Akrimka 19.07.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Szczerze... słąbo widze ten strop w Lote I jeśli nie masz podniesionej scianki kolankowej, do tego po co łądować ciezki beton i stal, robić zbrojenie? Jak to zawiesić..??? Chesz wylać również skosy z 4 stron?, wg mnie w zyciu tego nie ocieplisz dobrze, musiałbyśz zewnątrz tak jak sciany zewnętrzne. Dla mnie mija sie to wogule z celem, beton, zbrojenie, szalowanie tego, pozniej tynkowanie.... nie tędy droga mając 4spadowy dach. Jeśli u kogoś z twoicj znajomych popękały regipsy.. to moze żle zrobione. Powiem ci ze murowane scioany tez pracują i pekaniecia tez sie mogą pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwek 19.07.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Akrimka myślę sobie, że "płaską część skośnego stropu" można podeprzeć na ścianach które są przy klatce schodowej, skosy już na scianach zewnętrznych. Beton nie będzię gruby bo z tego co pytałem leje się go grubości ok. 6cm więc cała konstrukcja nie będzie aż taka cięzka. Co do ocieplania i tak planowałem zrobić je super dobre czyt. conajmniej takie jak na ścianach zewnętrznych więc tutaj i tak nic nie zaoszczędzę. Oczywiście nie upieram się przy mojej wizji tego stropu tylko zbieram opinie. W sobotę spotykam się z majstrem i kierownikiem budowy i jak któryś powie, że będzie problem bo: to dużo większe koszta, albo sam ciężar tego stropu będzie niekorzystnie wpływał na cała konstrukcję to rezygnuję z opercaji drugi żelbetowy strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 21.07.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Czy bedziesz michalwek użytkował poddasze? Wylewanie drugiego stropu jest bardzo wymagające dla obecnego stropu i ścian. Szczególnie chodzi tu o ciężar i wytrzymałość. Jesli możesz to skontaktuj się z architektem, który adoptował Ci dom i poproś aby przeliczył masę, naciski, siły, etc. Mój przeliczał mi konstrukcję dachu pod dachówkę ceramiczną i zmienił krokwie na wieksze rozmiary i dołożył dwie podpory na poddaszu. Ale na ten temat niech się lepiej wypowie kierownik budowy. Pawos podeślij mi proszę swój nr telefonu na [email protected]. A tak na marginesie to elewacja u mnie już schnie. Chociaż w taką pogode trudno nazwać to schnięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 22.07.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 PiotrLenin, Jak rozumiem twój domek bedzie biały..? Nasz sie pomalutku tynkuje, kolor to Andaluzja z cerssitu, jakiś żółty odceiń i do tego szczty beda brązowe - takie pasy coś ala deski. Narazie 2 sciany gotowe, chłopaki znajomi robią to po godzinach, i w soboty. Jestem zadowolony z efektu. W zwiazku z wakacjami stanęły mi prace na poddaszu, sa juz 2pokoje gotowe tzn ocieplone i zapłytowane, została reszta czyli otwarta przestrzeń i pokoj nad garazem. Do zimy dam rade... Obecnie jak jest pogoda to malujemy ogrodzenie z przodu i koncze obijanie deskami szopy na opał przyklejonej do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrLenin 23.07.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Cześć Akrimka. Na zdjęciu widać elewację w kolorze białym ponieważ kładliśmy tynk mineralny biały. Jak wyschnie pomalujemy farbą silikonową w odcieniu koloru żółtego. W środku kończę gładzenie ścian i sufitów. W poniedziałek jadę po odbiór parapetów wewnętrznych. Myślę, że jeszcze w tym roku mamy szansę zamieszkać u siebie. I tego Wam i innym również życzę. Macie może jakiś pomysł na ziemię gliniastą wokół domu aby woda tak nie zalegała? Znajomy podpowiedział, że dobrze jest wymieszać obecny grunt z piaskiem. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 24.07.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 dawno nie pisałem, bo już prawie dwa lata mieszkamy w naszym Lotku, ale skoro pojawił się temat ziemi gliniastej, czyli temat ogrodu, z którym nieustannie walczę to postanowiłem pomóc. Otóz...miałem podobny problem, ziemia ciężka, gliniasta...powiem szczerze, że trawnik daje radę i nawet po kilkudniowych opadach, nigdzie nie stoi woda (mimo że wcześniej zawsze stała). Jednak gdybym zakładał ogród jeszcze raz, to na pewno nawiózłbym trochę piachu i w momencie równania terenu przynajmniej wierzchnią warstwę wymieszał. Reasumując, polecam wymieszanie ziemi z piachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurki 25.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 witam przesyłam zdjęcia z przodu domu http://img705.imageshack.us/img705/2660/p6238672.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img638.imageshack.us/img638/948/p6238682.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img405.imageshack.us/img405/4886/p6238686.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwek 27.07.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam PiotrLenin po rozmowach z majstrem i architektem który adaptował mój projekt stwierdziłem, że nie ma sensu robić drugiego żelbetowego stropu(kierownik niestety zgadza się na wszystkie zmiany ale nie sprawdza jakie niosą ewentualne konsekwencje). Argumenty architekta to: za duże obciążenie konstrukcji, strop nie mógłby być jak mi się wydawał ok 6cm tylko grubszy bo cała konstrukcja dachu musiałaby się na nim spierać, no i brak monolitycznych ścianek nośnych wewnętrznych które podpierałyby konstrukcję żelbetową i więźbę. PiotrLenin napisałeś jeszcze o "słabej" konstrukcji pod dachówkę ceramiczną. Mój architekt popatrzył na wymiary krokiew 8/22 i krokwi narożnych 14/24 dodatkowo są 4 podpory w szczycie dachu i stwierdził, że bez przeliczeń widzi, że konstrukcja jest solidna. Dodam, że więźbę będę miał wyciętą z jodły a ta podobno jest mocniejsza niż powszechnie stosowana sosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 31.08.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Dawno nikt nic nie pisał... U nas konczy sie pomału elewacja, tak to wyglada Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cisa 09.09.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 domek wygląda super .muszę kiedyś się zmobilizować i wrzucić swoje zdjęcia . za 2 tygodnie4 będzie juz 2 lata jak mieszkamy i mieszka sie superowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.09.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Jednak gdybym zakładał ogród jeszcze raz, to na pewno nawiózłbym trochę piachu i w momencie równania terenu przynajmniej wierzchnią warstwę wymieszał. Reasumując, polecam wymieszanie ziemi z piachem... Mieszkamy w miarę niedaleko siebie i ja też mam ziemię ciężką. Taka czarna ale tłusta. No i ja zrobiłem coś takiego jak pisałeś. Wymieszałem na części wierzchnią warstwę z piachem. Wysypałem wywrotkę 8t piasku w miejscu gdzie najbardziej zależało mi na ładnej trawie czyli za tarasem. Oczywiście została wymieszana z ziemią. nawet zabronowana traktorem. Te 8t wysypałem na obszarze około 2 arów (mniej więcej 15x15m). Po zabronowaniu nie było tego za bardzo widać nawet. Było to ze 2 lata temu. Efekt jest taki że najładniejsza trawa jest wszędzie tam gdzie NIE sypałem piachu . A w tym miejscy gdzie piach sypałem najszybciej trawa wysycha. Nie dzieje się to natychmiastowo ale widać różnicę . Tak że nie masz czego żałować Akrimka: Bardzo ładnie wygląda elewacja z drewnem. Ja zrezygnowałem bo bałem się ciągłych konserwacji. Edytowane 16 Września 2011 przez pierwek poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.09.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Co do dyskusji nt drugiego stropu i pękania płyt GK na łączeniach. Może nie powinienem się chwalić ale jak na razie u mnie pęknięć nie widać. A mam płytowanie pojedyncze i strop nad poddaszem zrobiony normalny nie betonowy.nawaliłem tam na maxa wełny więc jest warstwa prawie 30cm. Myślę że kluczem tu jest zrobienie poprawnie stelażu pod płyty oraz po pierwsze dobra spoinówka - ja używałem UNIFLOTA Knaufa. a po drugie na łączeniach sufitu wklejałem ponadto taką taśmę amerykańską. mam to już ponad rok wiało nieraz strasznie ale jak na razie nie zauważyłem ani jednego pęknięcia. fakt że nie skaczę po tym stryszku nad pokojami . Nieraz tam tylko wejdę żeby coś włożyć albo wyjąć. Aha- jeszcze jedno: ja mam Lote2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 18.09.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Dokładnie, większość pęknięć jest powodowane schnięciem więźby dachowej, cienkim stelażem ( modne są profile 0.5 grubości) i zastosowaniem kiepskich materiałów do łączenia płyt. Jeżeli jest na tyle czasu to po zastosowaniu profili 0.6 (ważny też producent ) można zostawić takie poddasze bez spoin. Więźba za ten czas choć troszkę ułoży się do dachówki i również konstrukcja nie będzie narażona na wstępne osiadanie budynku. Niestety moim zdaniem 2 lata to za mało by budynek nie "pracował"Mam na koncie takie poddasze wykonane własnymi rękami u brata na konstrukcji drewnianej i jest tylko jedna rysa po źle zatopionej taśmie. Ale u brata spoinę położyłem po roku więc stąd moje twierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.09.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 To by się zgadzało. Bo ja zacząłem robić płytowanie i spoinowanie chyba ze 2 lata od tego jak stanął dom. Więc więźba na pewno wyschła i zdążyła się ułożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 20.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Pierwek, Nasza elewacja jest bez drewna, to tynk brązowy ułozony pasami który ma imitować drewno. Cieszę sie ze sprawia taki efekt jak drewno, znaczy ze wyszło nam to co chieliśmy. Co do poddasza to fakltycznie teraz kładę regipsy, po 2 latach od połozenia węźby. Płytuję pojedynczo, stelaże kładę na wieszakach (kotwicach) na suficie co 40cm , na skosach nie wiecej niż 60cm a raczej koło 50cm. Nie wiem dokałdnie jakie mam grube profile, ale wydaje mi sie ze do części wieszaki wchodziły lekko a do czesci sa lużne. Na spoiny mam zamiar dawać papier a nie siatkę. Na łączenia płyt na skosach w narożach dam papierową taśmę z wkładką aluminową. Zamiast unoflota uzyje chyba DOline Nidy do spoinowania. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 21.09.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Na narożniki skośne proponuję taką taśmę: http://www.knauf.pl/test/product_by_ean.php?artykul=7399 Nie jest popularna ale zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek1104 22.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam wszystkich, u nas wlasnie zakonczyl sie etap scian, powoli klocek nabiera ksztaltow. zainwestowalicmy w lepszy srtop 10 komorowy sprzedawca zapewnial nas ze odbije sie to na ogrzewaniu ale czas pokaze. Kierownik budowy stwierdzil ze trzeba dolozyc zbrojenia nb podciagi.i tak raz za razem koszty rosly w sumie zamknelismy sie w 110 tys. teraz pora na scianki dzialowe. Czy moglby ktos zamiescic fotki klatki schodowej i schowka za nimi bo niebardzo wiemy jak to rozwiazac?? Niestety na dach musimy poczekac na nastepny rok. Zamieszczam pare fotek. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek1104 22.09.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 jeszcze te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek1104 22.09.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 I te:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek1104 22.09.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts