Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

Mam znajomego co prowadzi salony Stihla i twierdzi że te tańsze kosy są produkowane w Chinach i trwałość jest niższa niż kos robionych kilka lat temu, ale kultura pracy jest odczuwalnie lepsza niż w kosach z marketu. Sam mam kose Al.-Ko i na silnika nie mogę narzekać odpala bez problemów po zimie i w różnych warunkach. Tnie ok ma wystarczającą moc nawet na gęstą i wysoką trawę poprzetykaną np. nawłocią. Minusem są drgania na uchwycie w Stihlu są mniejsze.

I taka ciekawostka co do jakości sprzętu - ostatnio zgubiłem pokrywkę z głowicy żyłkowej potrzebowałem skosić trochę trawy więc kupiłem głowicę w Leroy, po założeniu skosiłem z 1,5 m2 trawy i głowica rozpadła się jakby coś w środku jej wybuchło. Przyłożyłem się bardziej do poszukiwań i znalazłem pokrywkę i dokończyłem koszenie na starej głowicy. Takie to jakościowo sprzęty można kupić

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Działka 1000m2. Potrzebuje czegoś na lata. Co wybrać:

Husqvarna 128R

https://www.husqvarna.com/pl/produkty/wykaszarki/128r/952715752/

Myślę , że to dobry wybór szczególnie teraz gdy w promocji można ją kupić poniżej 1kzł.

10 ar to niewielka działka , a w miarę jej zabudowy kosa i tak spełni swoje zadanie.

Ja ma stary model 323 R, ale mam ją już 11 lat, nie zepsuła się ani razu a do serwisu jeżdżę tylko po olej i żyłkę (tak kupuję oryginalne) chociaż kilkukrotnie żyłki kupowałem inne , to z węglem, specjalne kształt itp - ale najlepsza okazała się firmowa. Na godzinkę przed koszeniem głowica do wiaderka z wodą (lub sama żyłka) i jest ok - to dobre urządzenie.

Krótko i zwięźle. Czy za około 500-600 zł idzie kupić sprzęt do koszenia trochę nierównej działki by wjechać tam kosiarką spalinową? Trawa polna max 40 cm i obszar nie większy niż 5 arów.

A nie lepiej zakupić kosę ręczną, usunąć to co kiedyś i obecnie tam rośnie, po wyschnięciu zebrać, teren podrównać i kosiarką na kółkach doprowadzić do używalności?

Szkoda kasy.

a co sądzicie o:

1. Alko BC 225 (na wyposażeniu szelki)

2. Oleo-Mac Sparta 250 TR

3. Makita ER2600L

4. Dolmar MS-20U (na wyposażeniu pas barkowy)

kosa potrzebna do ogarnięcia trawnika po koszeniu kosiarką i drobnych prac ogrodowych.

Edytowane przez boru

Nie wiem jak kto ale ja za 1 tys wolałbym kupić 3 szt NAC i jeszcze zostanie na paliwo niż 1 szt tzw lepszej kosy ale czy ona lepsza ? trzech nie przeskoczy to pewne .

Powinieneś doradzać firmą które trudnią się zawodowo koszeniem rowów przy drogach.

Z jednym się zgodzę. Taki dajmy na to stihl nie przeskoczy trzech nac-ów. Przeskoczy ich dużo więcej. I to jest fakt

Ja ma stary model 323 R, ale mam ją już 11 lat, nie zepsuła się ani razu a do serwisu jeżdżę tylko po olej i żyłkę (tak kupuję oryginalne) chociaż kilkukrotnie żyłki kupowałem inne , to z węglem, specjalne kształt itp - ale najlepsza okazała się firmowa.

Ja tez miałem do czynienia z Husqvarną z górnej półki ale zastanawiam się czy ten najniższy model nie jest taki chiński jak stigi czy stihle najtańsze. Najbardziej skłaniam się do Husqvarny 128 R właśnie

Na pewno odrzucił bym Husqvarne,to że ktoś ma inny model nie znaczy że ten będzie dobry,ogólnie z ta Firma ma coraz gorsze opinie,może gdzieś znajdziesz kosę VK27 a jak nie to weż Makite bo w tej cenie ciężko coś polecić

VK27 już raczej nigdzie nie ma. Poza tym nie słyszałem że kawasaki robi średnie te silniki ... ale nie wiem czy to nie była mowa o czterosuwie

Makita lepsza od Husqvarny ?

Ja tez miałem do czynienia z Husqvarną z górnej półki ale zastanawiam się czy ten najniższy model nie jest taki chiński jak stigi czy stihle najtańsze. Najbardziej skłaniam się do Husqvarny 128 R właśnie. Makita lepsza od Husqvarny ?

Czy M lepsza od H - cokolwiek to znaczy Makita może i robi(robiła) dobre elektronarzędzia, ale mam jedna rzecz z ogrodowych tej firmy to rębak do gałęzi UD 2500 i napiszę , że jest bardzo dobry i solidny. Natomiast oglądałem ta Husqvarnę 128R w piątek i niewiele różni się od mojej w wykonaniu, producent Chiny specjalnie spojrzałem , jednak tzw "zwartość" elementów i sposób ich montażu jest jak najbardziej ok, praca silnika delikatna, ale pozbawiona efektu "zabawki" głowica żyłki standard Husgvarny. Jeśli natomiast masz możliwość zakupu kosy z silnikiem czterosuwowym - to chyba skusiłbym się na taką maszynę.

• 4 weeks później...