Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Micki!

Drzewo na więźbę zamawialiśmy zgodnie z projektem.

Zauważ , że więżba projektowana była pod dachówkę cementową

na którą i my się zdecydowaliśmy. Ponadto jak stwierdził nasz zaprzyjaźniony

"prawie " architekt - na poddaszu przy dachu kopertowym nie zaprojektowano

żadnych podpór i być może bezpieczniej jest użyć drzewa o większym przekroju.

Odnośnie frontu robót to osiągneliśmy stan surowy zamknięty , jesteśmy

w trakcie ocieplania styro - a że robimy to sami , to niestety

trochę wolno nam to idzie.

Pozdrawiam - Agniecha

Witam wszystkich miłośników domu Lote :lol: :lol: :lol:

Jestem właśnie po zakupie działki i oczywiście przejrzeniu wielu projektów.

Na chwilę obecną najbardziej odpowiada mi projekt LOTE II. Z obserwacji forum widać, że wszyscy w tym projekcie robili mniejsze lub większe zmiany. Przed kupnem projektu ja też chciałbym sprawdzić chociaż teoretycznie funkcjonalność budynku. Jednak pewien problem sprawia fakt, że przedstawiane w internecie informacje o tym projekcie wogóle nie zawierają nawet podstawowych wymiarów budynku i pomieszczeń.

Mam więc pytanie: czy może ktoś dysponuje bardzo ogólnym planem lub szkicem rzutów budynku na którym są zaznaczone wymiary zewnętrzne budynku i wewnętrzne pomieszczeń (chodzi oczywiście o wymiary podstawowe).

Wiele projektów w internecie udostępnia tego rodzaju informacje, a ten który akurat mnie najbardziej interesuje tego nie posiada.

Jeżeli ktoś chciałby mi pomóc to bym był bardzo wdzięczny.

W przyszłości i może ja będę w stanie komuś w czymś pomóc.

Na razie z góry dziękuję i do zobaczenia :wink: :wink: :wink:

Witam jeszcze raz wszystkich "lotowiczów"

Tak wogóle należało by troszkę ożywić to forum. Jestem w stanie opracować kilka fajnych informacji graficznych i nie tylko, dla innych potencjalnych użytkowników, zainteresowanych tego rodzaju budową. Na razie to widzę, że forum wykorzystywane jest w 95 % do przesyłania pozdrowień. Moim zdaniem za mało jest informacji czysto technicznych, a przecież przy budowie domu to jest chyba najważniejsze, oprócz oczywiście finansów. Zresztą jedno z drugim się nierozerwanie wiąże.

W chwili obecnej ja nie posiadam żadnej dokumentacji (oprócz tej z prasy i internetu), na podstawie której mógłbym coś stworzyć.(jestem na starcie)

Ponieważ znam się troszeczkę na programach graficznych i innych, można by powoli wprowadzać na forum informacje bardziej dokładne dotyczące rodzaju zmian, kosztorysów (oczywiście nie tak dokładnych jak opracowywanych przez specjalistów), chociaż przy odrobinie dobrej woli i posiadanej wiedzy za wiele one między sobą nie powinny się za bardzo różnić.

Na razie może zacznijmy od podstaw a w miarę "wzrostu" zainteresowania, posiadanej wiedzy i informacji można to fajnie rozbudować. Nie chodzi tu tylko o samą budowę ale również o inne późniejsze sprawy związane z zagospodarowaniem domu i terenu wokół niego.

Moim skromnym zdaniem po co powielać błędy innych, lepiej uczyć się na wspólnych doświadczeniach, a na pewno każdy z nas "parę złotych" zaoszczędzi, nie mówiąc już o nerwach. Domek jest naprawdę fajny, a przede wszystkim funkcjonalny.

Zapraszam wszystkich do bardziej aktywnego uczestnictwa na forum.

Jeżeli co służę moją skromną pomocą. "Kto pyta nie błądzi" i "wydaje mniej pieniędzy".

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do współpracy :p :roll: :lol:[/i]

witamy wszystkich Lotowiczów

my wybralismy Lote I odbicie lustrzane. W tej chwili czekamy na pozwolenie na budowę ...i jak tylko dostaniemy to ostro ruszamy :)

Jesteśmy ze Świecia n/W ( kujawsko pomorskie )

prosimy o zdjęcia tych wszystkich , którym udało sie juz pobudować chociaz kawałek Lote :)

Pozdrawiam

Kasia i Robert

Witam budujących!

Jeśli chodzi o stropy to teriva - ale u nas czeka się na nie ok. 3 tygodni no i "front" stanął na moment :x

A ja byłabym wdzięczna za wizualizację schodów na górę - jak je macie zabudowane na poddaszu??

Też zamierzamy "podnieść " poddasze o pustak - czy lejecie na nim wieniec do którego będzie montowany dach??!

Pozdrowionka dla Agi i Remika-jak idzie Wam budowa - Wy chyba jesteście najdalej!!? :D

Czesc wszystkim

Ja czekam jeszcze na pozwolenie i sadze ze okolice lipca sierpnia rusze z wykopkami :D

Remik czy ja tez mogłbym prosic o pare fotek???? ja tez mam lustrzane odbicie

[email protected]

byłbym bardzo wdzieczny :D

pozdrawiam

Jarek

Cześć !

Czasami żartuję sobie , że tych kilka zdjęć stało się dyżurną wizualizacją Lotka , bo na siłę wszystkich Forumowiczów nimi uszczęśliwiam. Zdjątka są niestety nieco nieaktualne. W tej chwili mamy stan surowy zamknięty , ocieplamy styro - a że robimy to sami to niestety trochę to już trwa. Przed domem piętrzy się góra styropianu do ocieplenia podłóg - i póki co nie za bardzo mogę cykać zdjęcia.

Jarecki i Szip Budowniczy - zdjecia wysBane na priva.

Dla innych na pewno juz znajome zdjecie Lotka od frontu.

http://images21.fotosik.pl/255/f1260a74c53e61bem.jpg

Gdyby ktos jeszcze w sposob baaaardzo przystepny wytlumaczyl mi jak je nieco powiekszac - bylabym bardzo wdzieczna.

Pozdrawiamy

Agnieszka i Remik

nie wiem czy dobrze ale my robimy to tak :)

(pozwoliłem sobie zrobić to na przykładzie Waszego zdjęcia )

najpierw robimy resize fotki np do 800x600

wchodzimy np na http://www.imageshack.us , klikamy przeglądaj i wybieramy fotkę z naszego kompa. Potem klikamy uploading i fotka się ładuje .

Kolejno wybieramy opcje np: Thumbnail for forums (1) i wtedy mamy cos takiego: ( po kliknięciu na obrazek w imageshack pojawia się pełnowymiarowe zdjęcie)

http://img339.imageshack.us/img339/7733/resizeoflote3ex4.th.png

lub wybieramy Hotlink for forums (1)

i wtedy mamy coś takiego: ( mam nadzieję ze nie ma tu za duzo osób z modemami :) )

http://img339.imageshack.us/img339/7733/resizeoflote3ex4.png