Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczow,

Tak jak w temacie. Dach pokryty karpiowka w kolorze grafitowym. Prawie skonczone pokrycie i ostatnio (2-3 tygodnie temu ) zauwazylem rozny odcien dachowek - takie laty. Roznice sa widoczne tylko podczas slonecznej pogody i kiedy dach jest nie przykurzony. Nie dokonalem jeszcze rozliczenia koncowego z hurtownia ale w gre wchodza niewielkie sumy wiec nie jest to jakis argument do wykorzystania. Gwarancji producenta jeszcze nie mam poniewaz inwestycja nie jest skonczona. Dodatkowo, wszelkie wplaty dokonywal wykonawca ktory mi robil stan surowy otwarty (VAT 7%).

Pytania:

1. Czy ja moge wnosic reklamacje jako inwestor czy dla sprzedawcy liczy sie tylko wykonawca?

2. Czy korzystac z rekojmii sprzedawcy czy czekac na gwarancje producenta? (wydaje mi sie ze rekojmia w tym przypadku jest lepsza)

3. Czy jesli skorzystam z rekojmi sprzedawcy to w przyszlosci nie bede mial juz gwarancji od producenta?

4. Czy jest sznsa na powodzenie reklamacj jesli roznice w kolorze sa widoczne tylko w swietle slonecznym?

5. Moze ktos przerabial taki temat i moze podeslac jakiegos gotowca? (pismo)

Dodam jeszcze ze dach byl robiony od jesieni z przerwa zimowa i dopiero teraz ujawnily sie roznice w kolorze. bede wdzieczny za wszystkie porady i informacje.

Pozdrawiam,

Piotr.

https://forum.murator.pl/topic/53689-rozny-odcien-dachowek-rekojmia-czy-gwarancja/

Ponieważ w tym przypadku występujesz jako "konsument" to "podpadasz" pod Ustawę konsumencką i w ramach tejże możesz dochodzić swoich praw z tytułu nienależytej wykonanej usługi (umowy)wobec wykonawcy. Dla hurtowni, czy producenta nie jesteś stroną. Prawo działa tak, że Ty dochodzisz swoich praw wobec wykonawcy, a on z tytułu gwarancji przenosi to na sprzedawce lub producenta. I tutaj uwaga jeśli w warunkach gwarancyjnych (producenta)nie ma adnotacji odnośnie "przebarwień"., to sprawa jest prosta.
https://forum.murator.pl/topic/53689-rozny-odcien-dachowek-rekojmia-czy-gwarancja/#findComment-1170975