Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Uprzedzę, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt ogrodowy. Zachciało mi się kupić parę hektarów łąki, to teraz mam...

Na teraz jest do wycięcia lekko ponad 3000 metrów kwadratowych chaszczy (nierówna łąka z zaroślami do 50 cm wysokości) w tym jakieś 200 metrów malinowo jeżynowej dżungli. Zastanawiam się nad kosa, która temu podoła i potem będzie służyła przez parę(naście) lat.

Cena w zasadzie nie jest najważniejsza, ale zależy mi na tym, aby:

- sprzęt się mieścił do auta, bo będę go na razie dowoził (auto spore, bo C4 Grand Picasso, ale i tak).

- szybkie cięcie, nie chcę się nachodzić. Działka jest długa.

- łatwość ewentualnego serwisu

Wszyscy pisza Stihl lub Stiga. Jakie modele są szczególne polecane?

• 7 months później...
Uprzedzę, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt ogrodowy. Zachciało mi się kupić parę hektarów łąki, to teraz mam...

Na teraz jest do wycięcia lekko ponad 3000 metrów kwadratowych chaszczy (nierówna łąka z zaroślami do 50 cm wysokości) w tym jakieś 200 metrów malinowo jeżynowej dżungli. Zastanawiam się nad kosa, która temu podoła i potem będzie służyła przez parę(naście) lat.

- sprzęt się mieścił do auta, bo będę go na razie dowoził (auto spore, bo C4 Grand Picasso, ale i tak).

Ja coś bym wybrał ze stajni Makita np. 4-SUWOWA KOSA SPALINOWA EBH341U lub nawet ten mocniejszy model 4-SUWOWA KOSA SPALINOWA EM4350UH.

Silniki 4 suwowe są żywotniejsze i śmiało wytrzymają paręnascie lat .

1- sprzęt się mieścił do auta, bo będę go na razie dowoził (auto spore, bo C4 Grand Picasso, ale i tak).

2- szybkie cięcie, nie chcę się nachodzić. Działka jest długa.

3- łatwość ewentualnego serwisu

1- Kosy spalinowe mają odczepianą kolumnę z głowicą

2- Kosa spalinowa nie jest ani szybka ani lekka w pracy

3- Serwisu Naca (z własnych doświadczeń) nie polecam

Tak czy inaczej patrz z tych mocnych kos ze sztywnym przeniesieniem napędu (nie na linkę). Nie sugeruj się nieznanymi markami z Allegro o niewyobrażalnych ilościach KM - to zazwyczaj kit dla naiwnych, a sprzęt jednorazowy.

Nie wiem jak wyglądają ceny obecnie, ale jeśli cie stać to bym wybierał Stihla lub Husqvarnę. Dwa ptysie trzeba zapłacić :(

Wszystkie kosy zmieszczą ci się do tego samochodu,ja rozważył bym kosę KHB 45,maszyna japońska sporo tańsza i nie gorsza od Stihla,to taki sprzęt nie do zdarcia na kilkanaście lat na pewno,Stigę bym sobie darował bo to nie ta jakość,wspomniana tu Makita czterosuwowa raczej dobrym wyborem nie jest ,jedyną zaletą jej jest że jest cichsza,przechylisz za mocno olejem sie pozalewa,trzeba co jakiś czas regulować zawory,obroty ma niższe niż dwusuw co za tym idzie wydajność mniejsza,nie zadbasz o czyszczenie filtra podjadą ci się pierścienie będziesz lał tyle paliwa co oleju,do silnika dwusuwowego lejesz mieszankę i naprzód nic cię nie obchodzi,czy ją położysz w poziomie czy postawisz w pionie dwusuwowi to nie przeszkadza

Rodzice mają oleo mac sparta 44. Używana sporadycznie, ale jak już używana to raczej do cięższych prac. Generalnie mocna, malutko pali, bezproblemowa. Obecnie wymaga serwisu po 10 latach a może i nawet z 13 bo wężyki sparciały od paliwa i nie odpala ale jest cała wiosna na naprawę. Nawet tarcza do cięcia co była w zestawie jest jeszcze dobra bo stal lepszej jakości. Jedyną awarię jaką miała to ze sprzęgła odśrodkowego odpadły okładziny (a to podobno nie jest jakiś odosobniony przypadek) a że miałem klej poxipol to wykonałem malutkie nacięcia na obydwóch elementach i skleiłem. Tak trzyma że nawet jak przy koszeniu chaszczy tarcza przywaliła w jakiś beton to tylko kosisko odskoczyło a nic się nie stało:D Generalnie polecam bo można kosić cały dzień i sprzęt nie puchnie:D

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam, działka 10ar, dom i kostka (będzie), więc do koszenia pewnie z 5ar. Jesteśmy na etapie zakładania trawnika i chcemy kupić podkaszarkę i kosiarkę spalinową w rozsądnej cenie -co polecicie? Wykaszarka powinna być lekka i niezawodna -czy wykaszarki elektryczne zdają egzamin? Ale widzę tytlko 500W -nie ma 1kW? No i kosiarka....

Na podkaszarkę max 300-500zł, na kosiarkę rozsądnie, polećcie coś please :yes:

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

A tak troche z innej beczki czy przy tych kosach może coś się stać użytkownikowi? Nie mówię o oczywistej przypadłości np próbie złapania żyłki kiedy kosa działa .... Tyle że takiego urządzenia w życiu nie miałem w ręku.

Mam działkę 2000m2 która muszę wykarczować trawa to tam już jest na dobre 1,5m momentami .... I właśnie myślę czy nie kupić spalinowki. Używana byłaby sporadycznie docelowo i tak będzie normalna kosiarka spalinowa albo traktor jeśli kupię działkę obok więc więcej niż 500 średnio mi się widzi cos doradzicie?

... czy przy tych kosach może coś się stać użytkownikowi.
Ja zakładam ochraniacze na uszy+maska z siatki na twarz oraz długie spodnie i gumowce. Czasami jakiś kawałek łodygi/gałęzi wylatuje, ale jak nie trafi bezpośrednio w oko, to raczej poza małym siniakiem (i to w skrajnych przypadkach) nic się nie powinno stać. Edytowane przez panfotograf