Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PaWoS, madric,

Ja mam wentylacje z kuchni puszczone spiro w kanale wentylacyjnym pozniej zamist komnina dachówka. Powiem wam ze to tak średnio działa. Samo nie za bardzo ciągnie, bo ta dachówka Robena i kominek od nich ma opcje zmiejszenia ciagu - tak wyczytałem z opisu kominka. Niemniej jednak jak włącze wentylator to pcha dobrze. Bład wykonałem chyba jakiś bo kuchenke indukcyjną mam na zewnetrznej scianie kuchni, i tam w sciane, pozniej przez strop i sciane szytową wstawiłem pustak wentylacyjny i do niego spiro i pod to podłączyłem wentylacje z okapu, nad dachem tylko kominek mam dachówkowy. Zadarza sie ze jak przychodzi mróz, to mi właczą wsteczny ciąg i dmucha lekko do środka... musze z tym powalczyć, niby cały ciąg jest ocieoplony, zaszcelmiony pianką... a jednak potrafi wrócić powietrze. Nie mam klapi, nie wiem na ile by pomogła.

CO do reszty wentylacji to postawiłem jeszcze potrójny wenttylacyjny ale dopiero od stropu, jeden ciagnie z kuchni, jeden z salonu a w jedno wpiałem kanalize. Jak miałem nieocieploną górę to skorpliny z kanalizy spowodowały zawilgocenie kanały wentylacyjnego z pustaka Leiera, i przemarznmiecie i wykwity na otynkowanym kominie. Teraz góra ocieplona wiec jest ok, ale mam zamiar przerobić odpowietrzenie kanalizy, tzn wpuszcze tam rurkę fi50 do samej góry az pod wyjscie z komina aby wilgoć nie dostawała sie bezpośrednio do kanału.

Do wentylacyjnego kanału koło wkąłdu kominka wpiąłem łązienke którą mam zamienioną miejscem z małym pokojem.

W kotłowni mam 3x kanał wentylacyjny wpiętą mam małą łazienke, kotłownie i garaz. W kotłowni mam komin systemowy Leiera, fi160mm i nie narzekam na ciąg - chyba 5m komina zrobiłem, w kazym razie musze przymykać piec, bno jak zapale suchym drewnem odpadowym z palet to az iskry potrafią górą wypaść. Nic sie nie kopci, już w sumie 3zima i jeszcze nie czysciłem, jedynie uzywałem 2razy sad pal i pale puszki po piwie, choć nie wiem na ile to pomaga.

U mnie obecnie koncze płytowanie poddasza, zostało mi dokonczyć pokój nad garazem, i sufit nad klatką schodową. Jest trochę kombinacji bo dokłądam specjalne belki strugane takie jakby jętki na ozdobe pod sufitem.

Poddasze zaczyna wiec wygladac inponująco, w sumie murując scianki szczytowe w Lote II dostałem sporo miejsca przy tej samej powierzchni dachu. Postaram sie wrzycić zdjecia z prac.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na temat zaworu klapowego to powiem Ci z autopsji że daje nie przewidziane efekty uboczne jak zamykanie się i otwieranie podczas ruchu drzwi wejściowych do pomieszczenia. Nie bierz tego jako krytykę bo są to fakty które sam zaobserwowałem i po prostu mogę się mylić.

Ja budując komin wentylacyjny dorzuciłem jeszcze 2 kanały - koszt około 200 złotych a podepnę sobie tam odpowietrzenie sanitariatów co uratuje mi myślę dużo więcej kasy.

No ja od razu zrezygnowałem z komina wentylacyjnego w kuchni na rzecz WM. Później jednak doczytawczy/domyśliwszy się iż jednak dobrze by do okapu coś doprowadzić. Zobaczymy jak to będzie w praniu, u mnie:). Jak będzie faktycznie upierdliwiać klapowy to założę przepustnicę automatyczną, gdybym wiedział o tym co napisałeś to może od razu bym kupił przepustnicę, bo ten klapowy to 2/3 ceny przpeustnicy:(. Nie odbieram tego jako krytykę, a radę:), więc spokojna głowa.

Ja kończę ścianki działowe. Nieźle koza grzje u Ciebie. Masz już ocieplonego lotka? (dach/ściany.)

No ja od razu zrezygnowałem z komina wentylacyjnego w kuchni na rzecz WM. Później jednak doczytawczy/domyśliwszy się iż jednak dobrze by do okapu coś doprowadzić. Zobaczymy jak to będzie w praniu, u mnie:). Jak będzie faktycznie upierdliwiać klapowy to założę przepustnicę automatyczną, gdybym wiedział o tym co napisałeś to może od razu bym kupił przepustnicę, bo ten klapowy to 2/3 ceny przpeustnicy:(. Nie odbieram tego jako krytykę, a radę:), więc spokojna głowa.

Ja kończę ścianki działowe. Nieźle koza grzje u Ciebie. Masz już ocieplonego lotka? (dach/ściany.)

Na dzień dzisiejszy to ścianki gotowe, ślepak gotowy. Kończę elektrykę kuć - zostało mi ze 2 gniazdka. Może w sobotę przyjdzie hydraulik. temperatura na zewnątrz - 10 stopni a w środku przed rozpaleniem + 2 stopnie a po 1 godzinie +7. Nie mam nic docieplone, strop monolit czyli lany a ściana to ytong 36,5. Jutro mam urlop więc dziś tylko dla zasady byłem w domu :)

hej

http://wentylacjaklimatyzacja.pl/foto/produkty/27326e78915f2122e4df6252df4a86ad.JPG

zawór klapowy pozwala na ruch powietrza tylko w jedną stronę. Kiedy wyłączysz np. okap czyli wentylator to klapki w zaworze opadają i teoretycznie powietrze nie będzie się cofać.

http://www.insbud.org/pl/image-305.jpeg

Przepustnica tak łopatologicznie coś podobnego tylko że sterowane przez jakiś tam siłownik/silnik etc. Można podpiać sygnał z wentylatora i kiedy załączony/to będzie sie przepustnica otwierac itd.

Z uwagi na zimę mam przestoje w budowie i chciałbym jakoś czas wykorzystać. Myślę o rozprowadzeniu powietrza z kominka. Czy ktoś z was się w to bawił?

standardowe przeprowadzenie kanałów powinno byc pod sufitem. Zastanawiam się nad poprowadzeniem w dół i wylewką do łazienki i pokoi. I tu się zastanawiam czy to jest wykonalne. Stosuje się nawiew wymuszony ale nie mam pojęcia czy to zda egzamin i czy nie będzie słychać dźwięku wentylatora.

Hej

wejdź na http://www.kratki.pl wydaje mi się że mają ok ceny. Wentylator nadmuchowy będzie pewno nad kominkiem więc slyszalem od znajomej ze slychac go kiedy działa. Kanały wydaje się można robić jak się chce, są to małe odległości więc nie robi to raczej roznicy dla tego wentylatora:D Jeśli puścisz podłogą to możesz mieć w tym miejscu ją cieplejszą.. Z tego co pamiętam to w naszym projekcie jest instalcja nadmuchu z kominka. Napewno w moim jest:).

Rekuperator też montujesz?

Ja w tym tygodniu walczę dalej z elektryką/wentylacją. Bedzie chyba koniec. Później wełna na poddaszu. Zima to dobry okres na wełne:).

Ja chwilowo stoję z robotą. W ciągu miesiąca po raz drugi mnie grypa zmogła ale tym razem tak że 3 dni z łóżka nie wychodzę. Dziś byłem tylko w pracy 4godziny żeby zaległości nie mieć.

Ja na ten moment mam wycięte otwory na wszystkie gniazdka i puszki jak również miejsce na peszle ale kabli nie wkładam bo jak się ociepli przychodzą hydraulicy i chłopaki od co i podlogówki więc dopiero wtedy dokończę elektrykę. Dlatego w między czasie chciałbym poprowadzić kanały od wentylacji.

Dla pewności sprawdzałem ale ja nie mam w projekcie ani rekuperacji ani rozprowadzenia z kominka tylko pompę ciepła.

Wentylator chciałbym zamocować w garderobie na ścianie dzielącej garderobę i salon i tą samą ścianą przeprowadzić kanały ku wylewce

Edytowane przez PaWoS

Ja robiłem rozprowadzenie z komnka górą, tak mi było najwygodniej, bo w korytarzu dałem sufit powieszany i w nim ukryłem rury do pokojów i łazienki, dodatkowo wtedy w suficie chowaja sie belki stropowe.

Rozprowadzenie zrobiłem rura fi200 z ociepleniem, działa to pieknie na grawitacji i na tym mi zalezało, zeby w razie braku pradu mieć alternatywne zródło ogrzewania.

http://lh6.ggpht.com/-_ZgYbrYmzaM/S4Tlgk7XbEI/AAAAAAAADGk/sTW-rnhO-N4/s640/DSC05633.JPG

Powietrze do kominka doprowadzone bezpośrednio do komory spalania , mam ząłozoną przepustnice, Jedynie co to muszę zrobić wieksza kratkę do cyrkulacji powietrza pod kominek, bo obliczyłem ze suma wejść< sumy wyjści jak mocno zapale to powetrze sie mocno nagrzewa, a wiekszy dopływ powinien poprawić jeszcze cyrkulację.

Kominek mam zwykły 16Kw Zuzią z kratki pl, do tego dołozyłem dystrybutor gorącego powietrza - taka nakładkę blaszaną na kominek i pozapinałem rury, Powietrze z komory kominka odprowadzam kratka do salonu z przodu, i dodatkowym kanałem na poddasze, gdzie mam zamiar go rozprowadzić jeszcze.

Najdłuższy odcinek, to od kominka tak jak u ciebie to bedzie do łazienki, pewnie coś koło 5m, działa solidnie bo przewody są fi200, czyli duży przekrój a są tylkio lekko sa przygniecione na kształt elipsy na profilach bo nie mogłem obniżyć wiecej niż 20cm ze względu na kable elektryczne.

Co do temperatury przewodów... nie pamietam, ale chyba były to te lepsze na 250stC.

Ja robiłem rozprowadzenie z komnka górą, tak mi było najwygodniej, bo w korytarzu dałem sufit powieszany i w nim ukryłem rury do pokojów i łazienki, dodatkowo wtedy w suficie chowaja sie belki stropowe.

Rozprowadzenie zrobiłem rura fi200 z ociepleniem, działa to pieknie na grawitacji i na tym mi zalezało, zeby w razie braku pradu mieć alternatywne zródło ogrzewania.

http://lh6.ggpht.com/-_ZgYbrYmzaM/S4Tlgk7XbEI/AAAAAAAADGk/sTW-rnhO-N4/s640/DSC05633.JPG

Powietrze do kominka doprowadzone bezpośrednio do komory spalania , mam ząłozoną przepustnice, Jedynie co to muszę zrobić wieksza kratkę do cyrkulacji powietrza pod kominek, bo obliczyłem ze suma wejść< sumy wyjści jak mocno zapale to powetrze sie mocno nagrzewa, a wiekszy dopływ powinien poprawić jeszcze cyrkulację.

Kominek mam zwykły 16Kw Zuzią z kratki pl, do tego dołozyłem dystrybutor gorącego powietrza - taka nakładkę blaszaną na kominek i pozapinałem rury, Powietrze z komory kominka odprowadzam kratka do salonu z przodu, i dodatkowym kanałem na poddasze, gdzie mam zamiar go rozprowadzić jeszcze.

Dziękuję za zdjęcie, teraz zajarzyłem że dopiero rozprowadzenie można po tynkach zrobić. Zastanawiam się czy ten sam efekt osiągnę na fi 160.

Mam teraz dylemat bo tracę czas daremnie ze względu na zimę :)