Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSA SPALINOWA - jaki model wybrać? Opinie, modele

Recommended Posts

• Odpowiedzi 553
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1/4hektara to jest 25ar czyli 2500m2.....i wtedyt jest sens kupowac kosiarke z napedem

Ojojoj. Ale wtopa :oops: No jasne, że 2500m2. Zobaczie o której pisałem posta... Na 2,5 tys metrów to już nawet mały ciągniczek :wink: A jak zwykła kosiarka, to koniecznie z napędem!

a pomyślałeś o moim portfelu ? :)

• 4 weeks później...

Jaką kose spalinową do wykoszenia zarośniętej działki a później do wykaszania warto kupić?

Działkę mam zarośniętą dość mocno: trawy, lebioda, rumianek, osty itd.

Widziałem na targowisku kose formy Eurotek ale nie wiem czy te kosy są OK (kosztowała około 400 PLN, nowa).

nie chce inwestować w kose za 150 PLN.

Jak masz poprzerastaną kilkuletnią trawę i chwasty to zwróć uwagę na moc kosy. Po doświadczeniach z moimi praktycznie zdrewniałymi przy ziemi łodygami chwastów, kretowiskami w wysokiej trawie i samosiejkami drzew, rekomenduję nie mniej niż 2KW i oczywiście nóż w komplecie. Ja mam KBH 43A - nie jest tania ale jestem z niej bardzo zadowolony.

Jaką kose spalinową do wykoszenia zarośniętej działki a później do wykaszania warto kupić?

Działkę mam zarośniętą dość mocno: trawy, lebioda, rumianek, osty itd.

Widziałem na targowisku kose formy Eurotek ale nie wiem czy te kosy są OK (kosztowała około 400 PLN, nowa).

nie chce inwestować w kose za 150 PLN.

Niestety uważam ze nie można tego razem pogodzić-aby kosa była dobra musi niestety kosztować bo inaczej naprawdę bardzo szybko się popsuje i nie będzie służyła tak jak powinna.

Ja miałem zarośniętą działkę i zainwestowałem w kosę wbrew pozorom nie taką mocną ale można i żyłką i tarczą (na wyposażeniu)sprawdziła się super i nadal sprawdza polecam firmę cena 1350,-

http://autokacik.pl/files/281230004-Zdj%EAciedd000a.JPG

Husqvarna 323R

ja kupiłem uzywana (mam znajomego w STILLu) za 700PLN

chyba FS70 (sprawdze ja wroce z pracy)

mozna kosic zyłka i nożem (mam taki trójramienny)

najwazniesze w kosie jest zebymiała przekładnie-tzn przy główce tnącej powinien byc taki aluminiowy korpus

jezeli kosa ma tylko zagięty pałąk to bedą z nią klopoty-ta linka co napędza główke

sie wyrabia i trzeba zmieniac

oczywiscie jak jest przekładnia to co sezon powinno sie uzupełnic w niej smar

pozdrawiam

jest też inna opcja: kilkuletnie chwasty wykosisz porządnie porządną kosą z talerzem ale z wypożyczalni, a potem dla własnego użytku, częstszego i mniej "ciężkiego" koszenia działki kupisz sobie kosę mniejszą, przy regularnym koszeniu i żyłka Ci wystarczy, jeśli jednorazowo potzrebny Ci duży sprzęt nie ma sensu przepłacać, co innego gdybyś miał ją wykorzystywać z pełną moca częściej

Ja ci powiem jakiej kosy nie kupować:

Żadnej taniej marketowej, jak kupiłem na wiosnę kosę Variolux z Obi. Fajna duża kosa, super i w ogóle, kosztowała 450zł. Po pierwszym koszeniu nie dało się odkręcić głowicy od żyłki bo przekręcił się plastikowy uchwyt który ją trzymał. Jakoś pokombinowałem, podłożyłem blaszki i udało mi się odkręcić żyłkę. Chciałem kupić nową głowicę ale we wszystkich serwisach jak słyszeli, że kosiarka z marketu to się tylko uśmiechali - brak dostępu do jakichkolwiek części zamiennych. Przy drugim koszeniu silnik odmówił posłuszeństwa, stopniowa przestawał wchodzić na coraz wyższe obroty, aż w końcu działał tylko na wolnych obrotach. Obecnie kosiarka jest w serwisie na gwarancji (użyta 2 razy!!!).

Podsumowując, kupuj taką kosiarkę do której będą dostępne jakieś części zamienne - lepiej używaną dobrej firmy niż nowy badziew. Teściu ma stihla który ma już prawie 10lat a kupił go używanego 3 letniego od firmy koszącej po 8 godzin dziennie - kosiarka chodzi jak złoto.

Jeżeli docelowo będziesz często używał kosy to nie kupuj marketowych wynalazków tyko sprzęt konkretny - przede wszystkim mocny .

Ja też stałem rok temu przed takim dylematem - jeszcze ogrodu nie mam skończonego więc więcej używam / i jeszcze będę używał / kosy niż kosiarki na kółkach - kupiłem Stihla FS200 - znakomita kosa - do większej ilości koszonego areału polecam - sprawdzona marka , 2,2 kM , w zestawie trónóż stalowy , bez problemu wykasza i małe drzewka - do tego łatwo dostepny serwis , mnóstwo zamiennych części i akcesoriów .

Jeżeli docelowo będziesz często używał kosy to nie kupuj marketowych wynalazków tyko sprzęt konkretny - przede wszystkim mocny .

Ja też stałem rok temu przed takim dylematem - jeszcze ogrodu nie mam skończonego więc więcej używam / i jeszcze będę używał / kosy niż kosiarki na kółkach - kupiłem Stihla FS200 - znakomita kosa - do większej ilości koszonego areału polecam - sprawdzona marka , 2,2 kM , w zestawie trónóż stalowy , bez problemu wykasza i małe drzewka - do tego łatwo dostepny serwis , mnóstwo zamiennych części i akcesoriów .

z tą kosą uważaj na elewacje domku - szkoda uszkodzic takiego ładnego ORIONKA :D

• 2 weeks później...

cześć wszystkim,

ja też na kupnie i robię rozeznanie.

i tez działka przed założeniem ogrodu :).

na allegro znalazłem m.in.

Bass Polska, Falon Tech, Einhell, Eurotec - ten ostatni 3,2kM, wszystkie w przedziale 385-480, z żyłką i tarczą oczywiście.

tylko czy ktoś używał z tych firm wykaszarek?

albo wie jak się sprawują?

cześć wszystkim,

ja też na kupnie i robię rozeznanie.

i tez działka przed założeniem ogrodu :).

na allegro znalazłem m.in.

Bass Polska, Falon Tech, Einhell, Eurotec - ten ostatni 3,2kM, wszystkie w przedziale 385-480, z żyłką i tarczą oczywiście.

tylko czy ktoś używał z tych firm wykaszarek?

albo wie jak się sprawują?

Kolego tak jak piszemy to egzotyczne urządzenia -których problemy w osprzęcie jak i możliwe naprawy są po prostu nieosiągalne przez co niska cena zakupu wiąże się z brakiem serwisu :-?