Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Odświeżam temat. Do wykoszenia około 4tys. m.kw. nieużytków (trawa, wysokie chwasty, dość nierówno, rów melioracyjny) chciałbym zakupić kosę spalinową. Chcę na to przeznaczyć około 1700PLN.

Poczytałem trochę forum i upatrzyłem sobie na razie wymienione niżej modele.

Czy macie jakieś doświadczenia/opinie (złe lub dobre) dotyczące któregoś z wymienionych poniżej modeli ?

A może w cenie do około 1700 PLN wskażecie coś lepszego ?

Pozdrawiam,

Radek

Honda UMK 435E UEET 1700

Silnik Honda czterosuwowy górnozaworowy GX 35 o pojemności 35 cm3 i mocy 1,5 KM z zapłonem elektronicznym.

Pojemność zbiornika paliwa 0,65 l.

Wygodny uchwyt typu "kierownica"

kompletne urządzenie wraz z fabrycznym wyposażeniem w postaci szelek, okularów, głowicy i tarczy tnącej

Waga 6,6 kg.

Kawasaki KBH 27 A

Silnik spalinowy dwusuwowy o pojemności 26 cm3. i mocy 1,55 KM z elektronicznym zapłonem.

System startu primer oraz opatentowany system rozruchu "łatwy start" dla łatwego uruchamiania zimnego silnika.

Na wyposażeniu standardowym znajduje się metalowa tarcza 4-zębna do wycinania krzaków, chaszczy i wysokich traw i półautomatyczna głowica żyłkowa, szelki nośne.

Uchwyt typu kierownica.

Waga 4,2 kg.

Kawasaki KBH 35 A

Silnik spalinowy dwusuwowy o pojemności 35 cm3 i mocy 2 KM z elektronicznym zapłonem.

System startu primer dla łatwego uruchamiania zimnego silnika.

Na wyposażeniu standardowym znajduje się metalowa trójzębna tarcza do wycinania krzaków, chaszczy i wysokich traw i półautomatyczna głowica żyłkowa. W zestawie także szelki nośne, okulary ochronne.

Uchwyt typu kierownica.

Waga 6,7 kg.

Solo 145 B

Kosa z silnikiem spalinowym Kawasaki o pojemności 44,4 cm3.

Moc 2,2 KM.

Silnik KAWASAKI TH45

Pojemność 45 ccm

Duże dwuszczękowe sprzęgło odśrodkowe

Regulowany uchwyt kierowniczy

Zbiornik paliwa 1l

Średnica rury wysięgnika Ř 28 mm

System antywibracyjny

Przekładnia kątowa z uzębieniem śrubowym

5-krotnie łozyskowany wał

Pasy dwuramienne

Tarcza tnąca

Głowica żyłkowa

Ciężar 7,5 kg

Przy takim areale do koszenia - pomyśl o kosie z mocnym silnikiem - wg mnie czterosów to przerost formy nad treścią - dwusuwy znakomicie się sprawdzają .

I poniżej 2KM raczej niczego nie szukaj - ja używam kosy Stihl FS250 / 2,2KM / i koszę areał ca 1000 m2 trudnych chwastów i trawsk powyrastanych - sprawuje się znakomicie - moc konkretna i można kosić praktycznie bez przerw / tylko na zatankowanie / bez obaw że się sprzęt przegrzeje czy zajeździ ...

Ja już mam lekko przytępiony słuch i dlatego rozważałem też m.in. Hondę jako cichszą.

I tak będziesz kosił w słuchawkach lub innych ochronnikach słuchu - także czy kosa jest o kilka decybeli cichsza czy głośniejsza nie ma to de facto większego znaczenia ...

Ważniejszy jest system antywibracyjny - przy takim areale jak Twój - jest to ważne - nie będą cię drgania męczyły podczas koszenia ...

Ostatecznie zakupiłem Shindaiwe B450. C3410 też bardzo przyjemna (duużo cichsza - nowy rodzaj silnika, jak czterosuw, chociaż zasilany mieszanką), ale ma mniejszą moc, dlatego zdecydowałem się na B450.

Jeśli chodzi o wytłumienie drgań w B450 to oceniam je na bardzo dobre (na razie kosiłem kilka godzin tarczą - trójzębem) .

w sklepach Husqvarny można kupić również kosę 1,6KM - Mcculoch - po rozmowie ze sprzedawcą stwierdził, że sprzęt jest ok (zresztą serwis również u nich) 2 lata gwarancji

koszt tej kosy 1150 w chwili obecnej - co sądzicie o niej?

Sprzedawca poleca ale równie dobrze mógł powiedzieć żebym kupował droższą firmową - a ta ma cały osprzęt, tarcza, szelki przyłbica itp

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

No cóż. mnie również interesuje kupno kosy spalinowej (żyłka oraz ostrza), lecz chciałbym sie zmieścić w 1000 zł. Oczywiście im taniej tym lepiej :lol: Co do przeznaczenia to mam sporą działkę, oprócz zwykłego trawnika, do którrego można użyć staromodnej kosiary, to mam jeszcze mocno zaniedbany sad o dość dużej powierzchni pełny chaszczy przeróżnej maści. No i oczywiście rowy etc etc.

Jestem kompletnym laikiem, pozwoliłem sobie rozjerzeć sie po różnych forach i nie tylko gdzie widze komentarze dwojakiego rodzaju: kup orientalną tanioche, alebo sthila czy husquarne... to droga impreze, ale chciałbym zmieścić sie oczywiście w 1000 zł. silnik jak wiadomo tak z półtora konia wzwyż.

więc polećcie mi firme czy może model nawet ( do tysiąca), oraz czy nie\wiecie czy firma AL-KO jest dobra, a konretniej model bc 45-35 za ok. 650 zł? poleciła mi ją obsługa castoramy. prosze o pomoc

jestem na gg 5934446 i na mUratorze, pozdrwiam i prosze o możliwie duży pośpiech ;d

Witam.

No cóż. mnie również interesuje kupno kosy spalinowej (żyłka oraz ostrza), lecz chciałbym sie zmieścić w 1000 zł. Oczywiście im taniej tym lepiej :lol: Co do przeznaczenia to mam sporą działkę, oprócz zwykłego trawnika, do którrego można użyć staromodnej kosiary, to mam jeszcze mocno zaniedbany sad o dość dużej powierzchni pełny chaszczy przeróżnej maści. No i oczywiście rowy etc etc.

Jestem kompletnym laikiem, pozwoliłem sobie rozjerzeć sie po różnych forach i nie tylko gdzie widze komentarze dwojakiego rodzaju: kup orientalną tanioche, alebo sthila czy husquarne... to droga impreze, ale chciałbym zmieścić sie oczywiście w 1000 zł. silnik jak wiadomo tak z półtora konia wzwyż.

więc polećcie mi firme czy może model nawet ( do tysiąca), oraz czy nie\wiecie czy firma AL-KO jest dobra, a konretniej model bc 45-35 za ok. 650 zł? poleciła mi ją obsługa castoramy. prosze o pomoc

jestem na gg 5934446 i na mUratorze, pozdrwiam i prosze o możliwie duży pośpiech ;d

Wszystkie tanie są dobre ale jako podkaszarki-nie kosy :oops: niestety po sezonie okaże się ze coś nie pracuje,śie zrywa czy nie można naprawić a niejednokrotnie kosa spędzi więcej czasu w serwisie(jesli takowy istnieje)niż w użyciu.

Spalinowa kosa szczególnie do działek powyżej 10ar koszenia musi być mocna trwała,ciągle gotowa do pracy i mało palić.

Tak jak napisałem wcześniej Husqvarna i Sthil........Honda i Makita choć te dwie ostatnie produkują dobre rzeczy ale z innej branży

:wink:

No dzięki kolego, ale myślisz że uda mi sie wyszarpać coś konkretnego za 1000zł? generalnie myśle że inwestycja w podkaszarki, czy marketowe dzieła nie są najlepszym wyjściem, dletego też chciałbym sie dowiedzieć o jakichś solidnych w miare tanich modelach dobrych marek ;D :wink:

W sumie widziałem wiele wątków bardzo podobnych ale nigdzie nie widziałem żadnej konkretnej odpowidzi, wic myślę że jeżeli coś poradzicie to wiele ludzi na tym skorzysta :D

Pozdrawiam Muratorów! :wink:

No dzięki kolego, ale myślisz że uda mi sie wyszarpać coś konkretnego za 1000zł?

Ta kwota jest niestety za niska-trzeba dołożyć ok 300,- :evil: ale naprawdę warto.

Znam parę osób co zachęcone niską ceną kosiarek w Nomi no i mocą(która nie ma nic z mocą przekładaną na żyłkę-coś "ala" wieża stereo o mocy 1500W) ostatecznie i tak kupiły tą droższą bo tamta się popsuła i jeżeli udało im się odzyskać kasę to po sezonie(wielokrotność napraw)

Szukaj promocji w firmowych sklepach-jest o co się starać bo dokładają osprzęt -a to osłony ,żyłki,rękawice....różne a i cena jest niejednokrotnie bardzo atrakcyjna :wink: