Regut1 27.05.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Przez pół dnia wszyscy konsultanci byli zajęci - pewnie mają ręce pełne roboty - skoro ich kosy rozpadają się po kilku godzinach pracy. Oddałem w sklepie do naprawy. Cena mówi wiele o jakości sprzętu. Moim zdaniem narzędzia NAC to typowe jednorazówki. Znajomy przerabiał podobne doświadczenia na pilarkach. Sam mam Kawasaki. Stihl profesjonal to to nie jest ale jak na razie czwarty sezon śmiga. I niech tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.05.2016 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 1. Kosę się kupuje w castoramie2. Wydaje sie na to 200-300zł3. Jak jest problem to się zanosi i szybko odbiera naprawionąJa mam dwie takie kosy, obydwie katowane i działają. W jednym rozpadła się głowica na krzakach oczywiście naprawa bez problemu. Polecam castorame, zamiast nie wiadomo jakich sklepów gdzie "reklamacji nie uwzględnia się". Poza tym szkoda 500zł na kosę do okazjonalnego używania. Te za 200zł są dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.05.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Jakie żyłki do kosy polecacie / które tną najlepiej ;- okrągłe ?- kwadratowe ??- z metalowym wsadem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachlbyk 28.05.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Żyłka ma się jakością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 28.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Jakie żyłki do kosy polecacie / które tną najlepiej ; - okrągłe ? - kwadratowe ?? - z metalowym wsadem ??? Nie pamiętam czy w tym akurat wątku, ale ktoś polecał żyłki o przekroju "gwiazdki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.05.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 1. Poza tym szkoda 500zł na kosę do okazjonalnego używania. Te za 200zł są dobre! mam takie same zdanie - kupowanie do użytku domowego Stihla czy innej markowej kosy mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.06.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Jakie żyłki do kosy polecacie / które tną najlepiej ; - okrągłe ? - kwadratowe ?? - z metalowym wsadem ??? te GRUBE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcello2015 14.07.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Czy może ktoś napisać opinie o tej kosie? Czy warto, czy silnik długo wytrzymuje ? Może ktoś polecić jakąś kose do 800zł ? Do koszenia trawy do kolan, oraz chaszczy przy lesie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.07.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Czy może ktoś napisać opinie o tej kosie? Czy warto, czy silnik długo wytrzymuje ? Może ktoś polecić jakąś kose do 800zł ? Do koszenia trawy do kolan, oraz chaszczy przy lesie ? Chcesz coś dobrego w małym budżecie to: makita, solo lub oleo-mac. Wyższa półka stihl i husqvarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.07.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 (edytowane) Jakie żyłki do kosy polecacie / które tną najlepiej ; - okrągłe ? - kwadratowe ?? - z metalowym wsadem ??? te GRUBE Grubośc trzeba dobrac do mocy kosy. Dośc dobra jest OLEO-MAC 2,7mm KWADRAT PLATIN. Kwadrat lepiej ścina twarde odrosty niż okrągła. Gwiazdkowa jest agresywna i nie nadaje się do młodych trawników, bo wyrwie z korzeniami, ale do zielska jak najbardziej. Edytowane 17 Lipca 2016 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Chcesz coś dobrego w małym budżecie to: makita, solo lub oleo-mac. Wyższa półka stihl i husqvarna.mJezeli maly budzet to tez Kawasaki. SPOKOJNIE STARCZY DO ZWYKLEGO.UZYTKOWANIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.07.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 mJezeli maly budzet to tez Kawasaki. SPOKOJNIE STARCZY DO ZWYKLEGO.UZYTKOWANIA. Ja ma dostęp do serwisu to może też być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 18.07.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Kupiłem chińską kosę DEMON RQ580 z (niby) 5.2KM. Kosztowała 350PLN i muszę przyznać, że daje radę. Po kupieniu działki musiałem ją oczyścić, bo były tam 5-cio letnie chwasty/badyle/chaszcze i wszystko obleciałem bez zająknięcia za pomocą tarczy dołączonej do zestawu. Jedyne co to musiałem ją naostrzyć. Wrażenia bardzo dobre po uwzględnieniu ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.07.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Kupiłem chińską kosę DEMON RQ580 z (niby) ... Wrażenia bardzo dobre po uwzględnieniu ceny Te 5.2 KM to oczywiście bajer dla naiwnych. Wrażenia po pierwszych trzech godzinach pracy mają się nijak do wrażeń po 30 godzinach, czy po 2 latach, kiedy gwarancja się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.12.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Panowie. Przyszedł czas na podjęcie decyzji. Półtora roku temu pisałem w tym wątku z prośbą o pomoc przy wyborze kosy spalinowej. Niestety moc, którą byłem potencjalnie zainteresowany to zdecydowanie za mało na moje potrzeby. Działka 1000 mkw, do tego droga dojazdowa. Szukam czegoś w okolicy 2 koni. Byłem już mocno zdecydowany na Stihla FS130 (1,9 KM), ale u dealera, gdzie rodzice serwisują swój sprzęt została mi polecona kosa Kawasaki TJ45 (2,2 KM). Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tą marką, bo ja znam ją jedynie z rynku motocykli. Proszę o opinię - decyzję chcę podjąć w ciągu kilku dni. A może coś innego w podobnej cenie/mocy/jakości (2KM, 1700-2000zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.12.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Panowie. Przyszedł czas na podjęcie decyzji. Półtora roku temu pisałem w tym wątku z prośbą o pomoc przy wyborze kosy spalinowej. Niestety moc, którą byłem potencjalnie zainteresowany to zdecydowanie za mało na moje potrzeby. Działka 1000 mkw, do tego droga dojazdowa. Szukam czegoś w okolicy 2 koni. Byłem już mocno zdecydowany na Stihla FS130 (1,9 KM), ale u dealera, gdzie rodzice serwisują swój sprzęt została mi polecona kosa Kawasaki TJ45 (2,2 KM). Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tą marką, bo ja znam ją jedynie z rynku motocykli. Proszę o opinię - decyzję chcę podjąć w ciągu kilku dni. A może coś innego w podobnej cenie/mocy/jakości (2KM, 1700-2000zł)? Ma Kawasaki o mocy 3KM już trzeci sezon. Sprzęt ciężki i raczej do użytku amatorskiego niż profesjonalnego. Kiepska jakość plastików, po roku wymieniałem osłonę głowicy i obejmę uchwytu do karabińczyka. Koszę jednorazowo ok 2500 m2 i kosi się szybciej niż Stihl-em ok 1,8 KM który wcześniej służył mi 10 lat. Jeżeli już Kawasaki to tylko całość, żadne "Agromy" i inne cuda z silnikiem Kawasaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.12.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Sprawdzałem dokładniej w necie, rzeczywiście jest sporo "chinszczyzny" z silnikiem Kawasaki. A kosa zrobiona w pełni przez Kawasaki ok. 2KM kosztuje podobniej jak stihl więc chyba nie będę kombinowal i wezmę to co jest znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.12.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ja też poleciałem na taniość, kupiłem chińskiego Vandera VKS 712 za 430 zł, lekki, dość mocny ponoć 2 KM, niewiele pali, głośny i trochę wibruje, szelki takie sobie, 2 lata gwarancji, do tego trójząb. Pali od strzała. Objechałem nim już 4 razy działkę mocno zachwaszczoną (jakieś 8 arów) i po 2 razie padła głowica ze szpulą tzn sam ją uszkodziłem z nerwów ... założenie żyłki to utrapienie zwłaszcza sztywnej. Trzeba tu ścisnąć, tam przekręcić, tu i tam przytrzymać, a ręce tylko dwie, nerwy puściły i głowica się rozpadła . Tak więc z mankamentów to tylko ta szpula, ale pasują te od stihla easy load i taką kupię będzie z głowy. Za cenę stihla (ok 1600 zł) mam 4 takie i gwarancję na 8 lat, nie licząc części. Żyłkę przetrenowałem już kwadratową 2mm, 2,8 mm - dobrze mulczuje ale łamała mi się przy wyjściu ze szpuli i nie dało się wysunąć automatycznie, trzeba było rozbierać. Okrągła 2mm do delikatnej trawy, a teraz mam okrągłą 2,4 mm chyba rdzeń nylonowy z powłoką pcv Oregonu ... daje radę, ale się strzępi i z grubymi chwastami się pląta. Za to jest wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.12.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Sprawdzałem dokładniej w necie, rzeczywiście jest sporo "chinszczyzny" z silnikiem Kawasaki. A kosa zrobiona w pełni przez Kawasaki ok. 2KM kosztuje podobniej jak stihl więc chyba nie będę kombinowal i wezmę to co jest znane. Stihl ten amatorski podobno jest wrażliwy na paliwo i łatwo go zatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.12.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Z tego co czytałem kluczem do bezawaryjnej pracy silnika jest używanie oryginalnego oleju a nie zamienników. Myślę że używając jej przez 30-40h rocznie sprzęt będzie "na lata". Tata ma mccullocha też okolo 2KM i forsowany mocniej niż ja planuję swój, chodzi bezawaryjnie już od 2008 roku - ważne żeby był zapas mocy, żeby nie katować sprzętu na maksymalnym obciążeniu. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts