miska 01.03.2003 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Sorki, jak zawsze o czyms zapomnialam.Czy mozesz mi , prosze, wyjasnic co to jest GLOWICA i co ZAWOR TERMOSTATYCZNY (czy to jest to samo?)I bardzo Cie prosze NIE SMIEJ SIE!Pozdrawiam. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Miska część odpowiedziałem ci już na forum wyboru grzejnika a zaraz ci powiem resztę. I tu nie ma, co się śmiać, bo to poważna część inwestycji, jaką jest dom chodź nie, kiedy nie doceniana prze inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Co do zaworu i głowicy :Zawór składa się z korpusu mosiężnego (rodzaj obudowy) i wkładki termostatycznej. Wkładka jeżeli jest z nastawą wstępną, czyli kryzowaniem to składa się z trzpienia stałego i ruchomego.Stały trzpień to właśnie ta nastawa wstępna, którą reguluje się przepływ i jest to z kryzowanie stałe nie zmienne, natomiast trzpień ruchomy domyka lub otwiera przepływ w zależności od impulsu i nacisku, jaki daje mu głowica.Głowica to w plastikowej obudowie umieszczony mieszek (metalowy zbiorniczek) w którym znajduje się ciecz bądź gaz. Mieszek w zależności od temperatury powoduje nacisk na trzpień w zaworze i albo go dociska powodując zmniejszenie przepływu bądź go otwiera i wzrasta przepływ i oddawanie ciepła przez grzejnik. To tak mniej więcej zasada działania i co jest co. Natomiast jeżeli będziesz miała grzejniki VK czyli z podłączeniem rurek od dołu tam są montowane wkładki zaworowe czyli ta część zaworu termostatycznego bez obudowy mosiężnej , i są one z reguły z tych grzejników co ja znam otwarte na max. Ewentualnie zabezpieczone kapturkiem plastikowym. I wtedy albo dokręcasz głowicę, która będzie regulować przepływem albo nie nakręcasz wtedy grzejniki grzeją na takim parametrze, jaki jest im dostarczany z kotła. Bądź kupujesz głowice dla ozdoby a odkręcasz ją na maximum i też masz pełny przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 01.03.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Rino dzwonilem do Ciechowicza o piec na pellets maja go na stronie internetowej koszt 16000 tys z podajnikiem problem jest z tym ze nie ma zadnego przedstawiciela lub pynktu gdzie mozna kupic pellets w Opolskim a dzwonilem tez do Czestochowy tam gdzie robia pellets mowia ze sie nie oplaca wysylac samochodu do Opola . Moje pytanie skad gdzie znalazles takie tanie piece na pellets daj jakies namiary pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Czeski Atmos ma przystawkę do swoich kociołków do spalania pelet, ale muszą one być naprawdę dobrej jakości. Ja poruszam się po Śląsku i do Częstochowy i do T.Gór mam nie daleko także pelety można dostać w miarę blisko. Nie wiem ile potrzebowałeś tych pelet, bo w sumie się dziwię temat ten w Polsce nie jest aż tak popularny i warto by go propagować. A jak inaczej jak nie przez zadowolonych klientów - 1 zadowolony klient do 10 potencjalnych klientów. Co do tańszych kociołków 5-6 tys. tak jak mówiłem szczegóły będę wiedział w przyszłym tygodniu i na pewno dam znać .Czeski Viadrus też chwalił się że w swoim Lingu może spalać pelety ale jak to wygląda od strony technicznej nie wiem niestety. Ten kocioł o którym pisałeś to pewnie Austriacki Windhager dobra firma ale widzę że droga. Ale tak jak powiedziałem w przyszłym tygodniu na początku powiem co mi się udało uzyskać może to kogoś zaciekawi.Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Darkop jeżeli możesz poczekać parę dni poniedziałek wtorek to puszczę ci e-mail materiały na temat kociołków, foto jak wyglądają i tego o co pytałeś.Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 01.03.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Rino,jasne że mogę poczekać,cały czas waham się jaki rodzaj kotłowni zastosować Olej jest świetny,bo bezobsługowy, ale ta cena...Czekam na informacje.Dzięki Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 02.03.2003 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 RINO Tak ten piec co pisalem to jest austryjacki bardzo jestem ciekawy to co napisales , bo roznica w cenie jest kolosalna , ale mowimy o piecach z podajnikiem ,o tych Czeskich piecach ciekawe czy beda sie nadawac . Ale pozostaje sprawa paliwa do tych piecow nawet jak go kupie i zainstaluje to kto mi dostarczy pelets? W tym jest caly problem zeby miec na sezon grzewczy musze miec okolo 8 ton .Jak cos bedziesz wiedziec to mozesz pisac na moj Yahoo mail Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.03.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Tu jest ciekawa oferta kotła na miał węglowy: http://www.spyra.pl/ :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 06.03.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Witam przekazuję inforamcje podstawowe na temat kociołka na Pelety, cena Pellet to koszt ok 400 zł/tona. Zdjęcie jak ktoś jest zaintersowany wysyłam na skrzynkę. Koszt na dzień dzisiejszy to ok 6500zł tego modelu. Mam nadzieję że ceny jesczcze spadną. A25 Kocioł opalany granulatem drzewnym (pelety)lub groszkiem węglowym A25 jest automatycznym kotłem przeznaczonym do komfortowego i ekologicznego ogrzewania domów jednorodzinnych,budynków mieszkalnych,magazynów i podobnych obiektów z możliwością używania alternatywnych paliw.Proces spalania przebiega w specjalnym wymienniku z palnikiem posiadającym funkcję samoczynnego rusztowania,dzięki czemu można stosować paliwa wytwarzające szlakę.Podawanie paliwa z zasobnika do palnika odbywa się za pomocą podajnika ślimakowego z rotacyjnym urządzeniem zamykającym.Kocioł wyposażony jest w regulator elektroniczny z możliwością ustawienia tygodniowego planu pracy lub współpracy z termostatem pokojowym. Dzięki funkcji samozapłonu, trybowi "stały żar"oraz zasobnikowi paliwa o dużej pojemności został znacznie podwyższony komfort obsługi. Istnieje możliwość podłączenia silosu z zapasem paliwa na cały sezon grzewczy. Dane techniczne Moc znamionowa 25 kWSprawność 85-90 %Czas pracy przy pełnym zasobniku i mocy 20 kW 36 hZużycie paliwa (pelet i obciążeniu 20 kW)5,5 kg/hObiętść zasobnika 280 lMaksymalne nadciśnienie robocze 300 kPaMinimalna temperatura wody powrotnej o 60 CTemperatura spalin na wyjściu z kotła o 220 CNapięcie /częstotliwość 230/50 V/HzMaksymalny pobór mocy 100 WMinimalny ciąg kominowy 15-20 PaWaga 215 kgPaliwo podstatwowe pelety średnicy 6 -8 mmPaliwo zastępcze węgiel brunatny,groszek średnicy 2 cm Pozdrawim RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.03.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 RINO, jestem zainteresowany. Jeśli możesz to prześlij zdjęcie. Czy producent/dystrybutor ma swoją stronę w internecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 06.03.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 RINO 6500 TYS to dobra cena Ling 25 kosztuje okolo 2000 tys euro Czy ten piec A25 jest takiej samej jakosci co Ling25 > Nie podales nazwy tego pieca A25 i jakiej jest produkcji? info. dostalem na maila odpisalem Pozdrawiam ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 06.03.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Witaj To czeski piec firmy renomowanej VERNER. Co do Linga z cen po jakichu my sprzedajemy ten kocioł na dzień dzisiejszy to cena 1850 euro netto + VAT, Tak naprawdę kocioł LING nie jest kotłem firmy Viadrus, firma ta sygnuje go tylko swoim znakiem. Robi go inna firma kotlarska w Czechach. Pozdraiwam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.03.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 RINODziękuję za informacjeGrzegorzP.S. Znalazłem czeską stronę, gdzie można poczytać po polsku.http://www.verner.cz/ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-03-06 20:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 06.03.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Jest tam opisany dokładnie kociołek ZEUS ale on jest na polskie warunki doć drogi ok 15 tys przystosowanych, do spalania drewna,odpadów drzewnych, brykietów itp, pelety sš tu na miejscu 2 i ztšd ta cena , kociołek na pelety jest jako nowinka, ale można poczytać pare ciekawych rzeczy. Pozdrawiam RINO [ Ta wiadomość była edytowana przez: RINO dnia 2003-03-06 20:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 02.09.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 a czy te pelety mozna dostac tylko na poludniu kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N 03.09.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 A moze lepiej rozwazcie kupno pieca weglowego, z zasypem co 4 dni, z retorta. Niska emisja spalin, regulowane spalanie, eksploatacja w miare tania. Sam jednak piec + poodajnik nie sa tanie (ok. 8 tys z& na wiosne). Piec HEF znalazlam w INFORMATORZE INSTALCYJNUM MURATORA 2002. Podzwonilam do 4 osob, ktore uzytkuja go min. 2 sezony. Sa zachwyceni i dzisiaj, jak twierdza, znowu wybrali by ten sam... Mysle,ze godny rozwazenia. Pozdrawiam. Miska Czesc. Jestem zainteresowany rowniez "Twoim" piecem. Gdzie go zamawialas. Pytam bo jestem z okolicy Swiebodzina (granica mojej dzialki jest tez granica Swiebodzina). Jak oceniasz piec po doswiadczeniach? Pozdrowienia Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Pelety: Zużycie 5,5 kg/h = 132kg/dzień = niecałe 4 tony / miesiąc!? Cena tony = 400 PLN!? Jeżeli te dane są poprawne, to ja dziękuję. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 03.09.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Polecam kocioł z podajnikiem firmy KIELAR. [/url]http://www.kielar-eco.pl[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.09.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Mimo, że nie mam jeszcze kotła CO (może w przyszłym roku?), to też jestem zdecydowany na Kielar-Eco.Na stronę producenta można wejść klikając TUTAJ.A tak wygląda:http://www.kielar-eco.pl/foto/piecpodajdrzwiozd.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts