak tak dalej będzie lało to znów będą mieli problem z wjazdem na działkę.Jak dobrze pójdzie od przyszłego tygodnia zaczną budować "zero".A i drzewka już posadziliśmy (orzechy włoskie) działkę mamy 18arową więc miejsca jest co nie miara, mam zamiar kupić jeszcze kilka owocowych.

witam my również mamy spiżarnię pod schodami jest tam wystarczająco dużo miejsca na wszystko czego się na co dzien nie używa, a co do kuchni to ja też bym jej juz nie zmniejszała , nie jest ona taka duża. My oddzieliliśmy kuchnię od salonu taką ściankę ale nie do samego sufitu. My mieszkamy już 6 miesięcy , domek w środku wykończony łącznie z górą, pozostało jeszcze otynkowanie domu, płot , który będziemy robić wkrótce no i ogród.

"Jurki "macię piękną kuchnię, sufity podobnie jak u mnie, meble też tylko u mnie w kolorze wenge, no i oczywiście piękna fotka dzieciaczków ślicznie wygląda na tej ścianie :)

pozdrawiam i zyczę miłego budowania i wykańczania swoich domków

• 3 weeks później...
Cześć i czołem. Chciałbym się dowiedzieć ile mieliście metrów kładzionych wewnątrz tynków w Lote w. I, u mnie wyszło ok. 620 m2. Życzę wszystkim Spokojnych, Radosnych, Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych.

hejka

U nas wyszło 495 m2 tynków :)

a posadzki 154 m2 razem z garażem, zastanawiam sie czy fachbowcy od posadzek źle policzyli, czy bob nam za mały dom wybudował :) bo w adaptacji było 128 powierzchni użytkowej + około 40 m2 garaż