Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Lotkowiczów,

U nas już ławy zalane. Kierownik budowy zalecił troszeczke szersze niż w projekcie ze względu na podmokły grunt. Zrobiliśmy 65cm na 30cm i myśle że są trochę za szerokie no ale skoro tak trzeba:jawdrop:.Ogólnie poszło równiutko 18m3 po 280zl/m3 plus 2000zł stal.

Liczymy, że zamkniemy się z fundamentami w 25 tyś.(z robicizną). Czas pokaże.:):)

Kierownik odradza nam izolowanie fundamentów lepikiem z jednej i drugiej strony bo rzekomo to nic nie daje.Proszę o porady!!!!

Pozdro

:):):)

A u nas praca wre....Mamy stan zero, zasypany 11 wywrotkami "podsypki" po 120zł każda (po znajomości) Od soboty teściu muruje ściany i muszę przyznać,że mimo jego podeszłego wieku idzie mu całkiem nieźle.Wczoraj przyjechały gąsiory (w tym 3 potrzaskane:bash:) Plany na ten rok: stan surowy otwarty a jak dobrze pójdzie ze sprzedażą działki to zrobimy jeszcze okna i chudziaka ;)

piszcie co u Was na placach boju???

witam

Z racji tego ze nie ma na forum dziennika o lotku postanowilem go założyć.

Zapraszam tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170943-Lote-lotek-bez-polotu-%29&p=4720891#post4720891

Nic specjalnego ale mogę w nie ktorych sprawach pomoc, jak np. nie malowanie dysperbitem fundamentu. Moj kieras ja i sasiad tez tak uwaza. Nie zrobilem tego. Natomiast zrobie to na styropianie z siatka bo mysle ze skoro jest to zwykly styro, to moze go troche zaizolowac od wody. U mnie jest ława tak zrobiona że lico boczne jest równe z styropianem, także od dołu za bardzo nasiąkać nie będzie (chyba:D)

25tys to stanowczo za malo -- u umnie wyjdzie około 23tys (z 10cm chudziakiem na podłodze), ale moja robocizna!

hej

Bloczki po 3.10 u mnie około 1300szt. 4tys

cement 1.5 tony + 20ton piachu = 1.2 tys

beton na ławe z zbrojeniem u mnie bylo 11,5 m3 + nie wiem ile metalu = 5tys

piach - wys. fundamentu mialem ponad 1m wiec piachu ok. 300ton = 4,1 tys

styropian - 10cm u mnie z siatka i klejem 1,5 tys

folia fundamentowa = 300pln

chudziak 10cm - 15m3 - 4,5 tys

folia kubelkowa 75m = ok 350pln

dysperbit na styropian z siatka ok 400pln

piach na obsypanie fundamentow - liczac 1m3 to 2tony piachu to wychodzi ze potrzeba ok 70ton czyli u mnie jakies - 1 tys.

odprowadzenie deszczowki + kanaliza = ok 800pln

Policz sobie ale tutaj bedzie jakies 22/23 tys.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam - mam pytanie co do stropu. Zamawiając wycenę w firmie konbet z Poznania zostałam poinformowana, że ten strop to bubel i muszę kupić zamiast 4,0/1 (wysokość stropu 24 cm ) 4,0/2 - gdzie jest wyższy strop ! Moja kierowniczka jest zdziwiona o co im chodzi przecież mają belki nawet do 7,2 m :/

Mam nadzieję, że pomimo ładnej pogody ktoś tu zajrzy i mi podpowie :)

• 2 weeks później...

Witaj, właśnie dojrzałam zdjęcie z ogrzewaniem podłogowym:) Super! Ja też właśnie zamierzam tak ocieplić salon, kuchnię, łazienkę. Jak masz czas to napisz proszę coś więcej, czy w pokojach też dałeś podłogowe, czy tylko już kaloryfery, czy masz ogrzewanie gazowe, no i oczywiście ile to kasy kosztuje. My czekamy na wstępny kosztorys od dwóch fachowców, dobrze by było mieć jakieś odniesienie.

pozdrawiam i dziękuję za ewentualną odpowiedź:)

U nas za rozłożenie samej podłogówki zapłaciłem 2 tyś, było tego z 800mb rury - salon, kuchnia, kotytarz, łazenki, wiatrołap, łazienka u góry. W pokojach mam grzejniki, rurki sam rozkłądałem - alupex, do tego sam robiłem rodzielacze CO. Kotłownia to eko-groszek 25KW, piec z Tilgnera. Na ciepła wodemam solary, od połowy kwietnia całkowicie mam zapewnioną ciepła wode.

Czarna_aga

Lote 2, zewnetrznych scian do ocieplenia 250m2,

Własnie dowieżli mi tynk zwnetrzny Ceresit CT174 silikatowo-silkonowy, beda dwa kolory, efektami sie pochwalimy.

Zaczynam tez operacje ocieplenia podasza... po 14 misiacach mieszkania..:)

Pozdrawiam budujacych i trzymam kciuki

• 2 weeks później...

Witam,

U nas zakonczył się już etap fundamentów.Niestety koszty wyszły wieksze niż zakladalismy koszt fundamentów to okolo 35 tys.

Murarze wczoraj zaczęli stawiać sciany z Prorothermu 25 na klej. Najciężej jest ułożyć pierwszą warstwę ale jeśli zdecyduje się ktoś na ten materiał to Firma Winerberger oferuje swoich specjalistów, ktorzy przyjeżdżają na budowę i pomagają ułożyć pierwszą wrstwę tym samym gwarentując jakość produktu i co najważniesze CALKOWICIE ZA DARMO!!!!!

Zamieszczam pare fotek z etapu fundamentów.

To tyle pozdrawiam wszystkich budujących:bye:

dscn543222.jpg

dscn543223.jpg

dscn542434.jpg

dscn5675464.jpg

dscn5476561.jpg

dscn543222.jpg

dscn543223.jpg

dscn542434.jpg

dscn5675464.jpg

dscn5476561.jpg

• 3 weeks później...
Witam wszystkich chciałbym zapytać czy ktoś z budujących lote I zdecydował się na wylanie drugiego, skośnego stropu??. Jeżeli tak to proszę o Wasze porady jak to zrobić(mój majster mówi, że to "cieżka sprawa"). Dodam, że będę krył domek dachówką ceramiczną, sciany z poroterhermu 25cm kl.15. Majster uważa, że duży cieżar(pierwszy strop, drugi strop i dachówka) będzie powodowała za duży nacisk na ściany co będzie skutkowało ich pękaniem. Za parę dni będę się widział z kierownikiem budowy więc chciałbym zebrać trochę informacji od wszystkich którzy odważli się na taki krok. Z góry dziękuję.

Wylanie drugiego stropu moim zdaniem nie ma sensu. Raczej to marnowanie powierzchni poddasza, słabe docieplenie i koszty które są zbędne. Moim skromnym zdaniem to lepiej dać 25cm wełny i podwójne "płytowanie" niż strop pod dachem.

PiotrLenin, podasz mi ilość zużytych materiałów na dach?

Chodzi o ilość dachówki i akcesoriów. mi też się podoba premion. I czy przerabiałeś coś w konstrukcji dachu.

Uważam, że strop skośny drugi strop żelbetowy to dobre rozwiązanie bo 1. Solidniejsze niż gipskarton. Oglądałem parę paddaszy u znajomych i niestety w każdym widać pękniecia na łaczeniach. 2. Można go równie dobrze oceplić jak gipskarton. 3. Z forów interntetowych wynika, że sumując koszta gipskakartonu i żelbetu druga opcja jest mimo wszystko tańsza. Naprawdę na forum nie ma nikogo kto robiłby drugi żelbetowy strop w lote I??