Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a weglowy, ladowany raz na 4-5 dni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy to, że pellety wychodzą 1600,- PLN na miesiąc to prawda ?????

A co do groszku węglowego i kotłów Kielara lub Hefa to miałam zamiar wpasować go w kotłownię w mieszkaniu ... to chyba widząc z postów powyżej nie jest dobry pomysł....

Bardzo proszę o opinie użytkowników :-)

:D

Magdalenka, to jest zły pomysł. Co by tu nie mówić, węgiel to węgiel (chociaż nazywa się tak ładnie: Eko-Groszek) i zarówno z węgla jak i z popiołu trochę pyłu i sadzy się uzbiera...

Zapytam z ciekawosci jaka minimalna moc moze miec ten kociol na pellets ? Tzn. jesli regulator temp. wewnatrz daje sygnal "stop grzania" to co kociol robi - wygasza sie, pracuje z mala moca (jaka ? z jakim zuzyciem?) ? No i wreszcie kluczowa kwestia - przy przecietnym cieplym domu 150m2 ile przecietnie na miesiac zimowy trzeba wydac na pellets ?

D.

to są pytania .... Już dzwoniłam do naszego krajowego przedstawiciela i dostałam namiary na instalatora w moim mieście.

Dziś zadzwonię jeszcze raz i może dowiem się czy to prawda z tymi 5,5 kg na godzinę spalania .... ???? wydaje się to być mało prawdopodobne ale .....

Co do mocy kotła i instalacji co i cwu to jest jakis schemat na stronie www Polskiego przedstawiciela (adres wyżej).

no to już wiem

podobno kocioł A25 faktycznie pobiera 5,5 kg pelet na godzinę ale przy maksymalnej mocy a z taka mocą nie pracuje cały dzień.

Przedstawiciel podał, że średnie zużycie pelet na sezon grzewczy wynosi ok 5,5 tony czyli wychodzi przy założeniach

ok 6 miesięcy grzewczych co daje zużycie pelet ok jednej tony miesięcznie

1000 kg : 31 dni to daje ok 32 kg dziennie

a 32 kg dziennie daje : 5,5 kg daje prawie 6 godzin pełnej pracy kotła .....

co wy na to właściciele kotłów nawet węglowych ???

bo ja to zupełnie nie wiem czy jest to możliwe ....

Magdalenka,

ja nim zdecydowałem się na eko-groszka robiłem wyliczenia finansowe opalania peletts, i wyszło mi, że kosztować to będzie tyle samo co olej, natomiast w przypadku węgla mam zamiar zmieścić się w 2,5 K rocznie (razem z całoroczną ciepłą wodą przy 200 m2 powierzchni średnioocieplonego domu) - a propos ile obecnie kosztuje tona pellets. Zakładam, że zużycie paliwa będzie ok. 150 - 160 % tego, co podał mi instalator (on twierdzi, że wystarczy 5 ton groszku na sezon...)

ten przedstawiciel podał 5,5 tony pelets na sezon

a co ja mam zrobić jak jedynym miejscem na kocioł na paliwo stałe jest kotłownia w domu ....

ja w sumie też byłabym za groszkiem węglowym

czy to możliwe, że pelets wyszedłby na to samo co olej lub gaz ???

a tona pelets to 400 PLN + 7% Vat ale niestety w okolicach Warszawy nie ma gdzie tego kupić .....

Mimo, że nie mam jeszcze kotła CO (może w przyszłym roku?), to też jestem zdecydowany na Kielar-Eco.

Na stronę producenta można wejść klikając TUTAJ.

A tak wygląda:

http://www.kielar-eco.pl/foto/piecpodajdrzwiozd.gif

Fantastyczna sprawa, mam tytlko jedno pytanie. Co jeszcze zastosujesz do ogrzewania. Chodzi mi o to co zrobisz jak bedziesz nieobecny w domu przez kilka dni przy minusowych temperaturach,

Pozdrawiam.

Mimo, że nie mam jeszcze kotła CO (może w przyszłym roku?), to też jestem zdecydowany na Kielar-Eco.

Na stronę producenta można wejść klikając TUTAJ.

A tak wygląda:

http://www.kielar-eco.pl/foto/piecpodajdrzwiozd.gif

Fantastyczna sprawa, mam tytlko jedno pytanie. Co jeszcze zastosujesz do ogrzewania. Chodzi mi o to co zrobisz jak bedziesz nieobecny w domu przez kilka dni przy minusowych temperaturach,

Pozdrawiam.

Mam w domu gaz, ale zastanawiam się nad kotłem na groszek, ponieważ -jak wynika z postów -takie ogrzewanie domu jest tańsze. Czy to ma sens? Co wybrać? Niedługo będę utrzymywac sie z niskiej emerytury i dlatego to takie dla mnie ważne. Może ktoś z Was robił takie porównanie i wyliczenia. Napiszcie, proszę. :)

Mam w domu gaz, ale zastanawiam się nad kotłem na groszek, ponieważ -jak wynika z postów -takie ogrzewanie domu jest tańsze. Czy to ma sens? Co wybrać? Niedługo będę utrzymywac sie z niskiej emerytury i dlatego to takie dla mnie ważne. Może ktoś z Was robił takie porównanie i wyliczenia. Napiszcie, proszę. :)

Oto jak chwali się producent kotłów CO HEF (jakiś margines "bezpieczeństwa" na marketing trzeba na pewno przyjąć :wink: ):

http://www.hef.com.pl/wykresN.jpg

Ceny paliw

(stan na początek stycznia 2003r.)

GZ-50

1,05 zł/m3

Olej

1,47 zł/litr

Eko-groszek

290 zł/tona

Węgiel

360 zł/tona

Propan-butan

1,36 zł/litr

Propan

1,90 zł/litr

PESC

38,33 zł/GJ

UWAGI:

Sprawność urządzeń: gaz ziemny, olej opałowy, propan, propan-butan - 90%, węgiel - 50 %, Eko-groszek- 75 %.

Dla gazu propan-butan nie uwzględniono kosztów dzierżawy zbiornika i podgrzewacza gazu.

Dla gazu propan nie uwzględniono kosztów dzierżawy zbiornika.

Dla Eko-groszku koszt wyliczony dla kotła automatycznego nowej generacji z paleniskiem retortowym.

Zapotrzebowanie - 100 W/m2*.

Hehe - pokaz te ceny ludziom piszacym w watku o ogrzewaniu elektrycznym to cie zjedza :-) Oni twierdza ze koszt ogrzewania energia elektryczna ich ok. 2tys zł.

A w ogole to wykres jest tendencyjny - wzieto ceny ze stycznia kiedy wiadomo ze propan, propan-butan i olej sa najdrozsze i nikt normalny wowczas ich nie kupuje. Paliwo kupuje sie w lipcu-sierpniu kiedy ceny sa najnizsze i tankuje sie do pelna. Np. propan w lipcu mozna bylo kupic za 1,33 a wiec za 70% ceny ze stycznia. Oznacza to roczny koszt 1kWh (uwzgledniajac sprawnosc 90%) na poziomie 0,20zł a wiec podobnie jak prad w taryfie nocnej. Z tym ze nikomu nie uda sie grzac wylacznie w taryfie nocnej bo bedzie musial i tak miec chwilami ogrzewanie wlaczone w taryfie dziennej (nawet jak akumuluje cieplo).

Poza tym zapotrzeboiwanie na poziomie 100W/m2 swiadczy ze w przypadku domow nieocieplonych z lat 70 tak moga wygladac koszty. W przypadku dzisiaj budowanych domow mozna spokojnie zejsc do 50W albo i mniej. Przecietny wspolczesny dom "zuzywa" na CO 20tys kWh rocznie a wiec wartosci sa przeszacowane o o 1/3. Prawde mowiac nie wierze ze na ogrzanie domu wystarczy 3,5t eko-groszku...

D.

Wprawdzie wybrałem HEFa, ale muszę zauważyć, że podana w wykresie cena jest wzięta z sufitu, albo ze składu, gdzie eko-groszek jest mieszany z miałe, ziemią albo styropianem. U bezpośrednich dostawców od producenta kosztowała w ubiegłym sezonie 1 tona z przywozem 360 PLN - zazwyczaj jest równa cenie dobrej jakości węgla....

Zgadzam się z Wami w zupełności, że to porównanie jest lekko mówiąc tendencyjne... :wink: Ktoś powyżej pytał, jakie są koszty to podałem ten wykres, zastrzegając się przy tym, że jest to tylko i wyłącznie marketing producenta kotła CO a nie moje osobiste doświadczenia, których po prostu nie mam, bo jak dotąd nie użytkuję takiego kotła...

Powiedzcie mi jeszcze jeśli ja nie mam garażu a jedynym miejscem na piec jest kotłownia w domu i z tego co piszecie nie będzie się ona nadawała na piec na paliwo stałe jakiekolwiek ono by nie było ... to jakie mam jeszcze rozwiązanie na umieszczenie takiego kotła ... przybudówka ??

Czy ktoś choć w przybliżeniu może mi powiedzieć jak bardzo się brudzi w takim pomieszczeniu ????

Magdalenka,

z tego co wiem, to najmniej brudzące byłyby z pewnością pellets - mogą Ci je przywieźć luzem, w bigbagu albo ładnie zapakowane w workach - w ostatnim przypadku możesz sobie jakieś 4 takie woreczki wsypać na raz do zasobnika kotła i ... pozbierać trochę pokruszonych sztyfcików, które przy tej operacji upadły na podłogę :D

Możesz również wykonać (np. z płyt OSB) taki mały bunkier z którego będą podawane automatycznie pellets pezpośrednio do kotła (ale to chyba troszkę kosztuje - to znaczy nie płyty tylko podajnik) - ładowanie paliwa do bunkra odbywa się wtedy wężem pod ciśnieniem bezpośrednio z ciężarówki (a więc niemal "sterylnie"). Tak a propos, masz wystarczająco dużo miejsca na składowanie paliwa stałego na cały sezon???

W przypadku eko-groszka jest na pewno znacznie więcej brudu, nie słyszałem żeby był sprzedawany w workach, a ładowanie z cięzarówki odbywa się na zasadzie "zsypu" i ewentualnie szuflowania - a to już wiąże się z brudem (chyba będę musiał skonstruować jakąś obudowaną rynnę zsypową)...

Wiem, że do eko-groszka też produkuje się podajniki połączone z bunkrem na paliwo, ale chyba tylko przy dużych kotłach przemysłowych i to za na prawdę za ciężkie pieniądze.

Może jeszcze się odezwie jakiś fachowiec, co wie więcej - bo moja wiedza jest mocno teoretyczna (literatura + rozmowy z przyszłym instalatorem mojego "eko-groszka") 8)

Pozdrowienia :wink:

niestety nie mam piwnicy, garażu ale mam szczere chęci płacić mniej na ogrzewanie ;-)))

myślałam, że może mogłabym składować eko-groszek w jakim wybudowanym obok domu składzie (pytanie jak dużym ....) i nosić co te 3 dni wiaderkami w celu uzupełnienia zbiornika ale... im dłużej o tym myślę tym bardziej wydaje mi się takie rozwiązanie mało realne

Czy za wyjątkiem brudu związanego z załadowywaniem zbiornika to czy sam proces spalania i ogólna praca kotła też jest "brudna" ????