Wiolka72 11.05.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 witam wszystkich mam na imię Wiolkajestem mężatką od 10 latza mąż wyszłam z rozsądku po to żeby mieć dzieckojestem nieszczęśliwamąż jest bardzo złośliwydokucza mi na każdym krokuubliża chociaż nigdy go nie zdradziłammuszę go słuchać we wszystkimgrozi że odbierze mi 9 letnią córeczkęnie mogę z nią nigdzie wychodzićnawet na plac zabaw bo mówi że oskarży mnie wtedy o porwanie własnego dzieckagrozi mi również pobiciemchcę się rozwieść bo dłużej już tego nie wytrzymamale nie wiem nic o rozwodach jak napisać pozewjak przebiega sam rozwód i ilie kosztujeczy mąż może odebrać mi dzieckobardzo proszę wsztskich o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.05.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 http://temida.free.ngo.pl/przemadresy.htmhttp://www.niebieskalinia.pl/newsy.php?w=1024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 11.05.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Zapraszam cie na forum poświęcone przemocy psychicznej. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=942800&start=6780 Zacznij od pierwszej strony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.05.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 To są bardzo trudne sprawy !Potrzebujesz ;- zdecydowania,- świadków,- dobrego prawnika !- świadków,- świadków,- i jeszcze raz świadków....- ... materiałów dowodowych na to co napisałaś ( np. nagrania wykonane tak by owe groźby były zarejestrowane - lepsze video, ale może być dyktafon )- i jeszcze jeden świadek by się przydał......3maj się WiolkaJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.05.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Niebieska Linia. Telefon zaufania dla ofiar przemocy w rodzinie0 801 12 00 02 [płatny tylko pierwszy impuls]Wałbrzychpow.wałbrzyski, woj.dolnośląskiegodziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 10-22sobota: 10-22niedziela: 10-16 "Przystań" Stowarzyszenie Na Rzecz Osób Dotkniętych Przemocą w Rodzinie ul. Pocztowa 22 Wałbrzych tel. 074/666 57 95 Numery interwencyjne dyżurujące we wtorki i czwartki od 16:00 do 19:00: 074/842 07 23 074/842 51 74 074/848 16 66 074/842 01 13 074/842 05 09 074/842 05 55 074/842 05 83 074/842 03 35 ośrodki pomocy w woj. dolnośląskim Jeśli chcesz się rozwieść Prawa ofiar przemocy Forum prawa rodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 11.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 To co robi twój mąż to zastraszanie i manipulacja. Wklejam wypowiedż z innego forum: 'Przemoc w związku dwojga ludzi nie polega wyłącznie na wykorzystywaniu fizycznej przewagi jednej ze stron w celu zniewolenia, molestowania seksualnego i bicia partnera, lecz także na psychicznym znęcaniu się nad nim, lżeniu i urąganiu jego godności osobistej. W przypadku, gdy partner posuwa się tylko do tego drugiego rodzaju przemocy, jego ofiara często sama nie jest pewna, czy ten typ zachowań mieści się w granicach normy burzliwych związków, czy może je przekracza. Wątpliwości wykorzystywanej w związku strony są tym większe, że jej partner potrafi być czarujący, troskliwy i uprzejmy, aż do czasu niekontrolowanego wybuchu złości, za który winą obarcza właśnie ją, maltretowany przez siebie obiekt. Jak rozpoznać osobę, która wykorzystuje emocjonalnie partnera? Szukaj raczej schematów postępowania, których celem jest kontrola, ograniczenie swobody, w tym podejmowania ważnych wyborów życiowych i sponiewieranie swojej towarzyszki życia niż pojedynczych przypadków zachowań. Zachowania, które kwalifikują się jako akty przemocy psychologicznej dzieli się na następujące kategorie: Destrukcyjna krytyka i werbalna agresja: przedrzeźnianie, krzyk, oskarżanie, obrzucanie wyzwiskami Taktyki wywierania presji: zabieranie dzieci, pieniędzy, kluczy, samochodu, wyłączanie telefonu, rozpowiadanie fałszywych informacji na temat partnerki Okazywanie pogardy: lekceważenie, poniżanie przy obcych ludziach, przerywanie rozmów telefonicznych, brak szacunku dla pracy, wysiłków i opinii partnerki Izolowanie: kontrolowanie lub blokowanie rozmów telefonicznych, narzucanie swojej woli w sprawie, gdzie partnerka wychodzi i z kim się spotyka, utrudnianie kontaktów z rodziną i przyjaciółmi Prześladowanie: śledzenie, stałe weryfikowanie, czy partnerka mówi prawdę, zaglądanie do jej korespondencji, publiczne zawstydzanie partnerki Grożenie: wykonywanie grożących gestów, niszczenie osobistych przedmiotów ofiary, rzucanie tym, co „się nawinie pod rękę”, kopanie w ściany, wymachiwanie nożem, onieśmielanie swoją siłą, straszenie użyciem przemocy fizycznej Zaprzeczenie: oskarżanie partnerki o to, że sprowokowała przemoc, publicznie odgrywanie kogoś sympatycznego, pomocnego, delikatnego, szarmanckiego, płacz i błagania o przebaczenie, wzbudzanie litości dla siebie. Osoby o silnych skłonnościach do wykorzystywania i znęcania się nad innymi najpewniej można wskazać na podstawie ich poprzednich związków. Jeśli stosowały w nich przemoc emocjonalną, nie inaczej będą się zachowywać w związku z tobą. Nie popełniaj błędu myślenia, że „ze mną będzie inny, to była jej wina” – właśnie do takiej wersji będzie cię przekonywał „emocjonalny sadysta”. Osobnicy, którzy wykorzystywali psychicznie i fizycznie swojego partnera, prawie bez wyjątku, twierdzą i nierzadko głęboko w to wierzą, że to oni byli ofiarą w ich związku. Inne cechy i skutki zachowania osoby, która w związku dopuszcza się terroru psychicznego: Twój partner traci panowanie nad sobą z błahych powodów Obsesyjnie podejrzewa cię o zdradę lub chęć zdradzenia go Ma bardzo sztywne poglądy na to, co przystoi kobiecie, a co nie i nie możesz z nim racjonalnie na ten temat dyskutować. W waszym związku wszystko jest podporządkowane nastrojom twojego partnera do tego stopnia, że pozostajesz ciągle czujna, starasz się odgadywać jego oczekiwania. Nic nie jest mniej pewne niż jego humor. W jednej minucie czuły, w drugiej okrutny. Nie znosi, gdy pragniesz prowadzić jakąś część życia towarzyskiego bez niego. Mówi ci, jak się masz ubierać, z kim się masz przestać przyjaźnić, stara się kontrolować sfery „autonomiczne” twojego życia. Boisz się go, zrobisz wiele, właściwie prawie wszystko, by tylko się nie zdenerwował. Pod wpływem jego złości i gróźb zmieniłaś wiele rzeczy w swoim życiu, z wielu zrezygnowałaś, żeby go nie „prowokować”. Poza popychaniem i szturchaniem, stosuje inne metody zgnębienia cię: używa wyzwisk pod twoim adresem, długo się do ciebie nie odzywa, grozi ci. Gdy mówisz, że jesteś zdecydowana odejść, nie waha się sięgnąć po ostateczne argumenty; straszy cię, że się zabije, że będziesz go miała na sumieniu... DZIEWCZYNO TO PSYCHOLOGIA...OPISANE I SKATALOGOWANE.' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stalowa 11.05.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 adwokat-sprawa rozwodowa ok.2000zładwokat-podział majątku-2500-3000 złplus koszty sądowe które przy podziale majątku nie są małe uwież mi watro się czasem wykosztować(ja się zadłużyłam ale nie żałuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stalowa 11.05.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Zachowania, które kwalifikują się jako akty przemocy psychologicznej dzieli się na następujące kategorie:Destrukcyjna krytyka i werbalna agresja: przedrzeźnianie, krzyk, oskarżanie, obrzucanie wyzwiskamiTaktyki wywierania presji: zabieranie dzieci, pieniędzy, kluczy, samochodu, wyłączanie telefonu, rozpowiadanie fałszywych informacji na temat partnerkiOkazywanie pogardy: lekceważenie, poniżanie przy obcych ludziach, przerywanie rozmów telefonicznych, brak szacunku dla pracy, wysiłków i opinii partnerkiIzolowanie: kontrolowanie lub blokowanie rozmów telefonicznych, narzucanie swojej woli w sprawie, gdzie partnerka wychodzi i z kim się spotyka, utrudnianie kontaktów z rodziną i przyjaciółmiPrześladowanie: śledzenie, stałe weryfikowanie, czy partnerka mówi prawdę, zaglądanie do jej korespondencji, publiczne zawstydzanie partnerkiGrożenie: wykonywanie grożących gestów, niszczenie osobistych przedmiotów ofiary, rzucanie tym, co „się nawinie pod rękę”, kopanie w ściany, wymachiwanie nożem, onieśmielanie swoją siłą, straszenie użyciem przemocy fizycznejZaprzeczenie: oskarżanie partnerki o to, że sprowokowała przemoc, publicznie odgrywanie kogoś sympatycznego, pomocnego, delikatnego, szarmanckiego, płacz i błagania o przebaczenie, wzbudzanie litości dla siebie. Osoby o silnych skłonnościach do wykorzystywania i znęcania się nad innymi najpewniej można wskazać na podstawie ich poprzednich związków. Jeśli stosowały w nich przemoc emocjonalną, nie inaczej będą się zachowywać w związku z tobą. Nie popełniaj błędu myślenia, że „ze mną będzie inny, to była jej wina” – właśnie do takiej wersji będzie cię przekonywał „emocjonalny sadysta”. Osobnicy, którzy wykorzystywali psychicznie i fizycznie swojego partnera, prawie bez wyjątku, twierdzą i nierzadko głęboko w to wierzą, że to oni byli ofiarą w ich związku. Inne cechy i skutki zachowania osoby, która w związku dopuszcza się terroru psychicznego:Twój partner traci panowanie nad sobą z błahych powodówObsesyjnie podejrzewa cię o zdradę lub chęć zdradzenia goMa bardzo sztywne poglądy na to, co przystoi kobiecie, a co nie i nie możesz z nim racjonalnie na ten temat dyskutować.W waszym związku wszystko jest podporządkowane nastrojom twojego partnera do tego stopnia, że pozostajesz ciągle czujna, starasz się odgadywać jego oczekiwania.Nic nie jest mniej pewne niż jego humor. W jednej minucie czuły, w drugiej okrutny.Nie znosi, gdy pragniesz prowadzić jakąś część życia towarzyskiego bez niego.Mówi ci, jak się masz ubierać, z kim się masz przestać przyjaźnić, stara się kontrolować sfery „autonomiczne” twojego życia.Boisz się go, zrobisz wiele, właściwie prawie wszystko, by tylko się nie zdenerwował.Pod wpływem jego złości i gróźb zmieniłaś wiele rzeczy w swoim życiu, z wielu zrezygnowałaś, żeby go nie „prowokować”.Poza popychaniem i szturchaniem, stosuje inne metody zgnębienia cię: używa wyzwisk pod twoim adresem, długo się do ciebie nie odzywa, grozi ci.Gdy mówisz, że jesteś zdecydowana odejść, nie waha się sięgnąć po ostateczne argumenty; straszy cię, że się zabije, że będziesz go miała na sumieniu... to wszystko najświętsza prawda, przeszłam to punkt w punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.05.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 stalowa koszmar za tobą ... trzymaj się dziewczyno wiolka72 poradzić ci nie poradzę ale otuchy mogę ci przynajmniej dodać ... nie wachaj sie ani chwili i bierz dobrego prawnika, dzwoń na niebieską linię ... i kończ to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 11.05.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 ..... jestem mężatką od 10 lat za mąż wyszłam z rozsądku po to żeby mieć dziecko jestem nieszczęśliwa ..... Przy takim Twoim podejściu do małżeństwa już na starcie było ono zagrożone niepowodzeniem. Być może Twój mąż darzy Cię uczuciem którego Ty nigdy nie odwzajemniłaś. Być może pomimo wszystko chce ratować Wasze małżeństwo. Być może Twój mąż chce być mężem i ojcem a nie tylko reproduktorem. Nie wiem co Was łączy a co Was dzieli. Nie znam Was. Ale Twoje wyznanie o genezie małżeństwa jest symptomatyczne. Zanim skorzystasz z pomocy prawnika wstąp (a najlepiej wstąpcie wspólnie) do gabinetu psychologa. Pamiętaj, że macie dziecko. A dobrzy by było by dziecko miało rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 16.05.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 witam wszystkich mam na imię Wiolka jestem mężatką od 10 lat za mąż wyszłam z rozsądku po to żeby mieć dziecko jestem nieszczęśliwa mąż jest bardzo złośliwy dokucza mi na każdym kroku ubliża chociaż nigdy go nie zdradziłam muszę go słuchać we wszystkim grozi że odbierze mi 9 letnią córeczkę nie mogę z nią nigdzie wychodzić nawet na plac zabaw bo mówi że oskarży mnie wtedy o porwanie własnego dzieckagrozi mi również pobiciem chcę się rozwieść bo dłużej już tego nie wytrzymam ale nie wiem nic o rozwodach jak napisać pozew jak przebiega sam rozwód i ilie kosztuje czy mąż może odebrać mi dziecko bardzo proszę wsztskich o pomoc O ile nie masz ograniczonych praw rodzicielskich, to takie oskarżanie będzie bezzasadne. Ponadto swoim postępowaniem da znak, że z jego głową coś nie tak, a jeśli trafi na policjanta, który miał do czynienia z podobnymi przypadkami to będzie pod jego baczną uwagą. Pytanie: w Twojej rodzinie na dom zarabia tylko mąż, czy pracujecie oboje? (w większości przypadków tak zachowują się mężowie niepracujących żon, szczególnie gdy żona jest słabo wykształcona i kapkę niezaradna życiowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts