Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czemu tracisz? Ja zasuwam cały czas:d Najgorzej z ścianami, bo kurcze w mróz nie mogę skończyć dwóch górnych rzędów. W tygodniu ma być odwilż więc przyatakuje i będzie po ptakach. Elektryka praktycznie skończona (no może jeden dzień jeszcze) w tygodniu mam zamiar zrobić wentylacje do WM, no i wielkimi krokami wysyłam i kompletuje instalcje co etc. ceny castoramy do cen internetowych nie mają szans (nawet wliczajac wysylke). Kominek będę robił na 150 z http://www.kominki.pl . Połączenia będą praktycznie bez załamań więc raczej powinno zadziałać. Akrimka a powiedz czy anemostaty masz koloru metalicznego czy białego. Tam az takich temperatur wysokich niema chyba co? Osobiście wolałbym białe:).

Aha Akrimka są jakieś ślady powietrza ciepłego na ścianach?.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Nie mierzyłem temperatury nigdy, ale z tego co dotykałem kratek i tego w łązience to sa bardzo gorące. Zauwazyłem zer chyba mam za małe wejscie powietrza pod kominek, mam zamiar wstawić tam wiekszą kratkę. Mój kominek jest schowany w ścianie w schowku za klatka..:)

Dystrybutor z blachy załozony na sam kominek - musiałem zdjać rure spalinową zebny to zrobić, on ma 4 wyjscia i do nich mam zappiete rury. Z komory nas kominkiem wyprowadziłem do salonu duzą kratkę i kanał na poddasze do dalszego rozprowadzenia. Dodatkowo rure spalinową przerobiłem dokładajac do niej kształtowniku U aby zwiekszyć powierzchnię oddawania ciepła do komory. Chyba to nieźle działa. Nie moge zapalić za mocno bo zaczyna buchać gorąco.

Jak znajde fotki to wrzuce co i jak.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pozwolę się przenieść tutaj z rozmową. Mam nadzieję że nikogo nie urażę. Dziennik dziennikiem :)

No widze ze jak wiosna przyszła to i robota w całej pełni.

COś niskie ceny macie....ja za wybudowanie całosci płaciłem w 2009r 28tyś, do tego konstrukcja dachowa i krycie 20 tyś.

Z reszty robót jakie płaciłem to tylko wylewki chyba 12zł/m2 z układanie styropianu(było prawie 300m2) i około 2tyś za rozłożenie podłogówki. No i prad 2.2 tyś za ponad 150 punktów,+ TV i lan w kazym pokoju+ kable od alarmu,:)

Reszte rzeczy robiłem sam z pomocą rodziny. Jedynie majstrowi co mi tynkował pare stówek i tak samo pozniej jemu za ocieplenie, ale to kolega ojca wiec nie były to duze kwoty.

Generalnie cała wykonczenówka to moja własna robota. A do zrobienia zostało mi opłytowac tylko 3 okna na poddaszu i zabieram sie za spoinowanie płyt..:)

Moje ceny wzięły się tym że to robotnicy wybierali termin robót czyli "wpadali" w wolnym czasie i odchodzili do innych budynków kiedy im pasowało. Dotrzymywali terminów a że rok był pogodny to wyrabiali się i pomiędzy klientami pracowali u mnie. Dach skończyli 2 dni przed wigilią :)

• 2 months później...
Witam chcaiłem zapytać czy ktoś z budujących lote w.I kupował projekt instalacji wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła w cenie 369 zł który proponuje firma archipelag na swoich stronach?? Jeżeli tak chciałbym poznać opinię czy projekt jest wart tych pieniędzy czy lepiej zamówić projekt indywidualny. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Zdecydowałem się na wiercenie studni głębinowej. Czy ktoś z was ma takową?

Niestety nie mam, U mnie wodociąg kosztował około 3.5tyś chyba. Teraz płacę 3.5 zł/m3wody, do tego scieki około 7zł.

Mój brat w okolicach krakowa zastanawia sie nas głebinówka, ale jak to mowią loteria jak teren trudny. U ojca facet koparką wykopał na niecałe 5m, wstwił kręgi i do tego rów do domku (30m) w około 4h. Z wastwieniem kregów koszt studni wyszedł jakies 1100-1200zł. Ale tam żródło było pewne, wody jest ponad 4m ,jak na tą szuszę na połodniu polski to wszyscy zaskoczeni.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Nie mierzyłem temperatury nigdy, ale z tego co dotykałem kratek i tego w łązience to sa bardzo gorące. Zauwazyłem zer chyba mam za małe wejscie powietrza pod kominek, mam zamiar wstawić tam wiekszą kratkę. Mój kominek jest schowany w ścianie w schowku za klatka..:)

Dystrybutor z blachy załozony na sam kominek - musiałem zdjać rure spalinową zebny to zrobić, on ma 4 wyjscia i do nich mam zappiete rury. Z komory nas kominkiem wyprowadziłem do salonu duzą kratkę i kanał na poddasze do dalszego rozprowadzenia. Dodatkowo rure spalinową przerobiłem dokładajac do niej kształtowniku U aby zwiekszyć powierzchnię oddawania ciepła do komory. Chyba to nieźle działa. Nie moge zapalić za mocno bo zaczyna buchać gorąco.

Jak znajde fotki to wrzuce co i jak.

Akrimko,

jak sprawuje się kominek wbudowany w ścianę i schowany pod klatką schodową - czy schody się nie nagrzewają, jak to wygląda w praktyce. Ja już mieszkam w lote 1 i zastanawiam się jaki zrobić kominek.

• 2 weeks później...
Akrimko,

jak sprawuje się kominek wbudowany w ścianę i schowany pod klatką schodową - czy schody się nie nagrzewają, jak to wygląda w praktyce. Ja już mieszkam w lote 1 i zastanawiam się jaki zrobić kominek.

Witam

U mnie komnek jest włąsciwie za klatką schodową, zajmuję kawałek schowka/garderoby pomiedzy klatkschodową a pokojem.

Nic mie sie tam nie nagrzewa, z trzech stron są sciany które zostały obłożone wełną do izolacji kominków, z tyłu donudowałem taką sciankę z różowego karton-gipsu,i zaizolowałem rónież wełną kominków. Poszukam fotek z budowy i wkleje.

Uważm ze jest to dobre rozwiązanie bo kominek nie wystaje mi do salonu , nie zajmuje miejsca, nie jest takim centralnym punktem.

Moj kominek to Zuzia 16kw z kratki.pl Palę w nim od czasu do czasu, ładnie dogrzewa, szyba sie nie brudzi zbyt mocno mimo ze palę sosanowym drewnem..:).

• 3 weeks później...

Dawno nikt nic nie pisał...

Wkleje kilka fotek mojego poddasza po szpachlowaniu. Zdjęcia z komórki....

Sufit z belkami odkrytymi:)

http://s20.postimage.org/qlhmzq3yh/2013_02_10_539.jpg

http://s20.postimage.org/srbxu87ex/2013_02_10_546.jpg

Pokój nad garażem

http://s20.postimage.org/t973a2wzt/2013_02_10_540.jpg

Przejście do pokoju nad garażem (pod spodem jest kotłownia)

http://s20.postimage.org/aebcjnwy1/2013_02_10_542.jpg

http://s20.postimage.org/yynbue361/2013_02_10_543.jpg

Druga strona poddasza widok na łązienke i pokój

http://s20.postimage.org/k3yqg7tl5/2013_02_10_545.jpg

W sumie na poddaszu Lote II bez podnoszenia dachu mam po podłogach 2x pokoje po 20m2 - minimalna wysokość kolankowej 80cm. Pokój nad garażem 35m2, łazienka około 16m2, odktyta przestrzeń czyli salon na poddaszu 47m2.

POzdrawiam

• 4 weeks później...