Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a weglowy, ladowany raz na 4-5 dni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do zaworu i głowicy :

Zawór składa się z korpusu mosiężnego (rodzaj obudowy) i wkładki termostatycznej. Wkładka jeżeli jest z nastawą wstępną, czyli kryzowaniem to składa się z trzpienia stałego i ruchomego.Stały trzpień to właśnie ta nastawa wstępna, którą reguluje się przepływ i jest to z kryzowanie stałe nie zmienne, natomiast trzpień ruchomy domyka lub otwiera przepływ w zależności od impulsu i nacisku, jaki daje mu głowica.

Głowica to w plastikowej obudowie umieszczony mieszek (metalowy zbiorniczek) w którym znajduje się ciecz bądź gaz. Mieszek w zależności od temperatury powoduje nacisk na trzpień w zaworze i albo go dociska powodując zmniejszenie przepływu bądź go otwiera i wzrasta przepływ i oddawanie ciepła przez grzejnik. To tak mniej więcej zasada działania i co jest co. Natomiast jeżeli będziesz miała grzejniki VK czyli z podłączeniem rurek od dołu tam są montowane wkładki zaworowe czyli ta część zaworu termostatycznego bez obudowy mosiężnej , i są one z reguły z tych grzejników co ja znam otwarte na max. Ewentualnie zabezpieczone kapturkiem plastikowym. I wtedy albo dokręcasz głowicę, która będzie regulować przepływem albo nie nakręcasz wtedy grzejniki grzeją na takim parametrze, jaki jest im dostarczany z kotła. Bądź kupujesz głowice dla ozdoby a odkręcasz ją na maximum i też masz pełny przepływ.

Rino dzwonilem do Ciechowicza o piec na pellets maja go na stronie internetowej koszt 16000 tys z podajnikiem problem jest z tym ze nie ma zadnego przedstawiciela lub pynktu gdzie mozna kupic pellets w Opolskim a dzwonilem tez do Czestochowy tam gdzie robia pellets mowia ze sie nie oplaca wysylac samochodu do Opola . Moje pytanie skad gdzie znalazles takie tanie piece na pellets daj jakies namiary pozdrawiam Ryszardj

Czeski Atmos ma przystawkę do swoich kociołków do spalania pelet, ale muszą one być naprawdę dobrej jakości. Ja poruszam się po Śląsku i do Częstochowy i do T.Gór mam nie daleko także pelety można dostać w miarę blisko. Nie wiem ile potrzebowałeś tych pelet, bo w sumie się dziwię temat ten w Polsce nie jest aż tak popularny i warto by go propagować. A jak inaczej jak nie przez zadowolonych klientów - 1 zadowolony klient do 10 potencjalnych klientów. Co do tańszych kociołków 5-6 tys. tak jak mówiłem szczegóły będę wiedział w przyszłym tygodniu i na pewno dam znać .Czeski Viadrus też chwalił się że w swoim Lingu może spalać pelety ale jak to wygląda od strony technicznej nie wiem niestety. Ten kocioł o którym pisałeś to pewnie Austriacki Windhager dobra firma ale widzę że droga. Ale tak jak powiedziałem w przyszłym tygodniu na początku powiem co mi się udało uzyskać może to kogoś zaciekawi.

Pozdrawiam RINO

RINO Tak ten piec co pisalem to jest austryjacki bardzo jestem ciekawy to co napisales , bo roznica w cenie jest kolosalna , ale mowimy o piecach z podajnikiem ,o tych Czeskich piecach ciekawe czy beda sie nadawac . Ale pozostaje sprawa paliwa do tych piecow nawet jak go kupie i zainstaluje to kto mi dostarczy pelets? W tym jest caly problem zeby miec na sezon grzewczy musze miec okolo 8 ton .Jak cos bedziesz wiedziec to mozesz pisac na moj Yahoo mail Pozdrawiam Ryszardj

Witam przekazuję inforamcje podstawowe na temat kociołka na Pelety, cena Pellet to koszt ok 400 zł/tona. Zdjęcie jak ktoś jest zaintersowany wysyłam na skrzynkę. Koszt na dzień dzisiejszy to ok 6500zł tego modelu. Mam nadzieję że ceny jesczcze spadną.

A25

Kocioł opalany granulatem drzewnym (pelety)lub groszkiem węglowym

A25 jest automatycznym kotłem przeznaczonym do komfortowego i ekologicznego ogrzewania domów jednorodzinnych,budynków mieszkalnych,magazynów i podobnych obiektów z możliwością używania alternatywnych paliw.Proces spalania przebiega w specjalnym wymienniku z palnikiem posiadającym funkcję samoczynnego rusztowania,dzięki czemu można stosować paliwa wytwarzające szlakę.Podawanie paliwa z zasobnika do palnika odbywa się za pomocą podajnika ślimakowego z rotacyjnym urządzeniem zamykającym.Kocioł wyposażony jest w regulator elektroniczny z możliwością ustawienia tygodniowego planu pracy lub współpracy z termostatem pokojowym. Dzięki funkcji samozapłonu, trybowi "stały żar"oraz zasobnikowi paliwa o dużej pojemności został znacznie podwyższony komfort obsługi. Istnieje możliwość podłączenia silosu z zapasem paliwa na cały sezon grzewczy.

Dane techniczne

Moc znamionowa 25 kW

Sprawność 85-90 %

Czas pracy przy pełnym zasobniku i mocy 20 kW 36 h

Zużycie paliwa (pelet i obciążeniu 20 kW)5,5 kg/h

Obiętść zasobnika 280 l

Maksymalne nadciśnienie robocze 300 kPa

Minimalna temperatura wody powrotnej o 60 C

Temperatura spalin na wyjściu z kotła o 220 C

Napięcie /częstotliwość 230/50 V/Hz

Maksymalny pobór mocy 100 W

Minimalny ciąg kominowy 15-20 Pa

Waga 215 kg

Paliwo podstatwowe pelety średnicy 6 -8 mm

Paliwo zastępcze węgiel brunatny,groszek średnicy 2 cm

Pozdrawim RINO

Witaj

To czeski piec firmy renomowanej VERNER. Co do Linga z cen po jakichu my sprzedajemy ten kocioł na dzień dzisiejszy to cena 1850 euro netto + VAT, Tak naprawdę kocioł LING nie jest kotłem firmy Viadrus, firma ta sygnuje go tylko swoim znakiem. Robi go inna firma kotlarska w Czechach.

Pozdraiwam RINO

Jest tam opisany dokładnie kociołek ZEUS ale on jest na polskie warunki doœć drogi ok 15 tys przystosowanych, do spalania drewna,odpadów drzewnych, brykietów itp, pelety sš tu na miejscu 2 i ztšd ta cena , kociołek na pelety jest jako nowinka, ale można poczytać pare ciekawych rzeczy.

Pozdrawiam RINO

[ Ta wiadomość była edytowana przez: RINO dnia 2003-03-06 20:55 ]

• 5 months później...
Gość Karol N
A moze lepiej rozwazcie kupno pieca weglowego, z zasypem co 4 dni, z retorta. Niska emisja spalin, regulowane spalanie, eksploatacja w miare tania. Sam jednak piec + poodajnik nie sa tanie (ok. 8 tys z& na wiosne).

Piec HEF znalazlam w INFORMATORZE INSTALCYJNUM MURATORA 2002.

Podzwonilam do 4 osob, ktore uzytkuja go min. 2 sezony. Sa zachwyceni i dzisiaj, jak twierdza, znowu wybrali by ten sam...

Mysle,ze godny rozwazenia.

Pozdrawiam. Miska

Czesc.

Jestem zainteresowany rowniez "Twoim" piecem. Gdzie go zamawialas. Pytam bo jestem z okolicy Swiebodzina (granica mojej dzialki jest tez granica Swiebodzina). Jak oceniasz piec po doswiadczeniach?

Pozdrowienia

Karol N.