Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od dzisiaj to i ja mam FS 120 :D :D :D

jade próbować.....

poxniej opowiem jak było :wink:

A co będziesz kosił ? - jeszcze nic nie wyrosło

zostało nieco z zeszłego roku -trawsko i badyle :lol: :lol: :lol:

trza obczyścić ,potem randap glebogryzara ,gorczyca glebogryzara i trawka :lol: :lol: :lol: :lol:

Właśnie wróciłem z działki i zobaczyłem, że trawa zaczęła rosnąć.

Więc sezon się zaczął.

"Długi" daj szanse trawie by zaczęłą rosnąć - jak ją tak spacyfikujesz i zrandapujesz to nie będzie co kosić w tym roku. :D :D :D

Od dzisiaj to i ja mam FS 120 :D :D :D

jade próbować.....

poxniej opowiem jak było :wink:

A co będziesz kosił ? - jeszcze nic nie wyrosło

zostało nieco z zeszłego roku -trawsko i badyle :lol: :lol: :lol:

trza obczyścić ,potem randap glebogryzara ,gorczyca glebogryzara i trawka :lol: :lol: :lol: :lol:

Właśnie wróciłem z działki i zobaczyłem, że trawa zaczęła rosnąć.

Więc sezon się zaczął.

"Długi" daj szanse trawie by zaczęłą rosnąć - jak ją tak spacyfikujesz i zrandapujesz to nie będzie co kosić w tym roku. :D :D :D

Powiedzmy ,że pacyfikacja będzie częściowa :lol: . Niech ona sobie rośnie byle tam gdzie ja chcę :wink:

Trzeba w tym roku sadzić żywopłot i muszę ją wypłoszyć z okolicy płotu.

A kosa super :D :D :D :D wszystkie stare chynchy obkosiłem :D :D :D

• 1 month później...

ma może ktoś schemat budowy kosy FS 120 ?

muszę chyba wymienić łożysko w przekładni

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam Jurek

Kosa FS 120 ma różne rozwiązania tej przekładni. Napisz, które dokładnie łożysko, a opiszę Ci mniej więcej kolejność działań. Schemat ma mój ojciec, niestety dzieli nas odległość ponad 100 kilometrów, a o zrobieniu przez niego zzrzutu obrazu mogę zapomnieć.

A może napisz jakie są objawy? Jesteś pewien, że to łożysko? Trochę dziwne, bo te kosy nie mają zbyt awaryjnych przekładni, pod warunkiem, że się je smaruje.

Polecam Stihl FS 120.....mam od 3 sezonów....super bezawaryjny sprzęt.

Ta 120 to chyba jakiś ich sztandarowy produkt. Ja też mam.

Kosze od 2 lat ok 1,3 ha zielska różnej maści - trawa, maliny, jeżyny, małe drzewka (takie do 1.5 cm średnicy). Ogród nie koszony przez 10 lat. Idzie jak szalona.

Po dwóch sezonach malina i jeżyny zanikają a na ich miejsce wyrasta coś co przypomina trawę :)

Witam

Ja wciagam ta : Stiga SB40. Zdaje sie, ze od 14 maja jest ona w promocyjnej cenie.

Z tego co czytalem, to firma bardzo w porzadku. A sama kosa ma dobry stosunek ceny do wyposazenia. Myslalem tez o Stihlu (FS120), ale Stiga ma wieksza moc (bede cial tez krzaki), nizsza cene i lepsze wyposazenie (2 tarcze w cenie kosy).

pozdrawiam

Konrad

Co do wyboru kosy, ja wczoraj kupiłem SOLO 143B, za 1450 zł w cenie tarcza , i gratis dostałem nauszniki i osłonę na twarz. Silnik Kawasaki 2,7 KM i to w sumie zadecydowało o zakupie, Stihl 2KM - obecnie w promocji 1999 zł. JAk na razie po pierwszych godzinach pracy doskonale sie spisuje.

• 2 weeks później...