Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

Ja kupiłem w 2009 kosę Partner ( tańsza marki Husqvarny ), koszt wtedy około 1250 PLN, raz do roku daję do przeglądu i nic poza tym. Najpierw dwa razy do roku kosiłem 1100 m2, obecnie raz na miesiąc koszę około 500 m2. Problemów żadnych oprócz hałasu jaki wydaje z siebie. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To oczywiście kolejna nie udolna reklama,Flo to taki tani Chińczyk bez części i bez serwisu,to taka Firma jak Asgatec którego już nie ma czy też Flora która istnieje,rozumiem keklamować coś dobrego ale takie jednorazówki to przesada

Nie interesuje mnie żadna reklama pisze o swoich spostrzeżeniach jeżeli kosa przez 4 lata działa bez jakiegokolwiek serwisu to chyba świadczy o jednym że sprzęt się sprawdza i nie widzę sensu przepłacać kilkukrotnie za firmowy. Jak Ci padnie markowy sprzęt to za serwis zapłacisz tyle co ja za nową kose. Ja już naciąłem się na sprzęt firmowy kilka lat temu kupiłem pilarkę makity i większego badziewia kupić nie mogłem, ciężko się uruchamia i chodzi jak chce, zamiast 1400zl mogłem kupić chińczyka za 400zl który zapewne by chodził od niej lepiej. I co mi z serwisu w którym już byłem kilka razy a pilarka dalej chodzi tak samo.

Jak Ci padnie markowy sprzęt to za serwis zapłacisz tyle co ja za nową kose. Ja już naciąłem się na sprzęt firmowy kilka lat temu kupiłem pilarkę makity i większego badziewia kupić nie mogłem, ciężko się uruchamia i chodzi jak chce, zamiast 1400zl mogłem kupić chińczyka za 400zl który zapewne by chodził od niej lepiej. I co mi z serwisu w którym już byłem kilka razy a pilarka dalej chodzi tak samo.

Ja kupiłem kosę Al-ko i mimo że się nie psuje to wolałbym mieć Stihl-a np dlatego że jest cichsza i lżejsza ale oczywiście droższa.

Natomiast pilarkę mam od 10 lat Husqvarnę 340 i tylko leje paliwo i nic nie muszę robić (kosztowała jakieś 1400 zl i w sumie teraz tez podobnie kosztuje) wypaliłem już sporo paliwa i dalej chodzi jak nowa. Makity to bym pilarki nie kupił wiertarkę to i owszem ale pilarkę w wersji prof to tylko Husqvarna albo Stihl.

• 1 month później...
  • 6 months później...

Wiosna się zbliża, więc odświeżę temat.

Potrzebuję kosy, która wykosi ok 500 m2 chaszczy - zgrubiałe łodygi wyrośniętych na metr chwastów, wysokie trawy i inne mniej lub bardziej ciekawe okazy. Żyłkową nie ma szans, musi być chyba taka z nożem, ale ja kompletny laik jestem w temacie, więc doradźcie proszę co kupić? Budżet ok 2 tys zł.

• 3 weeks później...
Nie będę oryginalny, ale zapytam czy kosa spalinowa o mocy 0.8 - 1 kW będzie wystarczająca do utrzymania porządku na działce 950 mkw, docelowo będzie uzupełnieniem kosiarki spalinowej. Mam na oku 2 modele McCulloch B28 B oraz Stihl FS 55. Jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tymi kosami to będę wdzięczny za opinie. Rozważać te modele, czy szukać czegoś mocniejszego?

• 5 weeks później...
A ja posiadam kosę ]AL-KO Powerline z lini SOLO[/url, która ma 1,1 kW i w mnie w parchach przydomowych jest absolutnie wystarczająca.

W każdym wątku w którym się udzielasz piszesz o tych Al-Ko. Moim zdaniem najprawdopdoobniej robisz płatny marketing dla firmy Al-Ko. To żenujące, że firma zaśmieca w taki sposób forum. Produkty muszą słabo się sprzedawać jeśli trzeba je promować w taki sposób.

Ja sprzętu Al-Ko NIE POLECAM. Miałem i okazał się być słabej jakości. Teraz wybieram coś innego i jestem bardziej zadowolony niż z Al-Ko.

Ja też mam kosę AL-KO 4535 II i w sumie sprawuje się nieźle (a czasami trzeba kosić naprawdę wysokie trawy i chwasty) ale chętnie bym ją wymienił na Stihl'a bo jest dość ciężka ale poza tym nie mam uwag. Jedno co polecam to kupić żyłkę nie okrągłą tylko w przekroju gwiazdkę lepiej sobie radzi z grubszymi łodygami a i trawę szybciej kosi.

W każdym wątku w którym się udzielasz piszesz o tych Al-Ko. Moim zdaniem najprawdopdoobniej robisz płatny marketing dla firmy Al-Ko. To żenujące, że firma zaśmieca w taki sposób forum. Produkty muszą słabo się sprzedawać jeśli trzeba je promować w taki sposób.

Ja sprzętu Al-Ko NIE POLECAM. Miałem i okazał się być słabej jakości. Teraz wybieram coś innego i jestem bardziej zadowolony niż z Al-Ko.

Może jesteś z konkurencji i działasz tak samo bo na to wychodzi ,ja akurat się z tym nie zgodzę,mam z różnymi Firmami do czynienia i wierz mi że AL-KO dobrze się sprzedaje dealerom i wcale taki marketing nie jest potrzebny

• 2 weeks później...

witam!

przymierzam się do zakupu kosy Ryobi, a konkretnie http://www.karba.com.pl/rbc430sbsc-kosa-spalinowa-4-suwowa-30-cc-z-uchwytem-rowerowym-ryobi.html

dużym plusem zapewne jest fakt, że jest to czterotakt - koniec babrania się z mieszankami oleju z paliwem. do tego przyzwoicie wyglądające szelki i rozdzielany wał - łatwe przewożenie i przechowywanie.

ale minusem jest nieco skromna moc... 1 KM to żaden szał... ale z drugiej strony do wykoszenia kosą będę miał może 1000-1500 mkw - zalesiona część działki.

czy ktoś z forumowiczów używał tego sprzętu? jakie wrażenia? jaka kultura pracy? czy 'daje radę'?

będę wdzięczny za wszelkie uwagi.